Reklama

Reklama

VOD (1)

Královna Alžběta se inspiruje u Jackie Kennedy a proti přání vlády volí nekonvenční přístup k řešení problému s Ghanou. (Netflix)

Recenze (10)

minno 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A sme opäť na vrchole. Po minulej, nie moc záživnej, epizóde nám Crown namixovala opäť skvelý mix politiky / vzťahov, ktorý som im znova hltal aj s navijákom. Predstavenie Kennedyovcov bolo príjemné spestrenie a koniec sa vydaril na výbornu. Pri každej jednej epizóde mám pocit že ide o celovečerný film. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mohlo by vás zaujímať: (článok z webu) Epizóda 8 rozohráva stretnutie dvoch možno najznámejších žien svojej doby – kráľovnej Alžbety a Jackie Kennedyovej, prvej dámy USA, v júni 1961. Americký prezidentský pár na ceste Európou žne úspech za úspechom. Seriál ukazuje rivalitu medzi oboma ženami a najmä žiarlivosť britskej kráľovnej. „Osobné napätie medzi Alžbetou a Jackie je špekulatívne. Nemôžete povedať, že je to lož, nemôžete povedať, že to je pravda,“ povedal pre Newsweek seriálový historik Robert Lacey. Nie je známe, že by sa Jackie Kennedyová na verejnosti pohŕdavo vyjadrovala na adresu kráľovnej a monarchie, ako to ukazuje seriál. Prvá dáma však v súkromí podľa svojich priateľov povedala, že Buckinghamský palác ju svojím vybavením neohúril, rovnako ani kráľovná účesom a šatami. Jackie Kennedyová si myslela, že kráľovná je „dosť ťažkopádna“. Nie je však pravda, že by Alžbeta II. išla do Ghany preto, aby ukázala, že sa Kennedyová mýli. K nie úplne najbezpečnejšej ceste došlo päť mesiacov po návšteve amerického prezidentského páru, v novembri 1961. Kráľovná si zatancovala s miestnym prezidentom a tlač to označovala za jej veľký diplomatický úspech. „Premiér Macmillan potom telefonoval prezidentovi Kennedymu a povedal mu: ‚Ja som riskoval svoju kráľovnú, vy musíte riskovať vaše peniaze.‘ Američania následne financovali stavbu priehrady na rieke Volta a Ghana zostala súčasťou Commonwealthu,“ napísal pre Times kráľovský historik Hugo Vickers. Jackie Kennedyová sa v seriáli priznáva kráľovnej, že jej doktor dáva podporné látky, aby celý ten cirkus vydržala. To je pravda. Kennedyovci skutočne využívali služby doktora Maxa Jacobsona, ktorého prezývali Doktor Cíťsadobre (Dr. Feelgood). V rokoch 1961 až 1962 navštívil Biely dom celkovo 30-krát. Manželom dával koktail látok, v ktorom boli aj amfetamíny. Či však bola Jackie pod ich vplyvom aj na ceste v Londýne, nie je jasné. Vie sa však, že tento doktor sprevádzal Kenneydovcov v Paríži a vo Viedni. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koruna není jen o politice. Tři řady stály Netflix v přepočtu téměř tři miliardy korun. Petera Morgana má schopnost vytvářet poutavá psychologická dramata. Jsou vycizelovaná z historických událostí, dostupných zdrojů o královské rodině i střípků domněnek nebo drbů a vyprávějí o lidech, kteří jsou jako my - jen žijí ve výjimečném a atraktivním kontextu. Tvůrce i dál nejvíc zajímají romance, osobní tragédie a skandály členů královské rodiny, stejně jako jejich reprezentativní působení v politice. Jsou to nakonec právě tím vším utvářené osobnosti jednotlivých představitelů monarchie, které už přes půlstoletí tvoří konstantu britské reality. Její existence nám dává mimořádnou možnost jejich očima pozorovat postupný úpadek významu kdysi nejmocnější země světa. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Někdy, když se dívám na The Crown, tak si přijdu, jako kdybych koukala na dokument o královský rodině. Ano, až tak realisticky to působí, a to vůbec nemyslím špatně, právě naopak, protože je to sakra záživnej dokument! Akorát jsem si nestačila všimnout, kdy nastala tranzice do šedesátek. Královně už bude aspoň přes třicet, ale pořád vypadá nejvíc na dvacet pět, to bude ta modrá krev. Každopádně by mě zajímalo, do jaký míry je pravdivý setkání s Kennedym. Vážně si ani nenastudovali protokol? Prostě nakráčeli ke královně a čekali bůh ví co? To mi ke Kennedymu moc nesedí, ale co já vím, nemůžu říct, že bych měla tu čest si s ním popovídat. ¯\_(ツ)_/¯ Hodnocení: Ze zvědavosti jsem si o Kennedyových něco přečetla a je to opravdu zajímavý čtení. Abych vás nepřipravila o moment překvapení, řeknu jenom, že měli pěkně divoký manželství/10 ()

muti 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tejto časti to mali ťažké protokolisti, ktorí ochkali a potili sa snáď viac než kedykoľvek predtým. Stret s diplomatickou sokyňou spoza oceánu je veľmi pútavý. Divotvorkyňa Jacqueline za sebou necháva len ruže a dúhy, až sa to človeku nechce veriť. Ohúrila všetkých dokonca aj v buckinghamskom paláci a to ešte predtým než vôbec vkročila dnu. Neuveriteľné! A potom prišlo vytriezvenie. Alžbeta si vyhŕňa rukávy a dáva svetu najavo, že inštitúcia kráľovnej ešte nepatrí na smetisko dejín. V Ghane ide against the odds a ukazuje svetu skutočný skill. A na záver sa ukazuje, že akékoľvek pletky sú ničím v porovnaní so skutočnosťou reality. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama