Reklama

Reklama

Ingrid Bergmanová a Cary Grant v americkém špionážním filmu. Brzy po skončení druhé světové války je známý nacistický špion Huberman odsouzen americkým soudem. Jeho dcera Alicia se nemůže zbavit zklamání a pocitu viny z činnosti otce, o níž neměla vůbec tušení. S touhou na vše zapomenout se vrhá do víru života plného divokých večírků a alkoholu. Na jednom z nich se setkává s přitažlivým mužem, který jí není lhostejný. Později zjistí, že T. R. Devlin je americký agent. Alice chce vykoupit provinění svého otce a nabídne Devlinovi, že mu pomůže proniknout do centra německých špionů ukrývajících se v Brazílii. Proto se nakonec provdá za Alexandera Sebastiana, který žije v Rio de Janeiru, a získává díky němu přístup do tajné organizace...
Thriller režiséra Alfreda Hitchcocka zaujme působivým a vynalézavým zpracováním, skvělým scénářem a úžasným vedením kamery (Ted Tetzlaff). Vynikající jsou i herecké výkony Ingrid Bergmanové (Alicia), Caryho Granta (Devlin) a Clauda Rainse (Alexander Sebastian).
Film byl dříve uveden pod názvem Pověstný muž. Nepřesný překlad u nás před lety zavedli filmoví historici Jaroslav Brož a Myrtil Frída ve své knize 666 profilů zahraničních režisérů (A-Z). Ten byl pak postupně přejímán dalšími publicisty a historiky. Česká televize se rozhodla nyní snímek uvést pod názvem, který přesněji odpovídá ději příběhu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Že by jeden z prvních špionážních filmů? Rozjezd je dost pomalý. Film se soustředí na mladou Alici, která je díky svým německým kořenům použita jako tajná agentka u Němců v Brazílii. Musí něco obětovat a to je sňatek s oním sledovaným Němcem. Vše jde jako po másle. Zkomplikuje to až její milostný vztah s kontaktem rozvědky. Podaří se jí vymanit ze spárů oněch Němců a zachovat si krytí? Je tam pár dobrých scén. "Máme dost šampaňského?" ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pověstný muž mi připoměl černobílé protektorátní a prvorepublikové snímky uváděné kdysi v cyklu filmů pro pamětníky. Moje maminka tehdy usedala k televizoru a zasněně obdivovala hvězdy stříbrného plátna a atmosféru příběhů, které se věru neodehrávaly v továrních halách nebo při obdělávání polních lánů. Věřím, že kdysi Pověstný muž úspěšně naplňoval představy o kvalitním noir thrilleru se špionážní zápletkou. Kdysi není dnes a celá ta historka ve mě budí prakticky nulové napětí i zájem. Zůstává přítomnost dvou legendárních herců a romantická linie jejich vztahu. Jestli na snímku i po těch letech něco funguje, tak to je charisma obou hvězd, za které si příznivci hvězdného páru s klidným svědomím libovolný počet hvězdiček přihodit. Osobně dávám přednost jiným žánrům a především jinému filmovému stylu. Celkový dojem: 45 %. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj keď hviezdičkami nehýrim bol som s filmom spokojný. Cary Grant a Ingrid Bergman boli prirodzenejší, než v iných filmoch, podarilo sa vybudovať celkom slušné napätie, dialógom tiež nie je veľmi čo vytknúť, takže problémom filmu ostáva iba príbeh, v ktorom sa násilne splieta špionážna téma s romantikou. Na druhej strane je pozoruhodné, že vo filme nakrútenom v roku môjho narodenia, je záujmovou látkou uránová ruda a tiež bozkávanie mileneckej dvojice, ktoré bolo na tú dobu nevídané-neslýchané. Vydarený film, ktorý je v tesnom závese za majstrovými majstrštykmi. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Po nudném Paradine Case jsem si spravil chuť. Notorius je skvělým mixem špionáže a neobvyklé lovestory. Obě linie se znamenitě doplňují a s přibývajícími minutami přibývá na napětí. Herecké duo je znamenité a nejvíce vynikne v závěrečné půlhodině, jejíž bezvýchodnost je bezpochyby třešničkou na dortu. Tento snímek překvapivě nezestárl, neboť vše funguje jak má. 80% ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejslabší Hitchcock, co jsem zatím viděl. Jestli to chcete vidět za účelem pobavení, šáhněte po jiném filmu. Já si chtěl doplnit filmové znalosti o další kus, což se podařilo, ale radši bych ten čas prospal. Za zmínku stojí jen velmi špatně provedená počáteční jízda autem "před plátnem", kdy volantem točí jako o život, ale jízda na plátně je krásně plynulá:D ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Představitelka matky Alexe Sebastiena Leopoldine Konstantin byla ve skutečnosti jen o čtyři roky starší než představitel jejího syna Claudie Rais. (Trainspotter)
  • Roli madam Sebastianové měla hrát původně Ethel Barrymore. (Kulmon)
  • Legendární polibek Cary Granta a Ingrid Bergmanové byl přerušovaný z toho důvodu, aby nepřekročil povolenou délku! (Kulmon)

Reklama

Reklama