Reklama

Reklama

Režisér Alfred Hitchcock sice proslul jako mistr napětí, je však podepsán i pod několika filmovými komediemi. Jednou z nich je ztřeštěný příběh manželů Smithových, kteří po třech letech šťastného soužití zjistí, že kvůli byrokratické chybě nemá jejich sňatek právní platnost. Čili že vůbec manželi nejsou. Náhle před nimi stojí otázka, zda si jeden druhého chtějí "znova" vzít. Pan Smith už dříve odpověděl "ne", přičemž bral celou situaci na lehkou váhu. Paní Smithová se však teď rozhodne pro razantní krok a vyhodí manžela z bytu. On si musí znova získávat její náklonnost, důvěru - a konečně i lásku...
Postavy manželů Smithových se staly skvělými hereckými příležitostmi pro Carole Lombardovou a Roberta Montgomeryho. Pro zajímavou hollywoodskou star Lombardovou to byl bohužel film předposlední - zahynula o rok později při leteckém neštěstí ve věku pouhých 33 let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No, co na to říct. Je to americký film ze čtyřicátého prvního a zrovna v tu chvíli v televizi nic jiného nedávali. Je to přesně takové jaké se dá očekávat. I když to točil Hitchcock, není to na tom nijak znát. Klasická komedie stavěná jen a pouze na dialozích, a o tom to tedy hlavně je. Prvně jsem si myslel, že na mě vystřelí nějací agenti, ale ono to je všecko trošku jinak. Ne že by se na to nedalo koukat, jen prostě nemám rád, tu atmosféru tehdejší doby, tu lehkost bytí a celkovou snahu o to natočit správný film, podporující lidský rozum. Pan Smith s manželkou je konverzační komedie, a taky se na to tváří. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pan a paní Smithovi. Někdo si vzpomene na dvojici tajných agentů, jiný na komediální snímek od Alfreda Hitchocka. Bohužel pro mistra napětí doufám, že tajní agenti jsou známější a naprosto právem. Komedie o dvojici, která zjistí, že celé tři roky svého manželství vlastně nejsou svoji. Pro někoho drobnost, pro jiné velmi důležitý fakt. Především pro muže, který právě své ženě řekl, že by si ji podruhé nevzal. Jak se on zachová při této druhé šanci? Vcelku zajímavě, ale ne tak vtipně a svěže jak bych si přál. Celý film je příjemný, ale nic moc neříká a nepřináší zrovna extra vtipných 95 minut. Možná je to mnou a tím, že mi nesednou všechny komedie, ale opravdu jsem se snad za celý film pořádně nezasmál. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

"Miláčku, v Metropolitním kině dávají novou screwballovou komedie. Půjdeme, prosím?" upřela na něj psí pohled. "Ale drahoušku, víš přece, že na romantice usínám. " " Jenže tohle režíruje Alfred Hitchcock- Suspicion přece zbožňuješ. Hraje tam Carole Lombard, ta ledově krásná blondýnka, kvůli které jsi na Times Square málem zakopl. " " A o čem to je? " "Po třech letech manželství se manželé dozví, že jsou oddáni jen podle zvykového práva a že ve skutečnosti jejich sňatek není úředně platný. A ten její nezdárný skoromuž se den předtím lehkovážně prozradil, že by se už podruhé, mít tu možnost, neoženil. " " Tak dobře, drahoušku. Ale příště půjdeme na nějaké válečné drama. " a rozhodným humpreybogartovským gestem si nasadil klobouk. "Tak co tomu říkáš? " " Vůbec bych nevěřil, že to režíroval ten samý Hitchcock. Ale bavil jsem se, to ano. Když se chlápek zbaví manželky, je to opravdu velká legrace, každý by si to měl zkusit. " "Ale ona byla báječná, jak mu dávala zabrat s tím nekňubovitým ctitelem. A ten její předstíraný dialog, kdy stála v místnosti sama a hrála si s manželem jak kočka s myší. " " No ale uznej, drahá, že ten závěrečný polibek vzhůru nohama s lyžemi na nohou byl dokonale stylový. " " Miláčku, můžu se tě na něco zeptat? " " Cokoliv, srdíčko. " " Vzal by sis mě znovu, kdybys měl možnost vrátit čas? " "Ty můj hlupáčku, jak se takhle můžeš ptát? " Bum. Bác. Zvuk tříštícího se skla. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Roztomilá a svižná konverzační komedie, od které byste nejspíš nečekali, že ji režíroval Hitchcock. Ačkoliv tady opravdu nikdo nezemře, zábava je to i tak veliká. Lombardová s Montgomerym se skvěle doplňují a já se u "Smithů" bavil ještě lépe než v případě dalšího netypického, čistě komediálního Hitchcocka - Potíží s Harrym. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dvorný režisér thrillerových a horrorových drám nám ukázal, že by sa nestratil ani v jemnejšom žánri, a že má cit aj pre nenásilnú, romantickú a miestami až bláznivú komédiu. Nový kvázi-remake je postavený na trošku akčnejšej platforme, no nekalé a protivné zákernosti a slovné prestrelky sú aj tu na slušnej úrovni, občas dokonca aj lepšie mierené, a párkrát som sa naozaj schuti zasmial. Ale pri scéne s lunaparkom sa majster napätia nezaprel a natočil ju naozaj hrozivo. 75%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Od režiséra napínavých thrilerov a hororov, je táto podarená komédia jeho dosť netradičným filmovým počinom. Avšak nikto netvrdí, že majstra napätia občas nemohla kopnúť múza na vytvorenie niečoho tak pochabého ako je sladká romanca. A hoci je romantika Hitchcockovskými očami skutočne zaujímavým zážitkom, i tak by som mu v tých rokoch odporučila, aby sa radšej držal svojej zaužívanej praktiky na tvorenie napätia, lebo to mu v režisérskej brandži išlo skutočne najlepšie. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem věděl, že se jedná o romantickou komedii, tak nějak jsem Alfredu Hitchcockovi úplně nevěřil a trochu jsem ho podezíral, zda to neskončí nějakým mordem nebo rafinovanou pointou. To se nestalo, ale přesto jde o celkem syrovou komedii nebo jak nazvat snímek, který je roztomilý, někdy úsměvný, ale nikoliv k popukání. Možná by se dalo říct, že je to zkrátka hitchcockovská komedie. Občas jsem musel opravdu kroutit hlavou nad chováním paní Smithové a říkal jsem si, že vytrestání jejího muže bylo již dostatečné. Snímku nelze upřít atmosféra, zajímaví herci a prostředí. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Podobne ako iné Hitchcockove otvorené komédie to vôbec nie je vtipné a budem sa len opakovať, že v Psychu bol Hitchcock násobne vtipnejší. Proste tento typ mainstreamového humoru mu nesedel a zrejme mu ani nerozumel. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Můj zvyk nezjišťovat si nic o filmu předem, mě zde částečně vytrestal. Pod vlivem stejnojmenného seriálu z r. 1996 a filmu z r. 2005 jsem se mylně domníval, že hlavní postavy tohoto Hitchockova snímku budou agenti/nájemní vrazi, což mi vzhledem k roku vzniku filmu přišlo zajímavé "ze studijních důvodů" vidět. Nic ale nemůže být vzdalenějšího od pravdy, protože tato černobílá klasika ze 40. let nemá se svými pozdějšími jmenovci společného absolutně nic, a tím pádem nechápu, proč se to všechno jmenuje úplně stejně - přijde mi to jako stupidní parazitování na známém filmu. Asi jako kdyby někdo v současnosti natočil film pod názvem Válka Roseových (na který jsem si při sledování bezděčně vzpomněl), ale místo drsných naschválů manželské dvojice by v něm šlo - co já vím - o příběh matky Roseové, jejíž synové padli v občanské válce. Čili se jen snažím říct, že kdybych předem věděl, že se jedná o čistou komedii o jednom manželství - což je podle mě pravděpodobně nejnudnější námět pod sluncem - podruhé bych se tomu filmu spíš vyhnul. Ne že by to nebylo místy docela vtipné, ale od Hitchcocka člověk přece jen očekává něco jiného, a aby věnoval hodinu a půl svého času 80 let starému filmu, který je beznadějně zaseklý v době svého vzniku a který není nějak filmařsky převratný ani nějak extra zábavný,  jestli mi rozumíte, to už chce být opravdový fanda starého dobrého Hollywoodu, aby to šlo docenit, což já osobně nejsem, ale současně neříkám, že se pořád nemůžou najít lidi, kterým se to i dnes trefí do vkusu. Btw. přijde mi hrozné, že Carole Lombard zemřela tak mladá, rozhodně mě zde bavilo na ni koukat. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Špatný to nebylo, bylo to vtipný, herci si sedli, cítil jsem chemii, jenom to zkrátka bylo trochu jednodušší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak si Alfred vyskúšal aj klasickú screwball komédiu a nedopadlo to vôbec zle. Len ma jeho výlet do čisto komediálneho žánru akosi nedokázal v žiadnom momente prekvapiť a samozrejme je od začiatku jasné, kam to celé smeruje. Spočiatku je motivácia pani Smithovej pochopiteľná, je to taká malá milá pomsta, ale časom to už začína naberať až zbytočne prehnané obrátky a postupne som aj prestal chápať, prečo chce pán Smith svoju neprávoplatnú manželku späť. V týchto úlohách sme vídavali Caryho Granta, Katherine Hepburn a ďalších a aj Lombardovej a Montgomerymu to spolu svedčí. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Milá romantická komedie plná typicky manželských špílců a přestřelek (na rozdíl od Smithových Jolie-Pitt si vystačili s přestřelkami slovními), ve které nezapřel duch mistra Hitchcocka (při scéně kdy manželka čeká jestli jí manžel řekne o neplatnosti manželství člověk doslova nadskakuje napětím)... bavil jsem se od první minuty do poslední i když tu samozřejmě pár poklidnějších míst bylo.. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Lehce úsměvná taškařice. Ovšem nic víc. Kdo čeká něco ve stylu Války Roseových či špionských Smithových s Pittem a Jolie bude určitě zklamaný. Hitchcock se nepouští do žádných větších akcí a Pan Smith s manželkou se nese výhradně v duchu konverzačních přestřelek, které však postrádají potřebnou jiskru. Přitom téma partnerských šarvátek nabízí v tomhle ohledu velký prostor k pořádnému řádění či vytříbeným vtípkům. Jinak nevýrazný snímek však naplňuje svou krásou nádherná Carol Lombard a vzhledem k tomu, že nejen ona odvádí i alespoň slušné herecké řemeslo, nejsou Hitchcockovi Smithovi zas takovým propadákem. Bez většího váhání za tři. Viděno během Season Challenge tour 2015 ()

