Reklama

Reklama

Ingrid Bergmanová a Cary Grant v americkém špionážním filmu. Brzy po skončení druhé světové války je známý nacistický špion Huberman odsouzen americkým soudem. Jeho dcera Alicia se nemůže zbavit zklamání a pocitu viny z činnosti otce, o níž neměla vůbec tušení. S touhou na vše zapomenout se vrhá do víru života plného divokých večírků a alkoholu. Na jednom z nich se setkává s přitažlivým mužem, který jí není lhostejný. Později zjistí, že T. R. Devlin je americký agent. Alice chce vykoupit provinění svého otce a nabídne Devlinovi, že mu pomůže proniknout do centra německých špionů ukrývajících se v Brazílii. Proto se nakonec provdá za Alexandera Sebastiana, který žije v Rio de Janeiru, a získává díky němu přístup do tajné organizace...
Thriller režiséra Alfreda Hitchcocka zaujme působivým a vynalézavým zpracováním, skvělým scénářem a úžasným vedením kamery (Ted Tetzlaff). Vynikající jsou i herecké výkony Ingrid Bergmanové (Alicia), Caryho Granta (Devlin) a Clauda Rainse (Alexander Sebastian).
Film byl dříve uveden pod názvem Pověstný muž. Nepřesný překlad u nás před lety zavedli filmoví historici Jaroslav Brož a Myrtil Frída ve své knize 666 profilů zahraničních režisérů (A-Z). Ten byl pak postupně přejímán dalšími publicisty a historiky. Česká televize se rozhodla nyní snímek uvést pod názvem, který přesněji odpovídá ději příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (207)

Cival 

všechny recenze uživatele

In Vino Veritas. Pro mě jediný Hitchův film, který se co do síly prožitku může rovnat se svatou trojkou z režisérových zlatých padesátých. Mrazivý špionážní thriller a neortodoxní lovestory´- a jak to sedí dohromady! Nic proti Bergmanové nebo Grantovi, ale za mistra je tu opravdu jen Hitchcock. Bezvýchodnost a sjetost poslední půlhodiny je fantastická. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tak trochu (pro mě) jiný Hitchock, což v tomhle případě můžu přičíst jedině k dobru. Film se sice tváří jako thriller (místy je i vcelku napínavý) o odhalování nacistů v Brazílii (trochu mi to připomnělo Iru Levina, kdoví, kde se inspiroval), ale ve skutečnosti je to spíš pořádný romanťák :-) Co a proč schovávají nacisté v Sebastianově vinném sklepě nakonec v podstatě vyšumí a jde jen o to, jestli se podaří zachránit lásku mezi Alicií a špionem Davinem... Ale zase proč ne? Natočené je to dobře, sice se nedějí žádná nečekaná odhalení, jak to celé dopadne je snad každému jasné, ale to mi v tomhle případě ani trochu nevadí. Ingrid Bergman a Cary Grantovi to spolu ohromně sluší tak proč na tuhle hru nepřistoupit? ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Truffautem asi nejobdivovanější černobílý Hitchcockův film je více romantickým dramatem než špionážním dobrodružstvím a spoléhá více na herecké představitele než na napínavé sekvence. Slovo „černobílý“ lze přitom uplatnit také na vykreslení charakterů, ale větší psychologická hloubka by podobně banální historce jenom uškodila. Hitchcock zde k nelibosti producentů i mnoha diváků využil jeden z nejnápadnějších MacGuffinů. Mnohé může zklamat, že je to celé jenom o dívce, která miluje muže a všichni ti nacisté, láhve s uraniem a jiné slibné záležitosti jsou zde jaksi navíc a jaksi k ničemu. Zcela jasné to musí být každému v závěrečné scéně, která mi osobně udělala obrovskou radost. Když jsem si říkal, že je to ten nejideálnější moment pro nápis The End, objevil se nápis The End. (Hitchcock pije šampaňské na společenské akci v Sebastianově sídle) 80% Zajímavé komentáře: Galadriel, Rocky88 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $24,464,742Tržby Celosvetovo $24,549,000║ Strašne mi tam chýba lepšia dejová svižnosť a viac napätia, takto keď si to človek zhrnie tak za celý čas sa vo filme nič prevratné neudeje, škoda. Herci sú samozrejme fajn. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Přes vynikající obsazení, zajímavý příběh i zručnost a genialitu Alfreda Hitchcocka chybí Pochybné ženě více, než by si mnozí chtěli přiznat. Tempo a celá zajímavost příběhu se velmi rychle vytratila a spadla k relativně obyčejnému příběhu bez čehokoliv zajímavého. Agent se zamiluje do ženy, kterou přivedl do těžké situace špionky v manželství s nacistou. Noir mám velmi rád, ale poutavost a působivost jako by se z filmu kompletně vytratila a přes skvělé herecké výkony mi jako divákovi koukání na dobré herce příliš nestačí. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zub času byl k Notorious nemilosrdný. Je to naivní, chvílemi hloupé a takové odfláknuté. Lásku jsem jim nevěřil ani na vteřinu a špionážní zápletka je směšná. Korunu tomu nasazují porady s velením, kde hlavní nadřízený je úplný ťulpas a žere tam ňákou housku v nátělníku. O úplném konci ani nemluvě. Scénář je prostě fakt špatný. Abych jen nekritizoval, tak půvab Ingrid Bergmanové je nestárnoucí. Je tam i pár cool scén, třeba záběr na Granta z pohledu kocovinové Bermanové. Finální "výstup smrti" na schodiště v podání hlavního antagonisty taky dobrý. Z těch kumpánů čišela zlověstnost. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Hitchcock měl dar nacházet v prostých větách ta nejzlejší sdělení, z nichž toho, kdo je v obraze, jímá hrůza, zatímco další v nich nevidí než obyčejný hovor... Odneste tedy telefon, paní nesmí být rušena a ty, Alexi, pojď sem, chci s tebou mluvit... Hitchcock, myslím, neměl dar či chuť líčit milostná vzplanutí a milence věrně. Většinou to není u jeho filmů podstatné, ale polovinu Pověstného muže si uzurpoval vztah, v němž on to nechce přiznat (jak romanticky mužné!) a ona to tak zoufale potřebuje slyšet. SPOILER - No není hned jasné, že s barvou bude muset ven, až ji půjde zachránit? Bohužel je... KONEC SPOILERU. Napětí na schodech a ve sklepě se ale líbilo. Silné ***. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Na mně trochu podivný mix čisté lásky mladé krasavice s americkým agentem, která vede k manželství s náckem kvůli špionáži. Ovšem s několika zapamatovatelnými scénami (SPOILER) - prohlídka vinného sklepa, prozření novomanžela ("oženil jsem se s americkou špionkou"), záměna káviček, nebo závěrečný sestup se schodů. A aby nedošlo k notorickým pověstem, film je skutečně o Pochybné ženě hrané Ingrid Bergmanovou - tedy láskou pochybné jen na tehdejší poměry, špionáží dodnes - a ne o Pověstném muži Cary Grantovi. Fascinující je, že anglický název filmu Notorious lze přeložit oběma způsoby, z nichž první znamená pohanu a druhý spíše pochvalu. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=2G8HY1UDe7Q ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock, režisér, kterého patrně nikdy nepřestanu obdivovat a vždy mne bude fascinovat jeho režijní rukopis. Co mne na Notorious překvapilo je fakt, že se nejedná ani moc o thriller, ale jasně převládá romantika. Na druhou stranu koukat se na duo Cary Grant - Ingrid Bergman byl skvělý zážitek a vytvořili spolu nádherný pár!! Hitchcock byl opravdu mistrem napětí a při návštěvě vinného sklípku a na konci (perfektní!!) jsem ani nedýchal. Co musím dále pochválit je skvělý hudební doprovod a na tu dobu bych si troufl říci i přelomová a vynalézavá kamera. I když je snímek více jak 60. let starý, opravdu nemám co zásadního vytknout! Na závěr musím ještě jednou smeknout před Alfredem Hitchcockem, protože to byl génuis a jeden z nejlepších režisérů všech dob (jediné co mě mrzí je fakt, že nikdy nebyl oceněn Oscarem za režii)..... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vynikající poslední půlhodina. Hitchcock umí moc dobře gradovat, ale to je jen opakování dobře známého. Musím říct, že mám míň a míň rád vždy prkenného Granta. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nemohu se zbavit pocitu, že Notorious v mnohém pokládá základ pozdějším Bondovkám. Ať už jde o charismatického kriminalistu Granta, či "bonda v sukni", aneb nesmírně schopnou Bergmanovou... Infiltrace a postup protagonistů do hlubin nacistického klanu je vykreslen s potřebným napětím a propracovanými detaily. Film nemusí explicitně křičet o nukleární válce, dokonce ani obsahovat jedinou akční, či násilnickou scénu a přesto dokáže nastolit slušnou atmosféru a pocity tísně a intenzity. Zábava však není vždy stoprocentní a romantika s rozvojem citů postav působí poněkud útržkovitě. 7/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pověstný muž mi připoměl černobílé protektorátní a prvorepublikové snímky uváděné kdysi v cyklu filmů pro pamětníky. Moje maminka tehdy usedala k televizoru a zasněně obdivovala hvězdy stříbrného plátna a atmosféru příběhů, které se věru neodehrávaly v továrních halách nebo při obdělávání polních lánů. Věřím, že kdysi Pověstný muž úspěšně naplňoval představy o kvalitním noir thrilleru se špionážní zápletkou. Kdysi není dnes a celá ta historka ve mě budí prakticky nulové napětí i zájem. Zůstává přítomnost dvou legendárních herců a romantická linie jejich vztahu. Jestli na snímku i po těch letech něco funguje, tak to je charisma obou hvězd, za které si příznivci hvězdného páru s klidným svědomím libovolný počet hvězdiček přihodit. Osobně dávám přednost jiným žánrům a především jinému filmovému stylu. Celkový dojem: 45 %. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejslabší Hitchcock, co jsem zatím viděl. Jestli to chcete vidět za účelem pobavení, šáhněte po jiném filmu. Já si chtěl doplnit filmové znalosti o další kus, což se podařilo, ale radši bych ten čas prospal. Za zmínku stojí jen velmi špatně provedená počáteční jízda autem "před plátnem", kdy volantem točí jako o život, ale jízda na plátně je krásně plynulá:D ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Trochu priemerný Hitchcock, ktorý však opäť spája špionáž s romantikou, čím to hlavným postávam vôbec neuľahčuje. :) Chladný Cary Grant a sladká Ingrid Bergman sú skvelí. 70% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Nebýt závěrečné scény a několika krásných kamerových záběrů, které podtrhují nepříjemnost druhé poloviny filmu, byl by Notorious z pohledu současného diváka "jen" docela průměrný film. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Hitchcock má mnoho skvělých děl, toto se však v mém žebříčku zařadí zhruba někam doprostřed. Uznávám, příběh je velmi zajímavý a začátek měl skutečně zaděláno na mimořádné krimi/drama. Na závěr jsem byl bohužel stejně spíše zklamán, neboť mi to přišlo takové nedotažené a dalo se z toho vyždímat mnohem více. Od dramatu podobného formátu očekávám o mnoho zajímavější rozhovory mezi klíčovými postavami a hlavně promyšlenější zápletku. Zde navíc v hlavní roli apatický a velice nesympatický Cary Grant. Ingrid nebyla špatná, ale její příběh mne nijak zvláště neoslovil a převažovala nuda. A tak, i když je průkopnická hodnota snímku nepopiratelná, ani finální scéna, jakožto nejlepší část filmu, můj celkový dojem nevylepšila a zakotvila na solidních třech hvězdách. 60% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Příběh na jednu stranu není nijak výjimečný, oplývá však výtečnou prací s napětím. Před shlédnutím tohoto filmu jsem netušil, že může být prohlídka vinného sklepa tak vzrušující a napínavá. A Carymu Grantovi to s Ingrid Bergmanovou sluší, o tom žádná. 80%. ()

Reklama

Reklama