Reklama

Reklama

Francie trnem v oku

  • Francie French Bashing
Francie, 2015, 80 min (Special Edition: 52 min)

Obsahy(1)

Proč jsou některé vlastnosti Francouzů a kvalita celé společnosti cílem výtek nebo posměchu? Francouzský dokument s nadhledem, humorem i sebekritikou. Už jste se setkali s klišé, která kolují o Francouzích, jejich nesnesitelné povaze, jejich způsobu života absolutně vzdáleném modernímu světu a o jejich diplomatické nevděčnosti? Odkud pocházejí tyto předsudky a k jakému diplomatickému a kulturnímu účelu slouží v anglosaském světě? Stačí se podívat na pár hollywoodských filmů nebo animovaných seriálů, zapnout si Fox News nebo CNN, otevřít si britský bulvár nebo časopis Ekonom a hned narazíte na několik zábavných stereotypů o Francouzích. Odkud pocházejí tyto předsudky, které zároveň pokládají Francii za významnou součást mezinárodní scény, ale francouzskou společnost za špatný sociální model a samotné Francouze za nositele pokleslých mravů a hodnot? (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o fenoménu jménem french bashing, tedy předsudky a odsudky anglosaského světa vůči Francii a všemu francouzskému. Nutno podotknout, že nevraživost je oboustranná a ani EU nedokázala odbourat silné antiamerické nálady, zvláště ve Francii a v Německu, což pramení hlavně z levicového podhoubí daných dvou národů (Francie historicky jako první republikánský stát, Německo díky prohrané válce a následnému posunu celého spektra doleva a ostrakizaci pravice - dnes paradoxně i pravicově konzervativní CDU má během voleb na všech volebních plakátech velký nápis ,,The Mitte" - Střed). Tvůrcům nutno přičíst ke cti, že jsou schopni natočit takovýto dokument sami o sobě a vypořádat se s předsudky s humorem a nadsázkou, navíc jimi zobrazovaný rys národního charakteru, kdy Francouzi sami sebe vnímají jako loosery, něco naznačuje sám o sobě a paradoxně je blízký i českému divákovi, nebot tento rys v naší národní povaze lze vystopovat taky...zřejmě to souvisí s rozbujelým sociálním státem a nedostatkem podnikatelského úspěchu nemožného bez liberálně koncipovaného volného trhu bez regulací a obrovské míry přerozdělování... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok francúzskeho pôvodu s obrovskou nadsázkou, no nenechajte sa oklamať titulom či obsahom. Napriek tomu, že pôsobí dojmom, ktorý zosmiešnuje všetko francúzske, od módy, politiky či spôsobe života, je presným opakom, ktorý si berie na paškál tie najhoršie vlastnosti Britov i Američanov zároveň. No a keďže som politicky proti-americky orientovaný - VIVA LA FRANCE! ;) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

French Bashing. Francouzský dokument není o Francouzích, ale o americkém a anglickém pohledu na ně. Ale i tak je tato přehlídka stereotypů ve vnímání Francouzů docela zajímavá i zábavná. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dosť veľa kecov o ničom a hľadanie nepriateľov a problémov tam, kde nie sú. Nevraživosť medzi Američanmi a Francúzmi je vedecky rozdelená do viacerých rovín, každá je pomenovaná a popísaná s príkladmi. A možno je to celkom inak. –––– Člověk zjišťuje, že být Francouz je něco jako být gay. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Vtipně, s nadhledem a sebeironií podaný pohled na francouzskou mentalitu. Zároveň tu ale dostává prostor velmi sofistikovaná obhajoba, o kterou se postarají sami Američané a Angličané, tedy příslušníci obou národů, které se ve french bashingu nejvíc vyžívají. Výborný je především nevídaně objektivní Nick Fraser z BBC. V závěru film zvážní a končí v sympaticky smířlivém duchu. - No a já bych jen rád věřil, že všichni ti američtí přejmenovávači hranolků a vylévači francouzských vín, kteří tím protestovali proti „zbabělým“ Francouzům a jejich zdrženlivému postoji k invazi do Iráku 2003, se později, když se ukázalo, že hlavní argument pro útok, totiž chemické zbraně v irácké poušti, byl americkými „hrdiny“ vědomě vycucaný z prstu, dokázali Francouzům omluvit a říct, „ne, vy nejste zbabělci, ale my sami jsme lháři“. Určitě to tak bylo, protože nezbabělí Američané přece vždycky dokáží chlapsky uznat vlastní chybu, že? - V případě Angličanů je to trochu jiné. Tam jde o syndrom „mladšího bratra“ (známe to i z našich končin), který by dnes, kdy je už dávno na víceméně stejné životní úrovni (a v době průmyslové revoluce 19. století byl dokonce výrazně napřed), nejraději zapomněl, že to byli Francouzi, kteří v době vrcholného středověku přinášeli do Anglie kulturu a všestranně ji civilizovali. -------- V titulcích filmu uvedeno: originální název French Bashing! ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Neznášam predsudky. Tento dokument bol ich plný a ani v jednej sekunde som nepostrehol konštruktívnej kritiky. Ani sa nečudujem prečo má amerika 300 miliónovy národ priemerné iq 80. O Britoch mlčím tam to nemá ani zmysel komentovať. 15% ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Mam rad jak to fakuje ve výsledku Yankees, je to příjemné! Klišé o klišé, ale je to záměr a nedokážu si predst:avit že by se nějaký náš troška vrhnul do něčeho podobného, to by se houpal na Kampě do večera. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Pokud podobný dokument uvede ČT2, tak takřka vždy v té zkrácené verzi. Frantíci jsou zvláštní, mají tradičně odpor k úspěchu, k obchodu a k lidem, kteří vydělávají hodně hodně peněz. Takže se musí znovu spřátelit s obchodem, s podnikáním a hlavně s konkurencí. Zato mají celkem velké sociální dávky a celkem velké daně pro podniky. A když se jim něco nelíbí, prosadí si to ve stávkách. Sami se potýkají s velkým přílivem přistěhovalců zejména ze svých bývalých kolonií, mají velkou kriminalitu, ale zase tam moc to neřeší. Proto jsou trnem v oku Britů a Amíků. ()

fugyx 

všechny recenze uživatele

Chvíľu sugestívne navodzuje pocit predsudkami urazeného národa a vzápätí hrdého zástancu hodnôt. Zovšeobecňuje jedno a potom sa snaží zo vzťahovačnosti vyvracať pseudoproblémy. Snaží sa tu ukázať viacero príkladov stereotypov, no je to len slabá a stručná analýza podporená subjektívnym rozprávaním bývalých novinárov, komentátorov a pod. Nápad možno dobrý, ale takto rozhodne nie. ()

Elephant13 

všechny recenze uživatele

Dokument plný kritiky a předsudků. Hlavně z pohledu USA. Zrovna od těch, kteří by si měli nejdřív zamést před vlastním prahem. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Tohle je sice dokument, nicméně pobavil jsem se u něj víc, než u 70% komedií. Tolik narážek, hlášek, škatulkování a přehazování špíny, přitom tak načančané - super. ()

Reklama

Reklama