Reklama

Reklama

Celník Rousseau

  • Francie Le Douanier Rousseau, ou l'éclosion moderne (více)
Francie / Německo, 2016, 52 min

Obsahy(1)

Portrét samouka, kterého obdivovali velikáni moderního umění. Ateliér Pabla Picassa zdobily čtyři pozoruhodné obrazy od věhlasného francouzského malíře Henri Rousseaua. Nesmírně je obdivoval. Pravidelně s nimi poměřoval svoje vlastní díla. V roce 1908 Picasso ve svém ateliéru tohoto umělce vyfotografoval pomocí dvojexpozice. Jako kdyby tím snímkem chtěl zachytit jedno z největších tajemství dějin umění. Záhadu života i díla malíře samouka s přízviskem „Celník". H. Rousseau se proslavil svými džunglemi stvořenými z dětských snů. Počátkem dvacátého století vytvořil dílo, jež není ani zdaleka tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

ibeh 

všechny recenze uživatele

Francouzi dokumenty o svých umělcích rádi natáčejí a také je ve většině moc dobře umějí. Henriho obrazy jsem poprvé viděla někdy v 80. letech a hodně jsem jich zapomněla, stejně tak jako informace o jeho složitém osobním i uměleckém životě. Po tomhle uceleném a moc pěkně zpracovaném dokumentu jsem pro sebe znovu a lépe objevila naivního a geniálního snílka Rousseaua, jehož obrazy mám teď uloženy v paměti, v srdci i v PC(což je do budoucích let dost důležité). ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Maminka měla jeho autoportét na knihovně. Jeho styl je nesrovnatelný s kýmkoliv jiným. Vypracoval se z ničeho. Klobouok dolů! ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama