Reklama

Reklama

Půvabná úřednice z malé realitní kanceláře Marion Craneová (Janet Leighová) jednoho dne podlehne pokušení, ukradne svému šéfovi čtyřicet tisíc dolarů za poslední prodej a odjede z města, aby mohla být se svým milencem Samem (John Gavin). Ubytuje se v zapadlém Batesově motelu, který najde na málo používané vedlejší silnici. Jenže než se Marion stačí vypořádat se svými pocity viny, události naberou zcela nečekaný spád. Majitelem motelu je totiž nesmělý mladík Norman Bates (Anthony Perkins), a ten skrývá veliká tajemství jak v přilehlém rodinném domě, tak především ve své duši. Marion, Sam, soukromý detektiv Arbogast (Martin Balsam) i Marionina sestra Lila (Vera Milesová) mají před sebou dobrodružství, o jaké nikdy nestáli… Dnes již klasický hororový thriller mistra napětí Alfreda Hitchcocka patří mezi nejlepší díla tohoto tvůrce. Zejména proslulá děsivá scéna v motelové sprše se zapsala do dějin kinematografie, především díky rafinované střihové skladbě a díky vynikajícímu hudebnímu doprovodu Bernarda Herrmanna. Film, natočený s relativně nízkým rozpočtem necelého milionu dolarů, byl nominován na čtyři Oscary (nejlepší režie, nejlepší herečka ve vedlejší roli – J. Leighová, nejlepší černobílá kamera a nejlepší výprava v čb. filmu). Dočkal se tří filmových i jednoho televizního pokračování, téměř doslovného stejnojmenného remaku (1998, r. Gus Van Sant) a v nedávné době i úspěšného televizního seriálu Batesův motel, jehož děj v pěti sériích líčí události před samotným Hitchcockovým filmem... Psycho vzniklo podle knihy Roberta Blocha, avšak jeho příběh je inspirován skutečnými událostmi spojenými se schizofrenickým vrahem Edem Geinem (1906–1984), jenž páchal své činy ve Wisconsinu v padesátých letech minulého století. Geinovým případem se inspirovali též tvůrci filmů Deranged (1974), Texaský masakr motorovou pilou (1974) nebo Mlčení jehňátek (1991). (Česká televize)

(více)

Recenze (1 161)

CheeseFigure 

všechny recenze uživatele

Tak som sa konečne dostal k slávnemu Hitchcokovmu počinu. A som mierne sklamaný. Teda nechápte ma zle, ale od legendárneho hororu som čakal trochu viac, čakal som geniálne dielo, ktoré mi urve dekelt. A dostal som ,,len" dobrý triler. Úvodné titulky sú skvelé, za čo môže aj hudba. Celkovo hudba je v tomto filme výborná. Taktiež treba pochváliť Anthonyho Perkinsa v úlohe sympatického, trocha divného Normana Batesa. Čo už tak skvelé nie je, je povestná kúpeľňová scéna, ktorá na mňa pôsobila zvláštne amatérsky, ako keby sa niekto na YouTube pokúšal replikovať túto scénu. Kamera sa prepína medzi babou a vrahom, ktorý pôsobí, ako keby pichal do vzduchu a nie do obete. Celkovo to teda, aspoň u mňa, ubralo na dramatickosti a hrôze. Čo viac dodať, asi len, že najslávnejší Hitchcokov film som si predstavoval inak. Myslel som, že na mňa viac zapôsobí. Keby som mal porovnať, tak kniha Roberta Blocha bola omnoho lepšia. ()

vladi3 

všechny recenze uživatele

Neviem... Horor toto podla mna ani zdaleka nie je... Hlavni hrdinovia (rozumej Bates a Crane) su malo prepracovani, len povrchne su vykreslene vlastne vsetky postavy... Je to klasika a v danom obdobi to mohol byt skvely film, ale v dnesnej dobe velmi straca dych... Davam tri iba za nostalgiu, nadcasovu kameru a skvelu hudbu... ()

NikiVai 

všechny recenze uživatele

V dnešní době je film lehce k pousmání. Ovšem, když si představím dobu, ve které vznikl, pointu, která tenkrát nebyla profláknutá, tak je to naprostá pecka. Psycho je kultovní snímek, netřeba ho nijak sáhodlouze představovat. ()

Rebel24 

všechny recenze uživatele

Hitchcock je mozog vo vodách hororových. Tie jeho psycho nápady sú až inšpirujúce. Strašne by som ale chcel remake - niektoré pasáže som musel pretacat, technicky boli nepozeratelne (jazda v aute). 53% ()

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Psycho je legenda, Psycho je klasika, Psycho je na svou dobu velmi moderně natočené, Psycho je film, který vám skoro celý film servíruje poklidnou atmosféru černobílých filmů s uhrančivými pohledy a ležérním vystupováním, aby vám téměř na konci dal takovou šokovou facku, že na ni už do smrti nezapomenete. ()

Sveter 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo Alfreda Hitchcocka a skvělý Anthony Perkins jako Norman Bates. Českému dabingu se zkuste vyhnout a radši si sežeňte polskou, nebo originální verzi, se kterými si film opravdu vychutnáte a potom se budete bát jít do sprchy. ()

Praso 

všechny recenze uživatele

V průběhu filmu sem si pokládal otázku: "Proč všichni považujou tenhle film za dokonalost". Musel sem uznat že atmosféra vynikající, hudba ohromující, ale něco mi na tom chybělo. Řikal jsem si co to může změnit a pak to přišlo a uvědomil jsem si jak je ten film opravdu geniální. Byl sem opravdu překvapen vývojem děje. A když se k tomu přičetla atmosféra a hudba, tak jde o genialitu. Když se teď zamyslim nad dnešníma filmama, tak po shlédnutí Psycha vim co jim chybí, tam atmosféra je prostě jedinečná. ()

cane991 

všechny recenze uživatele

Dokonalý dej,réžia,vlastne všetko a hlavne skvelý Perkins.Tak skvelý,že ho táto rola totálne zaškatulkovala ()

corax8 

všechny recenze uživatele

Viděl jsme teď opět po delší době v projektu 100. A musím před Hitchcockem smeknout. I když jsem příběh znal a věděl co přijde dostával mne stále a stále. Při scénách, které každý zná se celé kino napětím chvělo. Vůbec nechápu jak mne takhle mohl vystrašit. Prostě paráda. ()

m&rticka 

všechny recenze uživatele

Bylo to PSYCHO! Od začátku filmu jsem čekala na osudovou čtvrtou minutu, kde měl být samotný Alfred Hitchcock, jenže asi ve třetí minutě jsem kvůli začínající zápletce zapomněla na Hitchcocka... To svědčí o tom, že film byl poutavý už od samého začátku a nejvíc mě na něm fascinovalo, že i z obyčejné scény jízdy autem, režisér udělal opravdu napínavé drama a nejen pomocí hudby. Konec filmu mě dokonce rozesmál, takže nemůžu hodnotit jinak než 100%:-) ()

morasten 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem šla minulý týden do kina a byla jsem vůči němu dost skeptická, ale docela mile mě pan Hitchcock překvapil, bohužel jsem na úkor dojmu z Psycha asi v půlce zjistila, že jsem už jednou viděla jeho moderní verzi(nicméně ta se originálu nemůže rovnat, jak už to tak bývá). 4 hvězdičky ale proto, že mě celý film iritovala muzika, která byla zbytečně dramatická v okamžicích klidu, až jsem si říkala, že by bylo mnohem působivější vůbec tu muziku nepoužít, u většiny filmů si stojím za tím, že muzika je v nich zbytečná a film působí reálněji a syrověji bez ní, což je i případ Psycha. Tenhle nedostatek vyrovnává Perkinsův výkon, normálně jsem mu tu šílenost sežrala i s navijákem, nechápu proč jsem ho neviděla hrát ve více filmech. ... přeci jen ale mě na tom filmu něco vadí i přes skvělé herectví. Vývojová linka je divná a já ji vidím tak, že do první půlky jede pořád ve stejné výšce, nikam se neposouvá, je to unylý děj, občas jsou na něm hrbolky napětí ale žádné stoupání. Po té první polovině nabírá na rychlosti a dramatičnosti a když se konečně naladíte na to PSYCHO tak konec! záběr na přednášejícího psychiatra, potom na maniaka na židli a titulky a já jsem velmi zklamaná, že toho psycho Hitchcock nevyždímal na diváky víc ()

