Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jarek Ostravski je horník jako každý jiný. Když ale v dole bouchne jedna ze štol a on zachrání spoustu svých kamarádů ze závalu, stane se hrdinou a rázem se mu jeho život obrátí naruby. Vedením firmy je povýšen z dolu do kanceláře, aby se staral o horníky, dostane se do zorného úhlu médií, rodiny, přátel, ale především se znásobí jeho kredit u žen. Kdo by ale mohl tušit, jak to celé je vlastně doopravdy... Nová česká filmová komedie, navazují na nejlepší tituly z této oblasti naší filmové tvorby „Ostravak Ostravski", byla volně vytvořena dle námětu legendárního blogera a jeho sedmi knižních bestsellerů s názvem Deniky Ostravaka. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (211)

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

V Ostravě pracuji a nikdy jsem nikoho neslyšel takto mluvit! Je to naprostá hovadina. Prostě vymyšlená píčovina, tak jako se nám v médiích snaží vtloukat do hlavy, že jsme se za totality třeli s bídou a nouzí a přitom to byly ty nejhezčí léta v mém životě a v luxusu ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vždyť o co vám všem jde, chlapi? Abyste si, jak sami říkáte, fajně zafárali a štolu vyrubali." Deníky Ostravaka jsem nečetl, ale co si pamatuju, tak mi ostravština vždycky zněla o něco přirozeněji a výrazně kratčeji. Nicméně Jarek, ten chlop jak cyp, nebyl špatný, ale víc mě bavily jeho slečny než satirické poukazování na problémy regionu razovitého. A nejvíc se mi líbil ten zadeček přesně padnoucí do ruky, neboť kvůli němu bych určitě taky stíhal ten správný autobus na šachtu i z šachty a měl pak slunný den i ve smogem tradičně vyvoněné Ostravě. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Předlohou filmu je úspěšný blog. Docela by mě tedy zajímalo, jak vypadala další oblíbená literární díla, která zaplavovala internet v době jejich největšího boomu. Nejsem z Ostravy, a když někdo mluví jako retard, tak mě to spíše vytáčí, takže jsem si k hlavnímu hrdinovi ani nemohl najíst cestu. Hranice mezi filmovou poctou městu a jeho ponížením se ukázala být velmi tenkou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Panoptikum uhelných monster, invalidní zápletka, kulhající humor. Cypovina, na kterou jsem čuměl jak Jakeš na klíče. Tak nějak se z toho může zdát, že v rámci ochrany lidského genofondu by ten rázovitý region měli obehnat vysokým plotem, nastražit nášlapné miny a nepouštět nikoho dovnitř ani ven, ale já dobře vím, že to všechno byla jen taková lidová zábava a filmová fikce. Bo..? ()

3DD!3 odpad!

všechny recenze uživatele

Strašná sračka. Nedává smysl, většinou není vtipná a Ostraváci mluví s pražským přízvukem. Přerod hlavního hrdiny zvrácený. Hnusná hudba. Ostrava vypadá téměř nerealisticky... krásně. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ten ostravský blog si matně vybavuju jako první výrazný počin toho druhu. Škoda, že film nepřišel dřív, po 12 letech už to tolik nemohlo rezonovat. Film vlastně přišel až nakonec jako taková tečka za televizí a divadlem. Naštěstí několik scén funguje dobře jako samostatné anekdoty, takže to není tolik promrhaný čas, ale celek je samozřejmě omyl, který neviděl dramaturga ani z pendolína. To nejlepší je cameo Věry Špinarové a dobře zvolený song Marie Rottrové ve vhodnou chvíli. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ostravaku, taký fajný chachar, cos to zrobil? Svoje dřysty si svěřil papyru aj synkum z Prahy do kisně a fčil nám aj bijak zrobiš?!! Čučela sem na to jak Babiš do učtenki. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Za co, kura, za co?! Těch 40 minut života už mi nikdo nevrátí. Já mám omluvu, proč jsem se tak dlouho nechávala omývat vlnami trapnosti: v krku se mi usídlil nějaký bordel a byla jsem z toho kašle natolik vyčerpaná, že se mi nechtělo slézt z gauče a vyšplhat se po schodech do ložnice. Možná jsem se měla překonat a najít si nějakou záživnější a inteligentnější podívanou, tak třeba čučet do kočičího záchůdku, k tomu by mi stačilo překonat pouhých 5 metrů horizontálně. Jakou omluvu mají tvůrci této smrduté hromádky rádoby vtipných scének? Chichiííchiííí, ti Ostravááááci jsou takovíííí buraníííí, heleéé vííííď. Ne, nezasmála jsem se, dokonce ani neusmála, akorát mě to nasralo. Ne proto, že si to utahuje z mého kraje, z mého rodného města, ale že si to z něj utahuje debilně, s dementním žargonem, co hercům nešel přes pysky a s "humorem", který vzhlíží odněkud z hlubin sračkami zatopeného dolu i na komedie Zdeňka Trošky. Hvězdičku za známé lokality a za nepatrnou možnost zlepšení v druhé půlce filmu (kdy jsem se konečně kopla do prdele a šla uklidit kočce hajzlík). ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem se docela dobře zasmál. Což je u komedie žádoucí. Drobný parodický odkaz na Bakalu? Ano, viz důl Václava Havla s firemním email pro hlavního hrdinu JarekOstravski@vaclavhavel.cz. Igor Chmela se do své role hodil. Dialekt pěkný, i když část Ostravanů bude tvrdit, že tak se u nich nemluví. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

