Reklama

Reklama

Epizody(8)

Série bizarních vražd za polárním kruhem odkrývá křivdy minulosti v komunitě švédského důlního města. Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série… Za švédským seriálem z roku 2016 stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především prací na televizním hitu Most. Půlnoční slunce pak podobně jako jejich předešlý úspěšný počin pracuje především s napětím mezi charakterově odlišnými vyšetřovateli, vizuálně nápaditými scenériemi či překvapivými motivacemi postav. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (111)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Krátce před zhlédnutím Půlnočního slunce jsem shodou okolností sledoval islandský seriál V pasti. Ten tvoří jeden pól obdivované severské krimi, založený na realistických postavách, konfliktech a motivacích, kde nemám ani nejmenší problém s logikou vyprávění. Půlnoční slunce představuje pravý opak. Je jako extravagantní plesová róba nedbale ušitá z laciných materiálů, která láká na flitry a cinkrlátka. Všechno působí přehnaně, překombinovaně, série sází na povrchní exotiku a efektně zaranžované vraždy. Tvůrci se evidentně zaměřují na diváky z řad městských liberálů, kterým servírují koktejl motivů, jako je homosexualita, střet kulturních vlivů, šamanismus atd., který je v této skupině příjemců dobře prodejný. Nad absurditou viděného a hloupostí zápletky se bohužel pozastavuje jen málokdo. V poslední třetině seriálu jsem už vyloženě trpěl a ztratil víru v nějaké rozumné vyústění. Ten druh mysteriózna, se kterým na mě tvůrci vyrukovali, patří do úplně jiných žánrů. Jediným kladem je přítomnost zajímavé Leily Bekhti. Projekt považuju za slepou odbočku vývoje žánru, zanechal ve mě tak negativní dojmy, že jsem vůbec neměl chuť věnovat čas poslední sérii Mostu od téže autorské dvojice; do té míry považuju použitý koncept za zkompromitovaný. Celkový dojem: 25 %. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Ne, nemam v životě tolik času. Po druhym dílem jsem to pustil k vodě. "Falešná kriminálka", která bere případ jen jako pozadí pro řešení vztahů různých moderních charakterových (proto)typů a hlásání sociální kritiky. Holka s těžkou minulostí, zakřiknutej trouba kterýho sekýruje dcera, 3 postavy a 2 z nich jsou buzeranti. Ten fízl s růžovou kšiltovkou by to býval možná mohl utáhnout... Nejsem v zásadě proti alternativnímu pojetí v tomhle žánru, ale aby se toho za 2x55 minut stihlo asi tolik, co v komisaři Rexovi za 10 minut, to už je prostě moc (málo). viz. gudaulin ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Pecka, pokud to berete s navijákem. Různorodá severská “krimi” s hlavní dvojicí na pokraji společnosti a s tíhou jako tuna železné rudy. Seznam 22 lidí, kteří mají zemřít. Krajina, nad kterou slunce nezapadá. Pokud bych měl něco vytknout, tak občasný nepřehledný styl vyprávění. Atmosférovost a pocitovost je v tomto seriálu nade vše. ()

FeroFabus 

všechny recenze uživatele

Mám velice rád severské kriminálky, ale tohle mi připadalo hodně překombinované. Napětí a spád to mělo, ale bylo tam i několik zbytečností až nelogičností. Proč hlavní vyšetřovatel i když má dceru musel být gay a jeho milenec se vyspí se ženou. proč ta francouzká policistka musela být původem z Libanonu a jaký smysl měla postava jejího syna, kterého od narození neviděla a teď za ní přijede do Švédska. Jaký smysl měla postava té staré Thajky, kterou zabije ten Francouz mi také uniklo. A Sámové už dávno nejsou pronásledovanou menšinou. Zkrátka ne všechny severské kriminálky dosahují Kvalit MOstu, Zločinu či Milénia. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Podivnost, kdy je docela zajímavá série vražd neustále mořena komentářem ke společnosti a hrozně nucenou postavou francouzské policistky, která je tam jen proto, že peníze dala tv stanice canal + a jelikož je to arabská přistěhovalkyně, má zjevně působit jako protipól vyšetřovateli, který je naopak Sám, tedy původní obyvatel země, kterou zabrali švédové a navíc je homosexuál... A tahle linie se prostě obrovsky nepovedla a poslední čtyři díly byly už dost nudné a vraždy se kupili na hromadu tak, až už to bylo nezajímavé a nedokáže to vykoupit ani pár dobře napsanejch postav (parta laponských aktivisto-anarchistů, cosi-jako-šamanka), a dobře natočený a napínavý poslední díl. Půlnoční slunce mělo na víc, ale chtělo by to lepší scénář. ()

Galerie (141)

Reklama

Reklama