Reklama

Reklama

Zmizení staré dámy

  • Velká Británie The Lady Vanishes (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenze (74)

Falko 

všechny recenze uživatele

Ani by som nepovedal, ze by Hitchcock dokazal vypravat film i tak usmevnym sposobom, ako sa mu to podarilo v tomto filme, ale niektore otazky mi tu zostali nezodpovedane. Napriklad kto zabil spevaka, ktory stale spieval vonku? Asi to nie je podstatne, ale niekomu asi liezol na nervy. No a mozno to malokoho napadlo, ale cely film mi pripominal thriller s Jodie Foster TAJEMNY LET (2005), len v tomto pripade nezmizla stara dama, ale jej dcera a nebolo to vo vlaku, ale v lietadli a nikto si na zmiznutu osobu nemohol spomenut, teda nikto ju nevidel. Na rok 1938 je to slusne natocene, mozno asi pri prvych 20-tich minutach vam bude trvat, kym sa dostanete do deja a bude vam jasne, o co tam vlastne ide, inak zvysok filmu je slusny... 27.08.2009 ____Margaret Lockwood - (Iris Henderson) +++ Michael Redgrave - (Gilbert) +++ Paul Lukas - (Dr. Hartz) +++ Dame May Whitty - (Pani Froyová) +++ Cecil Parker - (Pán Todhunter) +++ Linden Travers - (Pani Todhunterová) +++ Naunton Wayne - (Caldicott) +++ Basil Radford - (Charters) +++ Hudba: Louis Levy, Charles Williams +++ ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Roztomilé, zábavné, napínavé, inteligentné. Dôkladná charakterizácia postáv, nabušený dejový vývin a scenáristické postupy, na ktorých sa doteraz zakladajú predlohy thrillerov. Klasické krimi, ktoré vás dokáže zaujať a strhnúť rovnako, ako hocktorý súčasný blockbuster. Nadčasovosť bola ostatne vždy jedným z parametrov geniality Alfreda Hitchcocka. Odporúčam tiež film The 39 Steps, ktorý je námetom veľmi podobný a spracovaním ešte dramatickejší a filmovejší. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Zatraceně příjemná a jednoznačně nadčasová záležitost, která ovlivnila doslova stovky filmů, co přišly po ní. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Proč je vlastně Hitchcock zvaný mistrem napětí a nikoliv mistrem humoru? Během toho filmu mě podvědomí silně nabádalo představovat si, jak by to vypadalo, kdyby natočil film ve spolupráci s Monty Pythony. To by totiž musela být čirá krása nesmírná. Vždyť on tam má králíky v klobouku stoicky přihlížející bitce kouzelníka se samozvaným detektivem! A potom scéna muže, který si chce s bílým ubrouskem zachránit život je zase z úplně jiného žánru, ale stejně tak působivá. Možná byl Hitch mistr všeho. Jinak když jsem před rokem viděla poprvé Michaela Redgravea (v Secret Beyond the Door), tak jsem ho měla jen za pohledného panáka a vůbec by mě nenapadlo, že mu postupem času přijdu tolik na chuť. A dvojice těch sportem posedlých gentlemanů (které jsem dřív viděla v Přízracích noci, ale tady jsou vlastně originální) je taky dost božská, takovým tím studeným odtažitým zatuhlým způsobem, ach, chci s nimi chodit na čaj každý čtvrtek. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Ale jak by mohla?“ - „A co?“ - „Zmizet.“ - „To nevím.“ - „No právě. Vždyť říkám, lidi přece jen tak z ničeho nic nezmizí.“ Od Hitchcocka jsem zatím viděl jen pár filmů, ale tenhle patří k těm lepším. Nejvíc jsem byl zvědavý na mix žánrů. A opravdu, komedie, detektivní thriller (vhodnějším přívlastkem bych už ale naznačil pointu), romantika…to vše spolu tvoří zábavnou podívanou. Přes napětí a tajemnou atmosféru totiž funguje jak chemie mezi párem „detektivů“, tak decentní britský humor (ten obstarávají hlavně kriketoví nadšenci). Na ničem z toho se nepodepsal zub času s výjimkou technické stránky, ta už citelně zestárla (ach ty zadní projekce). Celkově však velká spokojenost a silné 4* navrch. „Škoda, že jsme zmeškali vlak v Budapešti.“ - „Nechci se zase opakovat, ale kdybys byl netrval na tom, že musíme při té jejich hymně stát až do konce, tak jsme...“ - „Člověk přece musí projevit úctu, Caldicotte! Kdybych věděl, že to bude trvat 20 minut...“ - „A já měl vždycky za to, že jejich hymna není Uherská rapsodie. Stejně jsme při ní stáli jenom my dva.“ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Spolu s 'The 39 Steps' najlepší Hitchov film z jeho anglického obdobia tvorby. To, že Sir si vie poradiť s trefným a milým odľahčením situácií som už zistil v neskoršom 'Mr. & Mrs. Smith', ale o akčných scénach zatiaľ v jeho filmoch nebola ani zmienka a tu ich zvládol perfektne. S ohľadom na vek filmu veľmi svižná práca kamery a výborná hudba. Zo začiatku sa film síce trošku vlečie, divák nevie, čo ho čaká, pretože k žiadnemu žánru sa film zatiaľ nehlási. Po hlavnom zvrate (cca 30minútach) sa však roztáča kolotoč skvelých hlášok, napínavej thrillerovej atmosféry, skvelých hereckých výkonov s množstvom zaujímavých postáv, znamenite presnej réžie a skvelej kamery; a točí sa neprestajne až do konca. 85%. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Hitchcockových filmů. Panoptikum nepravděpodobných, ale bravurně vykreslených lidiček a jejich nejrůznějších pohnutek a záměrů uváděných ve skutek. Expozici a pohádkovou logiku filmu musíte bez dostatečného vysvětlení přijmout, jako u Hitchcocka vždy, abyste se mohli udiveně usmívat a kochat tím rejděním a taky se o ty figurky trošičku bát a držet jim palce. U tohohle filmu je navíc nesporně milé, že Hitch tu svůj humorný nadhled a společenskou satiru neskrývá, stejně jako svoji zalíbenost, s níž i on sám fandí těm roztomilým lidičkám, tomu živočišnému druhu, který svými filmy rozmarně vytváří. *~ ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Hitchcock bol proste kráľ! Parádny thriller skombinovaný s komédiou a romantikou bez toho aby to pôsobilo ako bordel a bolo to skutočne napínavé, vtipné aj romantické chce naozaj veľkú dávku majstrovstva. Rozuzlenie je síce trochu pritiahnuté za vlasy ale to už k podobným filmom nejako patrilo ( a stále patrí napr. nedávny Non stop alebo Tajomný let s Jodie Foster ktorý Lady Vanishes dosť vykráda).Aj po takmer 80 rokoch výborná zábava 10/10 ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Hitchcocků, kterého jsem mohl vidět. Odlehčený film plný humoru a skvělých scének. Svižná a ranná Alfredova režie, kamera a velice originálně laděný příběh dělají z Lady Vanishes opravdovou delikatesu mysteriozního žánru, kterou doporučuji každému. Byť jen ten konec s přestřelkou ve vlaku je trošku naivní, než by bylo zdrávo, ale nesmíme zapomenout, že se jedná o sedmdesát let starý film. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zmizení staré dámy je opravdu jeden z Hitchcockových majstrštyků. Díky příjemné stopáži nenabízí prostor pro nudu a i navzdory svému stáří je stále napínavý, zábavný a na konci i akční a romantický. Skvělé atmosféře, která je pro Hitchcockovy snímky charakteristická, napomáhá i prostředí, v němž se děj odehrává - vlak nabízí v mnoha filmech možnosti pro parádní příběhy. Sympatické postavy, slušný námět a na svou dobu i výborné zpracování. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ja tieto Hitchcockove komédie nemusím. Hitchcock bol vtipnejší v Psychu než v hociktorej jeho otvorenej komédii. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

"Tohle vypadá jako skladiště rekvizit masových vrahů." Skombinovať skrz na skrz typicky britskú komédiu, pametnícku romancu, konšpiračný thriller a vrstviace sa mystérium, to dokáže snáď len Hitchcock. Prvá polhodina, odohrávajúca sa v jednom hotelíku, je čistokrvná komédia bez jednoznačnej hlavnej postavy. Miesto nej tu máme paletu zaujímavých postavičiek, ktoré sa líšia nielen charakterovými črtami či zvykmi a zlozvykmi, ale aj štátnou príslušnosťou. Vzniknutá jazyková bariéra pôsobí efekt Babylonskej veže a je príčinou mnohých sprvu komických, neskôr závažných situácií a problémov. Od začiatku druhej tretiny, teda približne odchodu vlaku, do ktorého sa presúvajú naši "hrdinovia", sa situácia mení. Odrazu je v príbehu prítomná centrálna hrdinka, mladá snúbenica Iris Hendersonová, ktorá sa dostáva vinou podivného vývoja udalostí do prekérnej situácie. Tú ešte komplikuje spomínaná jazyková bariéra ako aj ignorancia postáv či ich rozdielna motivácia konania. Stará dáma, s ktorou sa Iris stretla už v hoteli a neskôr s ňou zdieľa kupé, z ničoho nič zmizne. Podľa všetkého si ju nikto nepamätá - alebo všetci klamú. Sprvu sme presviedčaní, že si Iris starú dámu pod vplyvnom úderu do hlavy len predstavovala, ale čoskoro sa začnú vynárať dôkazy o jej prítomnosti vo vlaku. Zaplieta sa do čoraz väčšej záhady a podivnej konšpirácie zdanlivo bez riešenia... Po celý čas je vo filme prítomný číry suchý britský humor, tak ako ho mám rád. Príbeh je síce pomerne naivný a ku koncu sa mi zdalo, že je príliš zjavne "hraný", ale nadhľad a rafinovaná hitchcockovská prekombinovanosť mu dávajú úplne nový rozmer. Len pre zaujímavosť, prestrelka pri vlaku v závere jasne vzdáva hold klasickým westernom, ktoré sa v tej dobe už slušne rozmohli (a s nimi aj hviezda Johna Waynea) a mám dojem, že sa odohráva v totožných lesných kulisách ako o 21 rokov neskôr slávne Na sever severozápadnou (s ktorou má film spoločný motív tajného spiknutia - žeby Hitch odkazoval sám na seba? To už nechám na vás.). Nechal som sa strhnúť a spolu s hrdinami som rozplietal spiknutie, smial sa o dušu, obhrýzal si nechty pri napínavej scéne na stene vlaku a všimol si klasického Hitchovho camea na nádraží :-) Ak nepočítam Alfred Hitchcock Presents, je toto môj tretí Hitch, a ja som takmer bezvýhradne spokojný. 95% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Trošku pomalu se to rozbíhá, ale od druhé třetiny je to klasický starý Hitchcock. Málokdo dokáže zápletku tak zaplést jako on, navíc jeho vyprávění zůstává nepřestajně napínavé a milé současně. Holt, Mistr. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film - přišel mi rozdělený do 3 relativně nesourodých částí, z nichž každou jsem vnímal jinak. Prvních 25 minut odehrávajících se na horském hotelu mě moc nebavilo, nechápal jsem kdo je hlavní postava a kterou z předkládaných informací si mám pamatovat pro další vývoj děje (intuitivně jsem k tomu tedy přistupoval jako k detektivce). Pak se děj přehoupne do druhé části ve vlaku, která mě bavila nejvíc, protože mi přišla skutečně napínavá a byl jsem strašně zvědavý, jaké bude rozuzlení. (Obecně ta situace s jedoucím vlakem, v němž se stane nějaký zločin, mi přijde dramaticky velmi nosná, viz např. slavný snímek Vražda v Orient expresu). Nějaké matné tušení jsem měl, ale netrefil jsem se ani trochu, protože když film konečně někdy v 65. minutě vyloží naplno své karty a je už zcela jasné, co se stalo se starou dámou, mé dosavadní nadšení z předchozího děje značně ochladlo, a v poslední půlhodině jsem byl poměrně nepříjemně zaskočený všemi těmi radikálními zvraty a na můj vkus překombinovaným dějem, u něhož se s lety podle mě ztratil dobový kontext s tou politickou omáčkou okolo, a ten kýčovitý happy end tomu nasadil korunu, takže mám z toho celého spíš takové rozporuplné pocity. Přijde mi to hodně zaseklé v době svého vzniku, ale na druhou stranu tomu nejde upřít, že to pořád má nějaké hitchcockovské kvality, kvůli nimž to asi pořád za vidění stojí. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Hitchcock mě v pro něj docela nezvyklé, komediální poloze potěšil. Místy mohl v ději přidat na tempu (hlavně začátek v hotelu byl na můj vkus příliš zdlouhavý) a ukočírovat Margaret Lockwood tak, aby občas nepřekročila hranici snesitelnosti. Ve druhé polovině však už to byl ten starý dobrý Hitch budující hustou atmosféru a usazující ve vás pocit, že nevíte co přijde příště. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi vývoj příběhu, nutil mě několikrát pochybovat o tom, čemu mám věřit. Líbí se mi skloubení mnoha žánrů (detektivka s lehkým nádechem komedie, romance, dramatu a válečného stylu) a prolínání mezi nimi. Líbí se mi hlavní hrdinka a líbí se mi filmy odehrávající ve vlaku. Ale nelíbí se mi, že Hitchcock nechává postavy, aby se leckdy chovaly neadekvátně situaci, nelogicky (kdosi mi vleze do pokoje a já ho nevyhodím; střílí se a já se neschovám; vůbec okolo celé střelby pokulhává logika na všechny čtyři). Přesto nelituju, že jsem si film pustil. # [viděno: monitor, sluchátka, EN sub] # příběh 8 | humor 2 | akce 2 | napětí 3 | pustil bych si znovu 7 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Expozícia je dosť dlhá, takže dlho som netušil, o čom film bude. A nemôže byť na filme nič lepšie, ako prekvapenie. Preto si nečítajte tunajšie obsahy. Veľmi inteligentný scenár, plný britského suchého/čierneho humoru, lepšie hlášky, ako Redgrave, by som netrúsil pri mŕtvolách ani ja. Hitch sa umne hrá s divákom, ktorý si vyfabuluje niekoľko verzií udalostí a nemôže tušiť, ktorá bude tá správna. Makety dediny, áut, vlakov atď. sú dnes naivne roztomilé, režisér z takýchto kompromisov, daných rozpočtom, asi v roku 1938 nemal veľkú radosť. Mohol sa ale plne sústrediť na budovanie chytrej zápletky a žánrového komentovania udalostí nastupujúcich v Európe. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Jeden z mála Hitchcockových filmů, který se mi vcelku líbil. Kouká se na to celkem dobře, trochu skřípou jen delší akční sekvence, jmenovitě zápas v zavazadlovém voze a přestřelka, ve které snad ani jedna strana nenabíjela. ()

Reklama

Reklama