Reklama

Reklama

Sněhulák

  • Velká Británie The Snowman
Animovaný / Krátkometrážní / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, 1982, 26 min

Režie:

Dianne Jackson

Předloha:

Raymond Briggs (kniha)

Hudba:

Howard Blake

Animovaná vánoční pohádka zfilmovaná podle knihy Raymonda Briggsa. Odehrává se zde příběh malého chlapce, který si postaví sněhuláka, a když sněhulák odbitím půlnoci ožije, prožije s ním celou řadu neuvěřitelných dobrodružství. (Česká televize)

Recenze (29)

MissJ 

všechny recenze uživatele

Víc než trošku patetický úvod s Bowiem se mi líbilo úvodní slovo samotného autora knihy Raymonda Briggse v původní verzi. Jinak mám jen slova chvály: tyto "pastelkové" animáky mám hodně ráda. Dojemný příběh je v dokonalé symbióze s mimořádně krásnou hudbou...Walking in the Air s vokály Petera Autyho je učiněný klenot. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavé srovnání, jak v Británii už na začátku 80. let měli doma běžně ananas, banány, světýlka na stromek nebo elektrický vláček. Sněhulák musí být vlastně dost historický fenomén, když se napříč kontinentem používají jako oči a knoflíky uhlíky. Jinak oceňuju snovou atmosféru celého animáku, jen škoda toho krutého závěru, ze kterého neplyne žádné ponaučení. P. S. Ústřední píseň mi ještě drahnou dobu zněla v hlavě, připomněla mi Willow's Song z Wicker Mana (1973). ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

5* věřím, že kdybych to viděl v dětství, tak by to snad srdcovka byla a proto dávám plný počet. Je ideální pro nezkaženou dětskou fantazii a především ve vánočním čase. Samozřejmě má své chybičky, ale aspoň se dítě má nač ptát, ale animačně i hudebně je to skvělé. Našel jsem si to na tady [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já se přiznám, že to mám přeci jen trochu naopak, jelikož mě se líbil víc Sněhulák a sněžný pes. Ačkoli dětská fantazie pracuje naplno a to co chlapec zažívá je skutečné dobrodružství se smutným koncem. Třeba mě zarazilo, jak sněhulák doma ani trochu netál, přestože tam muselo být teplo, naopak na konci jeho smrt neměla dlouhého trvání. Britové navíc asi budou otužilí, jak je tam pořád zima, protože kluk si na cestu na severní pól vzal skromnější oděv. Víc než děj se mi tak extrémně zalíbila hudba, ta byla nádherná. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poctivá ruční kresba s dokonale magickou atmosférou, která místy vzbuzuje obavy z toho, co se může stát, a vůbec pracuje s emocemi v nebývalé šíři... obrovskou zásluhu na síle snímku má hudba Howarda Blakea, protože v hlavní části filmu se nemluví. A hraný prolog s Davidem Bowiem v roli muže vzpomínajícího na to, jak jako malý kluk jednoho kouzelného dne postavil sněhuláka, samozřejmě taky není na škodu;) Chápu, proč je z toho v Británii i jinde povinná položka vánočního televizního programu. 90% PS: Žádný Santa, a už vůbec ne Klaus, tady nejsou - je tu jen poctivý anglosaský Father Christmas:P ()

Zajímavosti (5)

  • Jedná se o film, který se ve Finsku tradičně vysílá každé Vánoce, i když z této země nepochází. (Facillitant)
  • „Sněhulák“ byl původně obrázkovou knížkou pro děti vydanou v roce 1978, která neměla žádnou slavnostní tématiku. Tato obrázková knížka byla adaptovaná jako animovaný televizní speciál v roce 1982, kdy Otec Vánoc a jeho sobi vytvořili svůj ikonický debut. (griph)

Reklama

Reklama