Reklama

Reklama

Zmizení staré dámy

  • Velká Británie The Lady Vanishes (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenze (74)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Nám se nemůže nic stát, jsme Britové.“ Velice příjemné setkání s britskou filmovou klasikou meziválečné éry, k tomu v režii samotného mistra Hitchcocka, který již tenkrát dokázal v malém komorním prostoru rozehrát „velké věci“. Mám rád tyto filmy s podobně napínavými příběhy a historky zasazenými z velké části během jedné cesty ve vlaku. Pátrání po záhadně zmizené dámě uprostřed dlouhé mašiny rozjeté po kolejích probíhá s patřičnou atmosférou plnou tajemství, napětí a všudypřítomného ruchu, ale současně i s výrazným humorem. Díky těmto ingrediencím se jedná o nestárnoucí kousek, jen možná až příliš stojí na snadno zapamatovatelných nečekaných odhaleních, s jejichž vědomím případná repríza pak již nemusí tolik fungovat. [75%] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Alfred Hitchcock /Psycho, Vertigo/ natocil sympaticky a hodne prijemny spionazny film. Chvilu trva, kym sa film rozbehne, ale potom tempo diviakovi neda vydychnut, stale sa nieco deje a tempo je strhujuce. Tu sa spolu s dalsim Hitchovym filmom - 39 steps 1935 - da hovorit uz o nadcasovosti, aj po vyse 70 rokoch je toto svizna zaujimava a hodne fascinujuca podivana. Hlavne, ked sa do toho opreli herci ako Dame May Whity /Plynove lampy 1940 a Podezreni/, dalej skvela Margaret Lockwood /Nocni vlak do Mnichova 1940/ a ulohu dobre zvladal aj Michael CervenyHrob /Bitva o britanii 1969, Pahorek s istym Seanom Connerym z roku 1965/. Raz darmo, Hitch bol genius a legenda svetoveho filmu a tu uz badat znaky jeho geniality : 85 % ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Cením si naprosto nenásilného skloubení několika filmových žánrů, od komedie přes dobrodružství a zároveň detektivní pátrání až k romanci, příběh o zmizení staré dámy z jedoucího vlaku je vyprávěn s takovou lehkostí, nadhledem a humorem, že jedna sedla na lep dřív, než by napočítala do tří.. Vyobrazené osazenstvo vlaku bylo k popukání, každý měl své vlastní důvody/motivace a teprve v okamžiku, kdy se je divák dozvídá, vše do sebe bezchybně zapadne.. Přihlédnu-li k roku vzniku snímku, asi tuším, co chtěl pan Hitchcock sdělit.. U mě se mu to povedlo na výbornou.. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tentokrát spíš zklamání. Nebavila mně první půlhodina v hotelu, pak se příběh přesunul do vlaku a už už to začalo vypadat na obstojný psychothriller s tajemnou zápletkou, ale bohužel z toho nakonec vzešla nepříliš povedená konspirační komedie s nezajímavým romantickým ústředním párem v čele. A závěrečná přestřelka u okna? Na svou dobu možná nářez, ale nyní už ta akční scéna působí hodně úsměvně. Pro mně jeden z těch slabších Hitchcocků. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Hitchcocků, kterého jsem mohl vidět. Odlehčený film plný humoru a skvělých scének. Svižná a ranná Alfredova režie, kamera a velice originálně laděný příběh dělají z Lady Vanishes opravdovou delikatesu mysteriozního žánru, kterou doporučuji každému. Byť jen ten konec s přestřelkou ve vlaku je trošku naivní, než by bylo zdrávo, ale nesmíme zapomenout, že se jedná o sedmdesát let starý film. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (26)

  • Po presťahovaní sa do Hollywoodu a po prvých troch filmoch s neúspechom sa práve tento film stál prvým komerčne úspešným Hitchcockovym filmom, ktorý zarobil aj v amerických pokladniach. (Arsenal83)
  • Během práce na tomto filmu se Hitchcock znovu spojil s kameramanem Jackem Coxem, byl to jejich dvanáctý společný film. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama