Reklama

Reklama

Exorcista

(seriál)
Trailer
USA, (2016–2017), 14 h 30 min (Minutáž: 41–47 min)

Tvůrci:

Jeremy Slater

Hrají:

Ben Daniels, Alfonso Herrera, Geena Davis, Hannah Kasulka, Brianne Howey, Alan Ruck, Camille Guaty, Francis Guinan, Kurt Egyiawan, William Peter Blatty (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Tam, kde je dobro, tam je aj zlo. Tam, kde je Boh, tam je aj diabol. Tomas je prototypom moderného kňaza, ktorý vedie svoje kázne skôr v priateľskom duchu, než v prísnej atmosfére striktného dodržiavania božích prikázaní. Keď sa jedného dňa v jeho farnosti objaví Angela, ktorá ho tvrdohlavo presviedča o tom, že jej príbytku sa snažia zmocniť temné sily, pričom toto zlo začína ovládať najmä staršiu dcéru Kat, neostáva mu nič iné, ako Angelin rodinný dom navštíviť. Následná skúsenosť ho privedie k jedinému možnému riešeniu: spojiť svoje odhodlanie v boji s temnotou so skúseným "exorcistom", ktorého neustále vidí vo svojich donekonečna opakujúcich sa nočných morách. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (79)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hoci sa mi do prvej série vôbec nechcelo, nakoniec som sa do nej pustil... a bol som príjemne prekvapený a hodnotil som ju ako jeden z najvydarenejších amerických seriálov roka. Okrem atmosféry, hercov, či dospeláckych scenárov na tom určite malo podiel aj nečakané naviazanie na pôvodný film Williama Friedkina. K tomu došlo približne v druhej polke prvej série a dosť ma to zaskočilo, ale v dobrom. Preto som nemal od druhej sezóny zrovna najmenšie očakávania... a tie sa bohužiaľ nenaplnili. Netvrdím, že je to nejaké gigantické sklamanie a fiasko. Herci sa v druhej sezóne snažia (hlavne John Cho a Ben Daniels), postavy sú fajn a stále je to určené výhradne dospelému divákovi, čo je dobre (dôraz kladený na gore a nechutné masky a efekty + pomerne náročné dialógy o viere a scény s náboženskou tematikou). Už sa ale každopádne neopakuje nadšenie z prvej sezóny. Druhá má 10 dielov, čo je zbytočne veľa, ak uvážime, že mnohé epizódy sú naťahované a tým pádom zbytočné; pokojne mohli tri štyri v pohodičke vystrihnúť a verím, že výsledkom by bola kvalitnejšia sezóna. Prvá séria išla nenápadne k 80%, druhá k 40%. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

V případě kvalitní režie je tematika vymítání prakticky vždy sázkou na jistotu, takže jsem si od hororového seriálu Exorcist, který volně vychází z Blattyho slavné novely, sliboval mnohé. Rupert Wyatt patří od Zrození planety opic mezi mé oblíbené nehororové režiséry, takže mou jedinou nezodpovězenou otázkou zůstavalo, jestli bude Exorcist po všech stránkách i dostatečně hororový. Horor lze považovat za krále všech filmových žánrů, a tak není divu, že si na něm vylámala všechny zuby i mnohá hollywoodská esa. Stačí jmenovat například Darabonta a jeho naivní hororové pokusy, nad kterými se každý skutečný hororový odborník pouze rozpačitě ušklíbne. Věřil jsem, že Rupert Wyatt tady uspěje. Exorcist v lecčems odkazuje na Friedkinova legendárního Vymítače ďábla, přestože se příběhově ubírá vlastní, byť podobnou cestou. Seriál disponuje sympatickými postavami a kvalitními hereckými výkony; na druhé straně zároveň i mírně horšími CGI efekty. Jakožto hororový expert bych však přeci jen očekával o poznání větší míru hororovosti, jelikož z pilotního dílu byla skutečně děsivá až závěrečná 5-ti minutovka. Atmosféra se sice v průběhu celé délky stopáže vyznačovala svou pochmurností, avšak Exorcist musí v následujících epizodách výrazně přidat na hororové intenzitě, jinak si více jak čtyři hvězdy jednoduše nezaslouží. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Farnosti v Chicagu sa nečakane darí a zásluhu na združení miestnej komunity má hlavne otec Tomas Ortega (Alfonso Herrera). Ten môže povedať, že žije svoj sen a o svojich farníkov sa stará dňom i nocou. Jedného dňa sa mu jedna žena z jeho farnosti zdôverí s nepríjemným tajomstvom. Angela (Geena Davis) verí, že jej dcéra je posadnutá zlými silami. Otec Tomas sa rozhodne rodinu navštíviť. V ich dome zistí, že situácia vyzerá ešte horšie, než sa zdalo. Uprostred Chicaga sa prebúdzajú démonické sily a milióny osôb začínajú byť v ohrození. - Ja osobne si myslím, že v tomto prípade vôbec nevadí to, že tento seriál nesie meno jednej z najväčších hororových klasík. Ide totiž vlastnou cestou a snaží sa byť zaujímavým, aj keď sa napojeniu na film nevyhol. Prekvapilo ma to spracovanie viery, ktoré sa mi zdá byť vhodné aj pre veriacich, aj pre ateistov, čo je u stanice Fox dosť nečakané. Za úspech tohto seriálu sú podla mňa najviac zodpovední herci. Čo sa týka hlavných hercov, tak mi všetci vo svojich úlohách úplne vyhovovali, a ak sa objavila nejaká postava, ktorá bola zahraná horšie, tak dlho nevydržala. V budúcnosti budem dávať pozor hlavne na mladé tváre Hannah Kasulky (jedno z najviac cool mien vôbec) a Brianne Howey, ktorá by sa už o niekolko mesiacov mala objaviť v celovečernom horore. Zápletka je plná pôsobivých a nečakaných zvratov, ktoré sa vydarili, ale nechcem prezrádzať viac. The Exorcist ma prekvapil aj svojou mierou brutality, ktorá je na moderný seriál na takej stanici, ako je Fox, extrémna. Za pozornosť stoja hlavne tri posledné epizódy, kedy sa exorcizmy často vyrovnajú aj hororom s vyššími rozpočtami. Za negatíva považujem pomalší rozjazd v úvodných epizódach a nevydarené CGI efekty, často v momentoch alebo v sekvenciách, ktoré by sa bez efektov zaobišli. The Exorcist je však pre mňa vydareným seriálom, ktorý sa nebojí TV obmedzení a má mnoho atmosférických pasáží. Som rád, že sa sem nedohrnuli idioti, ktorí by to hodnotili podla názvu. Teraz nezostáva nič iné, než čakať na informácie o druhej sérii, ktoré sú zatial prevažne nejasné. + herečka z The Fly + herečka z Scream Queens a Viral + herec z Carnage Park + herečka z Kill Game + herečka z Kill Game a American Horror Story + herečka z The Visit ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

PILOT vystraší jen ve finále, což možná s přihlédnutím ke stopáži není úplný terno, ale důležitější je nakonec jiná věc. Minimálně začátek televizního Exorcisty totiž oplývá příjemně mrazivou atmosférou, a navíc se chlubí velmi sympatickými herci/postavami. Takže za mě jo. Sleduju dál. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Úvod do první řady udělá dojem, že se bude jednat jen o další, trochu kvalitnější natočený seriál ždímající ze svých slavných předchůdců, ale po několika dílech se to celkem slušně rozjede a nastaví to svoje vlastní pravidla hry a v závěru ukáže i velmi slušné herecké výkony, atmosféru a scénář. První série - 70% .... Druhá řada potom šlápne na plyn několikrát víc, rozehraje úplně jinej styl a podaří se jí stát se autonomním dílkem, kterej má v klasikou společnej jen název a svět. Atmosférou až Constantinovské, skvěle herecký obsazené, napínavé, parádní hudba a scénář. Druhá série - 85% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na komentáre som čakal niečo viac. Dejová linka, uznávam, mala aj svoje svetlé chvíľky, no tiež tu bolo i veľa takých miest, ktoré by sa dali bez problémov preskočiť a divák by si nič nevšimol - zbytočná vata. Za najväčší kameň úrazu považujem samotný exorcizmus, ktorého priebeh mi často krát prišiel smiešny a miestami som sa cítil trápne. Celé mi to prišlo, obsahovo i formálne, ako horor od Hallmarku. Narozdiel od väčšiny sa mi páčila viac prvá séria ako tá druhá, hlavne kvôli uhrančivému výkonu G. Davis. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díly nabízely opravdu pěknou podívanou s mixem napětí, hororu a všeho okolo démonů, vymítání atd. Bohužel poté se to přehouplo do fantasy žánru a začal jsem se trochu nudit. Jako dal bych čtyři hvězdy, ale prostě hodně věcí mi tam chybí. Nejvíce mě mrzí, že u scén, kde jsem se měl bát o postavy, jsem se prostě bál, nemůžu si pomoct, ale jak to mělo skvělý začátek, tak ten konec byl slabý. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Zaujalo ma, že pôvodne warnerovskú produkciu previedol do seriálovej podoby FOX... O exorcizme bolo už od čias Friedkinovej prvotiny nakrútených množstvo rôznych filmov a tak od seriálu som očakával istú "neotřelosť". Síce neviem či zápletka s démonickou konšpiráciou je akurát to pravé orechové, ale rozhodne to nenudí. Navyše tvorcovia vďakabohu nejdú cestou šokujúcej kontroverzie ala SHOWTIME. Všetko dávkujú s mierou a atmosféra naozaj začína hustnúť... (9.10.2016) ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Bylo to pro mě příjemné podívání snaha seriálu byla velká a vidím že se více méně líbí lidem ale já jsem dostal takovou jednohubku. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Seriálový Exorcista celkem úspěšně navázal na odkaz klasického filmu a naservíroval sice nijak inovativní, ale i tak celkem zábavnou jízdu se solidně zlobícím démonem a plejádou sympatických postav, které ztvárnili neméně sympatičtí herci. Co se vymítání a posedlosti týče, tak tady člověka nic nepřekvapí a ani nešokuje a víc než cokoliv jiného zamrzí fakt, že tvůrci nemohli být trochu odvážnější. Na druhou stranu z toho čiší poctivost a zdařilá snaha diváka nenudit. Jediná výraznější výtka směřuje až k poslední exorcistické scéně, kterou tvůrci příliš nezvládli, ale celkový dojem nezkazila. Nicméně i přesto, že se mi seriál líbil, bych mu druhou řadu nedával, protože si nedokážu představit, co by se muselo stát, aby z toho nebyla nastavovaná kaše. Edit po druhé řadě: Není z toho nastavovaná kaše. 80% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi pekné postupné budovanie atmosféry. Hŕstka postáv, ktorým sa pomaly dostávame pod kožu a kvôli ktorým je finále omnoho intenzívnejšie než som u seriálu stanice Fox vôbec predpokladal. Ide to trochu mimo hororovú líniu, ale sú tam zachované potrebné žánrové piliere aby to nepôsobilo hlúpo, hoci niektoré zvraty naozaj skúšajú divákovú trpezlivosť. Atmosférou je to ale bezchybné. Rovnako aj masky, hudba a ústredné duo hrdinov. Tí sú nielenže sympatickí, ale ich vnútorný boj je značne konfrontovaný so všetkým zlom, ktorému čelia. Prepojenie s pôvodným filmom je perfektné a finále neuveriteľne uspokojujúce. Ben Daniels vo svojej postave kňaza renegáda bezchybný. Podľa môjho názoru sa jedná o jeden z najlepších seriálov roku 2016. Len by som naozaj poprosil nechať len jednu sériu.. Neviem kam ďalej by to malo ísť aj napriek otvorenej vedľajšej dejovej línií. Každopádne 1. séria 95%. Druhá séria je trochu slabšia. Hlavne v tom zmysle, že zbytočne naťahuje a vytvára retrospektívy, ktoré ale dej neposúvajú a len trochu ozvláštňujú dejové línie. Nebolo to treba, lebo sme sa z nich aj tak nič podstatné nedozvedeli. Mytologickosť a presahy sú na ústupe, ale finálny diel je najlepší z celej série. Je tam všetko. Presah, emócie a hrdinstvo. V zásade to navnadilo slušne na tretiu sériu. 2.séria - 85% ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Protagonista Otec Tomas, teda Father Thomas, foneticky pripomína známu postavu menom Pastor Thomas. Žeby to bola náhoda? Možno aj nie. Tento atraktívny katolícky kňaz hispánskeho pôvodu zápasí s vlastným libidom, no ako vyháňač diabla je neskúsený a tak vyhľadá pomoc... Jeho inštruktorom sa stáva Otec Marcus, suspendovaný kňaz s výzorom prestarnutého rockera. A potom je tu Geena Davis ako ju nepoznáte, uhrančivý démon, skrátka vcelku zaujímavé postavy... Ide o chytľavý, atmosférický príbeh dvoch rozdielnych kňazov, ktorý miestami zatlačí na pílu. Seriál vychádza z knihy Williama Petra Blattyho Exorcista (1971) a interpretuje ju svojsky a súčasnými prostriedkami, ale zveľaďuje aj dedičstvom filmových démonických hororov 70. a 80. rokov. Teším sa na 2 sezónu... ()

Sidonka

všechny recenze uživatele

Dobře natočený seriál, ke kterému jsem se dostala z nouze, protože nebylo po ruce nic jiného. Z řemeslného hlediska dobré, napínavé, působivé, ale filmy o vymítání a exorcistech mi nejsou zrovna milé. Na jednu stranu jsem byla zvědavá co bude dál, ocenila jsem celej štáb a profesionální práci, i výběr herců, na druhou stranu mi bylo z některých výjevů až fyzicky zle (popáleniny obětí a jiné příliš brutální scény apod.). Takže kdo na to má žaludek, doporučuji jako slušně odvedenou práci. Já bych si to znovu nepustila, ale jen kvůli svému citlivému naturelu. ()

LangiJ 

všechny recenze uživatele

První série mi přišla lehce nadprůměrná. Sympatické postavy, zajímavě rozehraný příběh, celkově mám tohle téma ráda, ale nějak jsem v tom pořád neviděla nic extra. To přišlo až s druhou sérií, která mě fakt chytla už u prvního dílu a nepustila až do konce. Ve všech ohledech je pro mě prostě druhá série lepší - zajímavější příběh a postavy, místo s tajemnou minulostí, kde se to odehrává, mrazivější atmosféra. Takže musím jednu hvězdičku prostě ještě přihodit. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Neviem, prvá séria ma nechytila vôbec, je mi záhadou tak vysoké hodnotenie na csfd. Inšpirácia filmovou klasikou z roku 1973 je zrejmé už z názvu, no týka sa to viac menej iba vizuálnej stránky. Príbeh išiel mimo môj záujem a sledoval som to iba kvôli mojej drahej polovičke. Je to presne ten typ seriálu ktorý sa naťahuje kým je oňho záujem, tento skončil po druhej sérií, takže asi toľko. ()

IceQueen

všechny recenze uživatele

S hodnotením ešte chvíľu počkám, ale nedá mi nevyjadriť sa k Geene Davis. Kristabohamariu, tej žene buď kompletne ochrnuli tvárové svaly v dôsledku nejakej zákernej choroby, alebo narazila na plastického chirurga s parkinsonom. Čakám už len, kedy jej začnú z kútikov vytekať sliny na golier. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tohle mě moc nebavilo, až v druhé polovině 1.série to mělo konečně slušný náboj. A ta rodina hlavně ty holky byli dobrý a pěkný. Určitě bylo super to rozvětvení příběhu do špiček církve, který, ale ve 2.sérii úplně zazdili a nijak neposunuli. Ta druhá rodina byla utrpení sledovat, děti dementní až na tu straší holku ta byla aspoň pěkná a relativně "normální" Z hlavní postavy udělají bukvici proč sakra všude musí cpát homosexualitu, pak mají být lidi hetero, když jim je všude tohle vnucováno. Ještě že to ukončili, tady vůbec nevadí že neukončené. Ten patetický konec na závěr bylo už moc. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co si budeme povídat, filmy o vymítání budou vždycky srovnávány s 43 let starou, ale stále děsnahánějící klasikou(ne nemyslím mou starou). Tvůrci se vcelku rozumně rozhodli na tuto klasiku navázat, podle věku některých postav (skorospoiler)...taky po cca 40-ti letech. Takže je to aspoň přiznané přiživení se...ale otázka zní, naučili se za tu dobu démoni nějaké nové triky? Pokročila církev s vymítáním? Svěcená voda ve vodních dělech, fixační dlahy na krční páteř, organizované skupiny vymětačů, aby se prostřídali...prostě něco nového? Ne, v tomto seriálu. Pojedeme pěkně na staré dobré známé lajně, tzn. ne úplně si vírou jistí kněžouři, neodbytní démoni, vcelku nevinně vypadající oběti...klasika. Nicméně...je to klasika poctivě natočená, i zahraná, atmosféra je vcelku solidní...jen ta zápletka. Je stejně předvídatelná, jako třeba kdyby hrála FC Barcelona proti FC Brno. Oč ve fotbale jde, to asi všichni vědí, takže i když kluci z Barcelony odjedou dokopaní jako psi, o vítězi není pochyb. Ve srovnání s filmy o vymítání, které jsem viděl za poslední dobu, ale vychází seriálový Exorcista velmi dobře. Otázka je, co bude dál, když už po čtvrtém díle všichni víme, oč démonovi vlastně jde. EDIT po první řadě(tedy pokud nebyla i poslední): už vím oč jde. O spiknutí, pomstu, neodbytnost, zradu...líbí se mi to. Lepší 4* ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím no. Seriálu jsem vůbec nevěřil. Na jednu stranu překvapil a držel si kus atmosféry až do pátého dílu. Pak sešup dolů a až teď poslední díl tomu zase dal nějakej ten punc exorcismu. Ve výsledku slabší 4* a nemám ponětí, co chtějí narvat do druhé série. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série Tento seriál měl příjemnou schopnost docela zaujmout hned v závěru prvního dílu a myslím, že své publikem si jistě rychle našel. Jde spíš sice o cílovku, ale i tak považujii The Exorcist za průměrný hororový seriál, který stojí za zmínku a pozornost. Postavy jsou naštěstí velmi sympatické, občas se zde vyskytují trochu hlušší místa, například když přišlo na scénu zasedání příslušníků církve, tak moje pozornost kapku klesla, to je ale prostě součást minisérií, které potřebují vatu, než nám vyzradí celý konec. Dočkali jsme se i pár zvratů, které byly sice trochu předvídatelné, ale posloužily svému účelu. Víc než tři velmi slušné hvězdy tomu dát asi nemohu, protože si myslím, že z toho mohlo být vytřískáno ještě o něco víc. Chápu, že je to v tomto žánru jistě těžké a tak si ještě nějaké hvězdy schovám na druhou sérii a budu jí nedočkavě vyhlížet. 2. série je skvělá v tom, že na její rozjezd se jde zostra. Navíc tu máme novou, velmi osvěžující sestavu, protože postavy jsou různorodé a navíc mají zajímavé vztahy. Hned první díl je opravdu ukázkou jak navodit pozornost, dokonce se na jeho konci dočkáme i legendární exorcistické znělky. Za to palec nahoru. Poté se série rozjíždí docela slušně. Dočkáme se i pár nechutných výjevů. Druhá série je také zapamatovatelnější v tom, že má pár atraktivních vedlejších linií, které se poté snadno uzavřou a tím přispívají k dalšímu nerušenému sledování té hlavní. Jako plus musím také uznat, že se upouští od nudných pasáží, které se týkají církve a postupně vymizí úplně, což je podle mě super, protože u první série jsem tyhle scény viděla spíše jako negativní faktor. Mezery to stále mělo, mohlo to být o chlup zábavnější. Není to zkrátka ten typ seriálu, na jehož každý díl bych se klepala nedočkavostí, ale obecně považuji druhou sezonu za o půl stupínku lepší než tu první. ()

Související novinky

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (více)

Rupert Wyatt chystá novou sci-fi

Rupert Wyatt chystá novou sci-fi

28.08.2016

Režisér Zrození planety opic patřil v roce 2011 mezi nejobletovanější hollywoodské filmaře. Jeho úspěšný restart opičí ságy vydělal 481 milionů dolarů, Wyatt se ale kupodivu neujal pokračování. Místo… (více)

Reklama

Reklama