Reklama

Reklama

Nezvladatelný buřič - Jeroným Pražský

(TV film)

Obsahy(1)

Mistr čtyř univerzit, ale také enfant terrible přelomu 14. a 15. století – to byl Jeroným Pražský, neprávem opomíjená osobnost českých dějin. Byl v mnohém podobný novodobým celebritám. Před jeho znalostmi, bystrostí úsudku a rétorickými schopnostmi se skláněla většina Evropy. Mnoho času trávil na cestách do dalekých zemí. Těšil se z jiskry dobrého vína, stejně jako si užíval přízně krásných dam. Uměl uchvátit i urazit, byl vášnivě milován i nenáviděn. Střet pavoučí sítě filozofického myšlení se železnou pěstí Kostnického koncilu nemohl dopadnout jinak, než tragicky. Hledání pravdy vystřídal pragmatismus mocných. A na popravčí hranici se učené disputace už nevedou... (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nápaditě - mj. i interdisciplinárně - vybudovaný scénář zasazuje Jeronýmovu osobnost do dobového kontextu při důsledném respektování historických pramenů a s minimem prostředků dosahuje maxima poutavě podané sdělnosti. Revoluční rozměr Jeronýmova chování, poznamenaného počínající renesancí i ocenění jeho mimořádných osobnostních kvalit propůjčují tomuto pořadu pečeť zasloužené mimořádnosti. Zážitku, poučení i kvality. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prostorekosť sa v tých dobách nevyplácala. Vlastne aj dnes už sú niektoré názory potierané, našťastie sa neupaľuje. Jeroným doplatil na svoju prchkú povahu a boj za pravdu a necelý rok po Husovej smrti okúsil rovnakú hroznú smrť aj on. Dokument pekne poukazuje na všetky Jeronýmove vlastnosti a názory, ktoré ho priviedli k nešťastnému koncu. Pritom vedel, ako dopadol Hus a dokonca odvolal svoje učenie. Ani to mu nepomohlo. Provokoval, urážal, kládol nepríjemné otázky, hanil a tupil hlúpych a nenásytných ľudí. A to sa nenosí v žiadnej dobe, keďže vládnu hlupáci. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Možná trochu moc klipovité a přeskakující od tématu k tématu. Hrané vsuvky jsou fajn, byť asi nevyznívá úplně profesionálně, když hlavní "herecký "představitel je zároveň tím, kdo dokumentem provází. Samozžejmě nepopírám že se to hodilo, Martin Chadima je nejen zkušený teolog a znalec historie, ale i její velmi přesvědčivý interpret při mnoha přednáškách, které má tu i onde (jsou i na YouTube a rozhodně stojí za vidění!). Co se mi ale vůbec nelíbilo bylo nadužívání "prolínaček" a "montáží", při nichž měla každá "mluvící hlava" za sebou kus mapy, obrázek nebo něco podobného. Taky použití "gotického" písma tento počin dosti stáží. Čistě graficky nahlíženo je celý dokument zoufalou amatéřinou, připomínající první pokusy začínajícího grafika, který ve svém editoru právě objevil vrstvy a možnosti jejich prolínání. Méně by i v tomhle případě bylo nepochybně více... Celkový dojem: 70% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Hodně historický a odborný pořad o velké protestantské a dobrodružné osobnosti Jeronýmovi Pražském, který na přelomu 14. a 15. století pořádně větral nervy nervy učenců a katolické církve, potažmo i vládců a mnohých duchovních. Nadělal si tolik nepřátel, že bylo skoro až zázrakem, že přežil Husa. Nakonec mu to však spočítali a také skončil na hranici v Kostnici roku 1416, dokonce byl upálen na stejném místě, kde Hus. Zazní spousta odborných informací, které po půl hodině nehistoricky nadaného diváka začnou nudit. Ale i takových dokumentů je třeba. Pořadem provázeli: Martin Chadima a Petr Charvát, komentář četli Kateřina Rozsová a Pavel Soukup. Hudební režie: Josef Spitzer ()

sator 

všechny recenze uživatele

„Lidé se nikdy nedopouštějí zla tak dokonale a s takovým nadšením, jako když to dělají z náboženského přesvědčení.“ ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Dokument o méně známém (byť stejně dopadnuvším) následovníkovi Jana Husa, enfant terrible středověké teologické filozofie, arcikacíři Jeronýmovi Pražském. Dokument je polohraný s komentářovými vstupy dr. Matina Chadimy a prof. Petra Charváta. Rozumná stopáž, komplexní pohled na celý život od narození až po smrt s důrazem na účast na Kostnickém koncilu. Perfektně zvládnuto historicky, scénáristicky i režijně. Pěkně odvedená práce! ()

Reklama

Reklama