Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 1
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze (262)

BadExHuman22 

všechny recenze uživatele

Na The Crown jsem se těšil už dlouho. Když jsem pouštěl první díl, tak jsem se bál trochu že to nesplní mé očekávání, ale splnilo. Mám za sebou sice teprve pár dílů, ale líbí se mi to teda neskutečně. Zrovna nedávno jsem dokoukal Narcos a netrpělivě jsem čekal až pustí do světa tohle. Skvělé obsazení Alžběty II. i jejího manžela, plus žeru Jareda Harrise, takže on v roli krále Jiřího VI. byla pro mě boží podívaná. Skvělá hudba, je tam v ní taková epičnost, která se podle mě přesně hodí když se jedná o příběh královské rodiny. No sice jsem to ještě nedokoukal (a mít víc času tak to zhltnu najednou) ale už si teď říkám, co asi bude ve druhé sérii, to vám říkám že jestli nebude druhá série, tak budu celkem naštvaný. Za mě zatím 95%. ()

matolos1 

všechny recenze uživatele

Netflix sa už nebojí ísť do rozličných sfér. Dokáže spracovať hocijaký žáner, nehľadiac na prostriedky a možnosti. Aj z toho najmenšieho námetu dokážu vyvinúť spleť rozličných dejových línii. The Crown je iba ukážka ako sa to robí, keď sa tomu rozumie. Vynikajúca politicko-rodinná dráma( to rodinná hádam viete ako myslím) , poukazujúca síce na jednu osobu ale vskutku kvôli rozličným rozsiahlym udalostiam zasahujúca osudy viacerých postáv. Vďaka každej novej epizóde, zameriavajúcej sa na špecifické historické udalosti, ktoré kvôli odlišným rozhodnutiam sa vždy vyriešili inak, mali za následok vývoj u každej inej postavy. Vskutku seriál poukazujúci na kontroverzné udalosti, možno niekedy so štipkou prehnanosti( však predsa to bolo o Anglicku), ktoré ale svojím priebehom nabrali jasné kontúry a postupným doprevádzaním briliantnými dialógmi sa vždy prejavili v inom svetle. Scenárovo briliantné, napätie nechýbalo, Churchill vynikajúci a ostatní tak isto v pohode. Niekedy som mal síce pocit, že už sa snažili pri tých dialógoch využiť skoro každé jedno slovo k dispozícii, ale nie vždy to tak malo vyzerať. Teda dúfam.. ()

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Being the Queen sux! Náhled do života aristokracie a hlavně vladaře, jakkoli s uměleckou licencí a založený spíše na domněnkách, bulváru a zápisů z politických jednání, než na přímé interpretaci samotné vladařky je i tak poučný, ale hlavně zábavný. Seriál, který na první pohled musí z popisu nudit (většina z nás ví, co se stalo a jak to dopadlo; politické drama, pokud to není někdy za vlasy přitažený Hous of Cards, má specifický okruh diváků), je udělaný tak brilantně, že se dá hltat jako spousta jiných, více na zábavě postavených seriálů. Výpravnost, snaha o věrnost castingu, dobové vykreslení, použití historických reálií a dokumentů dodává seriálu autentičnost, ačkoli si scénář musí na hodně místech domýšlet. Za mě uznalé pokývnutí a hlavně příjemné překvapení. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Herecky, režijne, skladateľsky, scenáristicky absolútne famózne. Emocionálne silné a pri tom režijne minimalistické, scenáristicky hutné a dokonale presné. Výborne pointovaný scenár každej epizódy na plných 10 dielov dokáže emocionálne zhltnúť diváka, ponúkajúc mu intímny náhľad do života kríľovskej rodiny, a pri tom si stále držiac odstup. Vnútorne silný a komplexný príbeh dopĺňa majstrovská hudba Gregson-Williamsa, unikátny režijný súlad všetkých zúčastnených a perfektný kasting. Klaniam sa, The Crown je nepochybne na čele súčasnej dramatickej tvorby. Konštantných 10/10 za každú sériu. ()

nemer

všechny recenze uživatele

Nechápu, co je na naškrobenỷch panácích a sterilním prostředí tak famózního. S bídou jsem přežila první díl. Hajzlíky s monogramy nech si vetknou za klobouk. Lidstvo se nemění, bohužel mozky stále vězí v době kamenné. ()

peeteno78 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem začal sledovat až od třetí série kvůli mým oblíbenkyním Olivii Colman a Heleně B. Carter. Ani jedna mě nezklamala. Obě se svých rolí zhostily bravurně a díky nim se seriál drží na tak dobré úrovni. První dvě série mě osobně tolik nenadchly, ale je to věc vkusu. Podle mě nebyl v době, ve které se seriál během prvních dvou řad odehrával, tolik zajímavý děj. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

The Crown je jednoznačne jedným z najprogresívnejších a najlepších výpravných seriálov súčasnosti. To, s akou nonšalantnosťou, atmosferickosťou, reálnosťou či vierohodnosťou tento seriál oplýva, sa len tak často nevidí. Každý jeden herec vybraný tak precízne, ako sa len dalo. Claire Foy v úlohe Alžbety bola doslova úchvatná a Matt Smith akoby Philippovi z oka vypadol. Dokonca aj Olivia Colman sa svojej roly zastala znamenite, čoho dôkazom je aj to, že obidve predstaviteľky Alžbety vyhrali ocenenia. Navyše, keď do toho prirátame fenomenálnu a úchvatnú hudbu, tak to nemôže skončiť inak ako veľkolepým a dokonalým filmovým zážitkom. Je pravda, že prvé dve série boli natoľko kvalitné, že tretia mala čo robiť, aby sa dotiahla a aj sa jej to až tak nepodarilo, ale každopádne z celkového pohľadu to vrelo odporúčam. 90 % ()

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Žádné velkolepé akční scény, žádná hromada humoru, přesto však tato série vyniká a stojí za zhlédnutí. Je vidět že Netflix do ní nasypal hromadu peněz a věří ji (nedávno oznámená šestá série hovoří za vše). Herecky není co vytknout, generační obměna herců proběhla taky naprosto v pořádku a divák si na nové tváře přirozeně zvykne. Na stejně dobré úrovni jsou pak i technické aspekty jako např. kamera, střih a vizuální efekty (většinou neviditelné). Finální hodnocení: pro milovníky britské historie povinnost, pro nás ostatní příjemný seriál, který i přes své zdánlivě pomalé tempo dokáže uchvátit. ()

Bajo. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Magický, krásný, úchvatný, dokonalý, anglický, všechna a ještě spoustu další adjektiv a superlativ tento seriál v sobě obnáší. Ano pár hluchých míst se tu najde, zejména první díly třetí série, ale ve srovnání s celkem je to opravdu jen drobný zádrhel, který vám podívanou určitě nezkazí. Největší přímý podíl na úspěchu seriálu má určitě herecké obsazení kde každá role, od Alžběty II. počínaje a Dianou konče, je přesnou kopií skutečné královny nebo princezny. Scénář muselo být těžké napsat dialogy musely být vymyšlené na koleni a Peter Morgan proto musel zapojit svoje mozkové závity o to více, z převážné části to tak bylo a s některými situacemi se naprosto ztotožňuji, ale jinde bych zase volil trochu jinačí slova či postup. Krásný byl taky akcent, kterým postavy promlouvali. Za zmínku stojí i kulisy zejména pak vozový park nebo interiéry královských sídel. Bezpochyby je to jeden z mých nejoblíbenějších seriálu a považuji ji jako vstupenku do anglické heritage, WELL DONE. ()

sunjata 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale tento seriál mi přijde naprosto stejný jako veřejné vystupování královny Alžběty. Tak moc nestranný a oddaný povinnosti, až už pod tou oficiální fasádou téměř nedokážeme rozpoznat skutečné lidi. Momentálně jsem uprostřed první řady, a sžít se dokážu jen s princem Filipem a Ažbětiným strýcem Edwardem, u kterých si dokážu představit jako chlap, co prožívali. U Alžběty samotné jaksi není jasné, jestli zažívá něco jako konflikt mezi svou veřejnou rolí a svým soukromím, nebo už je jen nakonfigurovaná na program "majestát". Výprava je úžasná, herci hrají skvěle, ne že by mě nezajímali moderní dějiny, není to žádná selanka, ale stejně mi to přejde tak nějak sterilní. Snaha vyjít z toho důstojně a nebulvarizovat se ale cení. ()

cunicekb 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli má smysl vůbec něco psát. Naprosto fascinující sonda do britské královské rodiny, velmi obsáhlá, velmi pečlivá a velmi krásná. ()

ZHODNOTITEL 

všechny recenze uživatele

Každý díl je příběhem sám o sobě, takže se nic nevleče. Minimálně jedna věc se vine skrz všemi díly: odtrženost královských rodin od reality. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Tento typ drama historických seriálů, ale i filmů to bude mít vždycky složité. Už proto, že je to historie živá. Každý v té do době žil nebo žije a má nějaký vztah k osobám uvnitř příběhu. Každý si pamatuje postavy uvnitř příběhu a srovnává se skutečností. O to je to potěšující, že tento seriál se těší tak velké oblibě. Já nejsem výjimkou. V každé sérii došlo k nějakému posunu i v čase a přeobsazení postav. Ne každému mohou ony přeobsazení sedět. Královna i její sestra Margret byly úžasné zatím v každé ze sérií. V té páté, ač výborní herci, tak mi královna s princem Filipem mi malinko nesedli. Ale je to otázka zvyku. Stejně tak Charles. Že autoři musí zaujmout jistý postoj k postavám a jsou subjektivnější, to je pochopitelné. Vždy jakou autor musíte dát postavám nějaké chování. Nepíšete nestranný publicistický článek.Jen čím víc se to přibližuje dnešní době, tak začínám být nervóznější. Ale to není nic špatného. ()

koza3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsou to už asi dva měsíce co jsme to s ženou dokoukali a já nebyl pořád co k čemu, abych napsal recenzi. Měl jsem pocit, že to musí být obsáhlá recenze, která pokryje všechny série a moje pocity. Na takovou retrospektivu se mi moc nechtělo. Ale vlastně jen ten pocit z toho, že musím odvézt dobrou práci s hodnocením znamená, co pro mě tohle dílo znamenalo. Je to klenot. Je to koruna. Jestli se má kritika zúžit jen na to, nakolik to bylo věrohodné "originálu", pak není nic jiného, co bych tomu vytknul. Byl jsem skeptický k časovému posunu a výměně hlavních protagonistů, ale všechny další "iterace" mi přirostly k srdci a líbily se mi všechny. V závěru jsme si je pak mohli užít i pospolu, což byla taková odměna pro věrné fanoušky. Jsem rád, že jsme tohle nekousali po letech, kdy to vycházelo, ale hezky najednou. Trvalo nám to několik měsíců, ale máme z toho hezké večery a nezřídka jsme si po díle pouštěli na YT reálné závěry a fascinovaně čuměli, jak se scéna podobá té filmové. Super, super, plná palba! ()

wahaj 

všechny recenze uživatele

1. Série - 5/5 2. Série - 5/5 Damn, tento seriál mě fakt příjemně překvapil. Celkově period pieces moc nemusím, ale toto je úplně next level. Doufám, že to bude mít ještě tak 8 stejně kvalitních sérií! ()

ariari 

všechny recenze uživatele

veľmi slušne ale trocha neosobne natočené. Famózna hudba je na oscara, ale prakticky podtrhuje obyčajné chvíle, ktoré sa v podmaze stávajú nesmierne závažné a emotívne. Každý prd páprdov zaváňa zlatom a vznešenosťou. Stačí že z okna pozerá na svoje dieťa a vymení si pohľad so svojím mužom a hneď tu máme 4 minútovú sekvenciu. Tá jej obrovská nečinnosť a chýbajúca odvaha vlastne stvorila z podpriemernej ženy najdlhšie "vládnucu" ženu, ktorá nevydala žiadne rozhodnutie pre zmenu. Museli prísť mnohí iní a zaplatiť životmi, a toto posúva krajinu a ľudí . Ona nie. Ona len prežíva v monarchii. *Lenže ako sa ukázalo to nielen že nestačí, je to brzdenie otáčaniu ozubeného kolesa času MImochodom ale kráľovná Alžbeta mala aj skutočné povahové vlastnosti, bola pomerne panovačná a strohá, atd... taktiež nie je ani zmienka pre národ o tom, že rodina neprijala klasickú v počiatkoch debilnú medicínu, rovnako ako celá rodina a liečia sa striktne homeopaticky, (aj kráľovnámatka ) o čom svedčí nedávno vydaná kniha Dr, Margery Blackeiovej ich osobnej lekárky. to všetko považujem za akési zbytočné rozpaky filmárov a glorifikovanie úpadku. Chýbalo mi iskrenie a ťah na históriu kontinentu, kde mikrosvet tých čo bývali dole ovplyvnil dejiny rovnako ako mikrosvet zopár vyvolených, kvôli ktorým sa cirkusový kolotoč točil Samá vznešenosť a usporiadanosť , obraz centra moci ,platina v povahe ,kde sú tu ozajstné životy?neverím, že ako manželka sa chovala tak podivne neslane nemastne k Phillipovi v súkromí, a kulila oči nechápavo vždy, keď niekomu z rodiny ublížila, tak to musela byť emotívne komunikačná pohroma v celom rode.. ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama