Reklama

Reklama

Vyrob si svůj stát

(festivalový název)
  • Francie Donetsk, la bataille de l'Ukraine (více)
Francie, 2016, 90 min

Obsahy(1)

Mnozí obyvatelé Donbasu měli po léta pocit, že ukrajinská vláda přehlíží jejich problémy a ignoruje jejich nároky. Rusko jich na jaře 2014 po anexi Krymu využilo pro nepřiznanou separatistickou operaci. Ozbrojené skupiny proruských rebelů ovládly místní úřady a vyhlásily referendum o odtržení od Ukrajiny. Režisér Antony Butts na konkrétních lidských osudech a bezprostředně zachycených situacích zobrazuje odhodlání a nadšení, ale i naivitu, aroganci a krutost účastníků převratu. Revoluce vynáší k moci značně sporné postavy a své původní vyznavače zanechává mnohdy rozčarované zjištěním, že byli jen pěšáky na šachovnici ovládané mocnějšími hráči. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Stíba 

všechny recenze uživatele

Malinko zmatečný a obsahově né až tak dobře zpracovaný dokument, který by byl schopen celou látku komplexněji au celeně vyobrazit. (Jeden svět Benešov - 6. 4. 2017) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Působilo to na mě jednak dojmem jako bych byl přímo na místě a také že místní obyvatelstvo je zmítáno komunistickou, fašistickou nebo ultranacionalistickou ideologií. Všude korupce.Dokument je plný narušených osobností. ()

Reklama

Alex 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který nestranní nikomu a z pozice nezúčastněného pozorovatele dokumentuje dvouleté období po revoluci na východě Ukrajiny a vyhlášení samostatné Donbaské lidové republiky. Od prvotního nadšení obyčejných lidí, kteří byli nespokojeni s dosavadní Ukrajinskou vládou a očekávali, že připojením k matičce Rusi se všechny jejich problémy vyřeší. Až po zklamání, kdy se po referendu a nových volbách dostávají opět k moci oligarchové, které nikdo nevolil a kteří vrátili opět ty lidi z barikád do zoufalé bezmoci, ve které žili už dříve pod svrženým Janukovyčem. Po filmu v rámci festivalu Jeden svět beseda s Petrou Procházkovou. ()

Reklama

Reklama