Reklama

Reklama

Kyselý dech

(amatérský film)
  • USA Sour Breath
Trailer

Obsahy(1)

Sestry Červeňákovy se s nadšením pouštějí do natáčení nového hororu Kyselý Dech, což se záhy stává jejich nejhorší noční můrou. Samy se ocitají v hnisajícím světě doktora Ericha Karpiho, jehož zničená mysl touží přeměnit vše lidské v naprosté zlo. Dostává ovšem protivníka v podobě starší sestry, kterou žene msta. Vítejte zpět v dobách videopůjčoven, rychlodabingů, školních gangů a stylové módy a nechte se unášet atmosférou temných lokací, sečných zbraní, bizarních postav a poctivých ručních efektů. (Horrorwatch)

(více)

Recenze (25)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů u kterých mnou jímá nostalgie. Kde jsou ty časy kdy jsem i já dělal " nájezdy " na regály videopůjčoven a vybíral kterej horor to vyhraje tentokrát. Teď už k filmu. Oproti tomu co Bulava točil v začátcích je to neskutečnej pokrok v před. Stále je co zlepšovat, ale na český amatérský poměry předvádí Bulava v posledních kouscích kus pořádné práce a taky je z toho cítit nadšení. Na můj vkus se ale tenhle film bral až moc vážně ( což u Bulavy není zvykem).I přesto volím slabší 4 hvězdy. Jen tak dál. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tuš kurva, synci, regyjon plny smerfetnich, flexybilňich a uvolněnych mladych kund, tak kdyš už robim jakesi to cwane videjko, narvu tam taku, co je sympatycka a přyrozena, a ne taku, co ji zrovna pigluju mamu, a hraje a vypada jak přyrozeni! Ja vim, kdyš se chce našynec porypať v Milfce, ma to potym s tymi jejimi kurduplami těške, no umněni je umněni, taxi ho gvuli par šichtam na předku přece něněcham kurviť, no ni? Inak Lukaš, kurva, tentokrat sy jakysy, jak řykame my, odbornicy jak cyp, někonzystentňy! Hned vysfjetlim, ať nětapeš, bo sem krs teho nadrtil celu wykydpedyju. Tak sy představ, že od rana slopeš Radky s pepermintku a hovno u teho žereš. Ta tyčka, co potym večer hodiš, je pak syce kolorowa, jak ma byť, ale napiču drži na zdi! Mistama je to retro a nostalgyje jak cyp, až ma jeden nutkani macať si na Fulčiho a třyť Ardženta, no mistama to je jak dybys šňupal šlam přymo z rybnika na Dukle, pyčo, a hrala ti u teho partyja mizerovskich smažek! Rozjeb hlavy z rychlodabingu Predatora byl ale znakomity, tuš třy, ať něžeru, ale přiště chcu zpatki Waloszka s Szarowskim, a ty už tež hul enem činski čaj misto teho afgánského, aby si se něpostřyhal nuškami! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pokud milujete italskou gore školu mistrů Fulciho a Argenta a respektujete jí i se všemi neduhy, kterými tak často trpěla (toporní herci, absence příběhu, často bizarní konce), tak Kyselý dech je přímo pro vás. Ten má sice blíže k trashům, ale je vytvořen s ohromnou láskou nejen ke klasickým hororům, ale i k videoboomu datujícího počátek 90. let. Takže tu máme jak té době poplatnou módu (třeba hlavní hrdinka je celá Vasquezová z Vetřelců), videopůjčovnu s kupou VHS-ek (tady jsem si zmáčknul "pauzu" a kochal se všemi těmi horory a HK akčňáky) a v neposlední řadě i rychlodabingu, který tu má v závěru hodně důležitou roli. Gore sice spíš pobaví než zhnusí, ale oproti tomu kameraman si s těmi nájezdy a výškovými pohledy dal hodně záležet, takže to místy působí až nečekaně profi. Pro fandy Lukášovy tvorby je tohle rozhodně povinnost, bez debat se totiž jedná o jeho dosavadně nejlepší projekt. Jenom škoda, že je to tak krátký. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Chválím snahu o český horor, jenže ho nebudu zbytečně nadhodnocovat právě kvůli tomu a dám přesně tolik hvězd, na který to má, bohužel. Počáteční nadšení vystřídalo zklamání, ale jinak na poměry to ujde. Jen bych příště přizval nějakého skutečného herce, protože tohle bylo opravdu otřesný. Zbytečně přehnaný, hlavně to mluvení... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Samotný námět i uvolněný trailer nevypadali vůbec špatně, což samozřejmě bylo prvotním impulzem k tomu, abych jim dal i tentokrát zelenou. Přestože mám několik výhrad k samotnému scénáři, ale k tomu se dostaneme později. V úvodu se mě na krátký okamžik zmocnila nostalgie a vzpomínky na staré dobré časy, kdy i já byl častým návštěvníkem videopůjčoven. To samé platí i o rychlodabingu. Tvůrci se snažili situovat děj do 90. let a já jim plně věřím, že si natáčení vyloženě užili. Užili si však i samotní diváci? Já myslím, že příznivci nízko-rozpočtových snímků a poctivých ručních efektů ano. Milovníci novodobých digitálních orgií (mnohdy spíše blafů), silikonových polonahých krásek, hollywoodských metrosexuálů či snad přemrštěných akčních scén však můžou tvrdě narazit. Předností Kyselého dechu je hlavně jeho vizuální stránka, kvalitní střih, dobrá kamera, vhodně zvolený hudební doprovod a slušné gore. Právě tato konstelace docela slušně vyvážila slabiny, na které se tu dá rovněž narazit. Samozřejmě nesmím opomenout ani místní regionální akcent, který mi nejednou vykouzlil úsměv na tváři. Asi největší výhrady bych měl k některým hereckým výkonům. Chápu, jde většinou o amatéry, kteří mají prachmizerné zkušenosti s prací před kamerou a zúčastnili se projektu jen pro osobní potěšení a nadšení z dané věci. Ovšem nevím jestli „kopie“ Vasquezové byla tou nejlepší volbou pro to, aby se z ní stala tahounka celého snímku. Co se samotného scénáře týče, tak některé dialogy chtělo ještě více vypiloval a rozhodně zapracovat na komplexnosti celé zápletky. Některé scény mi přišly jen tak ledabyle nahodilé...Závěrečná cesta odplaty se už nesla v dosti příjemném duchu a já si tak odnáším docela dobré pocity. Lukáš Bulava tak opět ukázal, že točit rozhodně umí a ani za tento kousek se určitě ve finále stydět nemusí. Nakonec dokázal mazácky udržet rovnováhu pozitivních i negativních prvků a já určitě zklamán nebyl. 70% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce (kamera, střih, triky, masky, hudba) nejlepší Horrorwatch film. Jsem rád, že i zde platí, že pokrok nezastavíš. Obsahově v podstatě jedna velká pocta mixující všechny správné propriety - od gore, hnusu, přes sprchovou scénu a nahá prsa až po nezbytného Indiána (on je to sice úplně nromální běloch, ale být tohle US film, tak je to Indián). Filmu jde konečně pořádně rozumět, i když zrovna zvuková postprodukce je věc, na které je ještě třeba pracovat. Ale oni se to naučí. Příběhově je to trošku slabší, ale zcela v rámci stopáže. Jsem zklamaný? Ano, protože ve filmu nehraje Barbora Kosiecová a to u mě hraničí doslova až s troufalostí! Ale jinak hodně zajímavá, svým způsobem zábavná a dobře zvládnutá nostalgická jízda. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Skvělý karvinský přízvuk sester Červeňákových tohle bahno zachraňuje. Je to šílenost, ale čiší z toho zábava a... aaaakce! :D ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Nedávno celý svět okouzlila pocta osmdesátkovým hororům a dobrodružným filmům Stranger Things. A Kyselý dech má podle mě stejný potenciál pokud jde o léta devadesátá. My všichni filmoví fajnšmekři si jistě pamatujeme to vzrušení, když se u nás v devadesátkách objevily první videopůjčovny, kde se člověk mohl celý den přehrabávat kopou VHSek, až konečně ulovil nějaký krásný film o zombies, na který pak s nadšením do rána koukal. Právě z této nostalgické nálady je utkán Kyselý dech a možná proto má pro mě takové kouzlo. Jistě, herci jsou strašní, efekty směšné a celé je to trochu nablblé, ale je to natočeno s takovým zápalem, s tak rozkošnou naivitou, že to připomíná filmy nové vlny. Hodnotím nadprůměrně, protože - ač to zní divně u filmu, kde se prokopávají krumpáčem hlavy a lidé jsou rozmačkáni auty - je to dílo lásky! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Kyselý dech“ je ukázkou toho že i v „amatérských“ podmínkách je možné natočit dobrý film, respektive film, který v sobě má dobré prvky. Že herci přehrávají/nehrají, to je jedna věc, s tím se člověk musí smířit, ale daří se filmu excelovat v jiné rovině, která je pro film také důležitá. Lukáš Bulava udělal další velmi dobrý krok na své cestě hororem a lze mu jen přát, aby měl příště i lepší scénář. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Asi nejvyzrálejší a nejnamakanější Lukášův film. Je vidět, že Luke se film od filmu zlepšuje, ať už s kamerou nebo maskérskou prací. Příběh je hozenej do časů rychlodabingové éry, která zejména od počátku 90. let u nás v Československu kralovala (a o to zde nejvíce jde) a je velká škoda, že není delší, protože je tam na sobě navrstveno tolik příběhů a zápletek, které by se daly krásně rozvinout a bohatě by vyšly na celovečerní film. Na druhou stranu ale chápu, že k tomu by byly potřeba hlavně finance a ty u amatérského filmu rozhodně netečou proudem a ždímat se nedají. Pro fanoušky béčkových hororů ovlivněné italskou školou povinnost!!! ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Za znalosť žánru a nadšenie pre vec je aj 5 hviezdičiek málo, rochnil som sa v prehliadke VHSiek a tričiek Demons a Tenebrae, v ukážkach rychlodabingu a odkazoch. Niektoré gore efekty vyšli perfektne, niektoré horšie, so zvukom to bolo ešte o čosi horšie, a trošičku som si aj musel dočítať po skončení, o čom bola pointa. Samozrejme, nezrovnávam to s profesionálnou produkciou, toto je od tých najväčších fanúšikov fanúšikom, indie produkcia, a ísť a natočiť film podľa vlastných predstav je určite náročné a obdivuhodné. Na Králové videa sa už neskutočne teším. Ak by dal niekto tvorcom budget moderných sterilných CZ/ SK komédií, mohli by sa diať zázraky. Ale po celý čas som sa usmieval, odcenil občas fajnšmekerskú kameru, jednotlivé nápady, entuziazmus zúčastnených a hlavne, neskutočná fanúšikovská energia z toho doslova tryskala. Teším sa na ďalší projekt a na Králové videa, už aby to bolo. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

na amaterský kousek dobrý.nejsem extra fanoušek VHS,rychlo dabingu a podobných věcí i když sem na tom vyrůstal a je v tom i pro mě dávka nostalgie,ale tady mi to vůbec nevadilo.Ba naopak,ten nápad je ve výsledku víc než fajn...60% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Asi už bych se mohl trochu označit na znalce, protože většinu filmů, co zde v pozadí byly vidět na kazetách, buď znám nebo jsem je dokonce i viděl. Zezačátku se mi to i docela líbilo, až na ty hrozné herecké výkony to mělo i nějakou atmosféru a na amatérský film to bylo slušně natočené, jenže jak se začal rozvíjet příběh, tím víc se ukázala chabost scénáře, který je dost divně napsaný. Celá ta zápletka se dala mnohem líp promyslet a pospojovat, takhle se tady všechno děje naprosto nahodile, nedůvěryhodně a čím blíže konci ten film je, tím víc mě pak nudil. Přitom rozjezd to mělo opravdu slušný, ale nakonec je z toho jenom snaživý průměr. 3* ()

El.Negros 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv amatérské produkci moc neholduju, toto je určitě filmek co stojí za shlédnutí. Skvělý béčkový horror, který by si klíďo píďo zasloužil celovečerák na rozvinutí všech postranních příběhových linek. Hodně amatérských filmu "trpí" dle mého tzv. režisérskou slepotou, kdy se rejža přestane dívat se zdravou kritikou na svůj výtvor. Tento snímek tím netrpí. Pro mě jako pro obyčejného konzumenta hororů jasný message : hardcorová béčková akce s přímočarým dějem a vtipnýma hláškama. Oceňuju styl vyprávění příběhu, kdy se dozvídáme vše postupně a závěrečnou vtipnou pointu. Co chceme víc ? Nic. Na amatérský film skvělý vizual, zvuk a výprava. Nechápu jak to mohli natočit za takový "pakatel". Když to srovnám s průjmy komerční a profesionální české kinematografie v poslední době, tento snímek je (co se týče zábavy) strčí hravě do kapsy. Jednu hvězdu zcela neférově ubírám za příliš krátkou metráž a další hvězdu za zoufaly výkon hlavni herecky (moc prosím, vyberte si pro další snímek nějakou co umí alespoň trošku hrát :) Jinými slovy - kdyby to bylo delší a mělo to lepši herečku nebál bych se dát plny počet v rámci produkce amatérských filmu a vůbec. ()

magu 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že film sa snaží byť v niektorých chvíľach zbytočne ešte "hororovitejší" ako je a robí to dosť nasilu. Napr. zbytočne pomalý pohyb ruky po karbobrúsku... Načo? Veď aj bez toho je atmosféra celkom hustá. No a ten koniec! Z celkom reálneho hororu sa stane nejaká hlúposť o diablovi. Že by ani sami autori nevedeli, ako to zmysluplne ukončiť? Škoda. Malo to aj na lepšie hodnotenie. ()

CrazymanM 

všechny recenze uživatele

Ale jo,snaha tady rozhodně byla,sice velmi prostinké,je tady však vidět nadšení pro věc!Herecky toporné,což se dá asi očekávat,za mě asi nejlepší závěrečná titulková píseň!!! ()

Reklama

Reklama