Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 1
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze uživatele M.i.k.e k tomuto seriálu (5)

Koruna (2016) 

netuším do jaké míry je historicky správně,ale i přes pár hluchých míst to Netflix zase dokázal.Má sice v mých očích i lepší kousky,ale tahle ve finále hodně smutná,výpravná a historická podívaná opravdu stojí za to.Claire Foy Alžbětu ve svojí prvotní rozpolcenosti a konečně totální svázanosti dala s přehledem,stejně jako Lightgow dal Churchila...a v mnoha ohledech všechny zastínil...80% ()

Série 3 (2019) (S03) 

pro mě osobně nejlepší ze všech tří sérií.Pryč je telenovelacké řešení rodinných vztahů a trablů,které mě ve druhé řadě místy dost nebavilo a nastoupila politika a mapování událostí o kterých jsem třeba neměl ani tušení.Rozhodně oceňuji krok tvůrců jít cestou přeobsazení a ne zestaršování "původních" herců.Olivia Coleman je skvělá a není v tom sama.Víc než zdatně jí sekundují Tobias Menzies,Helena Bonham Carter a další a další.Vlastně celé to obsazení je skvělé a naprosto přesné...90% ()

Série 4 (2020) (S04) 

osobně jsem byl po trochu slabší druhé řadě nadšený už ze trojky,ale to kam Morgan posunul čtvrtou řadu sem nečekal.Celkem dlouho sem přemýšlel,co mě na téhle sérii tak fascinovalo - tedy krom toho,že s děj posunul do doby,kterou už si trochu pamatuju - a pak mi došlo,že mě celou dobu dostávalo to jak si se mnou Morgan hraje tím kam seriál překlopil.Protože zatímco do teď to byla přeci jen místy trochu pohádka,která navíc celou královskou rodinu stavěla do pozice těch se kterými divák soucítil,protože to mají těžké a není jim vlastně moc co závidět (upřímně bych s nimi neměnil),čtyřka tohle všechno kompletně otočila a skoro ze všech udělala záporné postavy,které jsou už jen loutkami zkostnatělé monarchie.nejhůře z toho pro mě vyšel Charles,který se přetransformoval v politováníhodného přehlíženého dítětě do extrazmrda a ještě jednou klobouk dolů,že se toho tvůrci nebáli (nehodnotím jeho vztah s Dianou,protože sem u nich nebydlel a ani ona tu není čistý klaďas,byť z toho vychází rozhodně lépe).Jo a pak je tady ještě famózní Gillian Anderson,která mi jako Iron Lady vytírala zrak opakovaně a kradla si pro sebe nejen scény,ale rovnou celé epizody.Těch deset dílů se tentokrát zdá až zoufale málo...90% ()

Série 5 (2022) (S05) 

pořád velmi dobré, nicméně ze všech sérií zatím nejslabší. Důvodů je hned několik. Tím první je fakt, že seriál už se dostal do doby, která už je poměrně aktuální, dost z nás si jí pamatuje a chybí tak momenty překvapení. Druhým důvodem je to, že se pátá řada motá primárně kolem vztahu Diany a Charlese a i když se to mohlo zdát tvůrcům divácky vděčné, výsledek je ale spíš roztahaná deprese, která má ukázat jak vlastně díky tomu co se dělo byli všichni v pr*eli. Diváka to ale nakonec bude spíš jen nudit a poslední zhruba tři díly sem měl vůbec problém dokoukat. Sice můžu chápat co tím tvůrci zamýšleli, ovšem slabší scénář je tu dost znát a efekt by byl stejný kdyby se tomu věnovala polovina prostoru. Morgan má nicméně kliku, že i tentokrát se mu povedl recast a třeba Jonathan Pryce je vynikající. Snad jen Dominic West jako Charles je dost na hraně. Ne snad proto že by byl špatný herec a podával slabý výkon, ale spíš proto, že mám Westa nějak zaškatulkovaného a úplně se mi sem nehodil. Nebo to možná bude tím, že jsem Charlese nikdy nevnímal jako moderního a pokrokového, což je ovšem chyba na mojí straně. Tak jako tak, šestou - a doufejme poslední - sérii si dám rád...70% ()

Série 6 (2023) (S06) 

Závěrečná série došla do doby, kterou si velmi dobře pamatuji a tak sem se docela bál jestli zvládne nabídnout něco víc než “jen” smrt princezny Diany. A ona má a má toho mnohem víc než sem doufal. První polovina se sice opravdu točí kolem Diany a jejího tragického skonu, ale ať už si o ní myslí kdokoliv cokoliv je to natočeno velmi dobře a hlavně třetí a čtvrtá epizoda jsou velmi silné. Druhá polovina je ale, navzdory obavám, ještě lepší. Jak se celý seriál přibližuje svému konci, dostanou větší či menší prostor snad úplně všichni a při závěrečném symbolickém rozloučení nejen se seriálem ale i s Královnou sem měl slzy na krajíčku. Jediným drobným mínusem šesté série je tak obsazení Harryho, který mi tu dost neseděl. V konečném součtu je to ale jen detail a lepší zakončení jednoho z nejvýraznějších seriálu posledních let sme si nemohli přát…90% ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama