Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 1
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze uživatele VanTom k tomuto seriálu (6)

Série 1 (2016) (S01) 

Produkčně a řemeslně naprosto dokonale ošetřený seriál strhujícím způsobem představuje mladou královnu Alžbětu (zamilováníhodná Claire Foy) a její první kroky jako svrchované panovnice britského impéria. Velice se mi líbilo, že se jednotlivé epizody věnují víceméně uceleným záležitostem, ať už vladařským či soukromým. A je úplně jedno, že u obou nikdy nedohledáme, nakolik doopravdy odpovídají realitě ukryté za zdmi Buckinghamského paláce. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Možná se ve "2. dekádě" opravdu tolik nestalo, pročež hlavně v prvních dílech vařili scénáristé docela z vody: únava manželství a rutina vládnutí ze sedačky zrovna nezvedaly. Nicméně několika takřka geniálních dílů jsme se poté dočkali a i ty diskutabilně slabší se pořád mohly opřít o bezchybně vypilovanou výpravu, režii, herecké výkony, hudbu… prostě všechno. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Jakmile jsem přestal očekávat významné "dějinotvorné" události v každém dílu – táhlou politickou krizi nepočítali ani scénáristé, bezchybně natočený (opět skvělá výprava, kamera, hudba) vhled do prominentního rodinného kruhu, smýšlení jeho členů a běžných (vladařských) povinností si mě znovu podmanil. Brilantní výkon podalo celé nové obsazení, vyzdvihnout ale musím Olivii Colman, jejíž (zdánlivě) čím dál víc od reality odtrženější, staromódní domácí "puťka" si o to působivěji dokáže dupnout, když je zapotřebí. ()

Série 4 (2020) (S04) 

Kvalita nekolísá a pevně drží. Sice s pochopením, ale přesto ne zrovna laskavě a za každou cenu uctivě propírají tvůrci cituprázdné soukromí královské rodiny (jejíž síla tkví v tom, vlastními slovy, „nedělat nic“), která si žije ve snobské bublině bohatství, úcty a postavení, tak nepřekonatelně vzdálené problémům obyčejného člověka. 4. sezóně dominovala témata „thatcherismu“ a zejména rozklíženého manželství Charlese a Diany (neskutečně přesní Josh O'Connor a Emma Corrin, avšak všichni herci zaslouží potlesk vestoje), jelikož z jejich vzájemného nepochopení a záměrného zraňování se člověku chtělo až brečet (jakkoliv si mnoho situací scénáristé přibarvili). ()

Série 5 (2022) (S05) 

V 90. letech neřešila královská rodina zřejmě (podle tvůrců) nic jiného důležitého, než Dianu a skandály v jejím manželství (dobře, ještě vyřazení královské jachty si zasloužilo pozornost daleko mimo moderní realitu usazené panovnice). Možná škoda této monotematičnosti, ovšem stejně dokáže 5. sezóna strhnout – jak standardně nejvyšší řemeslnou jakostí, tak opět dokonalým novým obsazením. Zejména Elizabeth Debicki je neskutečně přesná, její pohled zranitelné laně se mi už nicméně začínal zajídat – což ponejvíce souviselo s úhlem oběti, jakým ublíženou princeznu scénář vykresloval. Navzdory tomu nakonec lépe ze vztahového marasmu vyšel Charles, rozhodný, s vizí a potřebou korunu posunout do nové doby. ()

Série 6 (2023) (S06) 

Protože politiku už scénáristé (vlastně ani královský dvůr) víceméně neřeší – když něco, tak popularitu Tonyho Blaira, smrtí princezny Diany přišli o hlavní, absolutně dominující téma, které ve zbytku epizod nedokázali adekvátně nahradit. Tím v žádném případě nesnižuji kvalitu (zůstává bezvýhradně vysoká herecky, řemeslně, režijně), jenom mě dospívání prince Williama nebo další "telenovelové", bulvární útržky (Charles+Camilla, William+Kate, zlobivý Harry) úplně ne(se)braly; ovšem kdyby pokračovaly dál, byl bych u toho. Stará garda nicméně válí i na pokraji smrti (odchod Margaret), přičemž rozloučení se samotnou královnou (symbolicky i s celou NtF show) proběhlo jaksepatří důstojně a ve vší citlivosti (k) majestátu. ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama