Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 1
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze (262)

katmandzoo 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že každý už zaregistroval tento seriál a preto je zbytočné písať, o čom je. O jeho kvalite vypovedá podľa môjho názoru to, že po dlhšom čase mením svoju top10 seriálov. Ďalšie slová sú zbytočné. Tí, ktorých podobná tématika zaujíma, to jednoducho musia vidieť. 5/5 ()

Ihuj 

všechny recenze uživatele

Kdyby takhle někdo natočil seriál o zajímavějším tématu, tak to bude asi nejlepší seriál všech dob. Geniální práce se scénářem, který z naprostých nesmyslů a banalit dělá napínavou podívanou, herci dokážou nechat diváka vcítit do pocitů a problémů skuppny lidí, do nichž je vcítění se oříšek, k tomu ty kostýmy, podmanivá hudba. Katedrála filmařiny. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Dokonalá filmařina v seriálové podobě... To co tu předvádí tvůrci seriálu a především herecký ansabl... Klobouk dolů... A velké díky ()

Pilník 

všechny recenze uživatele

Kdyz se do toho vlozi Netflix je vzdy radost se na to divat. A prostredi, tema a herecke vykony tomu dodavaji tu patou hvezdu. ()

ER 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Platí pro I.sérii.....Obsah je u tohoto seriálu byť přítažlivý (pohled do zákulisí moderní "koruny") tak přesto normální. Co jej však činí vyjímečným je forma. Sledování vybraných momentů z dějin britské koruny je totiž podáno s neobvyklou precizností malých celků,kde i kývnutí hlavou poví více,než pětiminutový dialog, zářným příkladem je druhá epizoda. Tady se nedočkáte zdlouhavých keců nad nesmrtelností brouka či minutového švenkování kamerou po místnosti,než se začne něco dít. Tady vše šlape, jak u hodinového strojku,kdy se menší nebo větší scény zapojí do děje v ten správný moment. Výsledný celek pak výrazně podtrhuje hudba, obzvlášť Hanse Zimmera, jenž se ozve vždy ve vypjatých okamžicích a je tady významným prvkem, posilujícím děj. Šup sem s druhou sérií. II. série....filmový zážitek pokračuje. ()

marusaj 

všechny recenze uživatele

Brilantní ve všech ohledech. Ve všech. Claire Foy + Matt Smith = jedna z nejlepších catingových tref všech dob. ()

neo93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný seriál pojednávací o britském impériu. Celý příběh se točí kolem královny Alžběty II. Vše začíná jejím sňatkem s Philipem, princem dánským a řeckým, jenž se musel zříct všech těchto dosavadních titulů a výsad. Následně děj pokračuje nečekanou smrtí krále Jiří VI a nástupem mladičké princezny na britský trůn. Sledujeme nejen její samotný vývoj, od mladé a nezkušené panovnice, která se postupným krůčky stala až mocnou a rozhodnou královnou Velké Británie, ale i další osudy její rodiny, blízkých spolupracovníků či tehdejšího slavného premiéra Winstona Churchilla. To, že má seriál takovou kvalitu, je zásluhou mnoha věcí, které se výborně doplňují. Už jen ten casting. Claire Foy, v roli mladé nezkušené královny, nemohla být snad lepší volbou. Její podoba se skutečnou Alžbětou je nesmírná, zároveň její herecký talent je též obdivuhodný. Pokud bych si měl někdy vybavit královnu v tomto mladém věku, tak přesně takto. Není to však pouze ona, která věrně zachycuje reálnou postavu, ale i další herečtí kolegové, kteří představují historické postavy jako např. princ Philip, dosluhující král Jiří, její sestra Margaret nebo již zmiňovaný předseda vlády Winston Churchill. Nedílnou součástí seriálu je rovněž velkolepá výprava. Je poznat, že tvůrci seriálu, těch sto milionů liber z rozpočtu nevyhodili jen tak. Zajímavým ozvláštněním jsou také časté flashbacky v jednotlivých epizodách, které nám ukazují malou Elizabeth v dětství, tak i to, co se bude odehrávat v současném příběhu. Seriál nám také poodhaluje dění na Buckinghamském paláci, které je nám normálním smrtelníkům skryto, jako jsou schůzky s premiérem, střídání osobních tajemníků či tak obyčejná věc jako telefonování do paláce. Suma sumárum, se jedná o výtečnou záležitost. Už se těším, až se podívám na druhou řadu. ()

Sweat55 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série: Jeden z nejvíce pohlcujících zážitků. Tak by se dalo The Crown shrnout jedinou větou. Všechno, co se při tvorbě první série sešlo, funguje na sto procent. Do posledního puntíku, do posledního detailu vyšperkovaná "koruna" všech seriálů. Skvělá režie, velkolepé scény jako z nějakého obřího, historického filmu. Drama od prvního dílu až po ten úplně poslední. Emoce vytřískané až na střechu Buckinghamského paláce. A ty perfektní herecké výkony. Úplně všechny! Claire Foy, Matt Smith a hlavně John Lithgow excelentně hrajícího Winstona Churchilla. Bylo by samozřejmě hříchem zapomenout zmínit velmi povedený soundtrack, který mi od teď bude hrát ve sluchátkách nejspíše už napořád. Druhá série: Jestliže jsem pro první sérii The Crown až moc často používal slovo "perfektní", co mám sakra použít pro tu druhou? Ta je totiž snad ještě lepší. Sice skončila doba Winstona Churchilla, ale všechny ostatní politické události, mi přišly zajímavější než v předchozí sérii. A to je co říct! Druhá sezóna je našlapanější a větší ve všech směrech. Fakt jsem si užíval všechny linky, ať už je to vztah Alžběty a jejího manžela, divoký život její sestry Margaret, atentát na Kennedyho nebo Suezská krize. Tohle by samo o sobě bylo dost zajímavé, ale když se přimíchá parádní výprava a herecké výkony, nic jiného než ten "majstrštyk" z toho vzniknout nemůže. Jo a soundtrack je opět boží. Fakt se nemůžu dočkat dalších sezón, ve které se sice bude přeobsazovat (bude to těžký, Claire je fakt parádní a to samé Matt Smith), ale ty politické události a osobnosti jsou snad ještě mnohem zajímavější. ()

retrogirl2 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neviděla nic více britského, než The Crown 👑 Jejich nátura zakořeněná mezi Windsory, bez níž by nebyli těmi, kdo jsou. Rodinné vztahy, politika, vnitřní rozpory královny... Jako mimochodem frajerka! Která ženská by tohle ustála? Díky bohu za to být smrtelníkem🙏🏻 Náhled do soukromí Buckinghamského paláce, přičemž se dozvíte tolik o dějinách Evropy. Inteligentní seriál, nádherná královská angličtina, úžasná hudba od Hanse Zimmera, jedna z jeho nej👌🏼 ()

Luxocculta 

všechny recenze uživatele

Pokud to může laik posoudit, pak jde o řemeslně naprosto skvěle zvládnutou záležitost na vysoké úrovni. Poutavý příběh podpořený skvělými herci, hudbou, kulisami, kamerou i dobrými dialogy. 90 % ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem zastáncem britského nebo dokonce světového šílenství okolo britské královské rodiny. Občasné (někdy bohužel časté) zprávy z tohoto okruhu jsou mi úplně volné, ale naše média si musí držet se světem krok. Takže vysoce hodnocený seriál Koruna jsem v tichosti obcházel a na oko sliboval, že až někdy. Jenže i české ohlasy byly silné, až dotěrné. A navíc jsem k tomu byl i donucen. První dva díly a pak už se vezete. Série 1 víceméně seznamuje se členy rodiny, utváří pohled na jednotlivé postavy a seznamuje se striktními (z dnešního pohledu někdy až středověkými) pravidly a návody jak žít v této rodině. Tato řada je i pestrá cestami mladého královského páru po exotických zemích. Zajímavým poznatkem je, že mladá královna Alžběta II působí pohledem současného civilizovaného člověka tak trochu jako blbka. Její vzdělání spočívalo v důsledném studiu královských „předpisů“ a případného vládnutí, ale naprosto ji nebylo dopřáno běžné všeobecné školní vzdělání, protože se to pro ni nehodilo. A na tento nedostatek začíná brzy narážet při styku s „ostatními“ lidmi a je úžasné, jak pokaždé když nechápe situaci, ukáže svůj hloupoučký výraz. A to jí vydrží i do pozdějších let. (****). Série 2 sleduje život mladé královské rodiny na pozadí konkrétních událostí ve státě a ve světě, a každá epizoda je postavena na jedné nebo dvou takovýchto událostech. (****). Série 3 je celkově trochu slabší. Velké grády má akorát třetí epizoda o katastrofě v hornické vesnici. Na začátku jsem měl problém i s přeobsazením postav, které už prostě nebyly mladé a všechno působilo jinak, ale zvykl jsem si. Veškeré dění v královské rodině už začíná jít na nervy, protože jejich svět je pro nás tak trochu jako z jiné planety, všichni jsou nesympatičtí a jediný, kdo tu působí trochu normálně a má ty sympatie, je princ Charles. (***). Série 4 a nástup nové postavy, na kterou asi všichni čekali, Diana. A rychlá změna úsudku ohledně Charlese. Ať už pro svou zemi něco udělal nebo neudělal, v osobním životě se projeví jako neskutečný hajzl. (****). Celkově je seriál hodně vypiplaný ve všech směrech – zahrané postavy, kostýmy, téměř absolutní historická věrnost, hudba … A pro naše končiny určitě i naučný, protože ne každá událost nebo detail se k nám dostal, nebo jsme si jej chtěli pouštět do hlavy. Pro Brity musí být zajímavé vidět a slyšet události za zdmi paláců, ale možná taky ne. Já kdybych byl Brit, tak po zhlédnutí okamžitě přestanu platit daně. ()

Sharpooter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koruna je strašně, ale opravdu strašně dobrý seriál. Je samozřejmě skvělé, že se drží skutečných událostí a v podstatě bych řekl, že kromě seriálu je to i taková učebnice dějepisu. Opravdu hodně věcí, které byly v seriálu uvedeny jsem nevěděl a jsem rád, že mě Netflix opět poučil, zkrátka Netflix umí dělat věci, které jsou podle skutečných událostí. Prostředí, které zde bylo, je prostě famózní. K točení použily přímo Buckinghamský palác a další hrady, zámky, lodě, atd. To jako klobouk dolů, že královská rodina povolila točení na těchto místech. Hlavně krajina/příroda ve které točily některé scény byla vždy vybrána skvěle. Mělo to prostě tu správnou atmosféru. Herci byly taky dobří. Po dvou sériích se vystřídaly a v podstatě za pár dílů už jste měly jasno kdo zas hraje koho. Opravdu jste měli pocit, že se díváte na královskou rodinu a ne jen na herce. Bylo zde pár nudných dílů (hlavně hodně jich bylo v poslední řadě), ale převažovaly díly, u kterých jsem se neskutečně bavil. 8/10 ()

Lenart 

všechny recenze uživatele

Dôstojný životopis, ktorý zopár slabších epizód pripomínajúcich tak trocha červenú knižnicu dokonale vyvažuje atmosférou, hudbou, prácou s postavami a trojicou úžasných herečiek v hlavnej úlohe. Petrovi Morganovi sa podarilo vytvoriť mozajku naprieč (nielen) britskými dejinami dvadsiateho storočia, ktorá aj napriek šiestim sériám a šiestim zmapovaným dekádam drží pokope. Povinnosť, služba, tradícia, obetavosť. Roky sa míňajú, Koruna ostáva.          90 % ()

DD 

všechny recenze uživatele

Chápu, že vedení Netflixu chce i uznání od kritiků, ale tohle je nuda k pos*ání. Jejich nejdražší seriál v historii a já se přes ty první dvě epizody snad nedostanu. A upřímně při konkurenci Papeže, OJ, Westworldu, Night Of a dalších seriálů ani nevěřím, že tohle bude sbírat Glóby a Emmy. ()

boo-boo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po všetkých stránkach neskutočné. Emocionálny náklad, v ktorom do charizmatických postáv na 100% prevtelení herci prechádzajú od skvelého dialógu k ešte lepšiemu (už dlho žiaden scenár takto efektne nepracoval s nevysloveným) a kulisami im sú moderné dejiny dožívania jedného impéria. The Crown v podstate bezchybne lavíruje medzi udalosťami svetového významu, národnými krízami a rodinnými peripetiami, ktoré vie aj napriek ich zdanlivej neopodstatnenosti podať až nečakane strhujúco. ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama