Reklama

Reklama

Epizody(8)

Série bizarních vražd za polárním kruhem odkrývá křivdy minulosti v komunitě švédského důlního města. Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série… Za švédským seriálem z roku 2016 stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především prací na televizním hitu Most. Půlnoční slunce pak podobně jako jejich předešlý úspěšný počin pracuje především s napětím mezi charakterově odlišnými vyšetřovateli, vizuálně nápaditými scenériemi či překvapivými motivacemi postav. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (111)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Udělat z toho zhruba pět dílů, byla by to pětka jak vyšitá. Takhle mi zbyla na jazyku lehce nahořklá pachuť. Především z dost zpackaného konce, který byl jednak přehnaný a hlavně dost nevěrohodný (teď mám na mysli pachatele, co všechno zvládl). Jinak tenhle seriál funguje skoro na výbornou. Včetně výborné ústřední dvojice, starého pardála Petera Strormera, mluvícího švédsky a hlavně z počátečního tahu na branku, který jsem snad naposledy zažil u třetí série dánského Zločinu. Ale i Švédové dokázali, že umí, čehož je táhle série důkazem. Dal bych si někdy klidně do budoucna repete, jen se obávám toho, co by se muselo stát, aby se francouzská policistka a švédsko-laponský prokurátor zase dali dohromady. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Dávám 4 hvězdy, ale vlastně nerada. Lapidárně řečeno, čekala jsem víc. Od začátku měli nakročeno a rozmáchnuto, ale nakonec se z toho vlastně konalo jen velmi málo. A dosti podivně - vrah (a hlavně jeho schopnosti) nebyl ani trochu věrohodný a jeho halucinace byla pro nás realita, takže vlastně podvod na divácích. A i ta vyšetřovatelka Kahina s tím svým řezáním mě vlastně štvala, žádný dobrý vztah jsem si k ni za celou dobu nedokázala vytvořit. Ale lokace byla zajímavá - Kirunu jsem znala jen z knih a nové info o Laponích a jejich šamanismu obohacující bylo, to zas ano. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

místy hodně hutná a v mnoha ohledech originální severská kriminálka.Krom toho,že ještě dva díly před koncem není vůbec zřejmé o co jde,každý má nějaké tajemství a nebo je minimálně magor,je tu i spousta zajímavých věcí z laponských tradic a člověk se i něco dozví.Některé scény opravdu nezapomenutelné,na plný počet to není jen z důvodu,že to vyústění mohlo být ještě o fous lepší...80% ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Půlnoční slunce mě docela oslovilo. Samozřejmě má své mouchy, ale napadlo mě, že vlastně většina zemí, které jsou umístěny jakýmkoliv směrem od středu Evropy, má své "úchylky". Nejsem žádný znalec severských detektivek, ale určitě toto bylo pro mě daleko záživnější, než něco dánského (?), co jsem viděl v poslední době. Určitě bylo zajímavé, že vraždy byly každá jinak provedena a vyvolávaly otázky. Co se týká té policajtky s francouzským státním občanstvím, tak ta se svými psycho úlety a vizemi asi neprotivila jen mě. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když se to umí, tak to jde prostě samo. Tvůrci Mostu vsadili na osvědčený koncept originálních vražd, které vyšetřují detektivové z různých zemí, jen tentokráte v případě ženského zastoupení sáhli o něco dál a měli opět šťastnou ruku. Leila Bekhti je nejen krásná ženská, ale i výborná herečka a její postavě jsem věřil každý záchvěv mimických svalů. Hammarsten a vlastně všichni ostatní byli fajn, ale pro mě tohle byla především one woman show a to i díky výraznému osobnímu příběhu hlavní hrdinky. K oněm výše zmíněným pozitivům přidali tvůrci ještě něco laponského folklóru, politických čachrů i jakýsi motiv milostného trojúhelníku, který mi tu sice přišel spíš jako úlitba čtyřprocentní minoritě, ale budiž. Jediné, co mi maličko vadilo, byl prvek laponského šamanismu. Bez těhle mysteriózních vložek bych se obešel, nicméně to nebylo nic, co by dokázalo celkový dojem pokazit. Už se těším, s čím přijdou Stein a Mårlind příště. 90% ()

Galerie (141)

Reklama

Reklama