Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá sirota Mary prechádza do opatery svojho strýka a tety, ktorí podnikajú v lodnej doprave. Keď však Mary zistí, že firma je len zástierkou pre bandu pirátov, ženúcich nákladné lode do zhubných skalných útesov, začne sa báť o svoj život. Podľa románu Daphne D. Maurier (REBECCA, VTÁCI). (POMO)

Recenze (29)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Pro Hitchcocka zcela netypický film. Už jen proto, že se odehrává v minulosti, a sice někdy kolem roku 1800. Tato nepříliš vtipná historická kriminální fraška se opravdu moc nepovedla. Jeden z jeho nejhorších filmů. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jamaica Inn není typický Hitchcock, stejně jako není typický Hitchcock Rebecca. Na druhou stranu má tahle adaptace Daphne Du Maurier atmosféru, tempo, napětí a kvalitní herecké obsazení. Laughton často tak trochu přehrával, ale zrovna sem se to hodí. Restaurovaný obraz z Blu-raye od Arrow Academy nemá chybu. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu nepochybně majstrštyk. Bouře, která bušila lodí do skalnatého pobřeží, skvěle natočena. Tak tomuhle lze máloco vytknout. A nakonec to s dvojkou červeného ve skleničce, oproti dnešním filmům nebylo úplně marný. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Finale vysledny dojem trochu zrazilo, ale ide o prvotriedny dobovy thriller. A to, ze Hitch predtym aj potom natocil omnoho lepsie veci (a nebolo ich malo) neznamena, ze to nie je kvalitna zalezitost. Navyse Laughton si to strasne uziva (vlastne ako vzdy) 7/10 ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Hospoda Jamajka byl naprosto nesmyslný podnik. Když se zamyslíme nad příběhem, zjistíme, že jde o kriminální záhadu. Na sklonku 18. století odpluje Mary, irský sirotek (Maureen O'Hara), do Cronwallu za svou tetou Patience, jejíž manžel Joss má na pobřeží hospodu. V té proslulé hospodě, kde bydlí lidé loupící z vraků i trosečníci, se odehrají všemožné hrůzostrašné věci. Ti lidé požívají naprostou beztrestnost a dokonce dostávají pravidelné zprávy o lodích, které v blízkosti proplouvají. Proč? V čele bandy stojí vážený muž, který všechno řídí, a není to nikdo jiný než smírčí soudce. A právě proto byl celý film nesmyslný: smírčí soudce se měl objevit až na konci celého příběhu; rozumně se držel stranou všeho a neměl žádný důvod do té hospody chodit. Proto bylo absurdní natáčet ten film s Charlesem Laughtonem v roli soudce, a když jsem to zjistil, byl jsem z toho opravdu zoufalý. Nakonec jsem film natočil, ale nikdy mě neuspokojoval, třebaže měl nečekaný komerční úspěch. (Rozhovory Hitchcock Truffaut) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Mám rád Daphne Du Maurier, takže asi záměrně lehce nadhodnocuji. Ale prostě mě to bavilo a ten příběh mi přijde dobrý a udrželo to mou pozornost celou dobu (mj. díky tomu, že jsem o tom nic nevěděl dopředu - v tomto ohledu mi přijde hrozné, že je zde v obsahu filmu vyzrazen zásadní zvrat, který nastane v 52. minutě). V literární podobě by se mi to asi líbilo víc, protože na filmové adaptaci je samozřejmě silně znát doba vzniku (na mysli mám nejen předpotopní speciální efekty, ale třeba i zde uvedený filmový plakát, který by mě od filmu spíše odradil, než nalákal), a Hitchcock dozajista natočil lepší věci, ale mně osobně to prostě sedlo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Skoro by som dal Jamaica Inn aj piatu hviezdu, ale zopár vecí mi v tom bráni. Tie nedostatky budú asi lepšie zmotivované v románe, teda možno... Nechcem prejsť k spoilerovaniu, ale jedna vražda v jeden dôležitý moment filmu by veci výrazne pre hlavnú zápornú postavu ľahčila a takisto občas nejaký ten súboj, napr. muž a žena na útese, nepôsobia zrovna vierohodne. Inak dokonalá atmosféra, úlisná banda lumpov, krásna Maureen a geniálny záporák v podaní Charlesa Laughtona. Osobne som s vyložením kariet na stôl pomerne skoro skôr spokojný, akoby som mal iba na konci pokrčiť ramenami, že to predsa bolo jasné od začiatku. Prekvapuje ma, že je film v modrých číslach. 90% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Jamaica Inn, je sprvoti výnimočný film s ešte výnimočnejším režisérom, pod ním - podpísaným ! Hitchcocka - MILUJEM, lebo je skvelý režisér, a ja sa už blížim k 30. videných filmov, ktoré sú perfektné, udržuje si po celú kariéru - vysokú úroveň, a ešte sa podpisuje vo svojich filmoch tak, že sa na pár sekúnd, v nich - MIHNE, čiže maličké CAMEO, sa zaznamenáva. To si môže dovoliť len HITCH, A NIKTO INÝ ! Síce v Jamaice, sa neobjaví, ale má zaujímavý príbeh, t.j - film pracuje so zaujímavou myšlienkou, ktorá po čase, pôsobí až odpudivo, či chaoticky ! A spomínaná Jamaica INN, je PAJZEL, v ktorom sa kujú zlomyselné plány... Velí tomu skorumpovaný SUDCA, ktorý má dve tváre, aby jeho blízki, nevedeli, čo je v skutočnosti, zač. Mary Yellin, je mladá a krásna žena, ktorá mieri do pajzlu, lebo tam má tetu a strýka, strýko je inak, poriadny hajzel, ktorý deptá svoju ženu. Nevie, čo ju čaká, a nebude to prechádzka ružovou záhradou ! Aby som trochu načrtol, čo mám na mysli. V úvodnej a vynikajúcej scéne, vidím ako ľoď mieri k útesu, najprv vidí falošný maják, aby vzápätí, svetlo zmizlo, narazí, prídu lupiči, ktorí pozabíjajú posádku a okradnú ich ! Obohatia sa a nič si z toho nerobia. V bande, je jeden tajný človek, inkognito, policajt, ktorého sa pokúšajú obesiť, pričom ešte nevedia s kým majú, čo dočinenia, Mary ho zachráni + idú k sudcovi, SIROVI - PENGALLANOVI, ktorý sa hrá, že je neviniatko, ale tento blb, je v tom zapletený, až po uši... Potom, akonáhle, budú u sudcu, môj záujem sa pomaličky vytráca, i keď je tam nádherná - MAUREEN ! Behajú, ako splašené kury, policajta odrbáva, Mary chodí ako zmyslov - zbavená, zvláštne sa to zvrtne. Film má skvelú kameru, réžiu a strih, i herecké výkony sú geniálne, taký Charles Laughton, predvádza svoje herecké - UMENIE, ktorému rozumie, s Maureen sa poznajú, zahrali si v The Hunchback of Notre Dame, ale i popri mojich pochvalách, je film tak akosi - divný... Nie je to zlý Hitchcock, zo začiatku som bol nadšený, neskôr sa to prehuplo do priemeru, odkiaľ sa už nikde vyššie - nevyšvihol, čo je škoda, lebo ako vravím, film má také čaro, ktoré sa vytráca, každou svojou ubehnutou sekundou... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ozdobou tohoto snímku je Maureen O'Hara, půvabná mladá žena, která na sebe poutá pozornost, jen se objeví na scéně.. Za zmínku určitě stojí přesvědčivý Charles Laughton, kterému mám obrovskou chuť ublížit.. Příběh o bandě pirátů, jedné krásce a jednom spravedlivém (v utajení) je v podstatě asi lehce zapomenutelný, já jsem si ho připíchla do své sbírky filmů Alfreda Hitchcocka a nelituji.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jamajská krčma je skvěle obsazený snímek. Charles Laughton je tak slizský, že byste mu ani ruku nepodali, Leslie Banks je taky pěknej záporák, no a Maureen O´Hara byla jednou z nejhezčích hereček té doby. Atmosféra je skvělá, příběh není nic extra a souhlasím s Hitchcockem, že pointa se měla vyzradit až na konci, nikoliv hned na začátku. Film by byl mnohem zajímavější a napínavější, kdyby se nevědělo, kdo stojí v čele tý bandy. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že tím, že pointa, tedy, kdo je mužem v pozadí, se prozradí už na začátku, film přichází o mnoho napětí, ale i bez toho je tato zjednodušená románová adaptace působivou romanticko dobrodružnou podívanou. A když vezmeme v úvahu rok výroby, řekl bych, že ve zkoušce času velmi dobře obstála. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jamaica Inn je kostýmním dobrodružným filmem s romantickou zápletkou a s historickou úlohou tajného agenta v boji proti organizovanému zločinu. Alfred Hitchcock, odpouští se mu mnohé a jeho skalní fanoušci vše ctí se zarputilým odhodláním. Děj se naivně vlní ve větru a rozbouřeném moři cornwallského pobřeží, napětí překonává své vlastní omezení, stavba obrazů je svědkem dojmů. Lahůdkou je Charles Laughton, který s rozšafnou elegancí udává rytmus skotačivé čtverylky, zastiňuje nedostatky a užívá si své výsostné postavení. Jamaica Inn je nenáročná filmová zábava a hlavní cíl komerčního úspěchu byl splněn. Nemá cenu debatovat, zda jde, či nejde, o typického Hitchcocka. Jde především o jeho méně zajímavější část filmové tvorby. Hlavní postavou odlehčeného dobrodružství je Sir Humphrey Pengallan (velmi dobrý Charles Laughton), politický i společenský hegemon oblasti. Život elity poskytuje uspokojení, omamná vůně bohatství dodává kuráž a rozpolcená mysl laská krásu mládí. Noblesní přirozenost anglické šlechty podává ruku svému osudu a se vztyčenou hlavou kráčí vpřed. Hlavní ženskou postavou je Mary Yellen (příjemná Maureen O'Hara), mladá, atraktivní a čerstvě osiřelá irská dívka. Nová etapa života v náruči jediných příbuzných je zatěžkávací zkouškou naivní nezkušenosti a mravní odolnosti. Osobní náklonost se střetává s rodinným zájmem, nebezpečí číhá na každém kroku. Výraznou postavou je Joss Merlyn (zajímavý Leslie Banks), provozovatel hrůzyplnou tajuplností obestřeného hostince a Maryin strýc. Mužská dominance neváhá použít hrubou fyzickou sílu na neposlušnost žen. Vedoucí úloha kriminálního uskupení musí tlumit nespokojenost řádových členů. Důležitou postavou je James 'Jem' Trehearne (sympatický Robert Newton), ryzí hrdina bez bázně a hany. Zadání tajného agenta je jasné, romantické okouzlení přináší komplikace i záchranu. Z dalších rolí: ustrašená a poslušná Maryina teta Patience Merlyn (Marie Ney), Pengallanův oddaný starý komorník Chadwick (Horace Hodges), přední a neodbytný muž Jossovy bandy Harry the Pedlar (Emlyn Williams), Pengallanův přítel Lord George (Basil Radford), či další členové pobřežních pirátů Salvation Watkins (Wylie Watson), Dandy (Edwin Greenwood), Thomas (Mervyn Johns) a mladík Willie Penhale (Stephen Haggard). Jamaica Inn je zajímavostí pro filmové příznivce Alfreda Hitchcocka, pro ostatní již nikoli. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Predlohu nepoznám, a tak neviem, či to komično, ktoré bolo obsiahnuté vo filme, je naschvál alebo natruc. Myslím, že ako plne vážny film by to malo iné grády. O dobrodružnom snímku velmi nemožno hovoriť, kedže takmer všetky scény sa odohrávajú v intériéri, presnejšie v štúdiu, čo však nie je výnimka na dobu vzniku. Musím však oceniť skvelý výkon Charlesa Laughtona, na ktorého sa oplatí pozrieť. A že to režíroval A. Hitchkock, je skôr perlička, ako by ste mali hladat podobné znaky s jeho neskoršími filmami. Hodnotenie: 65% ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý Hitchův film, jeden z těch horších. Laughton hraje dobře, ostatní trochu hůř; scénář mohl být lepší; i režie je na Hitchcocka horší než je zvykem; absence hudby zamrzí; přesto docela dobrý film na jedno shlédnutí. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Mimořádně pitomý scénář (ani kniha Daphne du Maurier není nic moc), přesto tam Mistr nacpal maximum vtipných dialogů a pohrál si s výpravou (už jenom ta zkáza lodi na začátku je lahůdka). ON uplete i z "hovna" bič. Asi tak! ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Jedná se zatím o nejslabší Hitchcockův snímek, který jsem viděl. Navíc je pro tohoto režiséra poněkud netypický, odehrává se v minulosti. 65% hvězdiček ()

Han22 

všechny recenze uživatele

18. století, u jamajského pobřeží sídlí banda hrdlořezů, kteří přepadají ztroskotané lodě a zabíjejí všechny přeživší. Vede je místní hospodský, k jehož ženě přijíždí na návštěvu neteř z Irska. A aby toho nebylo málo, v pozadí za nitky tahá mocný soudce a... víc by bylo škoda prozrazovat. Hitchcock si s dobrodružně romantickou podívanou poradil po svém, na pozadí pirátských přepadů rozehrál hru o několika postavách u kterých nevíte na čí straně vlastně jsou a podařilo se mu tak i přes odlehčený žánr vyvolat slušné napětí. Mínusem je výprava a vůbec technická stránka filmu, ty tři kulisy kde se děj odehrává jsou docela o ničem. Ale zábava to byla slušná. ()

Reklama

Reklama