Reklama

Reklama

Tramontane

Trailer

Obsahy(1)

Nečekaně hustou sítí polopravd, dezinformací a lží se musí při hledání vlastních kořenů napříč rodným Libanonem prodrat nevidomý mladík Rabih, nadaný hudebník a zpěvák. S jemnocitem zkomponovaný a něhou prostoupený debut talentovaného filmaře vybízí nenásilným způsobem k úvaze o identitě jedince, ale i společnosti a krajiny, jejichž je součástí. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (7)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Libanonci natočili film, který jim slouží ke cti. Příběh slepého hudebníka, který nemůže prokázat svou identitu, a tak se pokouší najít své kořeny, musí vzít za srdce každého, kdo není zápecníkem a nejsou mu cizí osudy lidí za obzorem svého domova. Libanon byl těžce zkoušenou zemí, na jihu množství útoků izraelských agresorů proti údajným palestinským teroristům, z moře bombardování Bejrútu a dalších měst americkým námořním vojskem. Všichni si to dobře pamatujeme, pokud nejsme hluší k nepravostem tohoto světa. Nalezený drobeček měl velkou smůlu i štěstí. V bojích přišel o rodiče i o zrak, ale ujali se ho dobří lidé,, kteří mu umožnili uplatnění v hudebním souboru, který se připravuje na turné po Evropě. Jistě tu jde o jiný způsob filmařského vyprávění, než je obvyklý v Evropě i v Americe, ale právě proto si zaslouží pět hvězdiček i přes některé tehnické nedostatky. Je to film ze života, a to je podstatné. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Z môjho blogu k MFF 2016: Rýdza festivalová záležitosť, z libanonsko-francúzskej koprodukcie. Nevidomý mladík Rabih plánuje ísť so svojou kapelou hrať do Fancúzska, avšak zisťuje, že jeho pas je falošný. Ten pravý bol síce zničený počas vojny v Libanone, ale Rabih sa dozvedá, že mu rodina nepovedala o jeho minulosti celkom pravdu a sám sa vydáva na cestu za svojimi koreňmi. Filmu je nutné vytknúť zopár klišé a zbytočne dlhé scény. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Hudba, která v tomto filmu zní, je prodchnutá východním temperamentem a vyznačuje se notnou dávkou naléhavosti, stejně jako pohnůtky a jednání hlavního hrdiny pátrajícího po svém původu napříč věčnými bojůvkami rozervanou zemí. Pomalu plynoucí příběh v sobě má jisté napětí, díky kterému nenudí a udržuje diváka v bdělosti. Závěrečné koncertní vystoupení pak působí nesmírně emotivně. (75%) ()

matushiq 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina sa nenechá odradiť a po malých krokoch odhaľuje svoj skutočný pôvod. Citlivý príbeh, ktorý dávkuje informácie tak, že vás drží v záujme rovnako ako hlavného hrdinu. Doprevádzaný podmanivou hudbou, ktorá je originálnym jazykom prejavu slepého hlavného hrdinu. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Víťaz v sekcii hraných filmov na 18. ročníku IFF Bratislava. Vyhral aj Grand Golden Rail v Cannes 2016. Civilný pohľad na život v Libanone a zároveň snaha o sebauplatnenie napriek postihnutiu. Celovečerný debut Vatche Boulghourjiana je kľudne plynúci, no zároveň pod povrchom bublajúci. Napriek pomalému tempu nie je film nudný - divák jednak drží palce hlavnému hrdinovi, ktorému tak ako u nás kladú pod nohy rôzne administratívne prekážky, no zároveň sa túži dozvedieť viac o jeho minulosti. Nakoniec, všetci potrebujeme vedieť odkiaľ pochádzame, aby sme sa ľahšie rozhodli, ktorým smerom pôjdeme ďalej. 8/10 (IFF Bratislava 2016) ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama