Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v červenci 2018. Záchranný člun je psychologické drama a důmyslný akt americké válečné propagandy. Jména John Steinbeck a Alfred Hitchcock, nekompromisní zúčtování s bestiálním německým národem a film měl rázem zaděláno na komerční úspěch. Extrémní životní situace na hranici říše smrti a zkázy se v neurvalém cynismu psychického vypětí krutě pohrává s osazenstvem loďky. Cit, nenávist, láska, odevzdanost, ponorková obhroublost, třídní nerovnost a všudypřítomný strach. Duševní střet jiskří a proměňuje svou podstatu zaujetí, přesto neuhýbá z většinového proudu a ve vlastním zájmu je stav duševního zkoumání spíše povrchně účelový a jediným cílem je konečná porážka germánských bestií. Hlavní postavou psychologické propagandy je Constance "Connie" Porter (zajímavá Tallulah Bankhead), ctižádostivá a známá americká novinářka. Nezbytný komfort života se postupně ztrácí v nicotě, přesto je zachování lidské důstojnosti otázkou osobního přesvědčení. Hlavní mužskou postavou je Willi (pozoruhodný Walter Slezak), zachráněný kapitán německé ponorky. Je to jediný člověk na člunu, který ví, co dělat. A pro Němce je vždy na prvním místě udržení slávy nacistické krutosti a podlosti. Důležitou postavou je Gus Smith (zajímavý William Bendix), americký námořník německého původu. Gangréna si bere svoji oběť, zbytek nohy má své poslání ještě před sebou. K výrazným postavám patří John Kovac (sympatický John Hodiak), americký strojník na lodi. Jediný neměnný pochybovačný hlas a protagonista jízlivé romantiky. Dělnická třída chce mít své slovo. A také Charles J. "Ritt" Rittenhouse (příjemný Henry Hull), anglický průmyslník a kultivovaný odpůrce násilí, přirozená autorita naráží na limity potřebných schopností. Výraznější prostor dostala také vojenská zdravotní sestra Alice Mackenzie (Mary Anderson) se vztahovým dilematem, její nový nápadník a tichý námořní radista Stanley "Sparks" Garrett (Hume Cronyn) a ve schizmatu černošského původu uvězněný lodní stevard George "Joe" Spencer (Canada Lee). Menší část prostoru dostala smrtí malého dítěte poznamenaná paní Higley (Heather Angel) a vystrašený mladý německý voják (William Yetter Jr.). Záchranný člun není špatné psychologické drama, přesto je film především účelovou propagandou. Pochopitelné, nemilosrdné, silně proamerické. Příkladná úlitba Americe. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Hitchcock+Steinbeck je silné kombo a na výsledku je to věru znát. Film už sice trochu zestárl (bodejť by ne, když vznikl před více než sedmdesáti lety), ale koncepce několika dramat odehrávajících se na stísněném prostoru jednoho člunu funguje perfektně a předznamenává všechny ty pozdější minimalistické thrillery typu Duel nebo Telefonní budka. Moc (ne)příjemné! ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden čln, pár ľudí v ňom a hups aká výborná dráma to bola. Nuž na veľké veci stačí niekedy naozaj iba málo... Informačne bohatá sociálna sonda a veľmi reálny pohľad na spoločnosť počas vojny, ktorá funguje predovšetkým na skvelých dialógoch. Predsudky a vzájomná nedôvera na jednej i druhej strane nikdy neveštia nič dobré, múdrejší sa im určite vyhne. Aj keď film vlastne nemá klasický dej bavilo ma to po celý čas, len treba veľa čítať aj medzi riadkami, snímok tu toho hovorí veľmi veľa a všetko sa do viet nezmestilo, takže odporúčam zapnúť vnímavosť na plné obrátky. 80/100 Videné v rámci - 5x5 tour : Po stopách režisérov. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Naprosto výtečný film, ale popravdě řečeno, kdybych nevěděl, že je od Hitchcocka, nejspíš bych si to (min. první polovinu) nemyslel a hádal bych třeba Cukora. Protože na rozdíl od Hitchovy obvyklé koncentrace na technický aspekt filmu táhnou tento film v prvé řadě herci. A v čele obsazení je herečka s velkým H, Tallulah "Dahling" Bankheadová. Toto je jediný u nás známý film, ve kterém se tato broadwayská legenda objevila, a právě ona je hlavním důvodem, proč byste si měli tento film sehnat. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hodně letitá podívaná, která může být zpočátku i poněkud úmorná. Přesto se tam najde několik zajímavých momentů, které jsou veskrze nadčasové (úvahy nad kolektivní vinou apod.), a člověk se dočká i nějakého toho zajímavého zvratu, což v kombinaci se zajímavými postavami a kvalitními dialogy znamená, že to i po těch letech stále má něco do sebe (obzvláště je-li člověk Hitchcockův fanda, který chce od něj vidět taky něco jiného než 2-3 notoricky známé filmy). Btw. přijde mi zajímavé, že symbolické vyznění filmu (postavy v člunu coby státy v dobové Evropě proti Hitlerovi) zde má výrazně navrch nad okolnostmi děje - film kupříkladu nejenže nijak neřeší, jak postavy na člunu močí/defekují, ale nezáleží zde v podstatě moc ani na jídle, pití či času, který uběhl od ztroskotání, o výskytu nějakých žraloků nemluvě - současný divák tak může být překvapen, že v klasickém survival filmu nedostane to, na co je v tomto žánru v současnosti zvyklý (kupříkladu kontrast s Pí a jeho život je v tomto ohledu vyloženě do očí bijící). ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Kamera neopustí po celou dobu trvání filmu člun - ten tedy není nikdy vidět z vnějšího pohledu. (Hwaelos)
  • Elizabeth Japp Flower věřila, že se stala vzorem pro postavu Constance 'Connie' Porter (Tallulah Bankhead). Američanka, žijící v Ghaně, přesvědčila v roce 1942 kapitána, aby jí dovolil cestovat na jeho nákladní lodi. Loď byla během plavby do New Yorku torpédovaná, a tak Flowerová strávila deset dní ve člunu s třiceti čtyřmi muži trpícími žízní, hladem, zimou a deštěm, zatímco kolem kroužili žraloci. Tisk informoval o tom, že oplakala kabát z Burberry, o který přišla, zatímco novinářka v Záchranném člunu ztratí kožich, kameru, psací stroj a náramek. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Když se Mary Andersonová během prvních natáčecích dní zeptala Hitchcocka, co považuje za její největší přednost, režisér suše odvětil "Sedíte na ni, má drahá." (Matty)

Reklama

Reklama