Reklama

Reklama

Ice Guardians

Dokumentární / Sportovní
Kanada / Irsko / USA, 2016, 95 min

Obsahy(1)

Dokonca už prvý historicky zdokumentovaný hokejový zápas sa skončil bitkou. Pästné súboje, toľko stigmatizovaný prvok, tak k tomuto športu neodmysliteľne patria rovnako ako góly či asistencie. Režisér Brett Harvey prostredníctvom rozhovorov s viacerými známymi bitkármi NHL, ale tiež napríklad s lekármi či psychológmi, prináša komplexný pohľad na minulosť, prítomnosť a možnú budúcnosť tohto hokejového "remesla". (GTS_PUNK)

(více)

Recenze (14)

Marze 

všechny recenze uživatele

V dokumentu mě pobavil testosteronový bitkař, který na zpevnění kloubů s nimi obalenými řetězem bouchal do stromů. Ještě před 20 letý se do NHL vybírali vysocí těžcí maskulinní hráči a malý šikovný technický hráči neměli šanci. Málo talentovaní hráči se prostě snažili do NHL probít a na přípravných kempech se to rvalo neustále. Situace se změnila a současný hokej se opírá hlavně o rychlost a talent. Vzpomeňme na slavného dvoumetrového bitkaře Philadelphie Erika Lindrose, jenž se prosadil i do kanadské reprezentace. Ostatní hráči ho začali na ledě šikanovat a kvůli opakovaným otřesům mozku musel ukončit kariéru. Nebo na Steva Montadora, jehož přetrvávající symptomy otřesu mozku donutily ukončit hokejovou kariéru a v 35 letech zemřel. Na zdravotní potíže, jež souvisejí s otřesy mozku, zemřel v roce 2011 hokejista Derek Boogaard. Ten před smrtí trpěl chronickými bolestmi hlavy, které vyvolalo degenerativní onemocnění mozku, jež bývá způsobeno opakovanými údery do hlavy. Stejný problém byl posmrtně objeven také u dalších bitkařů Ricka Martina a Boba Proberta. Je třeba si uvědomit, že kdo se na ledě rvát nechce, tak nemusí. Zámořská soutěž počet bitek na ledě začala omezovat například tím, že zavedla dodatečné tresty za vyvolání rvačky nebo přísnější antidopingové kontroly. Nyní tam vychází jedna bitka přibližně na 4-5 zápasů a nervou se mezi sebou jen specializovaní hráči. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1milión║ Dokumentárna nakladačka bitkárov, hop teda ich spoveď, ako to v skutočnosti je s ich post újmou. /65%/ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přes rok jsem se těšil a je to ukázkový dokument o výjimečnosti rvaní se v NHL a zároveň vysoké pravděpodobnosti, že o něj (jako přecitlivělá, zoufale korektní, zženštilá společnost) brzy přijdeme. Přítomná je nejen řada hvězd a legend, ale i expertů z různých brandží, provádí to komplexně historií, současností, opodstatněním, kódem a morálkou, kontroverzí, zdravotními dopady, změnou všeho. Malinko mi vadilo jen vyznění v neprospěch hitů, což je další moje oblíbená složka hry, ale dávalo smysl. Zbytečný se rozepisovat, kdo rád hokej, nebo prostě jen zajímavá témata zpracovaná v souvislostech, zábavně a se srdcem, koukejte to kurva přehrát. Sám jsem se teď přes zimu šel mrknout na 5 zápasu v zámoří a upřímně, neviděl jedinou bitku a 3 z nich byla nevzrušivá nuda i po herní stránce. A jak jsem tenhle komentář začal psát, regulerně slzy v očích. "There’s two times when people stand up in a hockey game..." (související: BROAD STREET BULLIES, LAST GLADIATORS, SLAP SHOT, GOON) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Prostředí NHL a bitkaři. NHL v 90. letech bylo prostředí, které jsem miloval. Jsem velmi rád, že jsem se díky tomuto dokumentu trošku kouknul do zákulisí a dozvěděl jsem se například co bylo pro Wayna Gretzkyho v kariéře tak moc důležité. 75% ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument hráču na pohled nejlepšiho sportu na světě asi by jsem do křižku se nechtěl dostat. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Přesvědčené odpůrce hokejových bitek dokument asi nepřesvědčí, ale tohle je spíš dělané pro fandy, kteří tyhle boxerské vložky milují a těžce nesou, že se od nich v NHL ustupuje. Spousta rozhovorů s legendami jako jsou Fedoruk, Chelios či Brett Hull, náhledy do historie, statistiky, pohledy fanoušků, rodin a nechybějí samozřejmě ani sestřihy z bitek napříč věky. Jeden z nejkomplexnějších sportovních dokumentů vůbec a pro hokejové fanoušky pochopitelně povinnost. 90% ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Ako Európanovi, ktorý považuje za vrchol hokeja hru s čo najmenším počtom faulov a prerušení, mi ľudia, ktorí hrajú hokej preto, aby zo zubárov urobili boháčov, prídu ako poloblázni, čo by urýchlene mali zmeniť zamestnanie alebo sa dať liečiť. Osobne poznám ľudí, z ktorých 1 hit na ľade urobil doživotných invalidov! A napríklad v ženskom hokeji je časť faulov, čo sú u mužov OK, zakázaná, aby tie ženy ešte mohli vôbec otehotnieť. Rusko- kanadský štýl "koľko zubov si vybil, toľkokrát si hokejistom", je našťastie na ústupe. Možno práve kvôli "môjmu pacifizmu" sa mi posledných 5 rokov páči viac curling ako hokej. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o vymírajícím druhu hráčů NHL. Hokej jsem měl vždycky rád a NHL sledoval od malička, takže mě tenhle dokument, bavil od začátku do konce. Hokejové bitky k tomu neomyslitelně patří a to, co zde hráči říkají to podle dokonale vystihuje. Brett Hull sám říká, že by nikdy nehrál tak dobře nemít spoluhráče jako Tony Twist nebo Kelly Chase a kolikrát by asi byl Gretzky zraněnej, kdyby ho nehlídali McSorley nebo Semenko? Škoda, Enforcers vymírají a tomuhle sportu budou chybět. Obzvlášť, když se zamyslíte nad tím, jaké zákroky pak hráčům projdou bez odezvy. Naprosto skvěle zpracovaný dokument, který dokonale mapuje historii odvětví a který se snaží něco říct (a velmi dobře se mu to daří) a nejen vyznět do prázdna. Slza v oku je při závěru na místě. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Přeci jen, bylo to přínosné. Člověk se dozvěděl něco úplně nového o historii NHL a jak to vlastně v tom všem chodí. Určitou problematikou je samo o sobě zpracování. To má v sobě více kapitol než knihy Dana Browna a k tomu se plácáte v určitých emočních bahnech a prázdných řečech, které vám vlastně říkají jak je to vše kruté, zároveň přirozené, ale nebezpečné. Samo o sobě jde o něco zajímavého, ale zpracování je na mě moc nefaktické, nestabilní, proházené a různé prostě. K tomu není asi více moc co dodat. Je to věčná škoda. Asi hlavně protože ani nevíme jakým způsobem se to vyvinulo v rámci enforces hokejistů do budoucna. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Paradni dokument pro hokejoveho fanouska za jasnych 5 hvezd. Kontroverznimu fenomenu bitek se venuje opravdu do hloubky, z ruznych uhlu pohledu a halvne zabavne. Dokonce se dari existenci bitek i velmi rozumne obhajovat a do urcite miry rehabilitovat. Pro fanousky hokeje jde o povinost. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých vášní, hokej a hokejový bitky, který k hokeji patří, vždycky patřily a vždycky budou. Doufám. Bohužel, klasický bitkaři tak nějak mizí, to je smutný. Vzhledem k tomu, že hokej je kontaktní sport a zároveň nejtvrdší a taky nejnebezpečnější z kolektivních sportů, násilí tam bude vždy. Neni to prvoplánový, jednoduše to naprosto logicky vychází ze základů a pojetí tohohle sportu. Pořád bude docházet ke srážkám, k faulům, k provokacím, pořád bude docházet ke zraněním a pomstám. Patří to k tomu, je to chlapská hra. (Na rozdíl od fotbalu, myšleno naší klasický kopaný, nebo socceru, kterej je ve svym pojetí ze 40% ženská záležitost, z těch dalších 40% homosexuální a z těch zbylejch 20% pak modelingová.) Hokej je bitva, je to boj. Teče tam krev a bolí to. Každej zápas bolí. Ale prostě to k tomu patří, takže se na to moc nehledí. A prostě... už vlastně nostalgicky... chybí mi tam hráči jako byli McSorley, Grimson, Probert, Tie Domi, Twist, Laraque, Boogaard a další... Skvělej dokument! ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Dokument režiséra Bretta Harveyho z roku 2016 sa zameriava na "vymierajúci druh" hokejistov v NHL, a síce bitkárov, prezývaných tiež "enforcers". Laicky povedané, ide o tých hráčov, ktorí nevynikajú svojou hrou, ale sú v tíme z dôvodu, aby dávali pozor na najväčšie hviezdy a "vybavovali" účty so súpermi. Prostredníctvom rozhovorov s viacerými "enforcers", ale tiež s odborníkmi z rôznych odborov, ktorí majú blízko k hokeju, prináša Harvey divákovi pohľad nielen históriu, ale tiež súčasnosť (2016) a možnú budúcnosť bitiek v tomto športe. Dokumentu sa svojím spracovaním a obsahovou stránkou veľmi dobre darí búrať stigmu, ktorá okolo tohto fenoménu prakticky vždy existovala. Sú to práve "enforcers", ktorí svojím pohľadom zvnútra problematiky, ak tak možno hokejové bitky v tomto prípade nazvať, objasňujú, prečo vôbec sú súčasťou hokeja a akú vlastne zohrávajú úlohu. Harveyho počin bitky nekritizuje, rovnako ich však ani neglorifikuje. Jednoducho ich približuje ako niečo, čo patrí k hokeju rovnako ako góly či asistencie. Aj "enforcers" sú nakoniec len ľudia. Možno trochu iní, než všetci ostatní, ale predsa len ľudia. A dokument ich tak aj ukazuje. Nedémonizuje, ale - naopak - poľudšťuje. Ice Guardians zároveň dokáže zaujať aj z lekárskej či psychologickej stránky, ktoré sú vďaka odborníkom jeho súčasťou. Vďaka Harveyho počinu tak má aj hokejový laik možnosť dozvedieť sa čosi viac o bitkách a ich význame. Tie, ako to tento zaujímavý dokumentárny pohľad objasňuje, nie sú vo väčšine prípadov iba nezmyselným násilím z dlhej chvíle, ale sú skôr obranno-útočným prvkom pri ochrane tímu, za ktorý ten či onen "enforcer" hrá. Divákovi snímka prináša skutočne komplexný pohľad na toto vymierajúce hokejové "remeslo". ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Každý, kdo se apsoň trochu zajímá o NHL a zná 90.léta tak určitě zaslechl jména jako Kocur, Probert, Twist, Odjick, Mcsorley atd...Bez nich by hvězdy nebyly tam, kde byly, ostatně to tam bylo i řečeno. Ale zpět k tématu, je to skvělý dokument, který ukazuje jaká byla úloha těchto hráčů a jakou daň si takové místo v týmu může vybrat a proč vlastně byli potřeba. Dokonce se dokument zabývá i tím, co je ve hře horší a jestli rvačky opravdu způsobují tolik zranění a problémů a veškeré názory a další témata a bylo to skvělé. Osobně mám raději 90.tky v Nhl a tihle enforcers byli opravdu lidi na svým místě a mne rvačky chybí, hlavně si taky myslím, že oni za spoustu zranění nemůžou a dokonce tomu i svým způsobem zabraňovali, přece jen kdo by taky sáhl na Gretzkyho a chtěl se rvát se Semenkem nebo Mcsorleyem. No nic, jdu si zapnout aspoň staré NHL a přenést se do této doby, kdy byly bitky a takoví borci. ()

pirat87 

všechny recenze uživatele

skvely dokument,zaspominal som si na roky minule,ktore sa uz nikdy nevratia,ale navzdy zostanu v srdciach fanusikov ktory miluju "hockeyfights" ()

Reklama

Reklama