Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

Matty 

všechny recenze uživatele

Neotřelý pohled na společnost diferenciovanou druhou světovou válkou, na dva, potažmo tři, rozdílné přístupy (demokracie, komunismus, fašizmus) k témuž. Sice pohled nejdoucí nikterak do hloubky a navzdory nebezpečnému ovzduší občas připomínající romantickou výletní plavbu, ale co chtít víc, vždyť je to jen „tuctová“ americká komerce s propagandistickým nádechem, akorát režírována Hitchem. (Vtipný je způsob, kterak se Hitchcock i do takto komorního příběhu dokázal propašovat, můžete jej vidět jako „oběť“ hubnoucího přípravku v novinách, které si jedna postava čte). 70% Zajímavé komentáře: Arius, Cimr ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Víc konverzačkou než prožívačkou, je tahle houpavá, divadelně pojatá road movie, stavějící na dramatických momentech, výborné kameře a zkušeném vedení herců. Navzdory datu vzniku, kdy 2. sv. válka ještě nepatřila minulosti, se příběh ve svém zpracování lehce obchází bez nenávistných výpadů proti světovému nepříteli číslo jedna, vlastně všechny pochyby o charakteru německého pasažéra fikaně převede na diváka, který je k předsudkům jemně naváděn, aby se pak střídavě styděl za vlastní předpojatost nebo si zadostiučinil, protože téměř do samotného konce se postava Willyho vyvíjí značně matoucně... I když zub času snímek přirozeně nahlodal, nuda si ke mně přisedla blíž jen během melodramatických výlevů ošetřovatelky Alice, za což jsem byla bohatě odškodněna kousavou ironií a černým humorem té nejlepší z postav - novinářky Constance, skvěle zahrané hvězdnou Tallulah Bankhead. Interesantní oldies party to byla, Alfréde... ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Silnější tři hvězdičky zejména za opravdu velmi líbivou vizuální stránku, kterou čas vůbec nedokázal poškodit. Ani se mi nechce věřit, že tento film vznikl roku 1944. Po dějové stránce též není téměř co vytknout a Hitchcock drží film nad vodou celou topáž, ale abych se přiznal, tohle minimalistické drama mě vůbec nechytlo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Záchranný člun od Alfreda Hitchcocka je solidní konverzační drama odehrávající se po celou dobu pouze na onom malém plavidle, kde se odehrává boj o život, ale také se rozvíjí vztahy mezi trosečníky, ať už jsou kladné či záporné, představují výborné koření snímku. Nejvíce napětí však vyvolává německý trosečník, kterého ostatní přijali na svůj člun, aby mu bez ohledu na národnost zachránili kůži. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Naivní a ukecaná taškařice, která jde kompletně proti proudu tohoto tématu. Všichni zúčastnění berou ztroskotání na moři jako romantickou výletní plavbu a na místo toho, aby intenzivně řešili jak přežít, tak si vyprávějí historky a nějaké životně důležité faktory, jako voda či jídlo je moc nezajímají. Jedinou pointu jsem nalezl pouze v záchraně Němce, jinak ve všech ostatních aspektech u mě Lifeboat selhal a může se pod něj podepsat třeba 10 Hitchcocků. 5% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Během natáčení několik členů štábu zjistilo, že herečka Tallulah Bankhead nenosí spodní prádlo. Na to Hitchcock odpověděl, že neví, zda to má dát za úkol kostýmnímu oddělení, makeupu nebo česání vlasů. (Kulmon)
  • Když se Mary Andersonová během prvních natáčecích dní zeptala Hitchcocka, co považuje za její největší přednost, režisér suše odvětil "Sedíte na ni, má drahá." (Matty)
  • Příběh filmu napsal na Hitchcockovu žádost John Steinbeck. (Matty)

Reklama

Reklama