Reklama

Reklama

VOD (1)

Alžběta a Philip čelí vládnímu skandálu, který zasahuje i do jejich nejbližšího okolí. Alžběta se po dobu obtížného těhotenství stahuje do Skotska. (Netflix)

Recenze (9)

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ohhhh posledný diel druhej série, chýbať mi budú najmä Claire Foy a Vanessa Kirby... Opäť výborné!!! A ešte dodatok z webu: Podľa historika Huga Vickersa si nepresnosti v seriáli najviac odskákal princ Philip. Nielen v poslednej epizóde, ale v celej druhej sérii je podozrenie, že princ podviedol (alebo podvádzal) kráľovnú Alžbetu. Tieto klebety sa šíria desaťročia. V médiách sa písalo, že mohol mať vzťah s dvomi tanečníčkami. Jasné dôkazy však nemá nikto. „Ako by som mohol. Od roku 1947 mi bol neustále nablízku detektív, dňom i nocou,“ povedal raz princ Philip. Seriál šikovne nepotvrdzuje, ani nevyvracia tieto fámy. Nikdy neukáže, že aféru skutočne mal. „Dúfam, že som to napísal tak, že to umožní každému, aby si urobil závery sám,“ povedal autor seriálu Peter Morgan pre Vanity Fair. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Společně se čtvrtým dílem jednoznačně nejlepší epizody celé série, člověk si říká, proč to takhle nejde celou dobu. Těžko říct, každopádně obě dvě shodou okolností režíroval Benjamin Caron a ten kvalitativní rozdíl zdaleka není ve vyšších production values, ale právě v té zcela suverénní, místy dechberoucí režii. Ačkoli jsou v obou těch zmíněných epizodách pasáže, které by se pro svoji okázalost a strhující tempo daly označit za exhibicionistické (focení v ateliéru, montáž mezi divadlem / soudem / vlakem...), ve skutečnosti to jsou jen skvěle natočené klimaxy. Když je potřeba zvolnit - jako v emotivních dialozích na skotském panství - seriál zvolní a místy se až skoro úplně ztiší, protože to zrovna slouží probíhajícímu dramatu. Ve výčtu nejrůznějších detailů a režijních vychytávek by se dalo pokračovat, nicméně... Pokud jsem po první řadě o The Crown psal, že je to na poměry Netflixu vzácně vyrovnaný seriál, po té druhé to, obávám se, platí o poznání míň. Mezi několika výbornými epizodami jsou i takové, které považuju v některých ohledech za selhání. Jako z mého pohledu nepochopitelně nadhodnocený díl s Kennedyovými, kde se natolik komplexním historickým figurám seriál věnuje silně povrchně až karikaturně, čemuž bohužel ani nepřispívá nezvládnutý výkon herců, hlavně Michaela C. Halla v roli Kennedyho. Zároveň je tu bohužel trochu patrná i Morganova zaujatost jako scénáristy, který si z pozice člověka fascinovaného britskou monarchií tak trochu "vyřizuje účty" (a opět na ploše jedné hodiny!) s americkou rádobymonarchií, tj. Kamelotem. A pak jsou tu takové předvídatelné části jako ta s princem Charlesem. I když chápu, proč tam je - s tou postavou se bude v dalších řadách dál pracovat, takže je asi nutnost se jí aspoň částečně věnovat už teď. Summa summarum je pro mě The Crown v současné televizi asi nejzajímavější tím, jak je každý díl fakt úplně jiný, jinak vyprávěný, jinak vystavěný, s unikátními postavami, na zcela jiné téma. V tomto ohledu se sledování seriálu opravdu blíží jakémusi vyzobávání pozlacené bomboniéry, kdy člověk neví, na co příště narazí - co ochutná. Nicméně právě pro ty závratné výšiny - pro ty momenty, kdy mě to zcela nekontrolovatelně dojme, nebo strhne svojí řemeslnou brilancí, to pořád rozhodně patří mezi moje oblíbené televizní věci. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Usmíření, pochopení, záchrana manželství. Zdrcující KO úder královny v nejlepší možný moment. A aby toho nebylo málo, rezignující prime minister. Poslední díl druhé série nemá takovou konverzační dynamiku a rychlý střih scén jako některé předešlé epizody, ale emocionální impact má značný. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěrečná epizoda sice nebyla špatná, ale chyběla mi atmosféra, kterou přinesl předchozí díl. Tvůrci opět velmi slušně skloubili politickou i vztahovou dějovou linii a já jsem opět musel pátrat na internetu po detailech historických událostí, a to je dobře, je to pro mě jasný důkaz toho, že má význam podobné seriály natáčet. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Philip si nedá pokoj. Je to tu zase, on se asi nikdy nepoučí (i když konec vypadá slibně, ale k tomu se ještě dostanu). Tentokrát se zapletl s nějakým chiropraktikem, kterej má navíc styky se starým známým SSSR a samozřejmě s ženskýma. Premiér zatím pomalu ale jistě ztrácí vůli vládnout, a já se mu vůbec nedivím. Spíš je mi ho hodně líto, takovej dobrák od kosti, a přitom mu zahýbá žena a vysmívá se mu do očí. Ta parodie byla sice ze začátku docela vtipná, ale všeho s mírou. Ale královnina reakce na jeho podání rezignace a proslov o vzdávajících se premiérech byl fenomenální. Jestli jsem se z The Crown něco naučila, tak že v Anglii premiéři nemají moc velkou životnost. A konec, kdy Philip přijede za Elizabeth, oba dva si konečně pořádně promluví, je krásný zakončení. Nevím, co mám Philipovi věřit, ale jeho řeč mě celkem přesvědčila (možná, protože pro něj mám slabost už od začátku, holt každej máme svoje oblíbence). Hodnocení: Jedna z nejlepších epizod vůbec. Konec, jak má bejt./10 ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizoda zaměřená primárně na vztahy dokázala připravit neuvěřitelně dusivé, ohromné a pompézní scény. Soulad režie, střihu, hudby a hereckých výkonů připravil dokonalou rozlučku pro původní herecký ansámbl. Kolážová scéna měla vše k tomu, aby se stala jednou z mým dosavadních oblíbenců. Elizabeth prošla změnou. Přitvrdila, narostla ji hroší kůže. Opevnila se a tak mohla být ještě silnější panovnicí. Ukázková práce dramatického zpracování té nejvyšší technické kvality. ()

muti 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Premiér môže odstúpiť kedykoľvek, ale kráľovná nikdy. Premiér by mal vymeniť v prvom rade manželku a to už dávno. Silné ženy vládnu, kým slabí muži rezignujú a utekajú pred povinnosťami k zábave. Kým kráľovná nemá pokoja ani pri tehotenstve, princ snáď ani nevie že je kráľovná tehotná. To by musel byť najprv doma, všakže, a nie v pochybnej spoločnosti. Pokrytectvo popisuje aj Margaret a jej prestavbu, s tým že každý kto sa sťažuje na hluk proste iba závidí. Oh, od tretej série sa menia herci? Škoda, všetci traja herci mi prirástli k srdcu, ale chápem že 30nici nemôžu hrať 50nikov ()

Reklama

Reklama