Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 3
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (262)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Takže nakonec taková lepší čtyřka. Co se týče výpravy, hereckého obsazení, nebo děje, neměl bych skoro žádných výhrad, ale abych byl upřímný, nějak a to hlavně na konci ztrácí seriál na tom drajvu, který mi že začátku tak imponoval. A když k tomu připočtu Claire, tak mi prostě a jednoduše k dosud žijící panovnici, taky nějak nesedla . Přijde mi tady až moc hodná a laskavá. Když vidím královnu tu a tam v televizi působí na mě přesně naopak. Ale třeba se mýlím, třeba ne, to je vcelku jedno. Jednu věc vím ale jistě. Kdyby měl víc prostoru, nebo hlavní roli John Lithgow, byla by to plná palba. Tahle si budu muset počkat na nový seriál o Churchillovi. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kus ohromně dobře odvedené práce. Pro tvůrce musela být The Crown o letech intenzivního přemýšlení a tvoření celkového konceptu, jelikož uchopit to správně na všechny strany a úhly byl zcela jistě nadmíru složitý úkol, který se podařil na výbornou. Ten mix popové koukatelnosti, historické přesnosti, myšlenkové bohatosti a zároveň absolutní názorové odosobněnosti je impozantní a dokonale promyšlený. Vrchol tvorby Netflixu. Claire Foy je nejvíc. ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Historické filmy a seriály musejí, aby vypovídaly o něčem (a nikoli o všem a tak o ničem), zjednodušovat narativ na jedno-dvě klíčová témata. Proto je např. látka o Jindřichu VIII. zpravidla podkladem příběhu o chronickém zhýralci a děvkaři. The Crown je z tohoto úhlu pohledu především svědectvím o přežitosti (a vlastně faktickém zániku) britského impéria po druhé světové válce. O opotřebovanosti konceptu monarchie svědčí jak dějinné události (zachycované ale spíše letmo, v náznacích) jako je vztah ke koloniím a marná snaha udřžet dominanci GB ve světovém měřítku, tak (především) pokusy nové královny o drobnější, v zásadě formální reformy, které by jí usnadnily život. Alžběta se v těchto - ve všech případech marných a ostatně poměrně krátkých - bojích s vlastním kabinetem a ostatně i s chronickou nedůvěrou sama v sebe stává symbolem nemožnosti tranformace impéria v něco životaschopného a odpovídajícího potřebám moderní doby. Potud je seriál úspěšný. Líbí se mi i struktura epizod, které vyprávějí vždy poměrně uzavřený příběh a formálně ho ozvláštňují (viz např. díl, který začíná a končí přepojováním telefonní linky po telefonních ústřednách). Problém ale je, že není, co vyprávět. Život mladé panovnice se sestává vlastně jen ze spousty stále se opakujících ústupků a zájem diváka je udržován maximálně historickými pikantériemi o charakteru abdikovaného exkrále Eduarda, snaze Alžbětiny sestry udržet si chlapa a o zhoršujícím se zdraví Churchilla. Claire Fox je ve své roli přesná, tj. ve shodě se svým charakterem absolutně nevýrazná, čímž sice chválím její výkon, ale její Alžběta je ve výsledku nejméně zajímavou a sympatickou postavou příběhu. Situaci alespoň trochu zachraňuje alespoň sympaťák Matt Smith, který svoje kvality prokázal už v Dr. Who. Závěrem: smysl a směřování seriálu asi nejlépe - v nezáměrné sarkastické zkratce - vystihuje poslední věta anotace. První řada je skutečně o "rozhodnutích, jež dopomohla Velké Británii být tím, čím je dnes". Otázkou jenom zůstává, zda je to dobře. Ať už pro seriál nebo pro monarchii. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Sto bodou pro UK. Podařilo se jim mě zaujmout, zajmout, pohltit. I když hodně z děje člověka naštve. V podstatě cokoli, co Alžběta chce (pro manžela, sestru, pro kohokoli), je zamítnuto, protože zvyky, vláda, bla bla bla. Prostě být královnou není takové terno, jak by se někomu zdálo. Herecké obsazení unikátní od Alžběty až po Winstona, ten konkrétně hraje v devátém díle tak, že mi téměř ukápla slza. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V prípade tohto seriálu platí to isté, čo o zbytočnej britskej kráľovskej rodine. Je to suché a nudné. Jediný, kto za to stál, bol Winston Churchill, dobre zahraný. Ostatné postavy historicky nedôveryhodné, kráľovská rodinka oslavovaná a ospevovaná ako by ich všade na svete milovali, kráľovná zobrazená ako rozhodná žena a pritom je to len figúrka. Ďalšia nadhodnotený príbeh, ktorý nemá ani poriadnu zápletku, ani žiadny škandál, ako teda môže udržať záujem? Nejakými politickými dialógmi? Nie, nezaujme. ()

Galerie (789)

Zajímavosti (29)

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama