Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

POMO 

všechny recenze uživatele

Najamerickejšie, najfarebnejšie, najdlhšie, najdobrodružnejšie a vôbec po všetkých stránkach najveľkolepejšie spracovanie Hitchcockovej srdcovej látky krivo obvineného muža na úteku. Cary Grant je najsympatickejší herec svojej éry, Eva Marie Saint je krásna a krehká profesionálka, a všetko je to tak fantasticky nasnímané a zostrihané, až pradiem. Krásnej formálnej stránke dopomáha oscarom ovenčená výprava, zohrávajúca tu rovnakú rolu ako v Psychu alebo Vertigu - a to už je vzhľadom k žánru oddychového dobrodružstva čo povedať. Dokonalý film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby USA $13,275,000Tržby Celosvetovo $13,410,000║ Tak týmto ma Alfred Hitchcock milo prekvapil, zauzlený príbeh z množstvo zákulisných hier, napätie či dokonca aj odľahčenie povyšuje dej na úžasnú dobrodružnú cestu do neznáma, lebo až do záveru človek netuší o čo presne ide, k tomu tu je skvelý herecký výkon Cary Granta a nemenej pôsobivej Evy Marie Saint ktorá je kúzelná a až neskutočne zvodná, veľké plus pre film je taktiež kamera a triky. /90%/ ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý pohled na dospívání jednoho starého mládence aneb Oidipus jak vyšitý. Na začátku se Roger chová jako dítě, místo přítelkyně ho doprovází matka. Posléze potkává první ženu (Evu), ve vlakovém kupé dochází k zasvěcení, které pokračuje odlišně naladěnou dohrou v hotelovém pokoji (you're a big boy now). Mezitím se Roger v nejslavnější scéně filmu konečně projeví jako dospělý samostatný muž. Navzdory osudu, přítomném magickou třináctkou (ciferné součty čísla kupé, hotelového pokoje Evy, filmové femme fatale), zůstává částí svého já dítětem. Infantilní chování mu pomůže bezpečně uniknout z aukce a jeho nejúčinnější zbraní je ta nejneškodnější – peníze. Zasvěcování se logicky musíme účastnit také, hnání touhou zjistit společně s hrdinou, proč ke všemu dochází. Potřeba vědět nepodstatné je součástí hry. Nejzábavnější Hitchcockův film. 90% Zajímavé komentáře: Douglas, Nathalie, EdaS, berg.12, Gimp ()

sud 

všechny recenze uživatele

Možná od filmů Alfreda Hitchcocka očekávám hodně, ale tentokrát se mi bohužel nedostavilo to, co jsem očekával, nebo alespoň ne v očekávané míře. Téma nespravedlivě obviněného muže na útěku sám Hitchcock rozvinul v jiných filmech lépe, zápletka je naivní a odhadnutelná, záporáci mají strašně málo prostoru a napínavých, humorných i romantických scén je na více než dvouhodinovou stopáž málo. Pár skvělých scén (jízda v opilosti, letadlo, závěr v Mount Rushmore), skvělé herecké výkony (mezi Grantem a Saintovou to jiskří, avšak mají málo společných scén) a zručnou režii to má, jen jsem prostě (jak už jsem na začátku napsal) čekal víc. Film jsem viděl rád se spokojeným nostalgickým úsměvem i když nakonec musím říct, že IMHO zestárl a sám Mistr napětí jej několikrát překonal. 60%. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"THAT'S FUNNY, THAT PLANE'S DUSTIN' CROPS WHERE THERE AIN'T NO CROPS." ------------ S majstrom Alfredom som zatiaľ veľa skúseností nemal, to sa však bude meniť a už teraz viem, že to budú veľkolepé a intenzívne filmové pôžitky. A možno som len trafil ten správny film. Môj obľúbenec James Mason spolu s legendou Grantom, ktorého výkon bol famózny, lahodné dialógy, jedna neveriaca matka a prvá polhodina tak vtipná, až som si myslel, že sledujem komédiu? Dozaista som trafil! Hitchockova technika nakrúcania je ohromná. Len málo scén vyzerá aj po polstoročí obstarožne a pri niektorých mám dokonca pocit, akoby sa jednalo o nedávno vydaný film. Nesmiem zabudnúť ani na ikonickú scénu s lietadlom. Delikatesa. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (69)

  • Raději než absolvovat drahé natáčení v jihodakotském lese, nechal Alfred Hitchcock ve studiu MGM vysadit sto borovic (Pinus ponderosa). (džanik)
  • I v tomto filmu si režisér Alfred Hitchcock střihl tradiční cameo. Ztvárnil muže, kterému v úvodu ujede "před nosem" autobus. (džanik)
  • Z konečného filmu bylo vystřiženo jen kolem 2,5 metru filmového pásu, což není ani pět vteřin. (džanik)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama