Reklama

Reklama

Koruna - Série 4

(série)
Trailer 1
Velká Británie, 2020, 9 h 4 min (Minutáž: 50–60 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Martin Phipps

Hrají:

Olivia Colman, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter, Gillian Anderson, Erin Doherty, Emma Corrin, Josh O'Connor, Claire Foy, Emerald Fennell, Marion Bailey (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

V osmdesátých letech řeší Alžběta spory s premiérkou Margaret Thatcherovou. Princ Charles se ožení s Dianou, ale v manželství jim to vůbec neklape. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (61)

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výjimečný seriál, který se snad každým rokem ještě zlepšuje, nebo minimálně mě baví čím dál tím více. V minulé řadě jsem si oblíbil hlavně Tobiase Menziese , nicméně tato řada má neskutečnou oporu v dalších mimořádných hercích (má oblíbená Gillian Anderson jako moje neoblíbená Iron Lady), a to konkrétně zlatíčko Emma Corrin a Josh O'Connor v rolích Diany a Charlese a strašně mě mrzí, že jsme je tentokrát viděli naposledy a dojde k dalšímu přeobsazování staršími herci (premiéra až 2022!). Nicméně Peter Morgan to má stále pevně v paži a doufám, že si to nakonec rozmyslí a půjde až do žhavé současnosti plné kontroverze kolem Harryho a Meghan...100% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

osobně jsem byl po trochu slabší druhé řadě nadšený už ze trojky,ale to kam Morgan posunul čtvrtou řadu sem nečekal.Celkem dlouho sem přemýšlel,co mě na téhle sérii tak fascinovalo - tedy krom toho,že s děj posunul do doby,kterou už si trochu pamatuju - a pak mi došlo,že mě celou dobu dostávalo to jak si se mnou Morgan hraje tím kam seriál překlopil.Protože zatímco do teď to byla přeci jen místy trochu pohádka,která navíc celou královskou rodinu stavěla do pozice těch se kterými divák soucítil,protože to mají těžké a není jim vlastně moc co závidět (upřímně bych s nimi neměnil),čtyřka tohle všechno kompletně otočila a skoro ze všech udělala záporné postavy,které jsou už jen loutkami zkostnatělé monarchie.nejhůře z toho pro mě vyšel Charles,který se přetransformoval v politováníhodného přehlíženého dítětě do extrazmrda a ještě jednou klobouk dolů,že se toho tvůrci nebáli (nehodnotím jeho vztah s Dianou,protože sem u nich nebydlel a ani ona tu není čistý klaďas,byť z toho vychází rozhodně lépe).Jo a pak je tady ještě famózní Gillian Anderson,která mi jako Iron Lady vytírala zrak opakovaně a kradla si pro sebe nejen scény,ale rovnou celé epizody.Těch deset dílů se tentokrát zdá až zoufale málo...90% ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4. séria sa dejovo "motá" okolo princezny Diany a železnej Thatcherovej. Nie, že by ma tá druhá nebavila, no Diana mi je ako človečina rozhodne bližšia, a tak ma samotné pasáže "okolo nej" vábili viac, pričom toto "pokračovanie" opätovne spĺňa tie najprísnejšie kritériá filmárčiny. Nemá zmysel vymenúvať všetky klady, to už majú iní za sebou. Mňa by zaujímalo, čo si o tejto sérii myslí tá "Stará, kráľovská Rašpľa", ktorá je údajne veľkým fanúšikom tohto seriálu. Nuž, asi sa jej nekukalo najlepšie, keď to celé pôsobí, akoby "niekto" vstal z hrobu .. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Meryl Streep se může jít se svou Margaret zakopat. A to ji mám moc ráda. Co předvedla Gillian Anderson v roli Theatcher ji myslím navždy vyzulo z dosud životní role agentky Scullyové. :) Vážně. V momentě, kdy nastoupila na scénu, ukradla si celý díl absolutně pro sebe. Ne-li celý seroš. Jsem v dobrém časovém rozmaru, čili jsem se písemně vybláznila snad u každé epizody, kde rozvádím (s nebývalou chutí) své soukromé názory na věc, je tedy zjevné, jak jsem si tuto řadu báječně užila. Olivia Colman, dle mého vnímání, zaostávala jen zdánlivě, protože ve scénách s Železnou lady musela vyznít jako ta méně výrazná a světe div se, jako ta "možná trochu měkčí". A tohle zahrát, muselo být nesmírně těžké, takže poklona. Obě dámy se svých alter ego zhostily excelentně. Slečna, které představuje Dianu se role ujala také na výbornou. Já tady zastupuji kritické křídlo zvané AntiDi, princezně jsem samozřejmě její tragický konec nepřála, však k jejímu "účinkování" v dobách, o kterých pojednává tato série, jsem výhrady měla vždy. Z tohoto titulu mě scénáristé příjemně překvapili, když její party načrtli v duchu, který zvesela zastávám. Helena Bonham Carter byla v roli mé oblíbené princezny Margaret úžasná. Tímto vyzdvihuji sedmý díl, který začíná Heleniným tancem na Davida Bowieho, což je tak anglicky- anglické, Margot- tragické, nostalgicky nenaplněné, že jsem si jen sedla a celý JEJÍ díl užívala, s pochopením pro rebelující princeznu, dle které se kdysi podstatně přifintily a natočily ty báječné, nesmrtelné Prázdniny v Římě. Nebýt jí, nevznikly by. A o tom to někdy je. Sedmý díl, ačkoli pojednává o čemsi jiném, pokládám za jeden z nejzdařilejších, možná proto, že v něm zrovna nekraluje Gilliam a že se vrací k ryze rodinným záležitostem, které v Koruně miluji. :) Charles byl opět přesný, jeho současné naplněné štěstí mu přeji. Celkově řada opět obsáhla mnohé historické události, v určitých momentech velmi silné, takže já si přišla na svoje a spokojeně zvolávám: Vánoce můžou začít. :) Příznivci The Crown si možná svoje mušky najdou, počítám, že ty budou pramenit (stejně jako u mne) povětšinou z osobních pohnutek a averzí, každopádně přeji všem příjemnou zábavu a těším se na další várku. Pěkné! ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvé série dávali pocit, že kráľovná je človek, a len sa snaží všetko podriaďovať korune. Tieto dve už je to len stroj plniaci funkciu koruny, s absolútnym minimom ľudskosti. Strašne nesympaticy dysfunkčná rodina, všetci do jedného. Anyway, Thatcher a Dianu si už zo správ pamätám z vlastej mladosti, tak istým spôsobom je tento dramatizovaný insight pre mňa stále relatívne zaujímavý. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (5)

  • Když Charles (Josh O'Connor) vstoupí do katedrály sv. Pavla, tak následující záběry z interiéru jsou z Westminsterského opatství. (Natabar)
  • Původní název epizody Favourites odkazuje na film Favoritka (2018), za který získala představitelka královny Olivia Colman Oscara. (Anife)
  • Skutečný Michael Fagan prohlásil seriálový děj za nesmysl, nelíbil se mu jeho herecký představitel a tvůrce kritizoval, že s ním incident vůbec nekonzultovali. Tvrdil, že údajný rozhovor byl krátký, zdvořilý a nekonkrétní. Podle jeho tvrzení byla královna vzhůru, seděla na posteli a překvapeně se zeptala, co tam dělá, načež prakticky okamžitě vyběhla z pokoje vyhledat pomoc. Důrazně odmítl, že by královnu požádal o cigaretu, protože „by to bylo drzé a neuctivé“ a rovněž odmítl, že by mluvili o Margaret Thatcher nebo její politice. (kenny.h)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama