Reklama

Reklama

Smolař

  • USA The Cooler (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bernie Lootz (William H. Macy) je největší smolař v Las Vegas. Je úplně zadlužený, manželství se mu zhroutilo a syn se odcizil. Jeho přítel Shelly Kaplow (Alec Baldwin) z kasina Shangri-La mu ale pomůže z nejhoršího. Stačí když Bernie bude každý večer mezi návštěvníky svou přítomností šířit neštěstí ve hře. Plán vychází, dokud se Bernie nezamiluje do nové servírky Natalie (Maria Bello). Chce s ní opustit město, ale odejít z kasina není tak jednoduché (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Netušené ale o to milejší překvápko na mě čekalo v podobě tohoto nenápadného filmečku z prostředí herny v Las Vegas, kde dobráček Bernie pracuje jako "nosič smůly" a jehož loajalita vůči tvrdému šéfovi (Alec Baldwin právem nominovaný na Oscara) dojde pozdě ale přece k osudové poslední kapce a já si nedovedu do této role představit tragikomičtějšího týpka než je William H. Macy. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Odporně přeslazené melodrama o „lúzrovi“, který našel své životní štěstí, všichni si přitom pobrečeli, rozdalo se pár ran a jisté osoby došly k uvědomění.Triviální myšlenka roztahaná na zbytečně dlouhou stopáž s dobrou kamerou a příjemnými hereckými představiteli nestačí, ale kdo se chce tetelit blahem a fandit sympatickým figurkám, nemůže prohloupit. Laciný kalkul zabalený do drahého obalu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nedokáže to. William H. Macy prostě neutáhne sám celý film. Jako vedlejší postava je vždycky skvělý a potěší, ale jako "ten, na kterého se máme dívat celý film a fandit mu" to prostě není ono. Možná za to může i téma "Smolaře", které vypráví o muži, který je miláčkem každého manažera kasina. Je to člověk, který vám nepřinese ani trochu štěstí a jen se za vašimi zády bude cítit dobře, když vy budete prohrávat své těžce vyhrané a odpracované dolary. Maria Bello, která se mu společně s Alecem Baldwinem snaží sekundovat je skvělá a velmi půvabná, ale to také nestačí. Příběh celého Smolaře je tak trochu smolný, pomalý a unavující. Hlavní postava se tváří většinu filmu stále stejně a brzy začne její obličej nudit. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Wayne Kramer ma ako reziser zacina zaujimat stale viac a dalsi jeho projekt uz budem vyhliadat velmi pozorne. Jeho Running scared ma svojou drsnou nekompromisnostou (mimo zaveru) prijemne prekvapil a bol pre mna dokazom existencie dalsieho, relativne mladeho rezisera, ktory vie aj prilis prehusteny dej velmi putavo zabalit. The Cooler, ako jeho starsie dielo, ma potom doslova potesilo. Na Kramerov vek ide o velmi vydarenu oldschoolovku, ktorej najvacsou devizou, spolahlivo predavujucou inak banalny pribeh, je ATMOSFERA. To dzezove hudobne podfarbenie, nonsalantne sa odvijajuci pribeh a vyborne zahrane postavy na vas kazdou sekundou vdychnu neodolatelnu nostalgiu s nezamenitelnym feelingom. Tento film je ako dobry "poharik" po celodennej sichte v zastrcenom bare s dzezovou trubkou pomalych akordov, kde popijajuc si svoju "whisky" dostanete aj necakany bonus v podobe prijemnej zenskej spolocnosti. Ci s nou stravite noc a nebodaj sa z nej vykluje aj "zenska" na cely zivot, alebo si len nezavazne polichotite v atmosfere nenutenej pohody je v podstate jedno. Dolezity je samotny pocit z toho prijemneho vecera... . A na zaver este maly odkaz pre Waynea: Chlape, mas dva skvele male filmy, az na tie zavery, kedy si vzdy cukol smerom ku "korektnemu" zakonceniu. Dufam, ze do tretice uz budes odvaznejsi...Rozhodne na to mas! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Představuji si to asi takhle - celý štáb byl po dobu natáčení naprosto sjetý, režisér anonymní alkoholik, scénárista musel být zhulený minimálně jako Jiří X. Doležel, Alec Baldwin jel v době natáčení na heráku a William H. Macy byl utlumen nějakými sedativy. A já jsem smolař, že jsem byl na palubě žluté linky Student Agency právě v době, kdy byl promítán právě tenhle film. Smolař! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pěkný oldschoolový snímek o jednom Casinu, které schválně dělá věci pěkně po staru. Pomalé tempo, skvělé herecké výkony s excelujícím Alecem Baldwinem, který byl právem za svou roli na tradicích lpícího ředitele kasina právem nominován na nejednu cenu. Přesto ve filmu nevyčnívá, jelikož Macy je také jako vždy vynikající a role věčně zdeprimovaného smolaře mu sedne jako ulitá. Celé je to dosti podobné starším snímkům, nic vás nepřekvapí, ale celé to skvěle funguje. Jen vám to úmyslně pomalejší tempo musí vyhovovat což by vzhledem k zajímavému ději a slušné atmosféře neměl být žádný problém. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Přiblížím se a štěstí je pryč." To já zase svou přítomností zaháním smůlu, ale Bernie je se svým smolařským osudem evidentně smířený. Tedy alespoň do chvíle, než si krásná, veselá a sexuchtivá Natalie vyloží karty a se slovy "Neboj, jeden z nás dvou to už určitě dělal" skočí Berniemu do postele. Bernieho osud se tím změnil, ale zábavnost snímku bohužel nikoli. Zkrátka jsem se přitom chvílemi nudil, ale ani na okamžik mě přitom nepřestalo bavit sledovat Natalii a to bez ohledu na to, co se dělo kolem ní. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Chjo, kdyby jí neřekl: "Dívej se jen do mých očí, jen do mých očí." dala bych 3*. Ale touto prostou větou ten film pro byl pohřben. Ale jinak to dejme tomu ušlo. Jen se asi prostě příčí myšlenka, že film je založen na smolařovi, kterému se smůla lepí na nohy, a ehjle náhle přestane jen proto, že se dotyčný zamiloval. Výkony nejsou špatné, jen mi ten film nesedí. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ne zcela typická hollywoodská pohádka, kterak Bernie smolař ke Štěstí přišel. Kam jeho noha vkročí, čeho se jeho ruce dotknou, tam smůla se mu v patách táhne a padá na vše kolem dokola. Las Vegas však je jáma lvová a v Shangri-La se dějí věci. A tak láska všemu zlu se postaví, kostky jsou vrženy a Bernie s Shelly všem protivenstvím uniknou a jestli neumřeli, žijí dodnes. A to je konec - čili Happy End. Vcelku příjemná netradiční hráčská komedie, která tři a půl hvězdy Štěstěny si zaslouží. Tohle je totiž výborný malý americký film a po vší té smůle zaokrouhlit tohle hodnocení snad i možno nahoru... :-) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem od toho komedii, taky aby ne, když to mělo být o smolařovi, kterej pracuje v kasinu a kam přitáhne, tak všichni hromadně prohrávaj, ale nakonec se z toho spíš vyklubalo drama, né že bych byl úplně zklamanej, přece jenom drama to je dobrý, Macy je naprosto skvělá nula, Alec Baldwin dokonalej hajzl, jakýho umí vystřhnout snad jenom on a Maria Bello ukáže tetování a ještě něco navíc, ale vtipnost to teda nepobralo téměř žádnou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli ten film funguje do té míry, že sklízí slušnou úrodu čtyřhvězdičkových hodnocení a sympatických komentářů, je to především díky hereckému obsazení hlavních postav, které jsou jednak výborně vybrané typově, jednak i dobře hrají. Maria Bello není jen půvabná, ale navíc i sympatická, a William H. Macy je ideální představitel podobných nešťastníků, kteří odevzdaně čelí nepřízni osudu. A vlastně by mu jen stačilo vysílat své obvyklé utrápené obličeje a nesmělé úsměvy a nemusel by přehrávat, jak se v několika případech stalo. Co pro mě ale film sráží do podprůměru, je scénář, který jednak pracuje se za vlasy přitaženými motivy hráčských mýtů, jednak přináší celkově nepravděpodobnou historku s podivnými hrdiny. Takový šéf kasína v podání Aleca Baldwina není ani dobře zahraný, ani dobře napsaný a ani vzdáleně se neblíží charismatu stejné funkce, jakou zastával v Casinu Robert de Niro. To už mám radši ryze mysteriozní snímek typu Intacta než podobnou splácaninu zakončenou scénou, která je svou pravděpodobností úplně mimo běžná měřítka. Celkový dojem: 45 %. Pokud chcete vidět dobrý film z téhle branže, sáhněte po výše zmíněném Casinu nebo Krupiérovi. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ si niekto myslí, že má v živote smolu, tento film mu určite vylepší náladu. Ale určite ju nevylepší každému, pretože ladený viac-menej smutne ako humorne, čo mi trošku vadilo. Rovnako ako aj uspávací priebeh a hudba. Najviac som sa však potešil Baldwinovi, ktorého záporák bol zahraný suprovo. 70%. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Tragikomická dráma s nádychom smutno-sladkej romantiky... inak to neviem opísať. Tento film snáď ani nemá slabé chvíľky a ak hej, určite by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky. Obrovské prekvapenie, keď ho vyberiete náhodne z filmotéky a odrazu zistíte, že je to klenot. Skvelý nápad, podčiarknutý dobrým scenárom a dovedený k dokonalosti hereckými výkonmi. William H. Macy exceluje, Maria Bello výborná a Alec Baldwin si svoju rolu totálneho bastarda očividne užil. Tak ako som si ja užívala celý film, vrátane toho pomalého tempa, ktoré v prípade takýchto dobrých filmov priam zbožňujem. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Maria Bello je proste sexuálna mašina a tieto scénky s ňou sú ešte erotickejšie ako v A History of Violence. Ďalšou skvelou príčinou zhliadnutia filmu je až prekvapivo presvedčivý výkon Aleca Baldwina z ktorého ide strach a neviete čoho je schopný. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Parádní napínavý snímek o chlapíkovi, který "nosí smůlu". Vedle jedné absolutně nezapomenutelné scénky s vyslýcháním film obsahuje nabitou smršť líbivých situací, to vše zabalené do fajnového looku a se skvělými herci. Nuda v tomto případě rozhodně nehrozí, Wyane Kramer je mág. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Robiť veci starým dobrým spôsobom ešte vďaka nostalgii neznamená, že tento starý dobrý spôsob je aj férový a košér. I keď ten nový spôsob bude asi ešte brutálnejší, lepšie povedané chladnejšie kapitalistický. Smoliar nie je žiadna epická lasvegaská životopisná dráma gangstra, je to vlastne také malé milé fantasy s nejakými tými zopár brutálnymi scénami, pri ktorých vám nebude dvakrát príjemne. Na herecké výkony ústrednej trojice budete ešte nejaký ten deň spomínať, najmä nad určitou ambivalenciou, ale inak dosť naklonenou na stranu zla, v prípade Shellyho v podaní Aleca Baldwina. Film má peknú zovšeobecňujúcu myšlienku, presahujúcu samotný dej a ak nie ste cynik, môžete sa ňou skúsiť nejaký čas riadiť a aspoň sa presvedčíte, či to vo vašom živote nebude náhodou fungovať ako v Smoliarovi. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Lehce drsná pohádka o štěstí a smůle, spíš smutná než veselá, každopádně velmi vydařená. Pomalejší tempo a náladová hudební složka vytváří dokonalé podmínky pro herecký koncert představitelů hlavních rolí. Ať už je to William Macy jako dobrák smířený s údělem smolaře, Maria Bello jako životem zkoušená servírka, překvapená svými city a bojující o nalezenou naději, nebo Alec Baldwin jako konzervativní majitel kasina, možná nejlepší a nejvýraznější postava příběhu, drsná a přece nečekaně lidská, struhující i tragická na své cestě k pochopení, že ne Bernie, ale on je tím skutečným smolařem. ()

Reklama

Reklama