A to mělo být co za cyp? Óda na Ostravu? Generační výpověď o soudobých padesátnících z šachty? Komedie ???? A co měl být ten hantec, který měl více společného spíše s hantecem cikánským, než ostravským? Já bych se vážně nerad dožil toho aby o Praze a lidičkách v ní žijících natočil nějaký Jarek Ostravski komedii, kde se bude mluvit jakousi hatmatilkou, které nebudou rozumět ani ti z Prahy ani ti z Ostravy! Co je to proboha za trend točit filmy v ,,nářečích'' ? Dějově také zvláštní. Sice jsem se ve filmu párkrát pousmál a jako vždy se mi líbila Zuzka Kajnarová (uniformy jí sluší - posledně letuška, teď stevardka v pendolinu :-)!) ale celou dobu jsem si stále opakoval - co to je? na co to vlastně koukám? A tak asi nejlepší z filmu co mohu doporučit je závěrečná píseň mého oblíbeného bandu - Lake Malawi. Tohle je za dvě škrtnutí v dole plném metanu. I nebýt Chmely mohl to být mnohem větří průser, než tam dole v dole... * * ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jarek Ostravski je chlop jak cyp, no ni. Ještě včera to byl jen jeden anonymní muž z řad horníků, dnes už povýšil až do křesla kanceláře důlní firmy, kam ho usadil její majitel. A je za hrdinu, který zachránil životy horníků po rozsáhlé explozi v dole, kde fáral. Čísla zachráněných se sice poněkud rozcházejí, ale o to ani tak nejde. O Jarkovi se všude píše a mluví. Od exploze se Jarkovi život změnil o sto procent, bude prožívat jen veselé i smutné události a do jeho staromládeneckého života se prodere i láska. Jen je otázkou času, kdy se na denní světlo prodere, že výbuch svojí nezodpovědností zavinil on. Tak jako moraváci mají Bohuša, ostraváci mají Jarka. Jen je otázkou, s čím chtěli přijít tvůrci a co považovali za dostatečně divácky průrazné. Měl-li to být ostravský dialekt, tak ten je v jistém ohledu i vtipný, jenže jej zkuste poslouchat v kuse devadesát minut, co film trvá, a (téměř) všichni, ne jen herci z tamních končin, mají najednou ostravske zobaky, s nimiž vydatně klapou po "ostravsku". S "Dědictvím" film pojí (nekorektní) hlášky, kterých je nemálo, jsou originálně vtipné, tedy pokud už dávno nekolují mezi lidmi, a já o nich nemám tucha. Nesporným kladem je i herecké obsazení, kterému vévodí Igor Chmela. Prognóza o tom, že film nebude sledovatelný, se nenaplnila. Film má spád, ucházející strukturu i koncepci, trochu nadbytečně skládá poctu některým celebritám, které z Ostravska pocházejí, příjemná a odpovídající je i hudební složka, rušivým elementem je Product Placement, který vzal na sebe podobu jisté značky pánských obleků. David Kočár, režijně zodpovědný za tento počin, vytvořil značně specifický film, který je určitým svěžím závanem na poli zatuchlého humoru. Sympaticky položenou laťku si film neudrží až do konce, závěr je až moc uspěchaný. Předpokládám, že šlo o rovinu fikce, neb tohoto ostravského horníka stvořil internet a legendární bloger, protože v opačném případě by příhody horníka takto vystavěné byly celkem nevěrohodné. 6/10 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

„Banik, !“ Deniky Ostravaka mám rád. Jsou napsány čtivě, svižně a se specifickým humorem, navíc i zasvěceně a s láskou k rázovitému regionu. V Kočárově chujovině je akorát tak guvno. A to říkám jako ten, kdo v Ostravě žil a tři roky fáral. Od r. 1991, důl ČSM-jih, úsek výkliz, 3. až 5. patro, kilometr pod zemí. Bydlel jsem v pronajatém bytě, na rohu Masné a... Stodolní! Až na to, že tenkrát ve Stodolní chcípl pes. Jeden pajzl hotel, trafika a jinak nic, večer pusto a prázdno. Hornický slang? To byla unikátní směsice kratke ostravske mluvy, slovenčiny, języka polskiego a lokálních dialektů, viz např. gorolové nebo Prajzaci. LINGVISTICKÉ OKÉNKO: [][] Zájemci mi mohou napsat o překlad a vysvětlivky. ◘„Rabula zadupana, jebni s rolku a ber do teplych.“ ◘„Ni lupanu, kulok, cype!“ ◘„Reku mu: bo som to čul.“◘„Hajcmanu zme vyrabovali v cyp, jebat, čas na poňos.“ [][] Historicky první komedie, u které jsem se nesmál, dokonce ani Trošku. Jedna hvězda za Jarkovy eskapady z robama. A Kočár by zasloužil protáhnout rovnačkou hajcmanů. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Kdosi mi kdysi nakecal, že ve Slezsku žijí krásné baby, a proto jsem se rozhodl tuhle záležitost podstoupit navzdory nelichotivému hodnocení. Filmy samozřejmě nelžou a já tedy musím s lítosti v srdci prohlásit, že mi ten kdosi odporně lhal. Chápu, že byl zřejmě autorský záměr vyhrabat ty nejhnusnější kurvy a ještě je odporně nastajlovat, ale chtělo by to brát alespoň trošku ohledů na žaludek a střeva diváků. Humor se tvůrci zřejmě pokusili postavit na faktu, že v Ostravě všichni mluví jako kokoti. V podstatě slůvko "jako" bylo v předchozí větě zcela navíc. Pokud se rozhodnete postavit humor na faktech, tak to není humor, nýbrž jen nudná výpověď. A pokud je v popředí chacharština, tak této výpovědi běžný smrtelník navíc příliš nerozumí. Příběh je od začátku do konce o hovně jak cyp. Hudba byla vybrána katastrofálně. Do jednotlivých scén absolutně neseděla. Jedna z největších sraček, jaká se u nás za poslední roky zrodila. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdyby všichni mluvili česky, a ne jako cikáni, možná by se dalo bavit o průměrném hodnocení. A to i přes to, že herci jsou příšerný persóny a cameo s Věrou Špinarovou jednou z nejtrapnějších scén české kinematografie. Chmela je i pro zavilého nePartičáčka překvapivě snesitelným hrdinou, hodně slušný je výběr hudby. Ale to pitvoření jazyka, to proboha napadlo koho? Krást doslovné hlášky je trapas, pokud to nemyslíte jako parodii, ale krást jich tolik najednou, to je hnus. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Asi jako se v Díře u Hanušovic mluvilo tak, jako se tam ve skutečnosti nemluví, tak to dopadlo i u Ostravaka Ostravskeho, bohužel. Původní myšlenka byla dobrá, ale buďto za nitky tahalo příliš mnoho rukou, nebo někdo nevěděl, co chce. V reálu to pak vypadá, že jsem si tuhle frašku pustila vždycky u večeře a po večeři vypnula, protože déle než deset patnáct minut v kuse se to nedalo sledovat. Dokoukala jsem to na den přesně rok od premiéry a nedá se nad tím než sprásknout rukama. Kamenem úrazu je žánr- komedie, která ale obsahuje divné pahumory a křeč. Krom toho, že kdo zná Ostravu (ano, já jako čtyřletá náplava už do toho taky mám co kecat), by nikdy s partou na tahu nezvolil trasu, kterou šel Jarek s chlopama a těmi... poletuchami. Proč s tím rovnou nešrubnu do koše, jsou herci, především Igor Chmela a Zuzka Kajnarová, ale jinak je to marnost nad marnost, marno vše. ___ Denik Ostravaka s tímto btw. nemá nic společného, to byla vtipná, s nadsázkou braná záležitost, která se krom literatury nedá nikterak adaptovat. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jestli se nepletu, tohle jen zneužívá slávy jednoho blogu, kde snad ani nebyl nějaký děj nebo příběh, šlo jen o sled scének více či méně zábavných. Ve filmu hrají nějací Pražáci Ostravaky, Ostrava vypadá podivně, příběhově je to o jen o děvkaření mám pocit, a závěrečné napravení hříšníka není nijak odůvodněné a ozřejmené. Nevím, mně to nudilo, vtipné mi to nepřišlo, animované vsuvky a problémy s ženskými mi přišly jako opajcovaný mustr z Básníků násilím přesazený někam, kde to tvůrci viděli jen jednou, a to ještě v noci ve Stodolní, prostě nevěrohodné a zbytečné dílko. Jo a aby se teda neřeklo, občas tam zazní song nějaké ostravské pěnice či zpěváka. ()

Reklama

Reklama