Reklama

Reklama

Série(5) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Oblíbené trio je zpět. Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May se vrací v novém seriálu The Grand Tour, který je nepřímým pokračováním jejich posledního působení v Top Gearu. Naše trojka se vydává na cestu po celém světě, kde testuje různá auta, plní úkoly a především si užívají život jako "motoristi ve středním věku", kdy každou epizodu uvádí v jejich mobilním stanu. (UncleMorty)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (35)

The Holy Trinity (2016) (S01E01) 

Věrným fanouškem TG opravdu nejsem. Když jsem na TG náhodou narazil v TV, tak jsem jej nikdy nepřepl. Ovšem, nevyhledával jsem ho. Moji pravidelné spolusledovatelce ovšem TG prakticky vynahrazoval její intimní chvilky, tak mě donutila, abych se koukl s ní. Samotný úvod byl epický. Uvítací epizoda se neobešla bez řady narážek, co vše bude v tomto pořadu narozdíl od TG jiné. Líbí se mi, že se stan, kde se vše odehrává, bude přesouvat a pokaždé nás bude čekat nová země s krásným výhledem na tamní scenérie. Moderátoři nám zestárli, zejména Hammond, který by se měl urychleně zbavit brady, která mu ještě pár let přidává. Humor oblíbencům však nedošel a já se náramně bavil. Osobně pány lituji, že mají tak zlé zaměstnání. Koho by bavilo, prohánět se denně v nejmodernějších vozech. Celkem vtipná byla řada nešťastných úmrtí potenciálních hostů. Jsem zvědavý, jak to bude chodit dále. Dost se na další díl těším. Bylo to oku, a když se zrovna nejelo na elektřinu, tak i uchu lahodící. Paráda! ()

Operation Desert Stumble (2016) (S01E02) 

V druhém dílu nás vzala banda nakouknout do metropole Jihoafrické republiky - do Johannesburgu. Divák se dozví zejména to, že kde jsou černoušci, tam se kradou auta a že přečíst jednoduchou číslovku je značný problém i pro jihoafrického prezidenta. Kupodivu tento díl byl více o vojenské vsuvce, než o automobilech. Nutno však podotknout, že extrémně vtipné vojenské vsuvce. Všichni tři členové si hráli na elitní komando a měli za úkol zachránit britskou královnu ze spárů tamních teroristů. Vše se odehrávalo v rytmu překvapivě vynikajícího filmu Na hraně zítřka. Z autíček se dostalo pouze na Aston Martin Vulcan, se kterým vás na běžné silnice nikdo nepustí a okrajová zmínka proběhla i o Audi S8+ (4 nuly na logu, 5. za volantem). Trošku mě mrzí, že se testování autíček ujal takový vepřík. Není z nich potom možné vytáhnout maximální výkon. ()

Opera, Art and Donuts (2016) (S01E03) 

Aktéři se rozhodli představit divákům svoji rodnou hroudu. Pokud jsem vše správně postřehl, tak by se mělo jednat o společný domov pro všechny tři pány. S podivem by bylo i to, že se v dané destinaci zrodí jeden takový exot, ale rovnou tři...?! Opět bylo o zábavu postaráno výlet do Itálie za kulturou v luxusním Rolls-Royce, nehnědém Aston Martinu a lehce hlučnějším Dodge, neměl chybičku. Odchod na věčnost potkal v tomto díle Simon Pegga, kterého je věčná škoda. Jináč Clarkson představil svoji zbrusu novou novinku - jeho zcela autonomní ekologicko-ekonomiký automobil na rumunský pohon. A hlavně došlo na zbourání jeho domečku plynoucího z extrémní sázky z předchozích dílů. Explozi si kluci vychutnali. To byla radost pohledět. ()

Enviro-mental (2016) (S01E04) 

Tvůrci diváky pozvali opět do Whitsby. Dlouho jsem se u ničeho takhle nezasmál. Jednoznačně prozatím nejvtipnější díl. Souboj hliněného, rostlinného a živočišného autíčka neměl nejmenší chybu. Jináč taková klasika. Kritiku si užilo BMW M4 GTS, které je příjemné na pohled a nepříjemné na dotek, které svým metrákem opět potrápil nevtipný tlouštík. A především byl imigrantům představen nový návod, kterak se infiltrovat do svých oblíbených krajin. Spolusledovatelka mi bohužel naznačila, že by se snad nemělo jednat o čistou improvizaci, čímž mě malinko zaskočila. Asi budu od příště malinko kritičtější. ()

Moroccan Roll (2016) (S01E05) 

Zatím jednoznačně nejslabší epizoda, které zoufale chyběla jednak pořádná dávka humoru a jednak pořádná auta. Neříkám, že tři sporťáčky nebyly cool, ale od tohoto pořadu přeci jen divák očekává něco víc, než že bude cool. V tomto díle pánové přenesli do reálného světa populární deskovou hru, projeli se kulisami, kde se například hrálo o trůny a nechyběla ani prezentace velice prapodivného vybavení, přičemž jsem jakožto puritán neměl nejmenší tušení k čemu slouží. Snad bude vánoční díl opět nářez. ()

Happy Finnish Christmas (2016) (S01E06) 

Příjemný vánoční výlet do Finska. Většina dílu se táhne v rytmu nelítostného srovnávání Mustanga s Focusem, které se nakonec bohužel neobejde o pravidelnou dávku keců špekouna. Prostor dostane i troška historie. Konkrétně boj na život a na smrt mezi stájemi Ferrari a Ford odehrávající se formou vytrvalostního závodu 24 Heures du Mans. Především se však divák konečně dozví, kterou čokoládovou tyčinku v autě nikdy nekonzumovat. Nejvtipnější však byly tipy na dárky s GT tématikou. Škoda, že jsem na díl koukal až po Vánocích. Lepší 4 *. ()

The Beach (Buggy) Boys - Part 1 (2016) (S01E07) 

Speciální díl si zasloužil speciální přístup. Pánové jsou skuteční machři, když dovedou z něčeho tak nudného, jako je jízda pouští, udělat tak výtečnou zábavu. Upravené plážové buginy byly perfektní. Velice se mi líbila ta vynalézavost. Například chytání ryb autem. Také přišli s novým nápadem na řadící páku, tzv. dick shift. Příjemné bylo sledovat i nafalšované bloudění a jízdu v kruhu. Došlo dokonce i na trošku erotiky, když Hammondovi přišly 4 spoře oděné opálené domorodkyně nabízet sex. Na konci se poté divák dočkal velice milého zpestření v podobě lanovky. Velice slušný díl, ale byly odvysílány lepší. ()

The Beach (Buggy) Boys - Part 2 (2016) (S01E08) 

Speciální díl si zasloužil speciální přístup. Pánové jsou skuteční machři, když dovedou z něčeho tak nudného, jako je jízda pouští, udělat tak výtečnou zábavu. Upravené plážové buginy byly perfektní. Velice se mi líbila ta vynalézavost. Například chytání ryb autem. Také přišli s novým nápadem na řadící páku, tzv. dick shift. Příjemné bylo sledovat i nafalšované bloudění a jízdu v kruhu. Došlo dokonce i na trošku erotiky, když Hammondovi přišly 4 spoře oděné opálené domorodkyně nabízet sex. Na konci se poté divák dočkal velice milého zpestření v podobě lanovky. Velice slušný díl, ale byly odvysílány lepší. ()

Berks To The Future (2017) (S01E09) 

Velmi by mě zajímal rozpočet tohoto dílu a jestli tak náhodou nebyl vůbec nejvyšší v historii. Kromě aut se aktéři dostali i ke dvěma tankům a bitevnímu křižníku. Prezentace Německa byla fajn. Divák se dozvěděl, že tam mají extrémně hnusné víno, kde taky budovat vinice na rovinně. Německo ovšem není zelené pouze dle geografické mapy, nýbrž i dle smýšlení úžasné strany zelených. V tomto rytmu se pokusila svatá trojice vyrobit čistý zdroj elektrické energie. Nejvíce mě pobavil Hammondův pejsek s vozíkem, na kterém si nabíjel telefon. Velice vtipná byla i aukce, kde se pokoušeli prodat vlastnoručně vyrobené SUV. Nechyběla ani troška fotbalu. Díl se bohužel neobešel od otravného testovacího tlusťocha, který je snad jedinou slabou stránkou pořadu. Jeho účast mi mírně vykompenzovalo, že nechyběla dokonce ani troška fotbalu a aktéři zavítali právě na trénink Chelsea. Slabších 5 * z toho tedy vyrobím. ()

Dumb Fight at the O.K. Coral (2017) (S01E10) 

Vydařený výlet do Nashvillu. Clarkson představí svoji milovanou Alfu Romeo, se kterou následně americký špekoun zajede jeden z nejhorších časů, neboť to auto je už na první pohled omyl. O zábavu se poté stará pokus o položení kovového základu pro budoucí korálové útesy. Nechybí ani frontman kapely AC/DC, který byl nemilosrdně ušlapán americkými fotbalisty. Dost jsem se pobavil. Slabších 5 *. ()

Italian Lessons (2017) (S01E11) 

Skotsko disponuje velice krásnou přírodou. Bohužel, počasí zde není ideální, takže člověk místo výletu na pláž obvykle zamíří do své dílny a vynalezne nový vynález. Aut si v tomhle dílu divák příliš neužije. Tvůrci představí odporný Fiat, se kterým tlusťoch zajede doposud nejpomalejší kolo. Následovalo motoristická rada, že si prakticky každý řidič může dovolit ojeté Maserati, pokud chce riskovat, že mu najednou při jízdě přestane fungovat motor i brzdy. Absenci kvalitních vozů ovšem vykompenzoval poměrně vysoký příval humoru, takže jsem si díl rovněž užil. Slabších 5 hvězd. ()

[censored] to [censored] (2017) (S01E12) 

V tomto dílu tvůrci divákům kompenzovali absenci kvalitních vozů. V nabídce byly tři luxusní SUV - drahé Bentley, levný Jaguár a oblíbený Range Rover. Pro jejich srovnání vymysleli tvůrci luxusní cestu napříč Rakouskem, která byla jakousi paralelou k fázím běžného vztahu. Hammondovo následné shrnutí bylo neskutečně cool. Ještě více cool byl krátký sestřih o tom, že kontrola startu je poměrně zbytečnou záležitostí. Došlo i na to vůbec nejdůležitější. Konečně byla prokázána existence lochneské příšery, když potopila ponorku s Timem Burtonem. Vynikající díl. Těším se na velké finále. ()

Past v Future (2017) (S01E13) 

Vtipy se neustále opakují, ale stále to prostě funguje. Nejvíce se mi v tomto dílu líbil úvod. Pojízdné veřejné složky jsou v Dubaji vybaveny opravdu luxusními vozy. Nejeden člověk by zde chtěl pracovat jako policista už jenom kvůli tomu, v čem by se mohl vozit. Příliš mě neoslnilo hákování ani driftování. Slabší díl na závěr. Další sérii však rozhodně nevynechám. Prvotřídní zábava. ()

Season 2 (2017) (S02) 

Už jsem přestával věřit, že se zde někdy otevře možnost hodnocení jednotlivých epizod, takže jsem se nenamáhal říci pár svých nejpřínosnějších slov k jednotlivým epizodám. Když bych se tuto sérii pokusil shrnou jako celek, tak bych chtěl především zdůraznit to, že během ní došlo k menšímu zranění, které trošku přibrzdilo asi 4 epizody, které byly přeci jen o trošku nudnější, než by bylo bývalo zdrávo. Jináč si pořad zachovával stále velice vysokou úroveň. Nejzábavnější byla zřejmě epizoda z Dubaje, kde se proháněli kluci v tancích po písečných dunách. ()

Motown Funk (2019) (S03E01) 

Velice slušný úvod. Moc hezké blbnutí v Detroitu a zjišťování, že auto, které má o x koní více bude zřejmě rychlejší i hlučnější. Kluci se stále hezky kočkují a i po milionu dílech humor dokonale funguje. Tři kousky dávám zřejmě jen za nepříliš atraktivní plán prvního dílu. V podstatě jen klasické poměřování šulínků ve třech slušných muscle cars. ()

Colombia Special Part 1 (2019) (S03E02) 

Dodnes jsem žil v naivní představě, že časté narážky na některé etnické skupiny lidí ve spojitosti s tím, že jsou to kozomrdové nebo ovcomrdové, mají vyloženě jen humorný základ a nemají s pravdou pranic společného. Pokud ovšem scénka v tomto dílu nebyla zase jen dalším excelentním umělým nápadem scénáristů, tak mi asi právě spadla čelist a vypadly oči z důlků, když jsem se dozvěděl, že v Kolumbii je zcela běžné prznit své oslice. Naštěstí kluci alespoň nejsou zvrhlá hovada, ale docela civilizovaní lidé, takže znásilňují jen oslí ženy. Jinak luxusní epizoda. Díly, kde kluci vyrazí zdolávat divočinu v nějakých šílených strojích, jsou vždy mnohem vtipnější, než nějaké protáčení pneumatik na detroitském předměstí. Zdají se mi nějací veselejší než v předchozích dílech, ale to se dá vzhledem ke zvolené destinaci asi snadno pochopit. ()

Colombia Special Part 2 (2019) (S03E03) 

Druhá část byla stejně úžasná jako ta první. Kluci po přestávce válí. Humor jim stále šlape jak dobře namazaný stroj. S těmi stroji na 4 kolách už je to o poznání horší. Člověk by nevěřil, kolik legrace se dá prožít při výpravě za focením medvědů, kondorů a hrochů, coby pozůstatku v zálibě Pabla Escobara v netradičních domácích mazlíčcích, které rád krmil svými nespolehlivými spolupracovníky. Rybníček se tuším objevil i v Narcos: Mexiko v jedné z epizod. Super záležitost a vysoce vydařený speciál. ()

Pick Up, Put Downs (2019) (S03E04) 

Luxusní epizoda zaměřená na test pick-upů. Hodně vtipně vymyšlené. Dojde na test uplatnění v rámci středověké vesnice. Sprint s naloženými pick-upy simulující útěk z ohrožené vesnice a především test možnosti střelby z jedoucích pick-upů. Jediné, co mě doposud příleš nebaví je test autíček v podobě té nezajímavé slečny. To je vždy trošku nuda. Naštěstí to vyplňuje pouze pár minut z jinak nadupané stopáže. Dojde i k nejdůležitějšímu zjištění z celé epizody, že si Hammond už pouze nebělí zuby, nýbrž si i barví vlasy. Nějak zvýšeně se v této sérii rozhláškoval James May, který je naprosto dokonalý. Tím nechci říct, že by ostatní nebyli taky. Zatím mi tato série skvěle sedla. ()

An Itchy Urus (2019) (S03E05) 

Začínám kluky podezírat, že při recenzích mají slíbený tučný honorář, když se auta pokusí co možná nejvíce vychválit. James May není člověk, který by si koupil zcela nevýhodného sporťáčka (poměr cena-výkon) značky Alpine. Spíš bych to viděl, že ho dostal darem za svoji veskrze pozitivní recenzi. Kromě toho dojde na zatěžkávací test velice atypického offroadu od Lamborghini v zasněžené švédské krajině. Převážná část stopáže je velice dojemná a je věnována závodnické legendě. Jim Clark byla obrovská osobnost motoristického světa a budiž mu země nasáklá benzinem lehká. Je fascinující, v jakých strojích tehdy borci závodili. Tehdy to byl opravdový sport pro opravdové muže. Tehdejší závodníky nejde srovnávat s těmi současnými slečinkami. ()

Chinese Food for Thought (2019) (S03E06) 

Čína je neuvěřitelná země, která se v rámci svého technologického rozmachu dostala daleko před kohokoli jiného na světě a stala se naprostým gigantem. Je naprosto neuvěřitelné, jak tam věci fungují. Nemusíme končit pouze u šíleně rychlé výstavby nových dálnic v rámci složité hornaté krajiny. Všemožné mosty, to je něco fantastického, jaká elegantní architektonická řešení tam umí tamní komunisti vymyslet. Jak rychle tam dokáže vyrůst továrna a vyrobí vám tam prakticky jakoukoli součástku za takovou cenu, které se americký ani evropský trh nemá šanci přiblížit, a to ve neuvěřitelně rychlém čase. Čína nás všechny sežere. Nepředstavitelná efektivita. Docela mě překvapilo, že byla k vidění stále spousta zeleně kolem silnic a dálnic. Hodně mě pobavilo, že v Číně má člověk na dálnici každých 200 m fotku do rodinného alba. Právě v Číně kluci představili své "luxusní" evropské automobily a moje bránice sténala. Pobavil mě i Hammondův test elektromobilu, kdy měl pod sebou ještě větší nálož, než ve které se tehdy nechvalně proslavil. Tam bylo nejvtipnější nesmyslné řešení 300kg baterie, která se musí kvůli nabití vydělat z auta. ()

Související novinky

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Reklama

Reklama