Reklama

Reklama

Juno a páv

  • Velká Británie Juno and the Paycock (více)

Ve dvacátých letech 20.století byl v Dublinu zavražděn voják republikánské armády, když jej zradil jeden udavač. Rozlícené davy zaplní ulici a je slyšet palbu. Juno Boyle (Sarah Allgood) podporuje svého zahálčivého manžela „Kapitána“ Jacka Boyla (Edward Chapman) s pomocí dcery Mary (Kathleen ORegan). V pozadí příběhu stojí jejich syn John (John Laurie), který přišel o ruku v potyčce se členy republikánské armády. Právník Charles Bentham (John Londgen) informuje Boyleovy, že zdědili dva tisíce liber po vzdáleném příbuzném. Mary uvěří, že se s Benthamem budou moci brzy vzít. Boyleovi si vyhazují z kopýtka a pak se dozvídají, že Bentham zmizel z Londýna i s jejich dědictvím.. (Pavlínka9)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Film vznikal v době, kdy ještě neexistovala postprodukce. Vše, co lze v tomto filmu zaslechnout, muselo být zaznamenáno během natáčení a poté už to nebylo možné změnit. V jedné scéně musel Hitchcock režírovat orchestr, zpěváka, dav, palebné zvuky z kulometu, vše mimo scénu, zatímco kamera uzavřená do zvukotěsné kabiny se pohybovala pomocí jeřábu. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Rocky62)
  • Barry Fitzgerald, který ztvárnil roli Kapitána v první dramatizaci „Juno a páv“ v produkci Abbey Players v roce 1924, si zde odbyl rolí Řečníka svůj filmový debut. (Pavlínka9)
  • Sara Allgood si postavu Juno zahrála jak ve filmu, tak v divadelním představení. (Terva)
  • Řeč Barryho Fitzgeralda na začátku filmu v původní hře nebyla, ale autor hry Sean OCasey ji napsal speciálně pro Hitchcocka. (Pavlínka9)
  • Film měl velmi dobré kritiky, režisér nicméně prohlásil: "Ujišťuji vás, že jsem se vážně styděl, protože to všechno nemělo nic společného s kinematografií." (Hwaelos)
  • Snímek je natočený podle divadelní hry Seana O'Caseyho a přestože se režisérovi líbila, neviděl v ní Hitchcock potenciál pro filmové zpracování. (Hwaelos)
  • Hitchcock točil film s ansámblem irských herců. (Hwaelos)

Reklama

Reklama