Reklama

Reklama

David Bowie: Ziggy Stardust & the Spiders from Mars

(koncert)
  • Česko Ziggy Stardust & The Spiders from Mars: The Motion Picture (více)
Trailer 1
Hudební / Dokumentární
Velká Británie, 1979, 90 min (Alternativní 102 min)

Obsahy(1)

Legendární vystoupení britského rockera z roku 1973, na kterém definitivně ukončil svou roli Ziggyho Stardusta... Nikdo z fanoušků, kteří dorazili 3. července 1973 do londýnského Hammersmith Odeonu na poslední koncert Ziggy Stardust tour Davida Bowieho, netušil, že bude svědkem jedné ze zlomových událostí kariéry britského rockera. Přestože postava Ziggyho Stardusta vynesla Bowieho po dlouhém snažení mezi rockovou smetánku, na konci svého vystoupení se s ní k překvapení všech v sále definitivně rozloučil. Režisér D. A. Pennebaker ve svém filmu zachytil nejen atmosféru samotného koncertu, ale i dění v zákulisí. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hang On To Yourself - Ziggy Stardust - Watch That Man - Wild Eyed Boy From Freecloud - All The Young Dudes - Oh! You Pretty Things - Moonage Daydream - Changes - Space Oddity - My Death - Cracked Actor - Time - The Width Of A Circle - Let's Spend The Night Together - Suffragette City - White Light / White Heat - Rock 'n' Roll Suicide ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Zatímco Bowie jako Ziggy, tedy vyzáblý zmalovaný a zšenštilý záchodový pavouk v bizarních titěrných oblečcích, je pro mě vrchol naprosté asexuality a pravděpodobně bych si o něj ani kolo neopřela, po Bowiem jakožto šedesátiletém "dědovi" bych se utlouct mohla :) David zraje jako víno, čím starší, tím lepší. (čímž ale rozhodně netvrdím, že svoje nejelpší věci nesložil v 70. letech) A i barva jeho hlasu zní mým uším slastněji, než když vesele skotačil po pódiu za mlada. Já ho chci mít doma!!___________ Pátá hvězdička chybí kvůli Pennebakerově typické režijní monotónosti a sterilnosti. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

U Velvet Goldmine si člověk říká: "To je ale pěknej film." U tohohle si člověk říká: "To je ale pěknej magor!" ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Koncerty v kině mě obvykle moc neberou, ale tady bych chtěl poděkovat Pannonii, že po padesáti letech od nafilmování poslala tenhle záznam do kin v nezkrácené délce. D.A. Pennebaker sice neměl možnosti současných štábů (tipuji tak maximálně pět kamer), ale měl Davida Bowieho v nejlepší formě. Koncert stále parádně šlape a ty tři písničky za doprovodu Jeffa Becka jsou jen třešničkou na dortu (mimo jiné beatlesácká Love Me Do). K tomu záběry do šatny (vzhledem k Bowieho extravagantním oblečkům vítané) nebo detaily na extatické tváře fanynek v prvních řadách. A najednou: „Thank you. Good bye.“ Kouknul jsem se na hodinky, sakra, to ale uteklo tak rychle. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Hodnota pořadu není v kvalitě záznamu, Bowie byl charismatický uhrančivý mág, mě oslovil pozdější tvorbou, ale netrvalo dlouho a baštím mu i s navijákem tuhle extravagantní PRIDE exhibici. Slovy VÝBORNÝ! Tímto zdravím na Slovensko bandu klerofašistů z KDH, v čele s lídrem, který v neděli označil LGBTI "Pliagou (morem), ktorá ničí krajinu. Všetky krajiny." Měl by se podívat do zrcadla, vidím, jak mu raší pod čumákem Dolfiho knírek.  Od tohoto koncertu uplynulo 50 let. Takový Bowie mi osobně, a nejen mně, celé řadě lidí, dal mnoho skvělých, inspirativních zážitků, což se ovšem nedá říct o bandě pokryteckých, zaostalých kreatur, která ve své omezenosti nechápe, že se ze strachu z odvržení pod sutany ukryla drtivá většina slovenských homosexuálů, která pak sama káže kraviny, které už neschvaluje ani papež. 30.9. přeji Slovensku co nejlepší proevropské skóre, fašisti, pastevečtí národniari a proruští mafoši si pochopitelně urvou svoje, holt mizerná výchova a ještě horší školství plus ľudácká mentalita dělají svoje, ale aspoň KDH, která se měla pohybovat v mantinelech konzervativní střední pravice a být přijatelnou pro důstojné usedlejší konzervativce, po výrocích, které padly v neděli, prorokuji krásných 2,99 a definitivní smetiště dějin. Ostuda, trapas. Závěrem si doporučíme výborný slovenský film Nech je svetlo (Budiž světlo) s fantastickou Zuzkou Konečnou a Milanom Ondríkom. "Středověk neskončil, středověk trvá." ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jakože Bowie je samozřejmě neoddiskutovatelná legenda (pro mě určitě někde v top 10 inspirativních osobností), ale tohle je prostě dost nudně natočený a blbě sestříhaný koncert z jeho sice ikonického, ale v rámci celé Davidovy tvorby slabšího období. Živáky někde okolo Reality si s radostí pustím kdykoliv, ale na tohle už dnes prakticky nemůžu koukat (vizuálně to hrozně zestárlo a ty songy toho období jsou už omleté jak říční kamení. ()

William_ 

všechny recenze uživatele

No nalijme si čistého vína, už jsem asi viděl lépe sestříhané a záživnější koncerty, ale DB je taková legenda, že i tyto negativa přežijete a jeho úžasnou hudbu si i přesto užijete. I nadále platí že bych dal znovu přednost Moonage Daydream před tímto koncertem. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Fantastický koncert z počátku 70. let. Úžasný setlist, jenž je tvořen především skladbami z alb "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars", "Aladdin Sane" a "Hunky Dory", dojde ale i na tituní skadby ze "Space Oddity" a "The Man Who Sold the World" a několik cover verzí (např. The Rolling Stones, The Velvet Undeground). Samotný koncert je špičková a perfektně sehraná glam rocková show, samozřejmě v čele se samotným Bowiem. Songy jsou naživo zahrané s maximální energií, některé tak perfektně, žepřekonávají i studiovou nahrávku (Space Oddity), doprovodná kapela The Spiders from Mars hraje taktéž s plným nasazením, nejde nezmínit především vynikajícího kytaristu Micka Ronsona. Naprostá špička z koncertních záznamů Davida Bowieho (lepší je snad pouze záznam z Reality Tour), závěrečná Rock 'n' Roll Suicide celému koncertu nasazuje korunu. Plných 5*. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Tenkrát to bylo úžasné, dnes možná trochu legrační, ale z hlediska kulturního, sociálního a sociologického nesmírně důležité. Glam otevíral dveře punku, protože přinesl estetiku neustálého sebe-vynalézání, estetiku rozostřování hranic mezi tím, co je akceptovatelné jako masová kultura a co už ne; estetiku dekadentní a extrovertní, estetiku zdánlivě chaotickou, mísící brutalitu, kabaretní úšklebek a existenciální osamělost (přihlášení se k Mechanickému pomeranči není náhodné); estetiku, jež kýč povýšila na umění, respektive nahlížela svět jako kýč a v jistých chvílích vytvářela skutečné a zcela nové hodnoty. I když osobně preferuji jiné Bowieho nahrávky, smekám. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Není to koncert, ale koncertní film. -------- V titulcích filmu uvedeno: český i originální název Ziggy Stardust; rok výroby 1982. (1973 sice proběhl koncert, ale film vznikl - podle anglické Wikipedie - ve zkrácené verzi jako hodinový koncert 1974. Devadesátiminutová verze, která obsahuje scény ze zákulisí - a kterou odvysílal v září 2023 ČTart -, údajně pochází z roku 1979. Každopádně asi bude existovat ještě jedna verze z roku 1982.) ()

glamgirl 

všechny recenze uživatele

Od čias Born To Boogie - bezprostredných T.Rex a hudbu expresívne prežívajúceho Marca Bolana - sa teda naozaj veľa zmenilo. A to ide len o jeden rok, ale táto show je na úplne inej úrovni. David Bowie má dokonale premyslenú koncepciu, do detailu prepracované vystúpenie s načasovaným priezlekaním aj oddychom muzikantov. Bowie naozaj prežíva osud Ziggyho Stardusta, je nasvietený ako bytosť z inej planéty, texty svojich piesní podáva ako príbehy, hrá a nezaprie v sebe ani míma... Spiders from Mars sú skvelí a Mick Ronson druhou hviezdou show. Film sprostredkúva plnohodnotný hudobno-vizuálny zážitok, ktorého by som sa naozaj chcela zúčastniť, prekonala by som aj svoju nechuť k davu a tlačeniciam na koncertoch. Naozaj pecka. ()

shudeee 

všechny recenze uživatele

David Bowie a glam rock. Tohle duo dokázalo přiněst světu geniální muziku a ačkoli je kvalita záznamu přinejlepším pochybná, dávám 5 *, už ze sentimentality vůči tomuto extravagantnímu umělci. ()

Panacek 

všechny recenze uživatele

Krása! Rockový koncert jako umělecká akce. Jeden z absolutních vrcholů rockových dějin. Absolvovat tohle ve dvaceti naživo, tak mám asi taky problém... ()

Rayen1 

všechny recenze uživatele

Bowie je hroznej pavouk (z Marsu), koukat na něj vyloženě bolí. Jeho hudba je ale skvělá a mám ji rád. A tenhle koncert je zajimavej pohled na to, jak jeho show vypadala dřív. Zajímavý. ()

Reklama

Reklama