Reklama

Reklama

Božské

(festivalový název)
  • Francie Divines
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisérka a spoluautorka scénáře Houda Benyamina vtělila zkušenost pařížských předměstí do silného, pečlivě vystavěného vyprávění s epickým vyvrcholením. Hlavní postava, dívka Dounia, jejíž rodina žije v romském slumu, sní o bohatství a luxusu. Zhlédne se v Rebecce – místní královně podsvětí. Ta se Dounie ochotně ujme a začne jí zadávat různé úkoly. Souběžně s kriminálním životem se rozvíjí i citový život Dounie: seznamuje se opatrně s tanečníkem Djiguim. Otázkou je, jak Dounia skloubí vznikající vztah se svou gangsterskou kariérou. Postava Dounie je rozkročená mezi dětstvím a dospělostí. Je dravá, zvědavá, ale také nevinná a křehká. Náročný part hlavní hrdinky, která chce předčasně dospět, přidělila režisérka vlastní sestře, a riskantní krok se ukázal jako úspěšný. Film ukazuje zkušenost ghetta a představuje zajímavou galerii silných ženských postav, ale zároveň se dotýká těch nejobecnějších témat, jako jsou přátelství, láska a rodina. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

Brylin 

všechny recenze uživatele

Film Božské byl uváděn na MFF Karlovy Vary 2016 a získal si ohromnou přízeň publika. Já se však s většinou v tomto případě rozcházím, a to poměrně výrazně. Houda Benyamina napsala příběh se silným základním motivem, ale nepromyslela ho do detailů. Odhlédneme-li od prvního dojmu, který neznalé francouzských předměstí šokuje a neumožní v klidu vnímat logiku scénáře, musíme konstatovat, že to docela skřípe. Dobře to popsal/a ve svém komentáři "iz67". Ani "královna podsvětí" Rebecca, ani obraty v chování Dounie a už vůbec ne citové lapení Reby pro mě nejsou uvěřitelné. Musím ovšem ocenit skvělé herecké výkony a nahlédnutí na předměstí velkých měst ve Francii, kde je realita mnohdy i horší. Jestli je "vyspělá" západní Evropa pro někoho ještě vzorem, měl by se tam jet podívat. Solidní tři hvězdičky. ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Komentář od J*A*S*M mě dostal, přesně tak! :D Hlavní hrdinka byla skvělá stejně tak jako postava, kterou hrála - drsná a drzá holka, která věděla co od života chce, ale s dobrým srdcem. První polovina filmu byla taková klidnější, od druhé poloviny se z toho ale stalo velmi silné drama. Příběh lásky - tanečníka mi tam připadal celkem zbytečný, ale bylo to hezké. Moc se mi líbilo prostředí gangu a vykreslení charakteru postav. A závěr byl velmi silný. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Místy až nekompromisní náhled na život v okrajových částech Paříže, kde bují všechno možné vyjma morálky a slušného života. Snímek Divines nám bez zbytečných příkras ukazuje, že ne všechno je v Paříži nablýskané a reprezentativní. Jsou zde také romské slumy, kde se loajalita a schopnost mlčet vyvažuje zlatem. Hlavní hrdinka filmu tímto vším "proplouvá" stylem sobě vlastním, takže Vás svým bezprostředním projevem po pár scénách zcela "dostane". Film má slušný spád, je zde minimum hluchých míst, takže jedinou chybičkou je fakt, že zhruba od poloviny snímku režisérka až příliš "tlačí na pilu" emocím. Avšak na druhou stranu musím ocenit i krásně vykreslenou symboliku tance a dvou nezávisle na sobě jdoucích jdoucích dějových linií, které výborně dokreslují onu pochmurnou stránku filmu. Divines je velmi pěkně natočený debutový film, u kterého mě osobně, kromě výborného úředního hereckého výkonu, asi nejvíce uvízne v paměti závěrečný postoj hasičů. Skvělá práce! ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Při sledování Božských se ke mě neustále vkrádala vtíravá myšlenka, že tohle všechno ve Francii natočili jako takové nenápadné edukační video o tom, že děti ze sídliště (nebo jakéhosi romského gheta) by se vlastně měli chovat slušně a že házení kamenů po hasičích se ne vždy musí vyplatit. Jinak jsem se ale po celou dobu projekce nechala unášet na vlně opravdu silných emocí, na kterých tohle dílko stojí. Celkově se jedná o tradiční film o dospívání dětí z vyloučených lokalit v tak trochu netradičním kabátku. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Oulaya Amamra je hviezdou budúcnosti, hodne mi pripomenula / pripomína Aliciu Vikander. Perfektne natočené, obdiv keďže ide o debut, akurát by som ubral....niekedy je menej viacej (a to nielen keď plávaš vo vode vriacej) :-)))) - tanečné výstupy, akokoľvek efektné, utlmovali vo mne prežitok, silu, naliehavosť. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

Související novinky

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama