Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 1
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (44)

Série 1 (2016) (S01) 

První řada seriálu mě potěšila,jedná se o mé oblíbené téma,dějiny Velké Británie mě vždycky zajímaly,ať už šlo o dávnou historii nebo moderní dějiny.Na rozdíl od všech romanticko-populistických filmů o lady Dianě nabízí seriál oba úhly pohledu a díky tomu mi kralování připadá jako vyloženě schizoidní záležitost.Nejlepším hercem první řady je pro mě jednoznačně John Lithgow,jeho Winston Churchill byl bezchybný. ()

Wolfertonská senzace (2016) (S01E01) 

První epizoda přinesla velmi kvalitní drama se solidními hereckými výkony.Největším překvapením byl pro mě John Lithgow,zrovna jeho bych si jako Winstona Churchilla před shlédnutím tohoto dílu nedokázal představit a on svoji postavu hraje naprosto skvěle. ()

Hyde Park Corner (2016) (S01E02) 

Druhá epizoda byla skvělá,drama ještě lepší než v předchozím dílu,ale ubral jsem hvězdičku za příliš zidealizovanou Afriku,domorodé kmeny,které spontánně přicházejí lemovat silnice,po kterých projíždí kolona s novou královnou,to na mě bylo trochu příliš prvoplánové. ()

Windsor (2016) (S01E03) 

I s třetí epizodou jsem byl spokojen,nezávidím tvůrcům seriálu nutnost držet se podob zobrazených osob,jelikož jsou pochopitelně všeobecně známé-Edward VIII. aka David se vyloženě povedl-tady je vidět,o kolik pohodovější to měli třeba tvůrci Vikingů. ()

Vyšší moc (2016) (S01E04) 

Čtvrtá epizoda byla dramatická s atmosférou přímo hororovou.V takové mlze by řízl vedle i Jack Rozparovač.John Lithgow mi přijde díl od dílu lepší,jeho Winston Churchill je naprosto dokonalý a v seriálu pro mě silně zastiňuje(nebo zamlžuje:)) ostatní postavy. ()

Kouř a zrcadla (2016) (S01E05) 

Po předchozím dílu vypadá pátá epizoda lehce ospale,výrazně ji ale oživují David a Wallis,všiml jsem si,že se tvůrcům podařilo značně snížit náklady použitím archivních záběrů z korunovace. ()

Třaskavá želatina (2016) (S01E06) 

Šestá epizoda je celá prosycená pachem bulváru,je dost vtipné sledovat,jak se za tu dobu změnilo pojetí novinařiny,ve srovnání s dneškem je to skoro neuvěřitelné. ()

Scientia potentia est (2016) (S01E07) 

Jeden z nejlepších dílů,i když není zrovna plný akce,člověku osvětlí spoustu záležitostí a jako bonus nabídne parádní herecké výkony Johna Lithgowa a Jeremyho Northama. ()

Pýcha a radost (2016) (S01E08) 

V osmé epizodě mě nejvíc bavila princezna Margaret,která dílem prosvištěla jako neřízená střela a dodala mu šťávu.Celý seriál si stále udržuje vysokou úroveň a kvalitně mě baví. ()

Atentátníci (2016) (S01E09) 

Děj deváté epizody je vyloženě poklidný,ale má výbornou atmosféru a nečekanou hloubku.Vím,že jsem už několikrát chválil Johna Lithgowa za jeho výkon v roli Winstona Churchilla,ale musím to udělat znovu,protože v této epizodě předvedl to nejlepší.Devátý díl seriálu si ukradl celý pro sebe. ()

Gloriana (2016) (S01E10) 

Desátá epizoda působí depresivně a otevřeným koncem jasně naznačuje,že se bude brzy pokračovat,aby taky ne,když máme za sebou teprve devět let. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Musím přiznat, že jsem od druhé sezóny očekával proti úvodní řadě propad v kvalitě, ale mýlil jsem se. Tvůrci sice sáhli ke změně tím, že se tentokrát více soustředili na mezilidské vztahy, ale provedli to takovým způsobem, že je mohu jedině pochválit. A to určitě patřím mezi diváky, které britská politika zajímá. Zatím jsem tedy velice spokojený a těším se na třetí sérii. ()

Nedopatření (2017) (S02E01) 

První epizoda druhé sezóny přijatelně navázala na první řadu, tvůrcům se podařilo dobře skombinovat politiku období studené války se vztahy v poněkud netypické rodině. Stejně jako v předchozí sérii se i v tomto dílu podařilo udržet atmosféru doby a dobře jsem se bavil. ()

Mezi muži (2017) (S02E02) 

Druhá epizoda byla o hvězdičku lepší než první díl, přestože se řešil hlavně vztah královského páru, zatímco hlavní politické události byly zatlačeny spíše do pozadí. Na druhou stranu je možné, že právě proto byla tato část lepší, tvůrci zvolili pro natočení vztahových komplikací velmi dobrý způsob. ()

Lisabon (2017) (S02E03) 

Děj první a třetí epizody do sebe pěkně zapadl, všímám si, že se politické události přesunuly spíše na vedlejší kolej a mnohem větší prostor je ve druhé sezóně věnován vztahům. Možná je to dobře, protože je jasné, že královská rodina má dva velké úkoly- politiku a redukci nevhodného chování svých členů. ()

Beryl (2017) (S02E04) 

Epizoda věnovaná princezně Margaret mě až nečekaně bavila. Hezky ukázala, že i zlatá klec je stále jen klecí, a jak depresivní musí být, když o sobě člověk absolutně nemůže rozhodovat, protože jeho špatná rozhodnutí by mohla mít obrovské následky. Prostě takový doživotní trest. ()

Loutky (2017) (S02E05) 

Pátá epizoda byla proti předchozímu dílu lehce slabší, ale i tak jsem byl velmi spokojen. Přišel nový výkyv, minule to bylo spíše o člověku, tentokrát se jednalo o instituci. Fakt mě baví ten úžasný systém tajemníků a podtajemníků, pokaždé si vzpomenu na seriál "Jistě, pane ministře!" . ()

Vergangenheit (2017) (S02E06) 

Vzhledem k tomu, že Brity Mnichov 1938 evidentně nijak zvlášť netrápí, je pro ně nejbolavější kapitolou jejich historie vztah bývalého monarchy ke špičkám nacistického režimu. I tentokrát šlo spíše o politicky zaměřenou epizodu, i když vliv dřívějších rozhodnutí Edwarda/ Davida na jeho rodinu byl jasně patrný. ()

Matrimonium (2017) (S02E07) 

Opět epizoda, která se věnovala zejména princezně Margaret a jejímu vztahu k Anthony Armstrong- Jonesovi. Proti podobně zaměřenému pátému dílu byl tentokrát děj o něco málo slabší, tím ale nechci říct, že byl špatný. Jen neměl takový náboj, přestože lustrace byla dokonalá. ()

Drahá Jacqueline (2017) (S02E08) 

Osmá epizoda mě velmi bavila, došlo k návratu k zahraniční politice, velcí hráči si tentokrát dělili Afriku a tvůrci si u mě šplhli hned dvakrát. Za prvé obsadili do role JFK Dextera, což mě na chvíli úplně vyřadilo z provozu a za druhé jsem ocenil, že se vyhnuli použití notoricky známých záběrů z atentátu. ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama