Reklama

Reklama

Epizody(8)

Série bizarních vražd za polárním kruhem odkrývá křivdy minulosti v komunitě švédského důlního města. Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série… Za švédským seriálem z roku 2016 stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především prací na televizním hitu Most. Půlnoční slunce pak podobně jako jejich předešlý úspěšný počin pracuje především s napětím mezi charakterově odlišnými vyšetřovateli, vizuálně nápaditými scenériemi či překvapivými motivacemi postav. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

Tosim 

všechny recenze uživatele

ŽIVOT JE DRAHOCENNÝ. Ano, občas to bylo bizarní až moc a cca v půlce seriálu jsem se dost nudil, to, když vyšetřování ustoupilo sociálněkritickému líčení tamní společnosti. Ovšem od scény "medvěd na pobřeží" mě seriál chytl nejvíce a už nepustil. No co, klasická detektivka to není, každý žánr se přece vyvíjí. Půlnoční slunce bylo dost dlouho velmi bezútěšné, škoda, že v posledních minutách tvůrci nepřitlačili na pilu temnoty více (studna). Zde by mě to rozhodně nevadilo! 70%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nerad bych u skandinávských seriálových kriminálek pravidelně končil u pětihvězdičkových hodnocení, ale v případě tohoto seriálu prostě nemůžu jinak, než tu pokorně děkovat za obrovský filmařský zážitek. Tvůrci tu totiž umně zvolili existující lokace v severošvédském městě Kiruna, zahrnuli do scénáře jeho ne úplně pěkný příběh o místní těžbě, přesunu města nebo o vztahu Švédů k Laponcům, a do toho zakomponovali vraždy, které mají mezinárodní přesah. Takže se sem vypraví francouzská kriminalistka, která má co dělat, aby na tamní laponský způsob života přistoupila a vlastně ho vůbec pochopila. A jelikož tato kriminálka má pouhých osm dílů, dělají si tu s hlavními i vedlejšími postavami vysloveně co chtějí. Dlouho se mi tedy nestalo, abych byl ihned po prvním díle nadšený a ihned po něm prahnul po dalším díle až do samotného konce. To za prvé. A za druhé je tu pár momentů, které vnímám až na pomezí geniality. Především tedy animovaný start třetího dílu, obecně kamera zabírající nádherné prostředí severního Švédska, potažmo Laponska a především i efektivně vykonstruovaný závěr, který byl napjatý jak kšandy u kalhot. Za mě tedy super. Osobně mohu říci, že tohle je zatím nejlepší skandinávská kriminálka, co jsem viděl. A to mám Most hodně rád. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak to ti Seveřané dělají, ale oni ty detektivky prostě umí... Severský noir ještě asi pár let vydrží v trendu, budou-li se točit věci tak vytříbené jako Midnattssol...Kombinace cestopisu z exotické země (Severní Švédsko/Laponsko), psychologické drobnokresby hrdinů a psychických zátěží a kostlivců z minulosti, insomnie způsobené jak polární září, tak stresem a syndromy vyhoření, mystický podtext, magie a šamanismus (laponští noidové), sociálního rozměru a originálních sériových vražd...plus bravurní filmařina par excellence s výrazným uměleckým přesahem (nádherná kamera, nádherná hudba, či třeba animované intro na začátku 3. dílu atd.) To vše navíc od scénáristů kultovního dánského seriálu Most/Bron/Broen - takže tu máme opět variaci na velmi nesourodou dvojici detektivního páru - muž a žena, kteří jsou svými praktickými opaky a přesto, anebo právě proto, vytvářejí dokonalý vyšetřovací pár... ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál a opravdu originální vraždy. Udělal jsem si víkendový maratón a nelituji. V seriálu je napětí, zápletky, boj o milence, sebepoškozování, tajná minulost, korupce a ty brutální vraždy jsou opravdu parádní...a ta krásná švédská příroda... ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Zajímavé čtení ty komentáře tady na ČSFD. Konečně jsem díky nim pochopil, co diváci detektivek považují za kvalitu: vycizelovaný vizuál a "originální vraždy". Diváci klasických epizodních detektivek typu "Colomba" byli amatérští kriminalisté, které bavilo pokoušet se rozplétat zločin spolu s vyšetřovatelem, či dokonce být o krok napřed. Jenže pak přišly dramatické detektivní seriály, kde vražda nebyla středobodem, ale McGuffinem, jenž rozplétá vztahy postav a jejich osobní dramata. Co do opravdových scenáristických kvalit dodnes v této kategorii vysoce ční dánský "Zločin" a z novějších ho dohání např. isladský "Trapped". Tvůrčí duo Mårlind a Stein si získalo mezinárodní renomé "Mostem", kde onen mnohokráte vytěžovaný, ale kvůli náročnosti málokdy vyloženě dobře dotažený koncept nikoli obohatili, ale maximálně vyhrotili. Namísto realistických figur přišli s extrémními protipóly, které vsadili do přemrštěného případu s až bondovsky dokonalým vrahem, kterému každý detail jeho přemrštěně překombinovaného plánu vychází. Ale díky výtečně nastavené interakci ústředních figur a jejich představitelů tato veskrze braková premisa zafungovala a stala se celosvětovým hitem. Jestliže "Most" tak říkajíc smrděl papírem na sto honů, ale pořád výtečně poutal pozornost, pak "Půlnoční slunce" je vyloženě jen kudrlinkami ověšený odškrtávací seznam odhalující pravou povahu quantity TV. Ta v honbě za diváky, přesněji řečeno v zoufalé potřebě diváky udržet před obrazovkou blafuje originalitu co možná nejexotičtějšími variacemi úspěšných konceptů. Takže v "Půlnočním slunci" máme dvojici až überschematicky různorodých detektivů z různých zemí, kteří řeší sérii co možná nejbizarnějších mordů v uhrančivé exotické lokalitě. K tomu přihodíme ozvláštnění v podobě střetu kultur a etnik, který navodí pocit unikátnosti a především i rovinu poznávání a la "Cestománie". To vše pak obalíme doslova všemi scenáristickými triky, jaké se nabízejí, ba dokonce i falešnými indiciemi a halucinacemi, které by dříve v detektivkách byly považované za hrubý prohřešek žánru (páter Knox by se nestačil divit). Diváci už neřeší, jak se něco stalo, ani neprožívají utrpení s postavami, ale jen čekají, jak a jestli vůbec do sebe zapadnou všemožné absurdní stopy a falešné indicie, potažmo morbidně čekají na to, jakou další ujetě drastickou vraždu si scenáristé vymysleli a přemrštěně onanistickou formou ji ztvárnili. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Asi bych se už opakovala po zdejších komentářích, že jsem dlouho neviděla tak originální vraždy a celkově se mně líbilo, že jsem téměř nikoho z herců neznala. Seriál, který si jede po své lajně s prvky mírného mysteriózna. S životem a některými tradicemi Laponců, zkrátka trochu jiná kriminálka, to je osvěžením mezi ostatními seriály, kterých se nyní rojí mraky. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Krátce před zhlédnutím Půlnočního slunce jsem shodou okolností sledoval islandský seriál V pasti. Ten tvoří jeden pól obdivované severské krimi, založený na realistických postavách, konfliktech a motivacích, kde nemám ani nejmenší problém s logikou vyprávění. Půlnoční slunce představuje pravý opak. Je jako extravagantní plesová róba nedbale ušitá z laciných materiálů, která láká na flitry a cinkrlátka. Všechno působí přehnaně, překombinovaně, série sází na povrchní exotiku a efektně zaranžované vraždy. Tvůrci se evidentně zaměřují na diváky z řad městských liberálů, kterým servírují koktejl motivů, jako je homosexualita, střet kulturních vlivů, šamanismus atd., který je v této skupině příjemců dobře prodejný. Nad absurditou viděného a hloupostí zápletky se bohužel pozastavuje jen málokdo. V poslední třetině seriálu jsem už vyloženě trpěl a ztratil víru v nějaké rozumné vyústění. Ten druh mysteriózna, se kterým na mě tvůrci vyrukovali, patří do úplně jiných žánrů. Jediným kladem je přítomnost zajímavé Leily Bekhti. Projekt považuju za slepou odbočku vývoje žánru, zanechal ve mě tak negativní dojmy, že jsem vůbec neměl chuť věnovat čas poslední sérii Mostu od téže autorské dvojice; do té míry považuju použitý koncept za zkompromitovaný. Celkový dojem: 25 %. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nejaký čas mi trvalo si zvyknúť, ale nakoniec zaujalo. Až do konca mi prekážali rovnaké veci, možno preto len 3*. Najmä prehnaná teatrálnosť Kahiny a jej traumy z mladosti. Človek by povedal, že za 15 rokov už to mohla v hlave nejako spracovať. Tiež veľmi náhla epifánia prokurátora ohľadom jeho etnickej príslušnosti. Nemám nič proti Sámom, iba to, že väčšinu života sa snažil byť Švéd a tento jeden prípad v ňom prebudil tú polovicu Sáma. Trochu rýchlo postavený mostík. Ale inak fajn. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Severania vedeli, vedia, a aj budú vedieť. Originálne poprepletaný krimi seriál o lapaní vraha, s množstvom nápaditých vrážd, ktorý vďaka občasne nudnými pasážam či nelogickému konaniu postáv, nedosiahol úroveň svojho potenciálu. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Podivnost, kdy je docela zajímavá série vražd neustále mořena komentářem ke společnosti a hrozně nucenou postavou francouzské policistky, která je tam jen proto, že peníze dala tv stanice canal + a jelikož je to arabská přistěhovalkyně, má zjevně působit jako protipól vyšetřovateli, který je naopak Sám, tedy původní obyvatel země, kterou zabrali švédové a navíc je homosexuál... A tahle linie se prostě obrovsky nepovedla a poslední čtyři díly byly už dost nudné a vraždy se kupili na hromadu tak, až už to bylo nezajímavé a nedokáže to vykoupit ani pár dobře napsanejch postav (parta laponských aktivisto-anarchistů, cosi-jako-šamanka), a dobře natočený a napínavý poslední díl. Půlnoční slunce mělo na víc, ale chtělo by to lepší scénář. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dycky Kiruna! Město Kiruna se podobá městu Most!. Místo hnědého uhlí je tu železná ruda, jsou tam Laponci a ne Romové (etnika se špatně porovnavají, a vždy se najdou dobří i špatní lidé). Seriál Půlnoční slunce je podobný seriálu Most, ale švédsko-dánskému. Taky má část tvůrců shodných. I když je Kiruna a Laponsko (čti Sámpi) s nekončicím dnem aktraktivním prostředí, tak na Most to o něco nemá a Most! je jiná kategorie. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kdepak, Most to tedy není. Příběh je vedený vykonstruovaně, nepřirozeně, trčí z něj spíš vůle než invence. Jedna schválnost se vrší na druhou, až to je natolik nerealistické, že jako kvalita zbývá už jen nádherná, zajímavá příroda a nahlédnutí do rasismu - ve Švédsku, kde bych ho nehledal. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Miestami až zbytočne prepletený krimi príbeh s momentálne veľmi exponovanou nosnou témou. A keďže som jej už prejedený, tak som sa dosť často nudil. Navyše ani po pocitovej stránke ma to nejak zvlášť nezasiahlo. Priemer. 60/100 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Udělat z toho zhruba pět dílů, byla by to pětka jak vyšitá. Takhle mi zbyla na jazyku lehce nahořklá pachuť. Především z dost zpackaného konce, který byl jednak přehnaný a hlavně dost nevěrohodný (teď mám na mysli pachatele, co všechno zvládl). Jinak tenhle seriál funguje skoro na výbornou. Včetně výborné ústřední dvojice, starého pardála Petera Strormera, mluvícího švédsky a hlavně z počátečního tahu na branku, který jsem snad naposledy zažil u třetí série dánského Zločinu. Ale i Švédové dokázali, že umí, čehož je táhle série důkazem. Dal bych si někdy klidně do budoucna repete, jen se obávám toho, co by se muselo stát, aby se francouzská policistka a švédsko-laponský prokurátor zase dali dohromady. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Priemerná až podpriemerná kriminálka, ktorá sa napríklad s takým Mostom nemôže porovnať ani v najmenšom. Kriminálna línia zaujme na začiatku najmä spôsobom vykonávania vrážd, avšak to tempo pomaly opadne a začne sa riešiť osobná linka hlavnej predstaviteľky, ktorá mi bola úplne ukradnutá. Na konci seriálu si nakoniec uvedomíte, že vám je vlastne jedno, ako to celé dopadne, pretože si vás nezískala ani jedna postava. Ako by aj, keď od tretej časti nastáva hyperpolitická korektnosť, ktorá nie je tlačená masovo, skôr podprahovo a pomaly. Jeden by sa divil, čo všetko sa môže stať. Francúzska vyšetrovateľka je samozrejme dcéra imigrantov a o výške cca 16 cm dokáže skoliť násobne väčšieho chlapa, premôže ju jedine tlupa aj to lesťou. No a druhý vyšetrovateľ je konvertovaný homosexuál, ktorý po desiatkach rokov zistil, na ktorej strane vlastne stojí. Ale netreba sa báť, sú tam aj bieli heterácki muži, väčšinou však, čuduj sa svete, na strane tých zlých. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Pecka, pokud to berete s navijákem. Různorodá severská “krimi” s hlavní dvojicí na pokraji společnosti a s tíhou jako tuna železné rudy. Seznam 22 lidí, kteří mají zemřít. Krajina, nad kterou slunce nezapadá. Pokud bych měl něco vytknout, tak občasný nepřehledný styl vyprávění. Atmosférovost a pocitovost je v tomto seriálu nade vše. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Dve takmer prebdeté noci, ale oplatilo sa. Nedokázala som sa od toho odthnúť. Okrem naozaj originálnych vrážd a zápletky, nám Švédi ponúkli aj skvelé a prepracované charaktery (nielen hlavných vyšetrovateľov) a malú exkurziu do zvykov a kultúry Laponcov. Nielen spev Noidov pred "policajnou stanicou", ale ešte niekoľko ďalších scén, je niečo na čo tak skoro nezabudnem. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Kdysi, v době Insomnie, šlo o zjevení, severské detektivky nikdo neznal. Ale i ty tehdejší měly kromě exotického prostředí, snového prostředí a pomalého tempa alespoň reálné postavy a normální zločiny. Čím větší byl o severské detektivky zájem, tím větší přicházela inflace tohoto žánru, až se dnes dá občas mluvit o sebeparodii, kdy všechny ty atributy už jsou tak přehnané, že je to celé prostě blbé. Co nejbizarnější vraždy, tajuplná hudba, vnitřně rozervaní jedinci, sociální problémy, a více exotiky, více rozeklaných skla na pobřeží, více zatažené oblohy, více deprese... Jen ten příběh už není jaksi podstatný. A tady se to táhlo jak já před cílem, kdybych šel pěšky 200 kilometrů na jeden zátah, a když jsem viděl ty přemoudřelé a starostmi strhané obličeje, přišlo mi to spíš k smíchu. ()

Reklama

Reklama