Reklama

Reklama

Minimalism: A Documentary About the Important Things

VOD (1)

Obsahy(1)

Jak by mohl být váš život lepší s méně věcmi? (tribican)

Recenze (25)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Dokážu si představit mnohem lepší dokument o minimalismu. Tohle působí jako herecké představení dvou chlápků, kteří si ujíždí na tom, že se dokázali touto cestou vydat. Já jim to moc nevěřila, nepůsobilo to přirozeně. Některé okrajové příběhy mě bavily, ale naopak nedostaly dostatek prostoru. Myšlenka dobrá, provedení mě neuchvátilo. 2,5* ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Myslím, že k minimalismu se nemá ani smysl vyjadřovat. Každý by se měl trochu zamyslet, jakými věcmi se obklopuje. ()

mrkt 

všechny recenze uživatele

lidi z vyšších sociáních tříd mluví o tom, jak nepotřebujou k životu věci a cejtí se u toho jak spasitelé. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Jestli si někdo myslí, že Minimalism je o nošení jedněch fuseklí, jak tady v jednom komentáři zaznělo, tak dokument zřejmě vůbec neviděl. Minimalismus tady byl vždycky, teď jen v konzumní době dostal nálepku a je to tak trochu móda a tak trochu odpověď na uspěchanou dobu, kdy se ženeme za vyšším platem, abychom utráceli za věci, které nepotřebujeme. Minimalisticky žije hodně lidí, aniž ví, že jsou minimalisté. Je to o tom vědomě utrácet za věci, které pro nás mají smysl, nebo které potřebujeme. Je to omezení impulsivního nakupování a odolání masáži reklam a vlivu společnost. Je to prevence před drancováním zdrojů a je to o tom, že tu vnitřní prázdnotu nezaplníme věcmi. Mininalismus vyjde z módy, ale minimalisti tady budou pořád. Tento dokument v sobě sice nese prvky toho, že ho točili američani - spousta objímání apod., ale má pravdu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Musí se nechat, že myšlenka, která je zde prezentována, není vůbec špatná, ale nemůžu si pomoct, pánové, kteří ji prezentují, pro mě nejsou moc důvěryhodní. Takže hodnotím snímek "Minimalism: A Documentary About the Important Things" spíše z toho pohledu, že zde někteří lidé mohou najít zajímavou inspiraci, což je fajn. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Naprosto zbytečný dokument o extrémistech, co se nachází přesně na opačném konci otroků kapitalismu, jež si kupují věci, který nepotřebujou a hromadí je. Tihle psychouši žijou diametrálně odlišnou filosofií, a tou je nošení jednějch trenek, fuseklí, džín, dobrovolný se zavírání do kadibudky 1x1m čtvereční, no prostě, jako byste nahlídli do hlav utečenců z Jedličkova ústavu a nějakej čůrák o nich natočil film. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Myšlenky minimalismu mají něco do sebe, samozřejmě pokud se nezaženou do nějakého extrému, kdy máte celý život zabalený v jedné tašce. To už mi přijde spíš smutné, ale pokud to někomu vyhovuje, tak je to jeho věc. Každý by se asi měl zamyslet nad tím, čím a proč se obklopuje a pokusit se omezit zbytečnosti. Na druhou stranu mě tenhle dokument zklamal, protože do středu postavil dvojici objímačů, kteří od začátku nejsou sympatičtí, lezli mi na nervy a bylo mi jedno, jakou myšlenku hlásají. Takže myšlenka zajímavá, dokument bohužel už tolik ne. ()

Callas 

všechny recenze uživatele

Rozhlédněte se kolem sebe. Jakou hodnotu mají pro váš život věci, které vlastníte? Tento dokument se nesnaží přemluvit diváka, aby vlastnil méně, přestěhoval se do menšího domu nebo přestal nakupovat. Poukazuje na smutný fakt, že konzum dnešní doby nevychází z vědomých rozhodnutí spotřebitelů, ale je následkem bezmyšlenkovitého honu za iluzí štěstí a životního naplnění. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Dokument ma jeden jediny hacek - naprosta vetsina (mozna vsichni) "vypraveci" byli nejdriv poradne bohati, a az pote zmenili styl zivota. Bylo by fajn tam dat i nekoho "obycejneho", ne milionare. Jinak ale s myslenkami naprosto souhlasim. I kdyz bych se za minimalistu neoznacila, nesnasim kupovani zbytecnosti, veci, ktere se kupuji jen aby clovek druhym ukazal, ze na ne ma atd. atd. ()

Isomut 

všechny recenze uživatele

Ono je veľmi pekné myslieť minimalisticky, však o to sa človek aj snaží. Ako odznelo v dokumente, dať zbohom práci a ísť si plne za svojimi cieľmi, lenže to by musela byť inak nastavená politika, keď odídeme z práce, stratíme príjem, no a z toho sa žiť nedá. Takže je teda cieľom rozpredať veci čo nepotrebujeme ďalším ľuďom, ktorí samozrejme tie veci tak isto nepotrebujú. Najviac čo zasiahlo a o čom mohol byť aj celý dokument o tých strašných výpredajoch (Black Friday), o kúpe úplne prvého iPhonu. To je čistý fanatizmus z vecí a ide len o to ukázať svetu, kto ma lepšiu vec. Našťastie TV nepozerám, takže všetky reklamy idú mimo mňa a zrušil by som ich všetky. (či v TV alebo na billboardoch) ()

tompaulman 

všechny recenze uživatele

Mám z toho smíšené pocity. Na jednu stranu se mi líbí ta hlavní myšlenka, nakupovat a nekonzumovat zbytné věci, které nám nepřinášejí přidanou hodnotu. Vždycky mi to přišlo jako samozřejmost, přesto mě tento "dokument" přiměl přemýšlet nad tím, jestli v tom šatníku přece jenom nemám příliš mnoho triček a košilí. Zajímavý byl i koncept 333. Ale ta forma nebyla úplně nejšťastnější. Je tam moc filozofických, motivačních, rádoby hlubokých sdělení. K tomu nesouvisející pasáže, například když tam jedna ženská, názorově zjevně hodně vlevo, prezentuje myšlenky o tom, že bychom si všichni měli být rovni. To vše na úkor nějakých praktických ukázek, nebo rad, jak na takový minimalismus přejít, jak ho žít, jak v něm zůstat, jak se rozhodovat zda něco koupit nebo ne, atd. V podstatě všechny důležité pasáže filmu by šly vtěsnat do 15 minut, bylo by to krásně minimalistické a nebyla by tam ta zbytečná omáčka. Hodnocení zaokrouhluju nahoru díky dobrému tématu. ()

ShiShinka 

všechny recenze uživatele

Někteří tady asi využívají veškerá svá tři nervová zakončení k šťourání se v nose nad pivem v hospodě, a tak už jim nezbyla žádná další mozková kapacita k pochopení podstaty dokumentu. To jest, že peníze vám štěstí nekoupí, takže je nemusíte závidět, ani se obklopovat pozlátkem drahých movitostí, které vám prázdnotu v životě nevyplní. Dívali jsme se vůbec na stejný dokument? Neviděla jsem tam ani žádné rádoby spasitele, ani žádné houmles obydlí. Pouze lidi, kteří v životě něco dokázali (pravděpodobně narozdíl od zde přítomných zapšklých pseudochytráků), mají přímou zkušenost s životem v luxusu a kteří se snaží předat dál své zkušenosti, že bez peněz o nic extra nepřícházíte, protože hodnoty plnohodnotného života jsou úplně jinde. Ne každý cestu bohatsví může vyzkoušet, a tak se vám snaží tuto věc přiblížit alespoň zprostředkovaně.. Když už nic, mohli jste si aspoň zapamtovat citaci Jima Carreyho. Ale vysvětlujte něco přesně takovým, co se v dokumentu mlátili o krabice s přístroji, beztak aniž by věděli, k čemu je vlastně používat. You can never get enough of what you don't really want. ()

blizzardis 

všechny recenze uživatele

Jednoduchy a velmi prijemny dokument ohladne zivotu v minimalisme. Myslienka spravne podana, cize nejde o to mat jedny trencle, ponozky a starat sa sam o seba, ale o to zamysliet sa pred kupou danej veci ci ju naozaj clovek potrebuje. Dnes ked vieme vdaka Amazon Prime dostat jednym klikom na druhy den pohodlne do ruky v podstate vsetko, kedy z Ciny cez AliExpress vieme objednat kazdu zbytocnu blbost, je fajn sa obcas zamysliet. Taktiez velmi dobre natocene, kedze to natocil a postrihal jeden clovek je to fajn na inspiraciu. ()

Andrew94 

všechny recenze uživatele

Jiný kraj, jiný mrav. V Americe lidé myslí úplně jinak, než např. my, kteří bydlíme v paneláku v post-komunistickém Česku. Už jen někdy až drastické záběry z šílenství Black Friday a čekání na nový iPhone mluví za vše. A to mi tam právě chybí. Pohled na různé stupně minimalismu v jiných zemích, kde nejsou lidé zhýčkaní a váží si toho, co mají, i když to není kvalitní, kde nemají tak vysoké příjmy jako jeden z hlavních aktérů dokumentu, který si podle svých slov brzy po dvacítce vydělával 50.000 dolarů ročně, a kde nemají tolik značek a produktů, které si lze koupit. Proto si v Americe, jako dva z řečníků v dokumentu, klidně můžete odmítnout povýšení ve firmě a dát výpověď nebo být „bezdomovcem“ a cestovat jen s 2 batohy. Paradoxně se mi proto nejvíce líbil „obyčejný“ pár, který čeká dítě, ale bohužel dostal nejméně prostoru se vyjádřit a poradit, jak i my můžeme jednoduše vyhodit pár zbytečných věcí. Místo toho jsme ale od všech po většinu času slyšeli jen osobní příběhy, které je k minimalismu dovedli, např. od moderátora zpráv (o kterém víme jen to, že po závislosti na lécích teď medituje) a 2 minimalistů – spisovatelů, kteří si můžou dovolit 2 roky jezdit po celé Americe a přespávat v pěkných hotelech. Dokument je ovšem jinak velmi zajímavý a s větším ohledem na „obyčejnější“ lidi a s mnohem více praktickými radami by byl určitě přínosnější. Lepší 3 hvězdy ()

janahorova 

všechny recenze uživatele

Dokument měl být natočen také více minimalisticky, informační hodnota téměř nulová. Podtitul filmu pobavil, protože důležitých informací tam bylo minimum. ()

Estwen 

všechny recenze uživatele

Minimalismus a zamýšlení se nad svou spotřebou je fajn. Být ale sám, bos a bez ničeho také úplně nepřináší štěstí :) ()

j.foxova 

všechny recenze uživatele

Hezký dokument. Autoři ukazují, že se dá žít i jinak. A že věci nedávají životu pravý význam. + bod za hezké timelapse ()

Reklama

Reklama