Reklama

Reklama

Koruna - Série 2

(série)
Trailer 2
Velká Británie, 2017, 9 h 48 min (Minutáž: 55–62 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Kamera:

Stuart Howell

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Claire Foy, Matt Smith, Catherine Bailey, Ed Cooper Clarke, Chloe Pirrie, John Sackville, David Shackleton, Michael C. Hall, Yolanda Kettle, Vanessa Kirby (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Začíná nová éra. Královna Alžběta se snaží zorientovat ve stále se měnícím světě a udržet přitom pohromadě své království i manželství. (Netflix)

Recenze (57)

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Taky si myslím, že druhá série The Crown je v mnoha ohledech lepší, než ta první a v mnoha ohledech se jí "jenom" vyrovná. Ovšem první, šestý a poslední tři díly byly naprosto geniální a osobně je považuji za to nejlepší, co jsem v televizních seriálech viděl za hodně dlouhou dobu. I všechny zbývající epizody jsou ale skvostným divackým zážitkem, který si, stejně jako v případě první série budete pamatovat hodně dlouhou dobu. Matt Smith a Claire Foy byli opět nepopsatelně skvostní a mě v tom seriálu budou strašně chybět, protože jejích výkony (stejně jako všech ostatních) byly naprosto výjimečné a výtečné. Epizodičnost mi skvěle sedla, seriálu to docela prospělo, nepůsobí vůbec natahovaně - právě naopak, tempo všech epizod je až smrtící, dialogy, scénáře, herecké výkony a hudba, to vše je nepopsatelně skvostné a já se nemůžu dočkat třetí série, ve které mi všichni budou strašně chybět. Opět jeden z nejsilnějších zážitků vůbec. 100%. A dejte někdo Psychora do psychora, prosím. ()

vnimatkrasu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nerozumim tomu. Z kostýmních dramat inspirovanejch reálem se mi zpravidla dělá blbě. The Crown je ale výjimečnej. A spíš než celek si budete pamatovat sílu jednotlivejch epizod. A geniálního Matta Smithe s rukama v kapsách, kterýmu stačí jedinej pohled, aby dokázal říct úplně všechno. 👑 ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem spokojená stejně jako s první sérií :) Jen mě spíš až překvapuje a šokuje, jak moc je to "podložené" od Královské rodiny. Jelikož mých pár výkřiků - ty hajzle, ty jsi ale č*rák, to nemyslíš vážně apod., - tak to si nejsem moc jistá, zdali bylo požehnáno od Královny. Tak i tak - nezajímá mě, jak je to moc fikce - neskutečně mě tento seriál dostal a když jsem po odmlce slyšela opět tu znělku - ááá...i teď mám husí kůži. Stále přemýšlím nad tím, jaký úděl má postava Královny (hlavně to bylo vidět při marnivosti sestry a také paní Kennedy), ale jak tam bylo mnohokrát řečeno - je to její role. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Manželství monarchy má často blíže k politické koalici než k tuctové domácnosti. Peter Morgan to vyjádřil občas trefně, občas trochu těžkopádně. Svou vysoce nastavenou laťku nepřekonal, dva slabší díly za sebou ale nanatočil. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná se ve "2. dekádě" opravdu tolik nestalo, pročež hlavně v prvních dílech vařili scénáristé docela z vody: únava manželství a rutina vládnutí ze sedačky zrovna nezvedaly. Nicméně několika takřka geniálních dílů jsme se poté dočkali a i ty diskutabilně slabší se pořád mohly opřít o bezchybně vypilovanou výpravu, režii, herecké výkony, hudbu… prostě všechno. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ešte slabšie ako prvá séria, čo som aj očakával. Vôbec ma to miestami nebavilo. Ale hlavne za dabing to netreba tak celkom zatratiť. Dĺžka epizód je niekedy cez hodinu, naťahované a dlhé niekde ešte dám dalšie dve série a potom od koruny rýchlo ruky preč. 2* ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabší než první série, několik dílů mě fakt nebavilo. Tím nechci upírat Crownu filmařské kvality, ale jen to nestačí. Rozhodně bych vyzdvihnul díl s Alžbětiným projevem v Jaguaru a následným honem na lorda Altrinchama, ten byl pro mě asi historicky nejpřínosnější, a to je to, co mě na tomhle seriálu nejvíc zajímá. Škoda, že oproti první řadě historických událostí ubylo a přibyla vztahová dramata. (Netflix, orig.) ()

