Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 1
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (262)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Takže nakonec taková lepší čtyřka. Co se týče výpravy, hereckého obsazení, nebo děje, neměl bych skoro žádných výhrad, ale abych byl upřímný, nějak a to hlavně na konci ztrácí seriál na tom drajvu, který mi že začátku tak imponoval. A když k tomu připočtu Claire, tak mi prostě a jednoduše k dosud žijící panovnici, taky nějak nesedla . Přijde mi tady až moc hodná a laskavá. Když vidím královnu tu a tam v televizi působí na mě přesně naopak. Ale třeba se mýlím, třeba ne, to je vcelku jedno. Jednu věc vím ale jistě. Kdyby měl víc prostoru, nebo hlavní roli John Lithgow, byla by to plná palba. Tahle si budu muset počkat na nový seriál o Churchillovi. ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Ach, to bylo tak milé, vkusné a noblesní. Ostatně to se to Britům točí takové seriály, když je jejich hlava státu šik panovnice v kostýmku střiženém na míru. Chtěla bych vidět kluky a holky z Netflixu, jak by se jim povedlo podobné veledílo například o Zemanovi. Kdo by ho asi tak hrál. Clint Eastwood hází podobně smrtelný pohledy jako Miloš, ale zase tak nepřepadává dopředu. Jedinej, komu se taky tak podařilo zřídit chlastem a cigaretkama je Mickey Rourke. Tákže už zbývá jen nakástovat Ovci. Vlastně pardon, z mrtvých bych si asi neměla dělat srandičky. Nebo živých - to ví jen Ovčáček a Bůh. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Můj vztah k britské královské rodině by se dal pravděpodobně označit za neutrální. Neznám dokonale jejich rodinné vztahy, nekupuji si šaty, které si na sebe obleče Kate, ani při příležitosti královské svatby neletím do Londýna, přesto mě svým způsobem fascinují, uznávám je a zároveň je i lituji. O Korunu jsem se začala zajímat až někdy po odvysílání druhé série a než jsem se rozhodla seriál začít sledovat, byla už nějakou chvíli venku i ta třetí. Nevím, jestli je to dokonalou královskou atmosférou, výpravou, kostýmy, herci, kamerou, střihem, režií nebo hudbou, ale v podstatě by se dalo říct, že jsem z Koruny "odvařená". Líbí se mi střídavý důraz na jednotlivé postavy a členy královské rodiny a s jakou lehkostí a nadšením vplouvají na scénu postavy nové. A uprostřed toho všeho stojí mladá královna Alžběta, jejíž ztvárnění herečkou Claire Foy je naprosto dech beroucí a autentické. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Historické filmy a seriály musejí, aby vypovídaly o něčem (a nikoli o všem a tak o ničem), zjednodušovat narativ na jedno-dvě klíčová témata. Proto je např. látka o Jindřichu VIII. zpravidla podkladem příběhu o chronickém zhýralci a děvkaři. The Crown je z tohoto úhlu pohledu především svědectvím o přežitosti (a vlastně faktickém zániku) britského impéria po druhé světové válce. O opotřebovanosti konceptu monarchie svědčí jak dějinné události (zachycované ale spíše letmo, v náznacích) jako je vztah ke koloniím a marná snaha udřžet dominanci GB ve světovém měřítku, tak (především) pokusy nové královny o drobnější, v zásadě formální reformy, které by jí usnadnily život. Alžběta se v těchto - ve všech případech marných a ostatně poměrně krátkých - bojích s vlastním kabinetem a ostatně i s chronickou nedůvěrou sama v sebe stává symbolem nemožnosti tranformace impéria v něco životaschopného a odpovídajícího potřebám moderní doby. Potud je seriál úspěšný. Líbí se mi i struktura epizod, které vyprávějí vždy poměrně uzavřený příběh a formálně ho ozvláštňují (viz např. díl, který začíná a končí přepojováním telefonní linky po telefonních ústřednách). Problém ale je, že není, co vyprávět. Život mladé panovnice se sestává vlastně jen ze spousty stále se opakujících ústupků a zájem diváka je udržován maximálně historickými pikantériemi o charakteru abdikovaného exkrále Eduarda, snaze Alžbětiny sestry udržet si chlapa a o zhoršujícím se zdraví Churchilla. Claire Fox je ve své roli přesná, tj. ve shodě se svým charakterem absolutně nevýrazná, čímž sice chválím její výkon, ale její Alžběta je ve výsledku nejméně zajímavou a sympatickou postavou příběhu. Situaci alespoň trochu zachraňuje alespoň sympaťák Matt Smith, který svoje kvality prokázal už v Dr. Who. Závěrem: smysl a směřování seriálu asi nejlépe - v nezáměrné sarkastické zkratce - vystihuje poslední věta anotace. První řada je skutečně o "rozhodnutích, jež dopomohla Velké Británii být tím, čím je dnes". Otázkou jenom zůstává, zda je to dobře. Ať už pro seriál nebo pro monarchii. ()

Lauri 

všechny recenze uživatele

TOP10! Miluji britskou historii, takže když jsem se dozvěděla o tomto seriálu, má vnitřní intuice mi napovídala, že asi budu muset nepatrně přehodnotit svou seriálovou top desítku. Stalo se. První série je jeden z nejlepších kousků, jaký kdy (nejen britská) televizní produkce vytvořila. Herecké obsazení absolutně bez chybičky (prosím v lednu glóby do správných rukou, ju?), nicméně vyzdvihnout se musí i scénář a soundtrack. Není nic, co bych vytkla a pokud se laťka udrží, máme tu jeden z největších masterpieců ever :). ()

Galerie (789)

Zajímavosti (29)

  • Seriál byl kritizován, že reálné historické události překrucuje a přehnaně dramatizuje. Mnoho osobností a institucí, kterých se děj dotýkal, například bývalí premiéři John Major a Tony Blair nebo Gordonstoun School, kde studovali princ Filip a Charles, seriál veřejně odsoudilo. Britský kulturní tajemník Oliver Dowden a herečka Judi Dench vyzvali, aby každý díl začal upozorněním, že děj je fiktivní. Netflix k tomuto přistoupil až u páté řady. (kenny.h)

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama