Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pro mě nezvyklý film Alfreda Hitchcocka. Celý se prakticky odehrává na pár metrech čtverečních záchranného člunu s pár lidmi jako posledními přeživšími. Film ukazuje mentalitu lidí různých názorů, jak se dokážou vypořádat s neobvyklou situací, v které jim jde o život. Z filmu však tímto způsobem vzniká velmi ukecaná konverzační psychologická "pohádka", kde jsou všichni jednoznačně zaškatulkováni a na první pohled poznáte, kdo je hodný, kdo zlý a kdo nemá šanci dorazit do přístavu. Film, tak není působí a naopak spíše chvílemi nudí. To je na 96 minutách velký problém, hlavně když v dramatu je dramatických scén velmi poskrovnu a pochybuji, že vás nějak více vzruší. Celkově to slabší z tvorby velkého mistra, který si neodpustil nádhernou a pro mě nejvtipnější záležitost v celém filmu (kdo si nevšiml jeho fotografie v novinách, která slouží jako reklama na prostředek pro hubnutí by si film měl pustit znovu). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Neotřelý pohled na společnost diferenciovanou druhou světovou válkou, na dva, potažmo tři, rozdílné přístupy (demokracie, komunismus, fašizmus) k témuž. Sice pohled nejdoucí nikterak do hloubky a navzdory nebezpečnému ovzduší občas připomínající romantickou výletní plavbu, ale co chtít víc, vždyť je to jen „tuctová“ americká komerce s propagandistickým nádechem, akorát režírována Hitchem. (Vtipný je způsob, kterak se Hitchcock i do takto komorního příběhu dokázal propašovat, můžete jej vidět jako „oběť“ hubnoucího přípravku v novinách, které si jedna postava čte). 70% Zajímavé komentáře: Arius, Cimr ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Konverzační drama s minimalistickou scénou (celé se to odehrává pouze v člunu) funguje spíše jako klasický divadelní kus - jednota místa, času i děje a váha přenesená z dějové linky na dialogy (filmová adaptace silně odkazuje k původní předloze Johna Steinbecka). Hitchcockovi se povedlo udržet vnitřní napětí po celou stopáž filmu a ta metafora hada na prsou - intrikujícího zrádce coby symbol válečného nepřítele (natočeno v roce 1944) je pochopitelná a nekýčovitá. Také srovnání mužského a ženského elementu v mezní situaci je zajímavé. Vůbec ona mezní situace, člun jako symbol vratké jistoty na moři ohrožení, relativizace hodnot a fenomén mezního užitku - jako návnada na ryby se nakonec dobrovolně použije i luxusní diamantový náramek. Přesto (alespoň v Hitchcockově filmografii) se jedná o spíše průměrný film (třeba utopení Smitha, kterého si nikdo nevšiml, mi přišlo silně nelogické a nerealisticky ztvárněné), který je z mého dnešního diváckého stanoviska zatížen mnoha dobovými schematismy... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovo mistrovské dílo. První minuty neprozrazují o jako drama půjde. Postupně se jednotlivé postavy rozehrávají a vzniká tak skutečně pozoruhodný příběh. Vše se točí kolem Němce Willyho, jehož postava je komplikovaná a málo čitelná o co mu vlastně jde. Minimalistické konverzační drama pro mne bylo obrovským překvapením. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Další mistrovská lekce v minimalismu - natočit film na člunu, aby ani za hodinu a půl nezačal nudit, tomu se říká opravdu umění. Celkové poselství, týkající se nutnosti spojit se proti velmi schopnému a rafinovanému nepříteli, se mi moc líbilo. Další z Hitchových filmů, který neztratil své kouzlo a kvality ani po více než půl století. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Silnější tři hvězdičky zejména za opravdu velmi líbivou vizuální stránku, kterou čas vůbec nedokázal poškodit. Ani se mi nechce věřit, že tento film vznikl roku 1944. Po dějové stránce též není téměř co vytknout a Hitchcock drží film nad vodou celou topáž, ale abych se přiznal, tohle minimalistické drama mě vůbec nechytlo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Survival Hitch, který kupodivu nezestárnul ani o den. Scénář Johna Steinbecka, v hlavní roli s Tallulah Bankhead kralující každému záběru. Ano, s tou Bankhead, která hrála v první divadelní inscenaci Blackmailu už v roce 1928. Život píše romány. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Čo sa v komentároch spomína pomenej. V Záchrannom člne odznie zaspievaná báseň Johanna Wolfganga Goetheo Ružička (začína slovami: "Sah ein Knab ein Röslein stehn). Nemecký stroskotanec ako najsympatickejšia, pretože jediná plnokrvná charakterová postava filmu. Zvyšok - schematické figúry. Ak však možno medzi charakterové postavy radiť aj tie, ktoré sú na stránkach novín vo filme, druhou bol samotný režisér. Zrejme v empatii k hrdinom, trpiacim hladom a smädom sa rozhodol sám schudnúť - aj keď len prostredníctvom inzerátu na chudnutie. Zaujal aj šperk ako úspešná návnada na pekne tučnú (zjavne pahltnú) rybu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Docela poutavá minimalisticky natočená záležitost. Ano je v tom určitý tehdejší dobový politický podtext. Germán je vždycky prase, ale to bych filmu nevyčítal. Vzhledem k době vzniku je to celkem pochopitelné, navíc tehdy neměl ty bláznivý skopčáky co pomalu vyhlásili válku skoro celýmu světu v lásce nikdo a tak se nelze divit, že jsou jejich charaktery v těchto filmech takto vykreslené. Jinak filmařsky zručně zvládnuté. Občas se možná vkrádá do děje trochu stereotyp, ale solidní konec to napraví, tak si to ty 4* zaslouží.75% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nie som si istý kurzom, zišiel by sa kompas..." Kto by povedal, že film z roku 1944 bude takto pozerateľný. Hitchock je proste talent a tento film asi nikdy nezostárne, pretože je hlavne o ľuďoch. Vystačíme si s posádkou na jednom záchrannom člne a nekonečnou morskou hladinou, ktorá je raz rozbúrená, inokedy pokojná a hladká ako zrkadlo. Postava samozvoleného, ale akceptovaného kapitána, ktorý je pôvodom z Československa je asi najsympatickejšia postava, ale absolútne všetky ostatné, tu majú svoje miesto a dostávajú priestor presadiť sa. Nemecký trosečník je popri kapitánovi nejlepšou postavou, hlavne pre svoju záhadnosť a nepredvídateľnosť. Jeho skutky sú raz ľudské , inokedy nepochopiteľné a vo filme to sedí, ale neviem si celkom predstaviť, že by sa v reálnom živote niekto takto zachoval. Na druhej strane ľudia sú všelijaký a Aláh vraj má rád rozmanitosť... "Dankeschon"80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobré ale bohužiaľ nie úžasné.Škoda, že to okolo polovice až na zopár scén stratí drive a v hlave ostane rovnako ako pri neskoršom Povraze skôr spomienka na zaujímavý experiment ako na skutočné výborný fim 7/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Záchranný člun od Alfreda Hitchcocka je solidní konverzační drama odehrávající se po celou dobu pouze na onom malém plavidle, kde se odehrává boj o život, ale také se rozvíjí vztahy mezi trosečníky, ať už jsou kladné či záporné, představují výborné koření snímku. Nejvíce napětí však vyvolává německý trosečník, kterého ostatní přijali na svůj člun, aby mu bez ohledu na národnost zachránili kůži. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené, dramata na malém prostoru jsou vůbec velmi zajímavými filamřskými počiny.. u nás jich pár taky máme. :-) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden čln, pár ľudí v ňom a hups aká výborná dráma to bola. Nuž na veľké veci stačí niekedy naozaj iba málo... Informačne bohatá sociálna sonda a veľmi reálny pohľad na spoločnosť počas vojny, ktorá funguje predovšetkým na skvelých dialógoch. Predsudky a vzájomná nedôvera na jednej i druhej strane nikdy neveštia nič dobré, múdrejší sa im určite vyhne. Aj keď film vlastne nemá klasický dej bavilo ma to po celý čas, len treba veľa čítať aj medzi riadkami, snímok tu toho hovorí veľmi veľa a všetko sa do viet nezmestilo, takže odporúčam zapnúť vnímavosť na plné obrátky. 80/100 Videné v rámci - 5x5 tour : Po stopách režisérov. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hodně letitá podívaná, která může být zpočátku i poněkud úmorná. Přesto se tam najde několik zajímavých momentů, které jsou veskrze nadčasové (úvahy nad kolektivní vinou apod.), a člověk se dočká i nějakého toho zajímavého zvratu, což v kombinaci se zajímavými postavami a kvalitními dialogy znamená, že to i po těch letech stále má něco do sebe (obzvláště je-li člověk Hitchcockův fanda, který chce od něj vidět taky něco jiného než 2-3 notoricky známé filmy). Btw. přijde mi zajímavé, že symbolické vyznění filmu (postavy v člunu coby státy v dobové Evropě proti Hitlerovi) zde má výrazně navrch nad okolnostmi děje - film kupříkladu nejenže nijak neřeší, jak postavy na člunu močí/defekují, ale nezáleží zde v podstatě moc ani na jídle, pití či času, který uběhl od ztroskotání, o výskytu nějakých žraloků nemluvě - současný divák tak může být překvapen, že v klasickém survival filmu nedostane to, na co je v tomto žánru v současnosti zvyklý (kupříkladu kontrast s Pí a jeho život je v tomto ohledu vyloženě do očí bijící). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najslabších Hitchových počinov. Klaustrofobická atmosféra v prostredí jedného člna by mala pohltiť, čo by sa dosiahlo uveriteľnosťou postáv a nejakou prekvapivou zápletkou, ktorá by sa objavila v priebehu deja. Postavy sú však tézovité, film pôsobí dojmom televíznej inscenácie a je mierne propagandistický. Lifeboat je film natočený na zakázku, kde režisér nemal voľnú ruku pri písaní scenára. Aspoň taký mám z neho aj po čase dojem. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím nejslabší Hitchcock. Je z toho dost cítit protiněmecká propaganda, což se u filmu natočeného za války dá očekávat. Určitě je zajímavý nápad použít tak malý prostor, jako je záchranný člun jako místo, kde se odehrává celý film. Postavy po cestě zažívají různé trable a ne všechny se dožijí do konce. Z toho filmu si člověk může odnést snad jen jednu věc, nevěřte Němcům. Po vizuální stránce je film rozhodně poutavý. "Někteří z mých nejlepších přátel jsou v koncentračních táborech." ()

Reklama

Reklama