classic 

všechny recenze uživatele

Brit - HITCHCOCK, sa naplno usadil v MEKKE FILMU - HOLLYWOODE, a nakrúca pozoruhodnú komédiu s krásnou - CAROLE LOMBARD, ktorá našťastie, nemá nič spoločné s párom - brangelina, ktorí nakrútili film s rovnakým názvom. Komédia, podľa mňa, nie je zatiaľ Hitchov - rybník, v ktorom by sa cítil ako ryba, kde by sa mal teoreticky, prejaviť v plnej paráde, rozumie tomuto žánru, len ho nevie - využiť, tak ako by sa dalo / malo, skrátka, nevie z toho vyťažiť maximum, ale vynahrádza mi to, práve s Carole, na ktorú by bol - HRIECH, sa nepozerať... Lombard a Montgomery, rozohrávajú spletitú situáciu, ktorá ich postavila pred ťažkú úlohu, zopakovať si manželstvo, ktoré je po 3. rokoch - neplatné, tak zdá sa, že by nemal byť problém, si ho nanovo - predohrať, akosi, zrazu, zistili, že sa k sebe navzájom, odcudzili, musia sa obidvaja - posnažiť, nájsť si opätovnú lásku a náklonnosť, ale, nebude to také - jednoduché... Hitchcock, je naopak v Hollywoode, ako ryba vo vode. 40. roky, sú progresívne... , trošku relaxu - nezaškodí v tak zložitých časoch, ja by som radšej volil - screwball komédiu, ktorá mohla spraviť z filmu - nehynúcu LEGENDU ! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Hitchcock si hraje! Vztahová komedie mu vyšla na výbornou. Je dostatečně dobrý řemeslník, aby udržel napětí i ve zdánlivě banálním příběhu jedné ztřeštěné krize v manželství. Mohl to sice natočit kvalitně a přitom tuctově, ale stejně si vymyslel fórky, které filmu dodnes dodávají jiskru. Například, když si pohrává s divákovým očekáváním filmového klišé, které ale nenaplní. Motivy známé z jiných filmů zakončuje jinak – například opilý muž, který se do poslední chvíle drží na nohou před svou návštěvou, ve chvíli, kdy návštěva odejde, na těch nohou zůstane. Zatímco v obyčejnějším snímku by divák čekal omšelý gag, jak se chlapík konečně legračně zřítí na podlahu. Jenomže to by nemohl být Hitchcock, který nad filmy přemýšlel a rád překvapoval. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Neviem, či sa nemal radšej Hitch venovať tomuto žánru, ako tým otravným príbehom o nespravodlivo obvinených nevinných mužoch. Medzi ústrednou dvojicou to skvele iskrí a mňa to úžasne bavilo. Je to veľká zmena oproti tradičným rom-kom, kde sú na seba zaľúbenci ako med. ()

Reklama

Reklama