Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist – hledání kamene mudrců

  • Japonsko Hagane no renkindžucuši (více)
Trailer 7

VOD (1)

Alchymista Edward Elric hledá způsob, jak vrátit bratru Alovi jeho tělo. Pozorně ho přitom ale sledují záhadné příšery a taky armáda, která je u moci. (Netflix)

Recenze (36)

novoten 

všechny recenze uživatele

Ocelový alchymista zůstane už nejspíš navždy mým nejmilejším anime, začal jsem kupovat i česky vycházející mangu a ať vidím příběh bratrů Elricových v jakékoli podobě, stejně mám vždy na samém začátku slzy na krajíčku, s postupujícím časem a rozvíjejícími se schopnostmi jim zapáleně držím palce a u Lust a ostatních podlých charakterů jen vzteky drtím sedačku. Příběhy z Amestrisu mám zkrátka hluboko v srdci už pěkných pár let a většinu toho času si přeji je vidět i ve hrané podobě a Fumihiko Sori mi právě tohle přání splnil. Po prvních ohlasech jsem se výsledku nervózně obával, a proto se teď nestačím divit. Adaptace to totiž očividně mají těžké, ať už jsou od původní verze zcela odkloněné nebo - jak ukazuje právě Fullmetal - i když jsou stejné jako předloha. Smysl pro humor, vzhled postav, mrazivost zásadních momentů a zvratů, to všechno tu je. Navíc Ryôsuke Yamada je nejdokonalejším Edwardem, jakého jsem si ani neodvažoval přát. Několik nezbytných dějových vynechání, zkrácení či sloučení více postav do jedné rád odpustím ve prospěch vysněného celku, který tolikrát viděné a přitom nově podané divadlo homunculů, Kamenů a v první řadě alchymie rozehrává s velkou pompou. Komerční propad v japonských kinech tak nesu celkem těžce, protože tenhle příběh si zasloužil dovyprávět a dopracovat se k Hohenheimovi a dalším legendám. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Takový skvělý příběh to má, anime – manga jsou napínavé, plné epických momentů a silných scén. Film se je pokusil také implementovat, ale vše vyznělo do ztracena. Je to jen velmi dlouhá velmi velmi dobře obsazená (až na Hondu Cubasu, která ztvárnila Winry) poměrně vizuálně zajímavá podívaná, která vás ale neudrží v sedle. Herci se snaží, seč to jde, kostýmy jsou skvělé, efekty na japonské poměry nadprůměrné, jde vidět že se Japonci snažili, seč mohli. Ale bohužel je to celé nemastné neslané, nechávající otevřená vrata pro další díl. Klidně ať s ním přijdou, ale měli by změnit scénáristu, protože ten to očividně dost zmršil. Určitě stojí film za zhlédnutí, minimálně pro fanoušky předlohy, ale nesmíte mít žádná očekávání. Raději kupujte mangu, co teď vychází u Crew, raději se podívejte na jakoukoliv anime sérii. Přesto pokud chcete mít alespoň trochu šajn o tom, na co vlastně odkazuje spousta memů, kde mluvící vlasatý pes prosí Eda, aby si s ním šel hrát... proč ne. I to je poměrně dobrý důvod ke zhlédnutí. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Příšerné, amatérské béčko každým coulem. Které ale bohužel staví na velice dobré anime předloze - a przní ji nejen co do příběhu, ale i vším ostatním. Obzvlášť ta parta zběsile přehrávajících cosplayerů s minimem hereckých schopností v hlavních rolích je takřka k nepřežití, a emoce, tak silné v předloze, zde prakticky neexistují - i v případě že ve zmateně podaném příběhu vůbec dokážete pochopit co se vlastně děje, tak film nepodá jediný důvod proč by vás to mělo zajímat. Změn v příběhu oproti originálu je samozřejmě dost, ale to by nebyl problém sám o sobě, film je jiné médium, stříhat je při adaptaci seriálu radno spíše víc než míň, ale tady překopání děje z příběhu spolehlivě vysálo všechno, co na něm kdy bylo zajímavé. Přitom ovšem v něm zbylo množství příběhových odboček a detailů, které pochytí jen znalec seriálu, ale nevědomého diváka spolehlivě zmatou, a berou prostor pro alespoň nějaké vykreslení důležitých charakterů. Film pak také příliš nepomáhá ani jeho zjevně miniaturní rozpočet - je vidět že je to low-cost brak, kterého by si nebýt Netflixu a slavného jména předlohy nikdy nikdo nevšiml. Trikové scény ještě ujdou, renderovat snesitelné CGI dnes zvládá i kdejaký domácí počítač, ale výprava všeho jiného je tristní, kostýmy ušité na koleně, neumělé svícení, chudé lokace, vše tady vypadá velmi amatérsky. Fullmetal Alchemist by si kvalitní hraný film zasloužil, ale k tomu by se muselo přistupovat zásadně jinak, než jako k lacinému pokusu o otisk anime na plátno. Tohle nebrat. 3/10 ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Pro člověka neznalého anime, mangy, ideální úvod do světa Fullmetal Alchemist, sice poněkud nudný a roztahaný úvod, ale film pak celkem solidně jede, penězi se nešetřilo, obsazení výborné (Hondy se musím zastat, Winry přece byla otravná a na pěst i v originále, tady je věrna své postavě). Perfektní vizuál, výprava, efekty, solidní souboje, ano film má problémy udržet tempo a větší konzistenci příběhu, ale rozhodně jedna z nej. adaptací mangy, anime, co se dá za poslední roky vidět, bohužel pokud předlohu znáte nemůžete být úplně nadšení, je fakt, že film má málo pamětihodných scén a tak nějak Vás úplně neusadí do židle. Přesto solidní a jedna z výjimek ukazující, že live-action nemusí být jen béčková, nekvalitní záležitost, počkejme si na pokračování pokud bude, nemá zatím zprávy, zda si film komerčně vedl dobře. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Fullmetal Alchemist" má v prípade môjho hodnotenia asi jeden veľký benefit. Nikdy som nevidel anime predlohu a tým pádom môžem film ohodnotiť sám o sebe bez toho, aby som nejakým spôsobom bol ovplyvňovaný pôvodnou adaptáciou. Za posledné roky som mal takto možnosť užiť si niekoľko takýchto filmov. Spomeniem aspoň "GANTZ: O" a "Blame!". Bol som schopný sa do oboch príbehov dostatočne ponoriť a samé o sebe pre mňa fungovali dobre. No myslím si, že oproti tomuto filmu mali ešte jednu prednosť. A to je fakt, že boli kompletne animované. Tu sa pokúsili o hranú verziu a miestami to skutočne filmu škodí. Úprimne si myslím, že keby bol film animovaný (či už počítačovo alebo ručne), tak by to celé mohlo vyzerať oveľa lepšie. Lebo mnohé scénky majú najväčšie problémy vďaka nie najlepšej animácii, ktorá sa má prepojiť s hranými scénkami. A vyzerá to veľmi neprirodzene a neustále ma to rušilo. Okrem toho si myslím, že tento príbeh je neskutočne komplikovaný a neviem sám, či som to pochopil úplne správne. A radšej sa to tu ani nebudem snažiť vysvetľovať, lebo by to v prvom rade zabralo moc času a mohlo by to ukázať, že som úplne mimo. A ani jedno ani druhé tu moc nechcem. Dalo sa to vidieť, no mal som trošku problém pochopiť niektorým veciam. Postavy sú celkom okey, no opäť by som povedal, že nie všetky. Ed a Al sú najlepší keď spolu komunikujú a počúvame, čím si spolu prešli. Winry je miestami otravná, miestami okey, no nemám pocit, že by tu mala nejakú veľkú rolu. Až na jednu výnimku ma nenapadne nič veľké, čím by dokázala nejako ovplyvniť príbeh. Kapitán je podľa mňa veľmi dobrou postavou a rozhodne niekto, kto ukázal asi aj najväčšiu dávku charakteru. Plukovník s ohnivými prstami je tiež dobrý a vie používať svoje zbrane, no akosi som mal pocit, že sme sa o ňom mohli dozvedieť viac. A potom sú tu zloduchovia filmu. Bytosti, ktoré vyzerajú ako ľudia, ale v skutočnosti reprezentujú jeden z hlavných hriechov. Závisť, túžbu a obžerstvo. A opäť mám pocit, že sa najviac venovali jednej z postáv viac a ostatné dokopy ani moc nevyužijeme. Ich schopnosti sú super a aj vysvetlenie kto sú na konci, no dalo sa z nich vyťažiť oveľa viac. Miestami sa nás film snaží zamotať, no dokážeme ho rozmotať moc rýchlo. Ako celok som rád, že som to videl a možno by som si pozrel aj originál anime (vidím, že je veľmi populárne), no nemám pocit, že ide o dobrý film sám o sebe, nevie nás dostatočne dobre ponoriť do tohto materiálu a nevie dobre podať takto komplikovaný príbeh. Takže to nemôžem odporúčať ani ako film sám o sebe nejako výrazne. Rozhodnite sa sami, ale nemyslím si, že prídete o veľa, ak film odignorujete. Hodnotenie: C+ ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Anime neznám a nemohu si pomoci, měl jsem problém to dokoukat. Přitom to není vyloženě zlé, jen mi prostě určité šablony už lezou na nervy. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Tak mohla bych tomu vyčíst milion věcí od překopaného děje přes občas nesedící hudbu až po trochu přehrávající herce, ale mě to fakt bavilo. Mělo to spád, nenudilo, efekty i vzhled postav se povedly. Asi první hraná adaptace nějakého animovaného seriálu, která pro mě není zklamáním a já bych chtěla vidět, jak by se tvůrci vypořádali se zbytkem seriálu (a mangy). SPOILER A ano, u Hughesovy smrti opět několik slz ukáplo, takže pod čtyři hvězdy nepůjdu. Konec SPOILERU. Tenhle film jen potvrdil, že Ocelový alchymista je moje srdcová záležitost. 7/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Některá manga by měla zůstat prostě jen v tom komiksovém provedení, protože jí hraná forma tolik nesluší. Tady je celkem fajn, jak vypadají souboje, jak je to trikově skutečně povedené, ale ty emoce z toho pořádně dostat nejdou. A přitom na stránkách mangy se to daří skvěle, ať už emoce vesele anebo temnější. ()

Hanyou 

všechny recenze uživatele

Film trpí stejným problémem, jako většina live action anime adaptací, a to tím, že se snaží vypadat a chovat jako v anime, ač je to naprosto nepřirozené a vypadá to příšerně. Zkrátka, co funguje na papíře, nebo animované, nebude nikdy u skutečných herců vypadat dobře. Nejhorší byla Winry. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem to čekal horší, mnohem horší. Fullmetal Alchemist ale dokázal skvěle zachytit ducha předlohy, přičemž vychází z cca prvních 20 epizod a bere si i jednu linku z finále, aby toho případné pokračování nemusely řešit a uzavírat tolik. Některé postavy vypadají sem tam komicky, jelikož Alchymista vychází z evropské kultury a postavy tak v předloze i vypadají, ale to se dá seriálu prominout, jelikož jsou povětšinou všechny velmi dobře zahrané, především ztvárnění Mustanga a Hughese musím pochválit. Na televizní film má snímek i docela slušně udělané efekty, hůře vypadá akorát nesmrtelná armáda z finále, která působí dost plastově a digitálně. Za pokračování bych se nezlobil, ale těžko říct, zda se do něj bude chtít Netflix pustit, když film nebyl úplně dobře přijat. 75% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Tento film som dlho držal na disku a stále som ho odkladal, hlavne po prečítaní si, o čo tam ide. Ja neviem prečo, ale čakal so niečo na štýl iných teen magic filmov. Po takých 20 minútach mi začalo dochádzať, akú sračku som opatroval na disku. Herecké výkony? Žiadne. VFX? To mi teda poser záda. A to nie tak starý film, aby vyzerali takto. Príbeh? Bez hĺbky, bez začiatočného voiceoveru, aby sa vôbec divák neznalý dostal do témy. Dobre, väčšina prapodivností bola vysvetlená v priebehu, pokiaľ ste to znechutene nevypli. Ako nvm no, ja som celkom rozčarovaný. Čaká ma dvojka a ako, je len veľmi málo prípadov v histórií, že dvojka prekonala jednotku. Nvm, možno anime a manga je super, ale toto je extrémne hovno. 1 z 5 ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Nie som znalý predlohy a ani to nemienim napraviť, takže hodnotím nezaujato aj keď vždy subjektívne. Bolo to o ničom. Na to, že sa do toho montoval Netflix, na to, že už bol spracovaný Death Note a v súčasnosti aj Bleach, tak toto bolo zatiaľ najslabšie. Určite sa to nechytá na mimonetflixovské variácie na mangu ála Attack on Titan alebo Gantz. ()

Torako.chan 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce to nebylo až tak k zahození. Některé charaktery byly podle mě velmi vyvedené(např. Hughes a Lust). Ovšem co se příběhu týče to bylo velký špatný. Samozřejmě, že se prostě všechny epizody anime, nedejbože mangy, nedají narvat do jednoho celovečerního filmu. A tak to dopadá, jak to dopadá. 2/5* ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Fullmetal Alchemist je moje srdcovka, takže jsem byl zvědav na hraný film. Díky znalosti mangy a anime (obou verzí) mi film přišel dějově dost prázdný a hodně mi chyběla chemie mezi postavama. Celkově hodně slabé na všech frontách, slabé triky by ani nevadili, kdyby byl silný příběh, ale to bohužel není a dost jsem se nudil a měl jsem co dělat, abych to dokoukal. Nedalo mi to a vytáhl jsem si z knihovničky mangu a spravil si chuť. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Znám anime a mangu takže jsem věděl do čeho jdu. Zpracovaný je to dobrý, ten vizuál a souboje jsou dobrý ale ta zbytečně dlouhá stopáž, kde je skoro hodinu nuda je hrozná. Pro fanoušky tohohle stylu to asi bude vetší bomba ale já jen okrajově vím o co jde a tak mě zajímala hraná verze ještě když se toho ujmul Netflix. Škoda jen těch dlouhých nudných pasáží v prostředku filmu. Kdyby přidali více soubojů mohlo to být u chlup lepší tedy aspoň pro mě. 55% ()

BlackHood 

všechny recenze uživatele

První live-action film vycházející z anime, co se mi nelíbil. Třeba Parasyte nebo Assassination Classroom jsou mé oblíbené filmy. Ale tohle? Fakt ne. Strašná nuda. ()

Naushika. 

všechny recenze uživatele

No je to hrozný. Já jsem jakoby tušila do čeho jdu, ale prostě jsem se na to musela podívat, neboť originál je pro mě srdcovka a navíc je fajn taky čas od času vidět adaptaci něčeho japonského, kterou dělali sami Japonci a není tudíž whitewashed a zamerikanizovaná jako prase. To co se IMHO tvůrcům povedlo je poměrně použitelně adaptovat velmi dlouhý komiks/seriál do celovečerního filmu tak, že to je jen trošku přeplácané a má to nějaký rozumný dramatický oblouk, a místy dokonce příběh trochu vylepšit (byť je konec filmu odfláknutý, jeho vyznění se mi osobně líbí víc, než oba konce obou seriálů). Triky jsou celkem slušné a například Al se kupodivu celkem povedl a ve většině scén působí docela živě, což jsem teda rozhodně nečekala. Tím ale pozitiva končí. Estetika mangy a anime (a pro šónen žánr aka akční fantazy to platí dvojnásob) funguje na papíře či v kresleném formátu a snažit se ji převést do hraného filmu je recept na průser. Akční scény nefungují a působí naprosto bizarně. Herci v nesmyslných kostýmech, účesech, parukách, přelivech a kontaktních čočkách vypadají jako amatérští cosplayeři. (Nevím jestli by se svět zbořil, kdyby se projednou někdo rozhodl tyhlety blbosti scratchovat a nechat postavy v adaptaci japonské mangy vypadat jako normální japonské lidi s normálními tmavými vlasy? Asi jo...) I kdyby to jinak bylo natočené brilantně, byla by bolest se na to dívat. Jenže ono je to navíc natočené fakt strašně. Špatně je skoro všechno (vypíchnu jak moc mě iritovalo třeba to, že zřejmě nebylo dost peněz na/někdo zapomněl zajistit komparz a všechny větší scény jsou totálně prázdné a film se odehrává ve městě duchů), ale největší utrpení je klasické smrtící kombo scénáře a herců. Znáte to... špatný scénář dá naplno vyniknout špatným hereckým výkonům, špatné herecké výkony umocňují kiksy ve scénáři, koloběh marnosti je na světě a to, jak efektivně rotuje se pozná například podle toho, že se smějete u scén, které měly být silné a smutné. Pusťte si prvních pět minut a upřímně se přiznejte, jestli jste udrželi vážnou tvář během úvodu, který představí hrdiny jako sirotky co přišli o mámu tím, že v rámci jediné scény nechá dotyčnou pověsit prádlo, pomazlit synky a pochválit je jednou šroubovanou awkward linkou a pár sekund na to zničehonic padnout mrtvou k zemi, zatímco děcka na ní koukají jakože WTF. Já teda ne. Sorry. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

nedokoukáno ... pronuděno ... jediné, co mě zaujalo, byly triky ... ty fakt byly dobré ... ale co mi přišlo fakt divné byly prázdné opravdu doslova prázdné ulice a lokace ... pak je to dějově nejen nudné ale takové nepřirozené - "neživé" ... to opravdu nedomysleli ... a celou dobu, co jsem se na to vydržel dívat, jsem si lámal hlavu s tím prostředím ... dělali to počítačem nebo stavěli pokaždé potřebné a parádní kulisy ... však takové, které vypadají jak z dob koloniální Anglie a ne východu ... to se strašně třískalo a já jako neznalý divák jsem z toho byl zmatený a jen to přispělo k ukončení projekce ... ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Práve v deň, keď som dočítal komiks, objavil som tento film, takže som bol ešte dostatočne zainteresovaný vo svete japonskej alchýmie. Musím povedať, že film ma prekvapil aj neprekvapil, nakoľko mal svetlé stránky aj horšie. Pochváliť musím efekty, ktoré boli viac ako obstojné, aj keď ich nebolo až tak veľa, taktiež zobrazenie postáv, ktoré boli (až na výnimku Winry) verné komiksovej predlohe, ako aj prostredie, ktoré bolo očarujúce a malo presne ten alchymistický nádych. Rovnako boli dobre urobené kostýmy a film celkovo nepôsobil lacno. Prvá polovica sa takmer dokonale pridržiava filmu a povedal by som, že zobrazuje 10, maximálne 20 dielov mangy. Druhá polovica si ide vlastnou cestou a spoločné s predlohou má iba 2 3 styčné body. Práve druhá polovica sa mi páčila menej, pretože išlo o dosť veľkú skratku ku finále, ku ktorému film aj tak nedospel, iba ho nejako polouzatvoril, aby nechal priestor na prípadné pokračovanie. Práve tu mi chýbalo veľa postáv, ktoré by som rád videl, ako Scar, Lin, Wrath, Salem, Greed, Armstrongovci a podobne. Svet alchymistov je omnoho väčší, ako dokázal zobraziť tento film za 133 minút, to chápem, preto by som sa potešil pokračovaniu. Je tu ešte veľký potenciál urobiť to skvele, ale asi by to chcelo viacero dielov. Hodnotenie presne v strede, pretože to nebolo ani zlé, ani dobré. 5/10. ()

Reklama

Reklama