Reklama

Reklama

VOD (1)

V tajném dokumentu z druhé světové války se královna Alžběta dozvídá o ponurých faktech o členovi její rodiny. Vévoda z Windsoru znovu vstupuje do veřejného života. (Netflix)

Recenze (11)

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z hlediska politické rekonstrukce významné události brilantně natočené. Umeřené, s důrazem na faktickou přesnost. Filmařsky to trochu ztrácí dynamiku a efekt zábavy, ale vykombinovat oba tyto klíčové prvky se podařilo pořád více než zdatně. Další top kvalitní epizoda. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhledem k tomu, že Brity Mnichov 1938 evidentně nijak zvlášť netrápí, je pro ně nejbolavější kapitolou jejich historie vztah bývalého monarchy ke špičkám nacistického režimu. I tentokrát šlo spíše o politicky zaměřenou epizodu, i když vliv dřívějších rozhodnutí Edwarda/ Davida na jeho rodinu byl jasně patrný. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bývalý král David se nám pěkně vybarvil. Konkrétně do náckovských barev. Já věděla, proč mi ten chlap přišel nesympatickej a pokaždý, když se objevil, jsem si říkala "A Jéžiš, co to bude tentokrát?" Ale že byl nácek? I s manželkou? To mě nenapadlo ani náhodou. Takže si dokážete představit, s jakým potěšením jsem sledovala, když ho královna nadobro vykopla. A to už se viděl jako velvyslanec ve Francii.. Ještě, že mají Tommyho. Ale chudák se důchodu asi nedožije. Hodnocení: lidi se možná mění, ale mít nacistu za velvyslance by nebylo z hlediska diplomacie nejlepší rozhodnutí/10 ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaujímavé informácie, ktoré som našla na internete: V šiestej epizóde sa kráľovná Alžbeta dozvie o existencii tajných dokumentov, ktoré ukazujú, že jej strýko a bývalý kráľ Eduard VIII., vojvoda z Windsoru, bol pred a počas vojny sympatizantom nacistov. Marburgské dokumenty nájdené v Nemecku v roku 1945 skutočne existovali. Obsahovali aj zložku Windsor, kde bolo 60 listov či telegramov, ktoré písali nemeckí špióni okolo vojvodu. Mimo iného obsahovali plán známy ako Operácia Willi, ktorého cieľom bolo zvrhnúť vtedajšieho kráľa Juraja VI. a dosadiť na trón Eduarda, ktorý chcel mier s Nemeckom. Snažili sa ho presvedčiť, že jeho brat kráľ sa ho snaží zavraždiť. Winston Churchill vedomý si jeho sympatií k nacistom ho napokon poslal na Bahamy. Vojvoda z Windsoru s manželkou skutočne navštívili v roku 1937 Hitlera. Strávili s ním dve hodiny a vojvoda mu odhajloval späť na pozdrav. Britský bulvár pred pár rokmi zverejnil video, ako strýko učí asi šesťročnú Alžbetu v roku 1933 hajlovať. V tom čase pozdrav ešte nemal taký význam ako počas vojny a po nej. Rodina tiež mala príbuzných v Nemecku. Je pravda, že Eduard chcel uzavrieť mier s Nemeckom a páčili sa mu ekonomické a sociálne reformy nacistov. V júni 1940 jednému španielskemu diplomatovi povedal, že za vojnu môžu „židia, červení a britské ministerstvo zahraničia“. V 50. rokoch sa však nesnažil získať post veľvyslanca v Paríži a neexistovala skupina priaznivcov, ktorá by ho v jeho plánoch podporovala. Pravdu má epizóda v tom, že kráľovná Alžbeta bola fanúšikom amerického kazateľa Grahama a niekoľkokrát sa zúčastnila jeho kázní. ()

muti 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bývalý kráľ sa nesie späť do anglicka s vidinou novej kariéry v diplomacii. Avšak dobieha ho jeho temná minulosť. Na záver aj s originálnymi fotkami. Kráľovná rozmýšľa o odpustení pri pokeci s populárnym americkým pastorom. ()

JB001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Víc než Eduardovy pletky s nacisty mne v této epizodě zaujala dějová linka v souvislosti s Billy Grahamem, protože i já už dávno vím, že není jiné cesty k Bohu než skrze Ježíše Krista ()

Reklama

Reklama