Kerwin 

všechny recenze uživatele

Pan Hitchcock umí udělat horor aniž by tam tekla tuna krve, tak je tomu v dnešní době. - a to se musí ocenit ()

Pattrick 

všechny recenze uživatele

Fantastické, strhující, grandiózní. Nechápu, proč jsem měl Psycho ohodnocené, když jsem ho neviděl, až teď 3. července 2009. Neskutečná hudba, dělá z psycha tu pravou psychárnu. Skvělý promyšlený příběh, skvěle vykonstruovaný, ikdyž závěrová tečka rozuzlení, mohla být odpuštěna, protože to bylo jasné, jakže to s ním je. Koupelnová scéna, paráda, ale opravdu lepší mi přišel útok na schodech. Tak jsem se lekl, jak u žádného filmu, napnut jak špagát, to čekání, co se stane a pak!! To budu mít v hlavě hodně dlouho. Vcelku mi to přijde trošku komické, některé pasáže jsou zastaralé, až běda, ale přitom to filmu nijak neubližuje i při shlédnutí po takové době. Hodně se mi líbilo cestování autem, zde jsem už byl s nervy v prd.., pak přišlo slabší dějová výplň a grandiozní konec, ale přesto, přesto mě to vážně bavilo. ()

SonnyR 

všechny recenze uživatele

AK je hudba Johna Coltraina vysokou školou saxofónu,tak Alfred Hitchcock je učebnicou hollywoodskeho filmu a Psycho je jeho hlavnou kapitolou.Udalosti,ktoré sa pred divákom dejú nemajú snad pred Psychom obdobu.Len málo režisérov si dovolí svoju hlavnú postavu odstrániť z plátna za 20 minút. Divák sa ako tak začne idetifikovať z postavou,drží jej palce,cíti s ňou a naraz STOP.Začína sa úplne iný príbeh.Sprchová scéna,ktorá sa točila skoro týžden je dokonalá,ako nejaký Bunuelov krátky film a funguje sama osebe.Pokiaľ máte možnosť,treba si zohnať špeciálnu edíciu DVD,kde sa nachádza veľa bonusov a vrátane natačania tejto scény.Je veľmi zaujímave čo spravila hudba Bernarda Herrmanna z touto scénou,ako aj z celým filmom.Film ako taký je remeselná genialita,ktorou svojho času kritici pohŕdaly a až keď režiséri Francúzkej novej vlny priznali,že hitchcock patrí medzi ich veľke inšpirácie,uznali Hitchove kvality.Film ,ktorý by sa mal určite púštať už na zakladných školách,kde sa s kľudom môže zaradiť k Dostojevskemu,Kafkovi či E.A.poeovi. Zaujimavosť: Keďže bol film vystavaný tak ako bol, Hitchcock si v dobe uvedenia filmu do kín vydupal podmienku od veľkých premietacích spoločností,aby nevpúštali ľudi ktorý nestihnu začiatok filmu. ()

JackBauer 

všechny recenze uživatele

Po mojom včrajšom, prvom zhliadnutí Vertiga, musím ísť s hodnotením Psycha o hviezdu dole, film ma nechytil od začiatku, tak ako Vertigo a atmosféra prvej polovice, ma viac nudila, ako bavila.. No v druhej polovici to začalo vrieť a bolo to našlapané až do samého konca, ktorý mi prišiel geniálny. Len škoda, že som vedel dopredu ako to skončí. 75% ()

Související novinky

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Karlík a továrna na mrtvoly

Karlík a továrna na mrtvoly

17.09.2012

Rozhodnutí čím dál úspěšnější kabelové stanice A&E (letos masivně zabodovala westernovou detektivkou Longmire) natočit seriálový prequel k slavnému Hitchcockovu Psychu zpočátku neznělo jako… (více)

Psycho v televizi

Psycho v televizi

05.07.2012

Mohl by to být povzdech nad programovou náplní českých a slovenských komerčních stanic. Jenže tentokrát jde o Psycho s velkým „P“. Americká kabelovka A&E se původně zaměřovala hlavně na dokumenty… (více)

Reklama

Reklama