Reklama

Reklama

Koruna - Série 1

(série)
Velká Británie / USA, 2016, 9 h 43 min (Minutáž: 55–61 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Scénář:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby, Eileen Atkins, Jeremy Northam, Victoria Hamilton, Ben Miles, Greg Wise, Jared Harris, Simon Chandler, Nigel Cooke (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Mladá Alžběta se stává královnou a musí řešit zásadní politická témata i osobní záležitosti, které ale často stojí v nečekaném protikladu. (Netflix)

Recenze (59)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada seriálu mě potěšila,jedná se o mé oblíbené téma,dějiny Velké Británie mě vždycky zajímaly,ať už šlo o dávnou historii nebo moderní dějiny.Na rozdíl od všech romanticko-populistických filmů o lady Dianě nabízí seriál oba úhly pohledu a díky tomu mi kralování připadá jako vyloženě schizoidní záležitost.Nejlepším hercem první řady je pro mě jednoznačně John Lithgow,jeho Winston Churchill byl bezchybný. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Produkčně a řemeslně naprosto dokonale ošetřený seriál strhujícím způsobem představuje mladou královnu Alžbětu (zamilováníhodná Claire Foy) a její první kroky jako svrchované panovnice britského impéria. Velice se mi líbilo, že se jednotlivé epizody věnují víceméně uceleným záležitostem, ať už vladařským či soukromým. A je úplně jedno, že u obou nikdy nedohledáme, nakolik doopravdy odpovídají realitě ukryté za zdmi Buckinghamského paláce. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Nedělat nic je ta nejtěžší práce….a bude tě to stát všechnu tvou energii…Čím méně budeš jednat, říkat, souhlasit či se usmívat, tím lépe..." Seriál ukazuje že ono "nic nedělání", může být někdy vskutku hodně obtížné a nepříjemné, protože "královna nemá na výběr". Na seriálu mě zatím zaujalo to, že ukazuje jednotlivé postavy britské královské rodiny jako lidi z masa a kostí se svými slabostmi i strastmi, díky čemuž musíte s většinou postav alespoň na okamžik soucítit. Nejvíc sympatií ale, alespoň u mě, vyvolává samotné postava královny Alžběty, která musí často volit mezi tím, zda se chovat jako sestra a manželka nebo jako královna. Jakou symbolickou tečkou je v tomto smyslu poslední díl série, kde je to obtížné postavení britské královny s těžko představitelným dilematem "láska nebo povinnost" ukázáno velmi názorně. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně seriál, který mi nahradil již ukončený Downton Abbey, každopádně tohle je daleko lepší vzhledem k tomu, že je to o aktuálně nejslavnější monarchii a je to téma, které mě zajímá. Navíc je to nádherně zpracované, ty kostýmy, prostředí a herci (ano, ně které bych vyměnila), vše je tak dokonalé. Kdo mě opravdu velmi mile překvapil byl John Lithgow v roli Winstona Churchilla, byl naprosto dokonalý a jeho scény mě bavili, on mi v seriálu bude chybět opravdu hodně. Už se nemůžu dočkat další série! Sem s ní! ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem House of cards, akorát z minulého století. Bohužel jsem si dostatečně dopředu nezjistil, že to tak rozhodně nebude. Místo těžké politiky, jsem se dočkal rádoby pohádky o královně Alžbětě. Technická stránka seriálu je dobrá a je tu znát velká práce s výpravností. Bohužel po příběhové rovině je to tak nudné. Snad poprvé jsem měl u serálu problém dokoukat celou řadu. Ty hodinové díly mě ubíjeli. Pořád se to jen táhlo a jak říkám, tam se žádné techtle mechtle neděly prostě nic. Jsem zvyklý na dialogové seriály, ale potřebuji v těch rozhovorech cítit dynamiku a vášeň, ta tady tomu chyběla. Když nad tím zpětně přemýšlím, tak pocity vyhrají nad technickou stránkou a první série ode mě dostane 3,5*/5*. Druhou sérii rozkoukám až vyprchá trpkost z té první. 70% ()

Galerie (123)

Zajímavosti (1)

  • Letoun, na kterém se učí Filip (Matt Smith) létat, je De Havilland DH.82 Tiger Moth, který se v této verzi vyráběl pro účely výcviku. Moth se v různých verzích vyráběl v letech 1932-44. (Necrotongue)

Reklama

Reklama