Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký film byl natočen podle úspěšné knihy spisovatelky a scenáristky Marii Rodgersové. Vděčné komediální téma o záměně matky s dcerou se posléze dočkalo ještě dalších dvou zpracování v roce 1995 a 2003. Hlavní hrdinka Ellen Andrewsová je rozvedená, věčně zaneprázdněná žena, která prožívá krizi ve vztahu se svou dospívající dcerou Anabel. Každá má svůj život plný překážek a svých problémů. Ani jedna příliš nerozumí té druhé. Obě dvě si navíc závidí život. Matce se zdá výhodnější být mladou a někoho poslouchat na slovo, zatímco dceři připadá skvělé být dospělou a rozkazovat. A tak v pátek třináctého obě nahlas vysloví své přání - být tak v kůži té druhé! Talisman, který jim dal Elsin nápadník to splní. V okamžiku si vymění těla a mají možnost prožívat jim náležející každodenní životní situace. V komedii ze života uvidíme mladičkou Jodii Fosterovou v roli dcery a Barbaru Harrisovou jako její matku. Film získal nominace na tři Zlaté globy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Když si uvědomím, že o rok později natáčí Václav Vorlíček svou legendární podobně laděnou crazy komedii Což takhle dát si špenát, nezbude mi pro Podivný pátek ani krapet shovívavosti. Trapný humor, trapná triková stránka (zpětná projekce mi z dnešního pohledu připadala hodně průhledná), trapná dějová zápletka. V mnohem starší Dívce na koštěti (1971), která je navíc zaměřena na stejnou cílovou diváckou skupinu, Vorlíček předvádí triky o nějakých pár řádů sofistikovanější (nemluvě o prvku zábavnosti). To jsou paradoxy vývoje světové globální kinematografie... Podobné filmy: Mezi námi děvčaty, Splněné přání ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem taky viděla původní Freaky Friday. Na remakovanou verzi s Lohan a Curtis ale zdaleka nemá. Ta je pro mě výjimečnou komedií se skvělým scénařem a dobrými hereckými výkony, která srší nápady a vtipem. U této původní verze z roku 1976 však o takové propracovanosti mluvit nelze. Je zde sice onen dobrý námět, ale bohužel slabší herecké výkony, slabší nápaditost a občasná nezáživnost. Jediné opravdové plus je pro mě mladá Jodie Foster v hlavní roli - třešinka na jinak poměrně fádním dortu. ~(2,5)~ ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání.. Jodie Foster byla nepříjemná až nesnesitelná, Barbara Harris vypadala spíš jako zfetovaná než jako přestěhovaná puberťačka, humor poněkud jednoduchý a těžko dohledatelný (přemýšlím, jestli jsem se alespoň jednou zasmál), zápletka poněkud krkolomná a řada scén kolísala mezi přetažeností a trapností.. John Astin byl sice kouzelný, ale zachránit to nedokázal.. remake s J.L.Curtisovou a L. Lohan dopadl o několik tříd lépe a to ve všech ohledech ()

5150 

všechny recenze uživatele

Pohodová rodinná komedie v produkci studia Walt Disney, která mi ve festivalovém týdnu "Otrlého diváka" docela přišla vhod. Kromě mladičké Jodie Foster potěšila zejména pro mě neznámá Barbara Harris v roli mamky, ta má slušný komediální talent. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Aj keď spočiatku to nevyzeralo dobre a stálo to len na hereckom výkone Jodie Foster ( ktorá už v mladom veku prekypovala talentom ), následnou premenou sa veci dali do pohybu a začala komédia, ktorá v dnešnej dobe síce pôsobí zastaralo, ale stále svižne a obsahuje poriadnu dávku nápadov a akcie. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Za mě obrovské zklamání. Trapné triky, trapné vtipy. Až moc chaotických scén a záměna na konci nedávala vůbec žádný smysl. Verze s Lindsay Lohan a Jamie Lee Curtis u mě zatím vede nejvíce, je to promyšlenější komedie než tohle a to se jedná o původní film. Velké plus to ale má v podobě Barbary Harris a Jodie Foster, kdyby byly herečky jiné, tak by to nebylo ono. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

34. Zlatý Glóbus za rok 1976 - nominace (3) - Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Jodie Foster, Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Barbara Harris, Nejlepší filmová píseň - "I'd Like To Be You For a Day" - Hudba a text Joel Hirschhorn, Al Kasha ()

charge 

všechny recenze uživatele

Tyhlety filmy po amerikánsku jsou vážně trapný. Nevim jestli je tohle první film na tohle téma, ale na ubohosti tohoto 1000x omletého námětu to nic neubírá. Typicky americkej tatík a ty nány, no viděl bych to asi tak nastejno s remakem z roku 2003 s J. L. Curtis. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná oddechová komedie, která připomíná styl 50. let. Rovnátka Jodie Foster fakt nesluší, ale s obtížnou rolí děsné holky a pak mamkovského nemehla ve škole se pere dost slušně, ale opravdu mě překvapila Barbara Harris jak jako elegantní mamka a pak hlavně jako cáklá, sportovní holka v těle třicátnice. Něco v příběhu snad zestárlo, ale přesto je to milé, svěží a disneyovsky rodinné (v dobrém i ve zlém). ()

Mr.Floyd 

všechny recenze uživatele

Aspoň konečne viem odkiaľ tie desiatky trápnych rodinných komédií s rovnakým námetom výmeny tiel brali inšpiráciu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jodie Fosterová počtvrté! v roce 1976, tentokrát konečně jako (skoro) normální teenagerka. A to v rodinné komedii disneyovského typu, kterou bych si normálně asi nepustil; ostatně ani remake jsem nikdy neviděl. Matka s dcerou si musí prohodit role, aby pochopily že to ta druhá nemá lehké a našly k sobě cestu, k tomu smíření teenagerky s mladším bratříčkem a pochopení, že tatínek je vlastně šovinistické prase. Rodinné hodnoty cpané doslova do chřtánu, k tomu přestřelené situace a ani náznak čehokoliv nemravného (i když ten sousedovic kluk by si s maminkou dal asi říct). Na druhou stranu jsem se celkem pobavil (10 řemeslníků v domě najednou), uteklo to a závěrečná honička s policajty/kaskadérství na vodě byly super. Barbara Harrisová kupodivu zábavnější než Fosterová. Takže 3*. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Závěrečná honička v autech si nezadá s mnohými akčními krimi... :) Viděli jste už jinde policejní auto přejíždět most po zábradlích? No dobře, novodobý remake Mezi námi děvčaty je možná o špetku zábavnější, ale to vůbec neznamená, že by se na tohle nedalo koukat. Oproti zmíněné předělávce tady Annabel (14letá Fosterová) hraje pozemní hokej a dělá akrobacii na vodních lyžích a vůbec je tahle verse, natočená čtyři roky po vydání knižní předlohy Marie Rodgersové, taková dětštější. Ale milá. ()

Bouřňák 

všechny recenze uživatele

Moc pitomé, staré triky, špatná hudba. A na to, že jde o komedii, se divák prakticky ani nemá kdy zasmát (což je u komedie dost velká chyba). ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Proč je remake lepší než předloha? Protože remake nemá zbytečný voiceovery a zbytečnou zběsilou akční scénu na konci. O obou filmech ale platí, že jsou herecky bezvadně zvládnutý, přičemž u toho původního jako bonus člověk může obdivovat herectví mladý Fosterový a u toho novýho se smutkem v očích vzpomínat na dobu, kdy Lohanová ještě nebyla ochlasta a fetka. ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

Celkom oddychovka. Judie Foster vobec nemusim ale tu bola celkom zabavna i ked film asi podrzala hlavne jej filmova matka Barbara Harris. Troska mi to atmosferou pripomenulo Divku na kosteti. 70 - roky su pre mna trosku slabost. Ziadna slava ale v poho 50% na sobotne popoludnie. ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Jestli se mi na tomto filmu něco líbilo, tak jsou to spíš "crazy" pasáže s Barbarou Harris (matka) - zmatky v domácnosti, baseball se synem ... , a taky pár originálních nápadů z automobilové honičky. Původně jsem byl jen zvědavý na Jodie Foster (dcera), v této roli mě ale zklamala - nemá (narozdíl od Barbary Harris) asi výrazný komediální talent, a už vůbec ne ve čtrnácti letech. V dramatické poloze byla výborná už v těch letech (např. Ozvěna léta - 1976), pro komedii ale postrádá dostatečně širokou škálu výrazů v mimice. 50% ()

Reklama

Reklama