PAVEK 

všechny recenze uživatele

Druhá série byla o jednu hvězdičku slabší než ta první. Pořád se jedná o velmi kvalitní seriál, který ve svém žánru v podstatě nemá konkurenci, ale oproti první řadě tomu skutečně "něco" chybělo. Možná bych řekl, že druhá série měla méně takových těch dramatických okamžiků, podpořených skvělou hudbou, u kterých člověk až mrazilo v zádech a kterých bylo v první řadě mnoho. To u druhé sezóny tak trošku absentovalo. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá řada tohoto výjimečného seriálu mj. opět poodhaluje jen málo známé kamínky ve spletité mozaice vztahů mezi evropskými panovnickými rody, majícími (včetně toho anglického) chtě nechtě své předky mezi hannoverskými kurfiřty či ve Wettinské dynastii v Sasku - prostě tam, kde jejich rodnou řečí nebyla angličtina, ale němčina. Jsem zvědav, zda časem dojde i na onu českou stopu... Na závěr, díky skvělé Claire Foy, opět nelze jinak: God save the Queen! ()

krauset 

všechny recenze uživatele

Pro mě svého času nejlepší drama Netflixu, které se ještě zlepšilo ve druhé řadě, jež staví méně na velkých událostech, potažmo charismatu Churchilla, zato vyznívá více melancholicky a podobně neepicky jako život. Je to vyspělá podívaná, báječně podaná, někdy pikantně privátní, avšak nikdy lacině skandální. Vyznačuje se velkým pochopením pro úkoly držitelů moci, kteří jsou téměř veškeré moci zbaveni. Dostáváme neornamentální zobrazení rodiny, která není nic víc než ornament. ()

theSaint 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série zvedá laťku a zvyšuje rychlost. Nápaditý vizuál- střih, struktura vyprávění a větší důraz na jednotlivé charaktery a historická dění oné doby dělají z této série výživnější podívanou. Jde znát, že po úspěchu první série jsou tvůrci "odvážnější" a jen to prospívá. Co díl, to radost. Klobouk dolů. Každou sérii jsem pokořil na jeden zátah- a to už musí něco vypovídat. Po všech těch cool/akčních/sci-fi/ teen/ seriálech tu máme konečně něco pro dospělého diváka, který touží po inteligentní podívané k zamyšlení. Skvělé dialogy a úžasná výprava. Herci bezchybní, do jednoho. Pokud přičteme přidanou hodnotu v podobě mnoha faktů (která jsem netušil) o královské rodině, tak dostaneme skutečně velmi zajímavou podívanou. Tvůrci zcela jistě chovají ke královské rodině respekt, to je znát, ale zároveň se nebojí tnout do živého a prát špinavé prádlo veřejně. To mi je velmi sympatické. Celkem by mě zajímalo, jak seriál přijímá královská rodina. ()

barteca 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obdivuhodné po všech stránkách, casting, herci, scénář, výprava, kamera, hudba...Majestát bez příkras, s dramaty členů královské rodiny a hlubším přiblížením historických událostí. Druhá řada stejně skvělá. Zasloužená letošní nominace na Zlatých glóbech za nejlepší seriál. Je určitě jeden z nejlepších. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Patrně ještě lepší než první série. Atmosféra začíná houstnout - již to není taková "idylka" jako předtím. Hlavním tématem jsou především změny v 50. a 60. letech minulého století, jež postihly Spojené království a jeho bývalé kolonie. Série se dotýká i kapitol ze světových dějin, jako je studená válka a úřadování jednoho nejmenovaného amerického prezidenta, který si měl sednout do auta s uzavřenou střechou... Rád bych se pozastavil u kolonií. Oceňuji odvahu seriálu, že poukázal na to, že si za mnoho chyb mohou Afričani zkrátka sami. Když nahradíte portrét královny Leninem, je tu jistý předpoklad, že vaše země půjde do loje... Dále jsou na místě i společensko-kulturní transformace, které mě, těžkého konzervativce, uvádí do rozpaků. :-) Všechny tyto události jsou napojeny na osudy královské rodiny. Na postavách lze postřehnout jejich vyzrálost. Alžběta je docela i ostřejší, pozoruhodným vývojem prochází i Filip, Margaret konečně našla svůj protějšek a strýčka Davida dohánějí přízraky z minulosti. Sérií prostupují motivy, ve kterých se najde i nearistokratický smrtelník. Zejména těžké dětství, otázky rodičovství a rodinných vztahů a především pak odpuštění. Co se týče kompozice, oceňuji tematicky ucelené epizody. I když na místě by bylo výstižnější použít slovo kapitoly. Mezi jednotlivými díly totiž nepanuje příliš silná návaznost. Spíše celá série působí jako koláž, jež je sestavena z desíti tematicky uzavřených příběhů. Co by ale jinde nefungovalo, zde pracuje dokonale. Nutno však podotknout, že tento přístup je prakticky totožný s minulou sérií. Hudba je opět dokonalá. K ní nemá cenu nic dále dodávat. A herecké výkony? K těm prakticky také ne. Pouze možná jedna připomínka. Sice v druhé sérii chybí vyčnívající herec, jakým byl John Lithgow, ale to bych jako zápor rozhodně neviděl. Všichni z hlavních rolí jsou totiž brilantní. Sérií se rovněž táhne relativně smutná atmosféra. Tento stav bych chtěl napojit na herecký aspekt, neboť jsem zarmoucený, že v další sérii neuvidíme Claire ani Matta. Bude se mi po nich stýskat... A neodpustím si ještě jeden dovětek - Konstituční monarchie je prostě nejlepší. Na tomto tvrzení si zkrátka trvám. God save the Queen! ()

Sweat55 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestliže jsem pro první sérii The Crown až moc často používal slovo "perfektní", co mám sakra použít pro tu druhou? Ta je totiž snad ještě lepší. Sice skončila doba Winstona Churchilla, ale všechny ostatní politické události, mi přišly zajímavější než v předchozí sérii. A to je co říct! Druhá sezóna je našlapanější a větší ve všech směrech. Fakt jsem si užíval všechny linky, ať už je to vztah Alžběty a jejího manžela, divoký život její sestry Margaret, atentát na Kennedyho nebo Suezská krize. Tohle by samo o sobě bylo dost zajímavé, ale když se přimíchá parádní výprava a herecké výkony, nic jiného než ten "majstrštyk" z toho vzniknout nemůže. Jo a soundtrack je opět boží. Fakt se nemůžu dočkat dalších sezón, ve které se sice bude přeobsazovat (bude to těžký, Claire je fakt parádní a to samé Matt Smith), ale ty politické události a osobnosti jsou snad ještě mnohem zajímavější. ()

neo93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá řada výpravného dramatického seriálu o britské panovnici. A hned první epizoda začíná velmi zostra, když královna Alžběta II musí řešit válečný konflikt, týkající se kolem Suezského průplavu, tak se i vyrovnávat s odletem svého manžela Philipa na pěti měsíční cestu. Stejně tak s jakou intenzitou a kvalitou skončila první řada, začíná i ta druhá. A podobně, jak jsme sledovali podstatné události v životě královny a jejího okolí v minulé řadě, tak jej sledujeme i nyní, jen s tím rozdílem, že jsme se přesunuli v čase do 60. let 20. století. Možná jsem tušil, že i druhá série bude pokračovat v nastoleném tempu, ale rozhodně jsem nečekal, že bude stejně tak skvělá. Znovu se zaobíráme především Alžbětou a jejími královskými povinnostmi a problémy, které se kupí jeden za druhým, tak i samotnou monarchií, která se musí změnit, jít s dobou, nemůže si dovolit být staromódní, trvat na starých zvycích a tradicích. Mimo tento hlavní děj, prožíváme i osudy dalších postav, které dostávají v jednotlivých epizodách ještě více prostoru. Jako třeba její manžel Philip. Kromě již zmíněného odloučení od své manželky a následného sporu mezi nimi, zaujme pohled na mladého Philipa v internátní škole ve Skotsku, do které nyní nastupuje jeho vlastní syn Charles. Mimochodem se jedná asi o nejlepší epizodu druhé řady. Nezapomíná se rovněž ani na sestru královny, Margaret, která stojí ve stínu panovnice, a proto se chce za každou cenu, alespoň na chvíli, vymanit z tohoto stínu a být středem pozornosti. A v neposlední řadě nechybí ani např. rozporuplné setkání s americkým prezidentem J. F. Kennedym a jeho ženou Jackie. Všechno, co zdobilo úvodní řadu, se vrací, a to v té nejlepší možné podobě. Uvidíme, jak si tvůrci poradí s hereckou obměnou v třetí sérii, ale jistě se máme na co těšit. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborné pokračovanie, ktoré však trochu zaostáva za prvou sériou. Niektoré diely trochu nudné, avšak Margaretina dejová linka mimoriadne pútavá. Deviaty diel najlepší z celého seriálu (po odpozeraní 4 sérií). Škoda neskoršieho preobsadenia postáv, Claire Foy som si zamiloval. ()

Reklama

Reklama