Reklama

Reklama

Půvabná úřednice z malé realitní kanceláře Marion Craneová (Janet Leighová) jednoho dne podlehne pokušení, ukradne svému šéfovi čtyřicet tisíc dolarů za poslední prodej a odjede z města, aby mohla být se svým milencem Samem (John Gavin). Ubytuje se v zapadlém Batesově motelu, který najde na málo používané vedlejší silnici. Jenže než se Marion stačí vypořádat se svými pocity viny, události naberou zcela nečekaný spád. Majitelem motelu je totiž nesmělý mladík Norman Bates (Anthony Perkins), a ten skrývá veliká tajemství jak v přilehlém rodinném domě, tak především ve své duši. Marion, Sam, soukromý detektiv Arbogast (Martin Balsam) i Marionina sestra Lila (Vera Milesová) mají před sebou dobrodružství, o jaké nikdy nestáli… Dnes již klasický hororový thriller mistra napětí Alfreda Hitchcocka patří mezi nejlepší díla tohoto tvůrce. Zejména proslulá děsivá scéna v motelové sprše se zapsala do dějin kinematografie, především díky rafinované střihové skladbě a díky vynikajícímu hudebnímu doprovodu Bernarda Herrmanna. Film, natočený s relativně nízkým rozpočtem necelého milionu dolarů, byl nominován na čtyři Oscary (nejlepší režie, nejlepší herečka ve vedlejší roli – J. Leighová, nejlepší černobílá kamera a nejlepší výprava v čb. filmu). Dočkal se tří filmových i jednoho televizního pokračování, téměř doslovného stejnojmenného remaku (1998, r. Gus Van Sant) a v nedávné době i úspěšného televizního seriálu Batesův motel, jehož děj v pěti sériích líčí události před samotným Hitchcockovým filmem... Psycho vzniklo podle knihy Roberta Blocha, avšak jeho příběh je inspirován skutečnými událostmi spojenými se schizofrenickým vrahem Edem Geinem (1906–1984), jenž páchal své činy ve Wisconsinu v padesátých letech minulého století. Geinovým případem se inspirovali též tvůrci filmů Deranged (1974), Texaský masakr motorovou pilou (1974) nebo Mlčení jehňátek (1991). (Česká televize)

(více)

Recenze (1 161)

/Pablo 

všechny recenze uživatele

I po těch letech stále svěží dílo démonického Alfréda, které bude asi nadále vévodit hororovým snímkům. Škoda, že jsem byl již při sledování obeznámen s dějem, jinak by to pro mě bylo bezpochyby mnohem působivější. Koupelová scéna, detektivova vražda, onen dům na kopci, detailní záběry kamery, depresivní hudba Bernarda Herrmanna a samozřejmě Anthony Parkins coby psychicky narušený Norman Bates - to vše již vstoupilo do dějin kinematografie jako určitý pojem. Takže za 5 a jdu si dát sprchu... :-) ()

HappySmile 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, hlavně na tu dobu velmi dobře natočený. Bohužel ale musím říct, že jsem si ho moc neužila, protože už jsem předtím viděla remake (a to dokonce asi 4x), který kopíruje úplně přesně tento původní scénář, záběr po záběru (takže vlastně moc nechápu, proč byl vůbec natočen, ale to sem ted nepatří). Takže když jsem ten film viděla poprvé, a přesto jsem ale věděla, co bude přesně v další scéně následovat, nemohla jsem z toho mít takový zážitek. Je to velká škoda, protože Hitchcock to natočil brilantně. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Mně na Psychu vadí pouze jedna věc, stejně jako u většiny Hitchcockových filmů, a to je, že jsou budovány prakticky jen pro první shlédnutí. 96% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

od Psycha jsem čekal možná až moc,takže na rovinu přiznávám,že když na něj konečně došlo,finální výsledek je spíše zklamání.Hitchcock uměl,ale tady byť jsem zápletku neznal a v povědomí jsem měl snad jen slavnou scénu ve sprše,jsem zápletku a finální dějový zvrat odhadnul celkem brzo a bohužel v první půlce jsem se i úspěšně nudil.Navíc je tu ten fakt,že podobně staré filmy i přes svojí nespornou kvalitu časem ztrácí na působivosti.Byl to problém Vymítače ďábla a stejně tak je to i problém Psycha.Souhlasím s Galadriel,že tak úplně nechápu čeho se diváci v té době báli.Ale 50 let je přeci jen 50 let a byť Psycho patří k povinné "četbě" každého filového fandy,já s ním mám podobný problém jako svého času s Casablancou...60% ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších psycho-hororov vôbec.Klasika od Alfreda Hitchcocka. Dokonale strhujúce psycho.Zaujme a udrží v napätí až ku konečnému prekvapujúcemu záveru.V jeden upršaný večer sa ocitáme s duševne chorým Norman Batesom a jeho strašidelným domom na kopci skrývajúcim tajomstvo.Napätá atmosféra,čiernobiela kamera pridávajú na ponurosti celého miesta.Nemôžem nespomenúť už teraz kultovú scénu v sprche,naháňa zimomriavky ešte stále dostatočne.Ak máte radi filmy od Hitchcocka tak Psycho je to pravé pre vyznávačov prvotriedneho hororu.Zaslúži si 5 hviezd. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Od doby co jsem slyšel o Alfredu Hitchcockovi a o tom že dal filmografii nový žánr, jsem si říkal že to jsou klasické přehnané slova velkých zastánců tohoto režiséra. Mýlil jsem se. .. Líbí se mě jak to bylo natočeno, ale zdá se mě, že to mělo nějaké rezervy. Tedy nikoliv z hlediska psychologického, v té je Hitchcock opravdu třída. .... HODNOCENÍ: 85% (4*) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Maestro Hitchcock proste vedel, ako natocit genialny film. Vyborna strasidelna atmosfera, prepracovana psychologia, atmosfera stareho zamku, kde Norman Bates /skvely Anthony Perkins/ zije aj so svojim hrozostrasnym tajomstvom. Rezia je vycibrena, brilantna z kazdeho uhla pohladu, divak sa nebude ani na chvilu nudit. Kultovy film. 100 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Klasika mezi horrory, která se dostala zaslouženě již mnohokráte kromě kin také do televizí, časopisů, do názvů hudebních skupin atp. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Neobávám se udělit to nejvyšší možné hodnocení. Skvělý příběh (s mrazivým kontextem toho, že je to inspirováno knižní předlohou dle skutečné události), který čas od času se dá uhádnout, přesto se nemůžete dočkat, jak to vlastně dopadne a zda-li máte pravdu. (Co si budeme - divák, co má nakoukáno, to za chvilku lehce uhodne.) Přesto tomu nechybí atmosféra. Už jen ten pocit, že je to šedesát let staré a přesto tak dobré a vlastně "brutální", nemá chybu. Geniální po všech stránkách. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Film, který dokazuje, že na horor není třeba zrůda s velkými zuby. Film staví na tom, co se může stát. I dnes mě tento film fascinuje = 4 x mě během filmu mrazilo v zátylku. Scény byly tak strašlivé - reálné - strhující, že se mi to spíš chvílemi nelíbilo. Nebylo třeba digitálních efektů. Jen černobílý film, námět, vážná hudba a uvěřitelnost. Nedivím se, že se Hitchcock stal legendou. Do konce filmu si myslíte úplný opak. Janet Leigh byla opravdu k nakousnutí. Anthony Perkins zase vypadal jako sympatický muž. Film není nijak extrémně artově natočen, ale atmosféru má úžasnou. Je to Psycho ! ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem nenáviděl horory plné krve a právě proto o to víc miluji Psycho. Tenhle film má jednu z nejvíc děsivě působících atmosfér ve filmové historii, jestli né tu nejvíc. Je to mistrovské dílo a to jak, co se týče Hitchocockovi režie tak i hereckých výkonů a v každém případě i hudby. Psycho je pro mne horor se vším, co k němu patří a právě kvůli tomuhle filmu a jemu podobným tenhle žánr opravdu zbožňuji. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Jedna z legend žánru. A rozhodně je k tomu důvod - po všech těch příšerách z bažin, rozběsněné přírodě a podobných tématech přišlo něco, co se dotýká reálného světa mnohem víc: skutečný člověk jako zdroj síly, která usiluje o váš život. Hitchcockovo Psycho bylo mnohokrát napodobováno, ale nikdy zcela překonáno, jedná se o nezapomenutelný originál. Spousta prvků se promítá do filmové kultury dodnes - viz koupelnová scéna a šílené smyčce, které ji doprovází (zkuste si sami spočítat, kolikrát jste tu melodii mohli slyšet v různých filmech, je to velké číslo). A Norman Bates je mimochodem úžasný prototyp psychopata s přebujelým oidipovským komplexem:). ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, jak má vypadat precizně natočený horor! Celá druhá polovina filmu má bez pochyby jednu z nejsilnějších hororových atmosfér, kterou už bohužel u dnešních hororů postrádám! Tohle je pro mě silný filmový zážitek často doprovázený husí kůží, což dokazuje Hitchcockovu výjmečnost a genialitu! Druhou poklonu ode mě sklízí Bernard Herrmann za geniální hudební podkreslení! ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u Shining ani u tohoto snímku nejde primárně o vyvolání strachu u diváka, ale o postupném budování napětí a hutné nepříjemné atmosféry. A to se mu daří skvěle, hlavně díky brilantní a pečlivé režii Alfreda Hitchcocka. Jen postavy a jejich usmrcení nejsou nijak dech beroucí (Přiznávám, že scéna ve sprše má něco do sebe, ale nadšení ve mně nevzbudila). A závěrečné vysvětlení psychiatra už nebylo ani nějak nutné, přestože bych si to už zvládl domyslet sám... ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Řekněme, že jsem asi čekala více než jsem od Psycha dostala. Anthony Perkins zvládl duševně nemocného Normana na jedničku, bylo tam pár skvělých scén (samozřejmě i proslulá scéna ve sprše s úžasnou hudbou). Celým filmem prochází napětí, které je cítit od začátku do konce, ale jinak to pro mě utíkalo pomalu, zdálo se mi, že se to děsně vleče. Nicméně na tu dobu to bylo něco nového a neobvyklého, ale já jsem zřejmě očekávala příliš. ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Před Hitchcockem klobouček. Nekompromisní mord na schodišti předběhl dobu. Jako bychom sledovali Leatherface. Oběť je kusem hadru a ikdyž víme co přijde, útok 'zpoza' otevřených dveří je po všech čertech šokující. Uživatel J*A*S*M to popsal přesně. K režisérovu citu pro timing, navíc Herrmann zavdal pocitem kudly v břiše servírovaným na magnetofonovém pásku. ()

Související novinky

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Karlík a továrna na mrtvoly

Karlík a továrna na mrtvoly

17.09.2012

Rozhodnutí čím dál úspěšnější kabelové stanice A&E (letos masivně zabodovala westernovou detektivkou Longmire) natočit seriálový prequel k slavnému Hitchcockovu Psychu zpočátku neznělo jako… (více)

Psycho v televizi

Psycho v televizi

05.07.2012

Mohl by to být povzdech nad programovou náplní českých a slovenských komerčních stanic. Jenže tentokrát jde o Psycho s velkým „P“. Americká kabelovka A&E se původně zaměřovala hlavně na dokumenty… (více)

Reklama

Reklama