Reklama

Reklama

Koruna - Série 1

(série)
Velká Británie / USA, 2016, 9 h 43 min (Minutáž: 55–61 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Scénář:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby, Eileen Atkins, Jeremy Northam, Victoria Hamilton, Ben Miles, Greg Wise, Jared Harris, Simon Chandler, Nigel Cooke (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Mladá Alžběta se stává královnou a musí řešit zásadní politická témata i osobní záležitosti, které ale často stojí v nečekaném protikladu. (Netflix)

Recenze (59)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Nedělat nic je ta nejtěžší práce….a bude tě to stát všechnu tvou energii…Čím méně budeš jednat, říkat, souhlasit či se usmívat, tím lépe..." Seriál ukazuje že ono "nic nedělání", může být někdy vskutku hodně obtížné a nepříjemné, protože "královna nemá na výběr". Na seriálu mě zatím zaujalo to, že ukazuje jednotlivé postavy britské královské rodiny jako lidi z masa a kostí se svými slabostmi i strastmi, díky čemuž musíte s většinou postav alespoň na okamžik soucítit. Nejvíc sympatií ale, alespoň u mě, vyvolává samotné postava královny Alžběty, která musí často volit mezi tím, zda se chovat jako sestra a manželka nebo jako královna. Jakou symbolickou tečkou je v tomto smyslu poslední díl série, kde je to obtížné postavení britské královny s těžko představitelným dilematem "láska nebo povinnost" ukázáno velmi názorně. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím si, že tých 10 hodín stojí za to. The Crown nie je len umeleckým zážitkom, no zároveň ponúka množstvo zaujímavých informácií a faktov. Ide naozaj o kvalitný seriál, dali si záležať na autentickosti, všetko je do detailov prepracované. Chválim úctyhodné herecké výkony, predovšetkým kráľovnu seriálu Claire Foy - jej výraz tváre hovorí za všetko, slová nie sú potrebné, ďalej John Lithgow - ako Churchill je dokonalý, presvedčivý, každý jeho pohyb, výraz a potešil aj Jarred Harris z "Chernobylu", tiež bol znamenitý. Obľúbila som si aj princeznú Margaret, teda pre mňa doteraz neznámu Vanessu Kirby a celá tá dejová línia dvoch sestier ma zaujala asi aj najviac. Chválim kameru, strih, hudbu, kostýmy, výpravu, scenár, réžiu, vlastne všetko. Vidím, že tvorcovia si dali záležať, snažili sa tak, ako keby točili kinofilm, nič nie je zanedbané. Pravdupovediac veľmi sa o kráľovskú rodinu nezaujímam (The Crown som si dala ako náhradu za úžasný nádherný seriál Downton Abbey😀), a Alžbetu som vnímala len ako bielovlasú kráľovnu v ružovom kostýme, ktorá nikdy nič nemusí robiť a má na ružiach ustlané celý život. Vďaka seriálu som na ňu zmenila názor. Už to nie je len monarch, ale človek, žena, ktorá bola kedysi mladá, manželka, matka, dcéra, sestra a ako kráľovná to nemala ľahké, kadečím si musela prejsť a to som zatiaľ videla len 1. sériu. Super. Som spokojná. 80 až 85%. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně seriál, který mi nahradil již ukončený Downton Abbey, každopádně tohle je daleko lepší vzhledem k tomu, že je to o aktuálně nejslavnější monarchii a je to téma, které mě zajímá. Navíc je to nádherně zpracované, ty kostýmy, prostředí a herci (ano, ně které bych vyměnila), vše je tak dokonalé. Kdo mě opravdu velmi mile překvapil byl John Lithgow v roli Winstona Churchilla, byl naprosto dokonalý a jeho scény mě bavili, on mi v seriálu bude chybět opravdu hodně. Už se nemůžu dočkat další série! Sem s ní! ()

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První epizodu mi trvalo, než jsem seriálu správně porozuměl a zorientoval se v něm. Místy mi to připomínalo dokument, a to konkrétně vypiplanými kostýmy a kulisami, výpravou, které jsem si všímal, herci, z nichž někteří pro mě budou neodlučitelní od postav, které ztvárnily, a možná i kamerou. Druhá věc bude historická autenticita, která byla upravená pro účely vyprávění. Ale ani toto není problém, protože dílům se ustavičně dařilo mě do příběhu vtáhnout. Navíc nebyly vyplněny vatou, protože si v průřezu několika let mohly vybírat nosná témata nebo jim pomáhaly se jimi stát. (Netflix) ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvej serií ostávam rozpačitý, nebolo to vyslovene zlé ale veľmi ma to nebavilo a nezaujalo. Postava Churchilla ale zahratá veľmi dobre. Aj niektoré scény z anglického kráľovstva. Ale tá dĺžka epizód je poriadne dlhá a občas sa mi to fakt nechcelo pozerať, uvidíme aké budú ďalšie série, ale chválim aspoň dabing. Ktorý bol fajn. 3* ()

Galerie (123)

Zajímavosti (1)

  • Letoun, na kterém se učí Filip (Matt Smith) létat, je De Havilland DH.82 Tiger Moth, který se v této verzi vyráběl pro účely výcviku. Moth se v různých verzích vyráběl v letech 1932-44. (Necrotongue)

Reklama

Reklama