Reklama

Reklama

Celník Rousseau

  • Francie Le Douanier Rousseau, ou l'éclosion moderne (více)
Francie / Německo, 2016, 52 min

Obsahy(1)

Portrét samouka, kterého obdivovali velikáni moderního umění. Ateliér Pabla Picassa zdobily čtyři pozoruhodné obrazy od věhlasného francouzského malíře Henri Rousseaua. Nesmírně je obdivoval. Pravidelně s nimi poměřoval svoje vlastní díla. V roce 1908 Picasso ve svém ateliéru tohoto umělce vyfotografoval pomocí dvojexpozice. Jako kdyby tím snímkem chtěl zachytit jedno z největších tajemství dějin umění. Záhadu života i díla malíře samouka s přízviskem „Celník". H. Rousseau se proslavil svými džunglemi stvořenými z dětských snů. Počátkem dvacátého století vytvořil dílo, jež není ani zdaleka tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Maminka měla jeho autoportét na knihovně. Jeho styl je nesrovnatelný s kýmkoliv jiným. Vypracoval se z ničeho. Klobouok dolů! ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Francouzi dokumenty o svých umělcích rádi natáčejí a také je ve většině moc dobře umějí. Henriho obrazy jsem poprvé viděla někdy v 80. letech a hodně jsem jich zapomněla, stejně tak jako informace o jeho složitém osobním i uměleckém životě. Po tomhle uceleném a moc pěkně zpracovaném dokumentu jsem pro sebe znovu a lépe objevila naivního a geniálního snílka Rousseaua, jehož obrazy mám teď uloženy v paměti, v srdci i v PC(což je do budoucích let dost důležité). ()

Reklama

Reklama