Reklama

Reklama

Koruna - Série 4

(série)
Trailer 1
Velká Británie, 2020, 9 h 4 min (Minutáž: 50–60 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Martin Phipps

Hrají:

Olivia Colman, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter, Gillian Anderson, Erin Doherty, Emma Corrin, Josh O'Connor, Claire Foy, Emerald Fennell, Marion Bailey (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

V osmdesátých letech řeší Alžběta spory s premiérkou Margaret Thatcherovou. Princ Charles se ožení s Dianou, ale v manželství jim to vůbec neklape. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (61)

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Místo pohádky tragédie. Nemá smysl počítat, kolikrát mě seriál překvapil, dojal, rozlítil, nebo rovnou deprimoval, stejně tak se nebudu dlouze rozepisovat o tom, jak si to všichni hrozně dávají, od Olivie Colman až po nováčka Emmu Corrin, tohle jsou Emmy výkony kam se podíváš. Asi nejvíc mi letos imponovala hudba, se kterou se tvůrci naučili pracovat tak, aby nezastiňovala obraz, jako tomu občas bylo v předchozích řadách, ale když už se některá z melodií ozvala, tak to stálo za to. Stejně tak se mi líbil střih i zvolená forma vyprávění, konkrétně u páté a sedmé epizody. Některé epizody jako osmá měly za mě o něco slabší linku, ale v porovnání s občasnou vatou předchozí série to furt bylo značné vylepšení. Stejně jako na konci druhé řady mě pak mrzí, že si zase budu muset zvykat na nové tváře, ale to už holt k tomuhle seriálu patří. 9/10 ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě je čtvrtá série asi nejlepší. Užívala jsem se Margaret (vlastně obě), vztah Diany a Charlese je tak děsivý, až se nedá stranit ani jednomu z nich. Byť u mě přece jen trochu víc vítězí Charles. No a paní Královna? Olivia Colman je bohyně, samotná královna však pro mě žádným ideálem není. Spíš namě působí jako protivná necitelná baba z jarmarku, co umí akorát krmit čokly a chodí v galoších. Děsný obraz zkostnatělé monarchie, co šéfuje digitálnímu světu. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Meryl Streep se může jít se svou Margaret zakopat. A to ji mám moc ráda. Co předvedla Gillian Anderson v roli Theatcher ji myslím navždy vyzulo z dosud životní role agentky Scullyové. :) Vážně. V momentě, kdy nastoupila na scénu, ukradla si celý díl absolutně pro sebe. Ne-li celý seroš. Jsem v dobrém časovém rozmaru, čili jsem se písemně vybláznila snad u každé epizody, kde rozvádím (s nebývalou chutí) své soukromé názory na věc, je tedy zjevné, jak jsem si tuto řadu báječně užila. Olivia Colman, dle mého vnímání, zaostávala jen zdánlivě, protože ve scénách s Železnou lady musela vyznít jako ta méně výrazná a světe div se, jako ta "možná trochu měkčí". A tohle zahrát, muselo být nesmírně těžké, takže poklona. Obě dámy se svých alter ego zhostily excelentně. Slečna, které představuje Dianu se role ujala také na výbornou. Já tady zastupuji kritické křídlo zvané AntiDi, princezně jsem samozřejmě její tragický konec nepřála, však k jejímu "účinkování" v dobách, o kterých pojednává tato série, jsem výhrady měla vždy. Z tohoto titulu mě scénáristé příjemně překvapili, když její party načrtli v duchu, který zvesela zastávám. Helena Bonham Carter byla v roli mé oblíbené princezny Margaret úžasná. Tímto vyzdvihuji sedmý díl, který začíná Heleniným tancem na Davida Bowieho, což je tak anglicky- anglické, Margot- tragické, nostalgicky nenaplněné, že jsem si jen sedla a celý JEJÍ díl užívala, s pochopením pro rebelující princeznu, dle které se kdysi podstatně přifintily a natočily ty báječné, nesmrtelné Prázdniny v Římě. Nebýt jí, nevznikly by. A o tom to někdy je. Sedmý díl, ačkoli pojednává o čemsi jiném, pokládám za jeden z nejzdařilejších, možná proto, že v něm zrovna nekraluje Gilliam a že se vrací k ryze rodinným záležitostem, které v Koruně miluji. :) Charles byl opět přesný, jeho současné naplněné štěstí mu přeji. Celkově řada opět obsáhla mnohé historické události, v určitých momentech velmi silné, takže já si přišla na svoje a spokojeně zvolávám: Vánoce můžou začít. :) Příznivci The Crown si možná svoje mušky najdou, počítám, že ty budou pramenit (stejně jako u mne) povětšinou z osobních pohnutek a averzí, každopádně přeji všem příjemnou zábavu a těším se na další várku. Pěkné! ()

Streeper 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokonalý! Seriál si ode mě zase vysloužil plný počet hvězdiček za čtvrtou sérii, která je skvělá. Emma Corrin v roli Diany je skvělou volbou, nedokážu si představit nikoho lepšího. Do série dali spoustu důležitých věcí, jsem ráda, že se to neopíralo jen o nešťastné manželství Charlese a Diany. Dva díly mě i překvapili tím, že jsem nevěděla, že se něco takového stalo, takže za to palec nahoru. K dalšímu obsazení pro nadcházející série jsem lehce skeptická, ale uvidíme. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak 4.serie opet vyborna. Gillian Anderson v roli premierky Margaret Thatcherove je exceletni. Jen skoda, ze nemuze byt nominovana na Oskara, ale Emmy ziska. Dalsi ansambl z predchozi serie hraje opet vyborne v cele Olivii Colman. Hudba opet famozni. Skoda, ze od dalsi serie budou opet novy herci, snad Emma Corin v roli Diany zustane. Tak opet za dva roky, uz ted se tesim. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (5)

  • Skutečný Michael Fagan prohlásil seriálový děj za nesmysl, nelíbil se mu jeho herecký představitel a tvůrce kritizoval, že s ním incident vůbec nekonzultovali. Tvrdil, že údajný rozhovor byl krátký, zdvořilý a nekonkrétní. Podle jeho tvrzení byla královna vzhůru, seděla na posteli a překvapeně se zeptala, co tam dělá, načež prakticky okamžitě vyběhla z pokoje vyhledat pomoc. Důrazně odmítl, že by královnu požádal o cigaretu, protože „by to bylo drzé a neuctivé“ a rovněž odmítl, že by mluvili o Margaret Thatcher nebo její politice. (kenny.h)
  • V průběhu epizody a v závěrečných titulcích zazní skladba americké zpěvačky a skladatelky Stevie Nicks „Edge of Seventeen“. (Gtados)
  • Původní název epizody Favourites odkazuje na film Favoritka (2018), za který získala představitelka královny Olivia Colman Oscara. (Anife)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama