Reklama

Reklama

Sněhulák

  • Velká Británie The Snowman
Animovaný / Krátkometrážní / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, 1982, 26 min

Režie:

Dianne Jackson

Předloha:

Raymond Briggs (kniha)

Hudba:

Howard Blake

Animovaná vánoční pohádka zfilmovaná podle knihy Raymonda Briggsa. Odehrává se zde příběh malého chlapce, který si postaví sněhuláka, a když sněhulák odbitím půlnoci ožije, prožije s ním celou řadu neuvěřitelných dobrodružství. (Česká televize)

Recenze (29)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poctivá ruční kresba s dokonale magickou atmosférou, která místy vzbuzuje obavy z toho, co se může stát, a vůbec pracuje s emocemi v nebývalé šíři... obrovskou zásluhu na síle snímku má hudba Howarda Blakea, protože v hlavní části filmu se nemluví. A hraný prolog s Davidem Bowiem v roli muže vzpomínajícího na to, jak jako malý kluk jednoho kouzelného dne postavil sněhuláka, samozřejmě taky není na škodu;) Chápu, proč je z toho v Británii i jinde povinná položka vánočního televizního programu. 90% PS: Žádný Santa, a už vůbec ne Klaus, tady nejsou - je tu jen poctivý anglosaský Father Christmas:P ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Čtvrthodinové čekání na magickou sekvenci 'Walking in the Air', u které si vzpomente na všechny vaše létací sny. Jako malého by mě to nejspíš naprosto rozsekalo. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Magický vánoční příběh o kouzlu a pomíjivosti dětství a film, s jehož pomocí budeme za třicet let zvědavým vnoučatům mnohem snadněji vysvětlovat, co to tam celou dobu poletovalo za ty malý bílý věci... ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Spočiatku som úplne nadšený nebol. Keď chlapec prevádzal snehuliaka po dome, prišiel mi tento jeho nový kamarát celkom všetečný. Ale potom vyšli von a doslova sa odpútali od zeme. Vtedy ešte len začalo to pravé dobrodružstvo, ktorým sa vlastne aj naplnil pravý zmysel rozprávky. A na konci to deťom povie aj niečo o živote. Vkusná jednohubka s klasickým výtvarným prevedením a peknou hudbou. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Víc než trošku patetický úvod s Bowiem se mi líbilo úvodní slovo samotného autora knihy Raymonda Briggse v původní verzi. Jinak mám jen slova chvály: tyto "pastelkové" animáky mám hodně ráda. Dojemný příběh je v dokonalé symbióze s mimořádně krásnou hudbou...Walking in the Air s vokály Petera Autyho je učiněný klenot. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Vím, že je to pohádka a tak tam nemám hledat chyby, ale já se u toho někdy bavím, zvlášť u pohádek, které se mi moc nelíbí... a světe div se, takhle patří mezi ně. Ten začátek se mi zdál úplně trapný, proč musí kreslenou pohádku uvozovat hranou postavou? To vždycky nesnáším. Ale pojďme se podívat, jak se takový řádný hoch ráno obléká, když se chystá ven skočit do kopy sněhu a venku musí být nejmíň 10 pod nulou. Hodí na sebe svetr - ano je to tak, žádné tričko pod to, nebo v té době nátělník. Pak na sebe navleče rifle - opět správně, ne oteplováky, kamaše nebo tak, a dokonce si neobleče ani spoďáry!! Tož kde to jsme mladý pane? No a už to letí ze schodů, v kuchyni ho máma napomene, co ty bosé nohy, tak si dá aspoň ponožky a pak popadne boty, co vypadají jako holínky do lesa, když chodím sbírát ráno houby, a ne jako teplé boty do sněhu. A to je vše vážení. Je to tak správně - žádná budnu, šála, rukavice, nic. No k příběhu dále... po nějaké době už jsem si říkala, to to fakt bude taková nuda, že mu prostě bude ukazovat, co kde mají v jakém pokoji? A pak vzlééétli... k tomu doprovodná píseň s krásným znělým "R". A kam doletěli? To byste nečekali. Na severní pól za Father Christmas (protože jsme v GB, ale oblečený je úplně stejně jako Santa, takže klid) v zástěře uprostřed sněhuláků. Jediné, co se mi upřímně líbilo byla animace a konec, který si na nic nehrál.... aneb osud každého sněhuláka je neúprosný. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že je to vianočná "rozprávka" pre deti, tak musím povedať, že ide o úchvatné vizuálne orgie. Čerešničkou na torte je už len prekrásna hudba a celková atmosféra. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* věřím, že kdybych to viděl v dětství, tak by to snad srdcovka byla a proto dávám plný počet. Je ideální pro nezkaženou dětskou fantazii a především ve vánočním čase. Samozřejmě má své chybičky, ale aspoň se dítě má nač ptát, ale animačně i hudebně je to skvělé. Našel jsem si to na tady [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

marcek 

všechny recenze uživatele

Miluju tenhle ikdyz kratky filmecek. Vzdycky u toho brecim jak malej kluk :) A hudba je u toho krasna jako samo nebe ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení, co dnes lze najít mezi záplavou jednorázových mega-cool-animáků ve Studiu Kamarád. Famózní dechberoucí animace podbarvená skvělou hudbou vyzvedává jednoduchý příběh mezi klenoty. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavé srovnání, jak v Británii už na začátku 80. let měli doma běžně ananas, banány, světýlka na stromek nebo elektrický vláček. Sněhulák musí být vlastně dost historický fenomén, když se napříč kontinentem používají jako oči a knoflíky uhlíky. Jinak oceňuju snovou atmosféru celého animáku, jen škoda toho krutého závěru, ze kterého neplyne žádné ponaučení. P. S. Ústřední píseň mi ještě drahnou dobu zněla v hlavě, připomněla mi Willow's Song z Wicker Mana (1973). ()

glamgirl 

všechny recenze uživatele

Z tohto animovaného filmu vyžaruje silná nostalgia za časmi nevinného detstva podčiarknutá precíteným úvodným slovom Davida Bowieho a nádhernou hudbou Howarda Blaka - pri piesni Walking in the Air som si dokonca trochu zaslzila. Predlohou pre film je detská knižka Raymonda Briggsa, z ktorej tvorcovia prebrali nielen autorov štýl animácie ale aj bezslovnú koncepciu. Čarovný svet detskej fantázie je konfrontovaný s realitou a tento princíp spolu s ostatnými zložkami filmu robí zo Snehuliaka nestarnúcu vianočnú klasiku. ()

Reklama

Reklama